Luukku 11: Joulun aikaan voi tehdä hyvää monella tapaa

11.12.2016

Viime vuoden tapaan halusin osaksi joulukalenteriani postauksen, jossa on mahdollisimman monta keinoa tehdä hyväntekeväisyyttä joulun aikaan koottuna yhteen. Usein monella olisi halua ja mahdollisuuskin tehdä hyvää, mutta se saattaa tuntua hankalalta tai sitten ei vaan muista ajoissa, tai ei tule edes mieleen että voisi tehdä jotain. Siksi koen että mun tärkeä tehtävä somevaikuttajana on tuoda ihmisten tietoisuuteen erilaisia keinoja auttaa, pienempiä ja suurempia, ja näyttää esimerkkiä.

Meillä on ollut jo useamman vuoden ajan perinteenä viedä lasten kanssa joululahjoja keräykseen lapsille jotka eivät muuten saisi lahjoja välttämättä ollenkaan. Viime vuonna vietiin lahjoja Hopen keräykseen, ja näin tehtiin tänäkin vuonna, koska sijainti oli meille niin mukavan helposti Itiksessä. Lapsetkin tietävät että tämä on osa meidän jouluun valmistautumista, ja he olivat aivan täpinöissään kun kerroin että mennään ostamaan lahjat ja viemään ne. Kummatkin tytöt saivat valita mieleisensä lahjatoiveen jotka toteutettiin, ja molemmat sattuivat sitten valkkaamaan 5-vuotiaiden poikien toiveet. Toinen toivoi magneettipiirustuslautaa ja toinen Tatun ja Patun Ihmeellinen joulu -kirjaa.

Käytiin yhdessä lasten kanssa ostamassa ne, ja vietiin ne Hopen keräyspisteelle jota vapaaehtoisvoimin pyöritetään ja  jossa ne sitten paketoitiin ja laitettiin eteenpäin oikeaan osoitteeseen. Lapsille tuli hyvä mieli, ja he iloitsivat siitä että joku kiva poika pääsee nyt lukemaan samaa kirjaa kuin heillä on ja toinen piirtämään piirustuslaudalla, kun piirustuslaudalla on niin hauskaa piirtää.

Listasin viime vuoden tapaan nyt useamman erilaisen keinon auttaa tänäkin jouluna, ja listasta löytyy varmasti jokaiselle joku keino sillä osa niistä on jopa täysin ilmaisia toteuttajalle.

Hope joululahjakeräys

Hope yhdessä ja yhteisesti ry:n joululahjojen lahjoituspiste löytyy Helsingissä kauppakeskus Itiksestä, infopisteen vierestä. Lahjoja voi viedä 17.12. asti, ja lasten täsmätoiveita voi tsekata joko Hopen sivuilta tai suoraan pisteeltä. 

Joulupuu-keräys

Joulupuu-keräyksessä kerätään lahjoja lapsille jotka ovat lastensuojelun kohteina, huostaanotettuina, sijaisperheessä, lastenkodeissa tai muutoin vähävaraisen perhetilanteen vuoksi jäisivät ilman joululahjoja. Tällaisia lapsia on pelkästään Pääkaupunkiseudulla yli 10 000. Joulupuu-keräyksen järjestää Keskuspuiston Nuorkauppakamari, sekä paikalliset Nuorkauppakamarit, ja keräyksiä löytyy kaikista isommista ja pienemmistä kaupungeista ja kunnista. Oman kuntasi tilanteen voit tarkistaa keräyksen sivuilta. Helsingin keräyspiste sijaitsee kauppakeskus Forumissa, infopisteen vieressä ja on avoinna 20.12. klo asti. Lahjavinkit ja tarkemmat ohjeet löytyvät Joulupuu-keräyksen sivuilta. 

Joulupata-keräys

Joulupatakeräys toimii sekä livenä, että netissä. Livekeräyksiin voi viedä käteistä rahaa, siistiä käytettyä tavaraa ja avaamattomia ruokapakkauksia, lähimmän padan sijainnin voi tarkistaa täältä. Saatu raha, ruoka ja tavara lahjoitetaan vähävaraisille lapsiperheille, pienituloisille eläkeläisille, työttömille ja työkyvyttömille, syrjäytymisvaarassa oleville lapsille ja nuorille sekä ruoka-apua tarvitseville opiskelijoille.

