Luukku 22: Raskaana olevan joulupöytä

22.12.2016

Huomenna me aletaan kokkaamaan joulupöydän antimia, mutta yksi ruoka on jo tuloillaan: raskaana olevan (ja vegaanin) kylmäsavulohi, eli porkkala. Porkkalasta inspiroiduin ja tajusin että vaikka noudatan prikulleen Eviran ruokasuosituksia, mun ei tarvitse kokonaan luopua kaikista mun lemppareista raskauden takiakaan. Ja halusin jakaa nämä oivallukseni myös teille, sillä tiedän miten moni raskaana tuskailee sen kanssa että joulupöydässä pitää kiertää kaikki omat herkut kaukaa. Jos siis olet raskaana ja rakastat juustoja, graavikalaa ja mätiä, kannattaa lukea vähän eteenpäin ja huokaista helpotuksesta. Tästäkin joulusta voi tulla herkullinen.

Jos lempiherkkusi joulupöydässä on graavikala, kokeile porkkalaa eli porkkanasta valmistettua ”kylmäsavulohta”.

Ohje on alunperin peräisin PS Olen Vegaani -youtubekanavalta, mistä sen voi myös käydä nopeasti tsekkaamassa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kuitenkin siis neljä pestyä porkkanaa paistetaan kuorineen merisuolakuoressa 190 asteessa 1,5h ajan. Mä olin hurja ja paistoin viisi. Tämän jälkeen porkkanat jäähdytetään ja varovasti kuoritaan ja suikaloidaan, ja marinoidaan kahdessa teelusikallisessa nestemäistä savuaromia, 1 ruokalusikallisessa rypsiöljyä ja teelusikallisessa valkoviinietikkaa 1-2vrk ajan jääkaapissa suljetussa astiassa. Super iisiä!

Mä laitoin omat porkkalat marinoitumaan tänään jotta ne varmasti ehtivät aatoksi. Savuaromin tuoksu oli jo itsessään niin kylmäsavulohimainen että en epäile sekuntiakaan etteikö tässä olisi erittäin hyvä vaihtoehto täksi jouluksi. Jään odottamaan innolla mitä makunystyrät sanovat lopputuloksesta, mutta luotto on kova.

Porkkalan lisäksi meidän joulupöydästä löytyy tänä vuonna poikkeuksellisesti myös uunilohta, koska kyllä sitä kalaakin on vaan saatava.

Jos rakastat herkutella aattoiltana  juustotarjottimella, kokeile uunibriejuustoa. 

Osta pyöreä 500g kiekko laadukasta brie-juustoa, paista sitä uunissa 200 asteessa 10-15min ajan (voit tarkistaa juuston sisälämpötilan keskeltä vaikka kinkunpaistomittarilla, jos se on yli 72 astetta niin mahdollinen listeria on kuollut). Tarjoile hunajan ja sekalaisten pähkinöiden sekä tuoreiden viikunoiden tai viikunahillon kanssa. Ihan uskomattoman herkullista!

Lisäksi mä herkuttelen juustoilla tänä vuonna myös joululaatikossa, sillä meidän punajuurilaatikkoon tulee vuohenjuustoa myös.

Jos parasta joulupöydässä on mäti, kokeile Cavi-art merileväkaviaaria.

Merilevää ei tietenkään suositella raskaana ollessa suuria määriä mikäli jodipitoisuus ei ole tiedossa tai se on korkea, mutta cavi-artin jodipitoisuus on tiedossa, ja se on alle 0,01%. Sitä ei ole myöskään tarkoituskaan syödä niin paljoa kuin esimerkiksi sushissa on merilevää, eikä jodi aiheuta hengenvaaraa tai muutakaan vaaraa vaan on suurina määrinä nautittuna haitallista kilpirauhasen toiminnalle ja voi vaikuttaa sikiön kasvuun.

Eli tämän rajoituksen kanssa nimenomaan määrillä on väliä, siinä missä taas listeriariskin ruoissa teelusikallinen tai maustemitallinenkin riittää jos siitä bakteeria löytyy. Eli ainakin mun neuvolan mukaan jouluaattona voi aivan turvallisin mielin herkutella vaikka koko purkillisella cavi-artia, koska siinä pitoisuus on todella pieni eikä aiheuta pienintäkään riskiä sikiön kasvulle tai kehitykselle. Mä muuten itseasiassa olen aina laivan buffetissa herkutellut juuri tällä merileväkaviaarilla, ja vasta joskus vanhempana tajusin että se ei ole oikeaa kaviaaria vaan nimenomaan merilevää. Aina on maistunut silti hyvältä!

