Lasten sanomaa raskaudesta

12.12.2016

Tässä raskauden aikana meidän tytöt ovat oivaltaneet mitä hassuimpia asioita raskaana olemisesta, tulevasta vauvasta, synnytyksestä ja kaikesta mahdollisesta. Kasasin oivalluksista parhaat tähän postaukseen illan kevennykseksi. Se on ihan huikeaa miten paljon lapset näitä juttuja miettivät jo ihan pienenä, ja meillä ainakin odotetaan tulevaa pikkusisarusta todella innolla. Mun mielestä on ihan parasta kuunnella lasten mietteitä, ja välillä miettiä itsekin että mistä ne niiden jutut oikein tulee.

Usein mun fiilistä piristävät sellaiset pienet arkipäiväiset, raadollisen rehelliset huomiot äidin voinnista raskausaikana, kuten:

”Äiti muistatko sä kun sä pystyit vielä kumartumaan? Se oli kivaa!”

”Äiti, sä oot ihan kuin Nalle Puh, ihan yhtä pyöreä!”

”Äiti, sun maha on niinkun vaahtokarkki ja sun tissit on niinku tulivuoret!”

”Mä tiedän miksi sä käytät nykyään vaan isin paitoja! Koska sulla on niiiin iso maha ja sun omat paidat on niiiiiiin pieniä!”

Kuten sanoinkin, synnytystä on pohdittu kovasti. Ihan yksityiskohtiin asti ei olla menty koska niitä ei olla kysytty, mutta olen välillä kuunnellut kun lapset ovat keskenään keskustelleet siitä miten vauva tulee mahasta ulos.

”Sitten kun vauva syntyy niin äidin maha halkeaa ja vauva tulee sieltä ulos.”

”No eihän halkea! Vaan sen napanuora leikataan!”

”Niin, se vauva tulee sieltä äidin navasta!”

”Voiko miesten mahoissa kasvaa vauvoja?”

Paljon on pohdittu sitä mitä vauva osaa tehdä sitten syntyessään, ja mitä kaikkea vauvan kanssa sitten voi tehdä yhdessä.

”Sitten kun vauva syntyy, niin mä kuljetan sitä mun pyörän tarakalla ja me ajellaan yhdessä!”

”Sitten kun vauva on syntynyt niin me mennään hoploppiin ja mä lasken sen kanssa liukumäestä!”

”Mä en malta enää odottaa että vauva syntyy, kun sitten me voidaan piirtää yhdessä vauvan kanssa ja mä opetan sitä!”

”Aion opettaa vauvan sukeltamaan sitten kun me mennään sen kanssa uimaan.”

”Osaakohan vauva mennä meidän kanssa vuoristorataan Lintsillä?”

”Osaisikohan vauva mennä tuollaista temppurataa pitkin jos me talutetaan sitä?”

”Sitten kun vauva syntyy niin se osaa vaan nukkua ja syödä ja itkeä ja kakkia.”

Ainakin toinen on siis hyvin perillä siitä miten vauvat toimivat. Toisella on ehkä vähän suuret odotukset ja ollaan hienovaraisesti yritetty opastaa että vauvasta ei ehkä ihan heti saa sitä kaikkein aktiivisinta leikkikaveria, mutta että hän kuitenkin varmasti tykkää kovasti jos hänelle jutellaan ja näytetään vaikka leluja tai kirjasta kuvia sitten kun hän ihan pikkuisen kasvaa. Ja että kyllä sinne Hoploppiin ja vauvauintiinkin päästään vielä, kunhan sitten hetki maltetaan.

Vaikka lapset kovasti odottavatkin pikkusiskoa, on heillä myös muita toiveita joita he uskovat äidin pystyvän toteuttamaan maagisella mahan kasvatuksella.

”Ensi kerralla sun mahasta vois äiti tulla kissa!”

”Joooooooo! Tai lehmä, koska äiti on kissoille allerginen. Mitä ne lehmän vauvat olikaan? Pentuja?”

Toivottavasti mun mahasta ei koskaan tule kissaa tai lehmää, apua! Tytöt ovat myös pohtineet mikä vauvasta tulee isona.

”Tuleekohan meidän vauvasta isona hammaslääkäri tai merirosvo?”

”Tai supersankari??”