Kauneimmat joululaulut -keräys ja -tilaisuudet

Kauneimmat joululaulut-yhteislaulutilaisuuksissa kerätty kolehti, sekä netissä ja puhelimitse saadut lahjoitukset ohjataan tänä vuonna maailman unohdettujen lasten hyväksi. Varoilla tuetaan lasten koulunkäyntiä, varhaiskasvatusta, ravitsemusta ja terveydenhoitoa. Viidellä eurolla saa lisäravinnetta nälkiintyneelle lapselle, kymmenellä eurolla voi antaa koulupuvun orpolapselle. 20 eurolla voi taata odottavalle äidille sairaalasynnytyksen, jotta hän selviää synnytyksestä ja voi huolehtia lapsestaan myös tulevaisuudessa. 

Ole joulupukkina seniorille 

Ole joulupukkina seniorille -kampanjan ideana on lahjoittaa yksinäisille ja vähävaraisille vanhuksille kukkalähetyksiä. Kampanjan järjestäjä on seniorihoivapalvelu Home Instead, kampanjan yhteistyökumppaneina ovat esimerkiksi suurten kaupunkien hoivapalvelut sekä seurakunnat. Osallistuminen on yksinkertaista: tarkista listasta lähin kampanjassa mukanaoleva kukkaliike, ota nimilappu joulupuusta, osta kukka lahjaksi ja jätä se liikkeen myyjälle nimilapun kanssa. Kukka toimitetaan tervehdyksen kanssa vanhukselle liikkeen puolesta.

Hyvä Joulumieli -keräys

Hyvä Joulumieli -keräykseen on helppoa lahjoittaa rahaa (10€) soittamalla tai tekstiviestillä. Keräyksen järjestävät Suomen punainen risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry. Hyvä Joulumieli -keräys kestää 24.12. asti. Keräykseen lahjoitetuilla rahoilla hankitaan 70€ arvoisia lahjakortteja, joilla vähävaraiset tai vaikeassa elämäntilanteessa olevat lapsiperheet voivat ostaa jouluruuat. Tänä vuonna tavoitteena on kerätä yhteensä yli 30 000 lahjakorttia.

Hope & Stockmann #jouluontehtyjaettavaksi

Hope – Yhdessä ja yhteisesti ry & Stockmann tarjoavat mahdollisuuden lahjoittaa rahaa yksinkertaisesti jakamalla Stockmanneille pystytetyillä joulukorttikuvauspisteillä itse otetun kuvan sosiaalisessa mediassa. Jokaisesta julkisella Instagram-tilillä ja hashtagillä #jouluontehtyjaettavaksi julkaistusta korttikuvauspisteellä napatusta kuvasta Stockmann lahjoittaa 0,50 euroa lyhentämättömänä Hope ry:lle. Joulukuva on jaettava julkisella Instagram-tilillä ennen 24.12.2016.

Tänään me suunnataan koko perheen kesken Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuteen laulamaan joululauluja. Lapset odottavat innolla sitäkin. Mun mielestä on tärkeää ottaa heidät jo pienestä asti mukaan tekemään hyvää ja pitämään huolta toisista. Toivon että he osaavat arvostaa sitä isompana, ja jatkavat mahdollisen oman jälkikasvunsa kanssa muiden auttamista. Ja haluan myös opettaa, että lahjoittamisen lisäksi on monta muutakin hyvää tapaa auttaa.

Aina ei tarvita rahaa tai mitään aineellista, jollekin läsnäolo on suurin lahja mitä voi antaa. On tärkeää muistaa soittaa läheisille vanhuksille vaikka asuisikin itse kaukana, ja käydä kylässä aina kun se on mahdollista. On myös tärkeää auttaa ystävää silloin kun hän apua tarvitsee, ja hyvää voi tehdä niinkin pienellä asialla kuin muistamalla sanoa bussikuskille moi ja tarjoamalla vanhukselle tai huonokuntoiselle istumapaikan julkisissa liikennevälineissä.