Näiden postauksessa lueteltujen herkkujen lisäksi meidän joulupöydästä löytyy tänä vuonna bataattilaatikkoa pekaanipähkinäkuorrutuksella, kinkkua dijon-kuorrutuksella ja mummon perinteistä kastiketta, hernetuuvinkia, sienisalaattia, kylmäsavuporoterriiniä (joka on ainoa minkä skippaan raskauden vuoksi mutta ihailen sivusta), riisipuuroa, pipareita ja glögiä. Ja aika monta rasiallista konvehteja, ja paljon joululimppua. Eiköhän me niillä saada mahat täyteen muutamaksi päiväksi!

Toivottavasti tästä oli apua jollekin joka on miettinyt samoja juttuja kuin minä ja haluaa nauttia joulusta! Mä en ainakaan malta odottaa että pääsen kokkaamaan ja syömään, naminaminami!

Ihanaa päivää kaikille <3


23 Responses to “Luukku 22: Raskaana olevan joulupöytä”

 1. marika sanoo:

  Hunajaa ei kans monissa maissa suositella raskaana oleville, koska sehän on ns ”raakaa”. Itse kyllä laitoin hunajaa aina teehen 🙂 Ja ystäväni länttäsi ihan surutta leivän päälle myös!

  Ihana idea jakaa tällaisia ideoita myös raskaana oleville! Hyvää Joulua! 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Suomessa hunaja on kielletty alle 1-vuotiailta sen sisältämien itiöiden vuoksi, mutta muut saavat nauttia mielin määrin. 😀 Mä luotan Eviran supertiukkoihin suosituksiin kyllä, mutta se on tosi jännää miten isojakin eroja eri maiden välillä on! 🙂 Kiitos hurjasti ja hyvää joulua myös sinne<3

 2. Hennaka sanoo:

  Mun mies teki porkkalaa nyt ennen joulua jo testierän – ja oli hyvvää! Se halus kyllä vähän hifistellä ja pilkkoi nori-levää pieniks murusiks marinadin sekaan, kuulemma tuomaan ”merellistä” makua 😀 Ollaan molemmat oltu pitkään kasvissyöjiä, mutta monet kalaherkut on sellasia, mitä kaipaa. Monesti jouluisin ollaan myös syöty vähän kylmäsavu- ja graavikaloja joulupöydästä, en usko että maailman tilanne muutamasta palasta notkahtaa suuntaan tai toiseen. Tänä vuonna porkkala ehkä vähän vähentää ”oikeiden” kalojen syöntiä silti meilläkin 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hei jes hyvä kuulla että oli hyvä testierä! Pidän siis peukut pystyssä että huomenna kun maistan mun porkkalaa niin se maistuu herkulta! Hyvä idea tuo norilevän lisääminen, voisin kokeilla sitä myös sitten kun en ole enää raskaana :D! Joulupöydässä parasta on kyllä munkin mielestä kalaherkut, ensi vuonna nautin niistä taas ihan kunnolla! Ihanaa joulua sinne <3

 3. Liina sanoo:

  Jos tykkäät lämminsavulohesta, eikä itseltä löydy savustinta niin perus-uunilohen saa tuunattua tuolla nestesavulla melkeempä samanmakuiseksi. Eli lohen pintaan suolaa ja pullasudilla nestesavua ja uuniin. Kypsään kalaan voi sutia savua vähän lisää jos maku liian laimea.

 4. Katri sanoo:

  Mulla juuri porkkala uunissa, saas nähdä millainen on lopputulos 🙂 Innolla odotan!

 5. Iina sanoo:

  Kuulostaa niin hyvältä että tuli ihan nälkä lukiessa 😛
  Mutta-mitä ihmettä on ”hernetuuvinki?!”
  Mielenkiintoni heräsi oitis!!! 😀

 6. opa sanoo:

  Hassua kyllä että nykyään on niin tarkkaa mitä sitä voi syödä kun on raskaana, Onhan niitä lapsia ennemminki monia vuoskymmeniä sitte tehty. Äidit vetää tupakkaa ja silti tulee terveitä lapsia, itse en usko että ruokavaliolla on niin suuri merkitys

 7. Iitu sanoo:

  Jos graavilohesta muutenkin pitää niin sitä on tidella helppo tehdä itsekin. Meillä aitä tehdään joka vuosi ja on parempaa kuin valmis ja ei ole vakuumipakattua joten raskaana oleva eli siis minä voin sitä kand syödä 🙂 kantsii joskus kokeilla vaikke tänä jouluna enää haluaisi lähteä säveltämään:)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Me tehdään aina graavilohi itse tuoreesta kalasta mutta listeriaa voi olla lohissa ihan jo silloin kun ne vasta uivat vesistössä, eli se pelkkä vakuumipakkaaminen ei ole riskitekijänä. Mutta kukin tekee tavallaan 🙂