 1. Mutta joo, näiden kahden kanssa saa kyllä hihittää harva se päivä. Voin kertoa, että nekin päivät kun pienen ihmisen sisällään kasvattaminen on tuntunut himputin raskaalta, ovat olleet miljoona kertaa parempia kun on jo kaksi maailman ihaninta pientä höpöttäjää. Tiedän että meidän kolmas tyyppi täydentää tätä jengiä aivan loistavasti, enkä malta odottaa millaisia hupijuttuja hän laukoo isompana. Ollaan me kyllä aika onnekkaita <3

Mitä hauskaa teidän lapset, kummilapset tai sisarukset ovat sanoneet raskaudesta, vauvoista tai synnyttämisestä? Teidän juttuja on aina niin hauskaa lukea!


35 Responses to “Lasten sanomaa raskaudesta”

 1. Ss sanoo:

  Eiiih merirosvo :’D ihan parhaita juttuja kuulee lasten suusta!

 2. Anni sanoo:

  On kyllä ihanat tytöt teillä!

  Tämä seuraava ei niinkään tähän aiheeseen liity, mutta on mulla jo pitkään pyörinyt mielessä. Itselläni ei omia lapsia vielä ole, mutta suunnitteilla lähitulevaisuudessa. Mua on jo pitkään mietityttänyt kehittyvä ja jatkuvasti lisääntyvä teknologia osana pientenkin lasten arkea ja itselläni on kovin ristiriitaiset mielipiteet asiasta. Ymmärrän kyllä teknologian hyödyn, mutta sen jatkuva kehitys tuo myös pientä pelkoa. Tuntuu, että naapuruston yhteiset ulkoleikit ja lasten kiinnostus liikuntaan vähenevät pelottavan helposti tai nopeasti.

  Olisi mukava kuulla sun ja vaikka Otonkin mielipiteitä esimerkiksi sellaisista asioista kuin ruutuaika ja mobiilipelit. Tiarakin kovaa vauhtia lähestyy eskari- ja kouluikää, niin onko teille jo herännyt ajatuksia ensimmäisestä omasta kännykästä?
  Ja voisihan tämän toteuttaa vaikka sellaisena ”kahvipöytäkeskustelu” -videonakin!

  • Nimetön sanoo:

   Pakko vastata kun meilläkin näitä pohditaan. Meidän 4-vuotias ei ole koskaan pelannut millään koneella tai padilla. Kotona ei katsota koskaan videoita, kavereilla on joskus on jotain videota tai pleikkaripeliä katsonut. Emme ole asiata sen isompaa numeroa tehneet, meillä ei vaan telkkaria, tablettia tai pleikkaria edes ole ja läppäriäkin harvoin avataan. Me vanhemmat kyllä käytämme (turhankin) ahkerasti älypuhelimia ja lapsi tietysti väliin katsoo vierestä, mutta blogien surffailu ei ole ainakaan tähän asti kovin paljon kiinnostanut ;)

   Tähän tilanteeseen päädyimme puolivahingossa, puhuimme kyllä alunperin että koetamme vähän teknisiä vempaimia rajoittaa mutta ei ollut tarkoitus kokonaan jättää pois. Mutta olen kyllä kokenut tilanteen hyvänä, lapsi leikkii ja liikkuu paljon.

   Nyt on kuitenkin jo alkanut mietityttää eskari ja koulu, nykyään kun tekniikkaa hyödynnetään paljon opiskelussa. Varmaan pitää alkaa hiljalleen konetta avamaan, ettei lapsi joudu ihan kiusatuksi.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Niin meillä kyllä on <3

   Tämä on tosi hyvä ja mielenkiintoinen aihe, ja ehdottomasti voin kirjoittaa postausta tai vaikka videota! :) Mutta tällainen overall mielipide mulla on ainakin että niin kauan kuin lapsi on virkeä, liikkuu reippaasti sen tunnin päivässä ja kevyemmin vähintään kaksi tuntia päivässä ja myöskin leikkii vapaata leikkiä mielikuvitusta käyttäen ja ilman mitään teknologiavempaimia päivän aikana, niin se ei haittaa jos sitä ruutuaikaa joskus kertyy enemmän ja joskus vähemmän. :) Meillä saa katsoa videoita ja pelata padilla/konsoleilla ja katsoa netflixiä ja lastenohjelmia, mutta ei kaikkea yhtäaikaa/ei kaikkea jokapäivä, ja esimerkiksi päivähoitopäivinä ruutuaikaa ei juuri päiviin mahdu kuin sen pikkukakkosen verran eikä harrastuspäivinä sitäkään :) Monesti on päiviä että lapset eivät tuijota mitään ruutuja ollenkaan, ja sitten on päiviä jolloin katsotaan koko perhe yhdessä kaksi leffaa ja lisäksi lapset pelaavat vielä padilla. Kohtuus kaikessa, ja musta sekin on hyvä että aikuiset ovat mukana siinä lapsen ruutuajassa. Siinä on iso ero tuijottaako lapsi passiivisena hiljaa videoita koko päivän, vai eläytyykö koko perhe hauskaan ja jännittävään leffaan josta jutellaan samalla kun sitä katsotaan ja vielä sen jälkeenkin ja innostutaan. :)