Ihanaa kolmatta adventtia (Miten voi jo olla??) ja rauhaisaa sunnuntaita kaikille <3


No Responses to “Luukku 11: Joulun aikaan voi tehdä hyvää monella tapaa”

 1. Milla sanoo:

  Kuulostaa kyllä hyvältä ja tottakai veisin esim jotain pientä mutta kyllä se on totuus että meillä juuri saadaan kolmen lapsen toiveet toteutettua, ainakin melkein kaikki ja loput menee jouluun ja ruokaan sitten. Ylimääräistä ei jää ja olen onnellinen että saadaan oma joulu hoidettua ja lahjoja omille lapsille.
  Ehkä joskus vielä voi sitten antaa muille lapsille myös jotain pientä 🙂
  Kyllä kaikilla lapsilla täytyy joulu olla.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tottakai jokainen juhlii joulua ja toimii täysin omien voimavarojen mukaan. Olen samaa mieltä sinun kanssasi, jokainen lapsi ja aikuinenkin niin halutessaan ansaitsee kyllä joulun. Onneksi joulumieltä voi tuottaa muille myös muuten kuin aineellisilla lahjoilla tai rahalla 🙂 Ihanaa joulua sinne <3

 2. Tiia sanoo:

  Itsekin kävin paketin ostamassa, pieni juttu itselle, mutta varmasti iso lahjan saajalle.

  Oma poika on vielä pieni ymmärtämään, mutta haluaisin ottaa tästä myös meille joka vuotisen perinteen. Niin oon miettinyt, että miten oot tytöille selittänyt tilanteen. Ettei joulupukki vaan käy kaikilla? Ettei joulupukki ehdi köyhien luokse? Eikö teillä tytöt oo kyseenalaistaneet joulupukin käytöstä? 😀

  Näitä sun hyväntekeväisyys postauksia on aina ilo lukea, kiitos kun teet hyvää <3

  Tiia

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ihanaa kuulla <3 🙂 Mä olen sanonut tytöille ihan suoraan, että vanhemmat maksavat lasten lahjat, ja pukki sitten tuo ne. Ja että kaikilla ei ole varaa maksaa lahjoja itse, jolloin heitä voi auttaa niin että pukki voi tuoda heidänkin lapsilleen lahjoja. 🙂 Lapset on ymmärtäneet sen hyvin, mutta meillä ollaan puhuttu aina aika avoimesti lasten kanssa siitä miksi vanhemmat käy töissä ja että töistä saa rahaa ja rahalla maksetaan asunto, ruoka, vaatteet, lelut ja kaikki kiva tekeminen.

   Kiitos sinulle kivasta kommentista ja kauniista sanoista, ja aivan ihanaa joulun aikaa <3

 3. Sonjas sanoo:

  Ihanaa, että teet hyvää myös muille ja otat lapset mukaan siihen!

  Itsellä on useampana vuonna ollut tapana joko lähettää lahja tai ostaa joulupuu keräykseen paketti jollekkin lapselle. Vaikka itsellä opiskelijana joutuu rahat laskeen tarkkaan olen kokenut haluavani sen vähintään muutaman euron paketin laittaa 🙂 (Jännä, että uudessa kotikaupungissani ei ole edes joulupuukeräystä…) Tänä vuonna syksy on kiitänyt, enkä ole vielä mitään tehtyä, joten kiitos muistutuksesta pientä tehdä!

 4. Taru sanoo:

  Heippa!
  Luin tämän tekstin silloin kun julkaisit sen ja aloin miettiä miten voisin itse auttaa, omalla opiskelupaikkakunnallani kun ei ole joulupuukeräystä. Selailin eilen illalla Facebookia ja silmääni osui paikkakunnan puskaradio, missä joku ihana oli keksinyt, että ketjuun voi kommentoida lahjatoiveen, ja joku paikallisista sen sitten voi toteuttaa. Tekstistäsi inspiroituneena valitsin kaksi pikkuperhettä ja lupasin ostaa heille pienet joululahjat 🙂 Vaikka opiskelijana rahaa ei paljon ylimääräistä ole, olen kuitenkin työskennellyt koko opiskeluajan, joten pystyn sen vuoksi ilahduttamaan näitä kahta perhettä 🙂 ja siitä tulee myös itselle hyvä mieli 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.