 8. Kistya sanoo:

  Ihanaa kiitos kiitos kiitos. Pelastit mun joulun. Oon koko raskauden harmitellu että mitään herkku juustoa en saa syödä jouluna. Ei olisi mieleenkään tullu BRIE laittaa uuniin. Kiitos ja kumarrus sulle ihanainen. Mun joulu on pelastettu, huomenna kupasen kaupassa ja herkuttelen jouluna juustolla. ❤️❤️❤️

 9. Karoliina sanoo:

  Moikka!

  Halusin ihan vaan kysästä et mit on teiän perheen lempparijouluruuat, siis mikä on Tipan lemppari jne? 🙂 ruokaharrastelijana tällaset asiat jaksaa aina kiinnostaa 😀 kiitos ihanasta blogista, kovin odottelen teidän uutta minityyppiä myöskin jo saapuvaksi <3

  Onnellista joulua teidän ihanalle perheelle <3

 10. Saara sanoo:

  Moikka! Mä en tiennyt että mätiä ei saa syödä raskaana ollessa. Olin juuri laivalla viikonloppuna ja sitä siellä söin.. :/

 11. Sande sanoo:

  Onhan se ihana että nykyään ollaan tarkkoja kaikista mahdollisesti haitallisista aineista. Mutta ei ennen tarvinnut inkivääriä varoa vaan sitä kehoitettiin käyttämään paljon. Samoin laku oli sallittua silti tuli terveitä lapsia 🙂 mutta kivoja valinnaisia vaihtoehtoja sulla joulupöytään mm. graavin tilalle!

  • Maria sanoo:

   Mä kans mietin et miten miten jonain vuonna kehotetaan syömään jotain ja toisena kielletään. Joo näitä tutkitaan, mutta miten mä en itse ole kehityshäiriöinen kun äitini joi kahvia ja söi laukua/salmiakkia koko raskauden ajan.
   Itse ajattelin syödä joulupöydästä kaikkea mitä ennenkin! Eli laatikoita ja kinkkua 😀 en jää mistään paitsi. Maalaisjärjellä muutenkin menen ja mun mielestä kyse on nimenomaan SUOSITUKSISTA. En tarkoita, että vetäisin kaksin käsin tuorejuustoa, mutta enpä mä sitä listeriaa ole koskaan ennenkään 25 vuoden aikana saanu ja aikamoista jos just nyt raskaana saisin 😀 Ei voi tietää, mutta mä ajattelen niin et tää on vaa elämää ja jos käy huonosti niin se on sitten tarkoitettu niin. Hyvää Joulua kaikille! 🙂

 12. IidaK sanoo:

  Mää laitoin tänään kans porkkalat marinoitumaan. Lisäsin vaan siihen marinadiin vähäsen sitruunamehua, tuo kivan raikkauden siihen 🙂 Se on leivän päällä ihan älyttömän hyvvää, kun laittaa tuorejuustoo (oatlyn kaurapohjanen) ja pilkkoo vähän punasipulia kaveriks!

 13. Sanni sanoo:

  Mä pärjään ilman juustoja ja kaloja mut aion sen verran uhmata neukkutätiä ja suosituksia ja aion maksalaatikkoa syödä… en tykkää muista laatikoista joulupöydässä ja porukat tekee maksalaatikon pelkästään mua varten, ja ne ei raskaudesta tiedä. Lisäks loppuviimeks se on pieni määrä mitä mä sitä joulunakaan syön ja muuten en sitä ympäri vuotta edes syö.

  Mut oikeesti yllättävän yleinen asia edelleen et raskaanaolevat tupakoi… vähentää muttei lopeta tai tapa ei muutu miksikään…

 14. Kia sanoo:

  Moikka! Yritin etsiä postausta kinkkutempusta josta ainakin instassa kerroit, en löytänyt kuitenkaan. Tuli kuitenkin mieleen, että oletko kokeillut tehdä kinkun paistorasvasta kastiketta joulupöytään? Rasvaa ns. Lantrataan muun muassa kermaan, ja paistorasvaa menee kastikkeeseen muutama desi. Aivan törkeän hyvää, vaikkei suolaisuuden takia kärsi hirveästi syödäkään. Kannattaa kokeilla! Kastikkeeseen tarvittavan nesteen saa hyvin talteen, jos paistaa pussissa ja leikkaa kinkun ollessa valmis pussin kulmaan reiän ja valuttaa kattilaan.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.