   Nykyään padit ja tietokoneet on kyllä isossa roolissa eskareissa ja kouluissa, ja niitä on hyvä opetella aikuisen turvallisessa valvonnassa käyttämään. Onneksi kaikkeen teknologiaan on hyvin helppo asettaa aikarajoja/turvarajoja että lapsi pääsee vain lapsille sopiviin videoihin/appeihin. Meilläkin suurin osa appeista on opetuspelejä joista lapset ovat oppineet englantia/ruotsia/lukemista/laskemista/värejä etc. :) Mä koen teknologian tosi hyödyllisenä ja hyvänä juttuna, kunhan sitä osaa hyödyntää oikein eikä käytä liikaa! :)

 3. Minnis sanoo:

  Sun maha ku vaahtokarkki ja tissit ku tulivuoret hahahahaha ja myös toi täydellisen rehellinen: äiti, muistatko ku pystyit kumartumaan :D hahahaa! Aivan loistavia! Ja pakko taas miljoonannen kerran sanoa, että teidän lapset kyllä on vaa niin kauniita<3 monesti katselen niitä ihan awwwww :D<3!

 4. Kati sanoo:

  Meillä esikoinen 3v odottaa kovasti kummitädin vauvaa syntyväksi ja miettii asiaa päivittäin. Just noita et mitä se vauva sit tekee ja miltä se näyttää (kuulemma vihreä pää, silmät vihreä ja punainen, pituutta metri) pohditaan päivittäin, ja omia leluja ja vaatteita on innolla lahjottamassa vauvalle. Paras letkautus tuli pari päivää sit: ”mää kysyn siltä (tädin) vauvalta että haluaako se mun tissistä maitoo. Tai ei sille varmaan kelpaa, kun ei (pikkusiskollekaan) kelpaa. Vauvat haluaa vaan äitin tissimaitoo” ! :D

 5. neito sanoo:

  Mä repeilin yhtenä päivänä kotona, kun meidän melkein viisi vee tyttö lällätteli seitsemän vuotiaalle iso-veljelleen, et sun mahassa ei voi koskaan kasvaa vauvoja, mut mun mahassa voi! Iso-veli ei ollut oikein samalla aaltopituudella tässä asiassa eikä oikein hokannut pikku-siskon juttua. :) Mut hyvä kun on ylpeästi nainen! :)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hahah voi eiii :DDD <3 Mut joo siis hyvä että on ylpeästi nainen, vaikka joskus muakin harmittaa miesten puolesta että ne ei saa kokea kaikkea sitä mitä me naiset raskausaikana ja synnytyksessä saadaan :D

 6. Jenni / big mamas home sanoo:

  Lapset on kyllä mainioita oivalluksineen. Itse kuulin veljeni suusta, hetki synnytyksen jälkeen tällaisen version synnytyksestä; ”Äiti on silleen ”hngh”ja sit kuuluu ”plop”ja vauva on siinä.” Naurettiin äidin kanssa vedet silmissä. :’D

 7. Sallakoo sanoo:

  Meillä myös odotetaan kolmatta, hetkenä minä hyvänsä syntyväksi. Esikoinen 2v 10kk kyselee paljon et mitä vauva tekee mahassa. Kerroin et sielä mahassa ei oo muuta kuin vetta ja vauva ja et se kuuntelee sielä meijän juttuja ja nukkuu paljon. Muutama viikko kulu tästä keskustelusta ku esikoinen yhtäkkiä tokas et ”äiti, mua harmittaa ko vauvan pitää nukkua lattialla sielä masussa.” Nii i, mitähän siihen sanois… :D

 8. TarjaL sanoo:

  ”Äiti, voisiksää mennä katsomaan sinne vauvalääkäriin, että kasvaisko Sun mahassa uusi vauva?” sanoi mun Just 4 vuotta täyttänyt lapsi. Meidän vauva kun on jo kohta 9 kk. ;D
  Kun pikkuinen oli syntymässä, niin tää samainen lapsi mietti, et ”joku täti varmaan tekee äidin mahaan reiän, ja sit se vauva syntyy.”

 9. Anniina sanoo:

  Hahah, kissasta ja lehmästä tuli mieleen mun äidin uni.. :D Olin siis itse tosi pieni (alle viiden), niin se näki unta, että minä synnytin siinä lehmän, joka muuttui synnytyksen jälkeen kissanpennuksi ja hän lähti sen kanssa sitten laivalle :’D

 10. Heidi sanoo:

  Kun olin vielä päiväkodissa mahani kanssa töissä, yks lapsi kysy että meneekö mun syömä ruoka vauvan päälle :D

 11. Heidi sanoo:

  Kun olin vielä päiväkodissa mahani kanssa töissä, yks lapsi kysyi että meneekö mun syömä ruoka vauvan päälle :D

 12. Jasmin sanoo:

  Mä toivoin pienenä että äiti olisi synnyttänyt mulle mielummin lemmikin kun pikkuveljen. :-)

  Olin jotain neljävuotias ja mietittiin isin ja äidin kanssa tulevalle vauvalle nimiä, mitä jos se on tyttö ja entäs jos poika. Mä aloin miettiä, että mitä sitten jos se onkin lemmikki! Oikein suutuin äidille kun se kehtasikin väittää että ei se voi synnyttää lemmikkiä.

 13. Sensei sanoo:

  Meillä 2,5 vuotias tyttö muistelee vieläki et ”kun haettiin äiti ja vauva sairaalasta ja äitillä oli jalassa hassut tossut” (sairaalakengät) :D vauva nyt 4kk. Meillä kans saa joka päivä nauraa tytön huomautuksille ja tosi hyvin muistaa vanhoja juttuja joita usein sit muistelee ja ne on niii hauskasti kerrottu :D ihana ikä ♡

 14. Essi sanoo:

  Ihanat tytöt! :D Ja ton paidan väri sopii sulle ihan superhyvin! :)

 15. Sonja sanoo:

  Olin 5- vuotias ja pikkusiskoni 3-vuotias kun pikkuveljemme syntyi. Muistamme edelleen kun isä tuli sairaalasta kotiin ja sanoi ”no arvatkaas nyt kumpi tuli, veli vai sisko?” Minä vastasin että no veli ja siskoni vastasi että sisko tietysti. Isä siinä sitten sanoi että ”no pikkuvelihän se sieltä tuli ”
  Minä riemuitsin ja siskoni alkoi itkemään ja suuttui isälle ja sanoi ” sun pitää nyt mennä takaisin sairaalaan ja sanoa äidille että palauttaa sen! En halua mitään typerää veljeä jolla on semmonen iso pimppi niinkun isällä! ”
  Siskoni saa edelleen 19 vuoden jälkeen kuulla tästä usein.

  Äitini hoitaa työkseen lapsia ja kerran eräs äitini hoitolapsista tyttö 5-vuotta katseli minua pitkään ja sanoi ”Sopen on varmaan helppo imettää sitten vauvoja kun sillä on tommoset lehmän tissit! ”

  Voi näitä riittäisi. Lasten suusta jutut on aina hauskoja!
  Ihanaa joulun odotusta teille! ♡

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hahah eikä ihania juttuja XD En kestä noita lehmän tissejä voi apua!! :DD Lasten suusta kyllä tulee ehdottomasti parhaat jutut! Ihanaa joulun odotusta sinnekin ja kiitos <3

 16. Terhi sanoo:

  Ihanat isosiskot <3 Meidän 3-vuotiasta isosiskoa naurattaa vieläkin, kun hän kuuli, että pikkusisko oli äidin masussa ihan nakupellenä ilman vaatteita :D

 17. Eeva sanoo:

  Hahah ihana postaus <3 :)

 18. St. brigitten sanoo:

  Hahahah ihania :*D meillä Aino sanoi kun odotin saraa (aino oli sillo 3,5v) että ”missä äiti sulla sitten on se nappi, mistä se maha aukeaa ja vauva tulee ulos?” Oli nimittäin just aikaisemmin leikkinyt kaverin luona semmosella barbiella, jolla oli vauva masussa ja selässä nappi, mitä painamalla sen mahan sai auki :`D

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.