Vauva kuusi viikkoa

21.03.2017

Minille tuli eilen kuusi viikkoa ikää mittariin, wau! Viimeisen parin viikon aikana hän on karistanut viimeisetkin vastasyntyneen piirteet itsestään ja alkaa olla jo ihan ehta vauva isolla veellä. Kokoa on tullut lisää, veikkaisin että useampi sentti ja varmasti on viiden kilon rajakin menty jo rikki. Vaatteissa hänelle menee bodyista vielä 56-kokoiset helposti, mutta housuista on pakko olla käytössä koko 62 kun neiti pitkäsäärellä vilkkuu muuten nilkat.

Nyt meillä alkaa olla sellainen selkeä päivärytmi, joka n. kerran tai kaksi viikossa keskeytyy siihen että hän pitää yhden tankkauspäivän jolloin mitkään rutiinit yöunia lukuunottamatta eivät toteudu ollenkaan siinä järjestyksessä kuin yleensä. Mutta noin pääpiirteittäin arki alkaa olla jo aika sujuvaa ja jopa ennustettavaa hänen kanssaan, siinä määrin kuin pikkuvauvojen meininkejä nyt voi ennustaa.

Vauva heräilee yleensä siinä seitsemän ja kahdeksan välillä, minkä jälkeen hän syö ja hengailee reilun tunnin. Ensimmäiset aamupäikkärit alkavat yleensä 8.30-9.30 välillä ja kestävät tunnista kahteen.  Ne hän nukkuu yleensä sitterissä tai sohvalla. Sitten taas syödään ja hengaillaan pari tuntia, ja tokat päikkärit alkavat siinä 11-12 välillä ja kestävät 2-3 tuntia. Tokat päikkärit vauva nukkuu vaunuissa joko lenkillä tai muuten jos olen liikkeellä,  tai sitten ulkona omalla pihalla. 14-15 välillä hän herää ja syö ja leikkii ja ihmettelee maailmaa taas pari tuntia, ja nukkuu n. tunnin päikkärit siinä neljän ja viiden välillä. Nämä päikkärit riippuu ihan siitä mitä ollaan tekemässä, saattaa nukkua kaukalossa makuuasennossa  jos ollaan vaikka kaupassa tai sitten vaunuissa jos olen yksin liikkeellä, tai sitterissä.

Illalla hän saattaa vielä torkahtaa hetkeksi syliin tai sitteriin ennen kuin alkaa yöunille siinä 20-21 aikaan. Ensimmäinen yösyöttö on 23-01 aikaan kun itse menen nukkumaan (riippuen siitä onko arki vai viikonloppu), ja tokan kerran hän havahtuu yleensä 4-5 aikaan aamulla syömään. Loppuyö sujuu vaihtelevasti, joskus hän ei havahdu ollenkaan tokan syötön jälkeen ennen kuin vasta silloin seiskan kasin maissa, ja joskus hän syö melkein kokoajan siitä viidestä sinne seitsemään tai kahdeksaan. Saadaan kuitenkin molemmat nukuttua ihan hyvin tankkauksesta huolimatta, koska hän nukkuu vieressä.

Moni on kysynyt miten muuten ehdin tekemään kaiken kolmen lapsen kanssa, esimerkiksi ruuan ja työt. Pääpiirteittäin oikein hyvin, varsinkin tietysti silloin kun Otto on kotona (ja työt silloin kun isommat lapset ovat päiväkodissa). Joskus on päiviä että tuntuu että tekemistä on joka sormelle ja kaikkea ei saa tehtyä, ja silloin sitten joustetaan jostain.

Yleensä voin tehdä työhommia seuraavana päivänä jos edellisenä ei onnistu, koska pyrin tekemään kaiken aina reilusti ennen deadlinea valmiiksi. Keittiön siivousta ei ole pakko tehdä juuri silloin kun vauva on nälkäinen ja isommat lapset kaipaavat pelikaveria, vaan sen voi tehdä joskus toiste. Otto osaa myös tehdä ruokaa ihan samalla tavalla kuin minäkin ja välillä hän kokkailee meille yksin, vaikka yleensä tehdäänkin ruuat yhdessä.

Ja jos ei kumpikaan jaksaisi tehdä ruokaa tai vauva on vaikka tissillä kokoajan niin sitten haetaan noutoruokaa. Ei se ole niin vakavaa. Viitenä tai kuutena päivänä viikossa vähintään tehdään kyllä yhdessä illallinen alusta asti. Parhaiten kaiken saa hoidettua kun pitää rutiineista kiinni ja ennakoi niin paljon kuin mahdollista, silloin voi tehdä kaikkea sillä aikaa kun vauva nukkuu.

Vaikka vauva tarvitsee hereillä ollessaan paljon huomiota niin olen koittanut pitää myös kiinni siitä että vietän kummankin isomman lapsen kanssa aikaa joka päivä. Vaikka meille onkin syntynyt vauva niin ei se isompien läheisyydenkaipuu tai heidän tarve aikuisen huomiolle ole yhtään vähentynyt, ja siksi mun prioriteettilistalla kaiken muun edelle heti vauvan tarpeiden jälkeen menee heidän kanssaan vietetty aika. Jos mun pitää siis valita pyykinpesun tai lasten kanssa leikkimisen väliltä, mä valitsen leikit anytime.

Meidän kuusiviikkoinen höpöttää jo kovasti hereillä ollessaan, ja välillä kiljaisee iloisesti kovallakin äänellä. Hymyjä tulee kokoajan, ja hän vispaa villisti aina innostuessaan. Vauvan lempipuuhaa on seurata isompien leikkejä, tai se kun isosiskot sanovat ”peekaboo” ja laittavat kädet kasvojensa eteen ja sitten taas kurkistavat. Hänellä on tarkkaavainen katse ja hän tuijottaa suoraan syvälle silmiin.

Vauva tykkää musiikista ja laulamisesta, ja hän rakastaa oman pinnasänkynsä yläpuolella olevaa mobilea, jota hän joskus katselee sillä aikaa kun mä pesen hampaita tai laitan pyykkejä.  Vauva kannattelee jo tosi hienosti päätään sylissä ja jonkin aikaa myös lattialla vatsallaan ollessaan. Kun hän haluaa jotain, hän osaa jo melkein kääntyä mahalta selälleen sen saavuttaakseen. Kyljelleen kääntyminen ainakin onnistuu, ja kyljeltään selälleen tai mahalleen. Vauva on todella päättäväinen tapaus, voin kuvitella että isompana kun hän päättää jotain, hän on valmis tekemään ihan mitä tahansa saavuttaakseen päämääränsä, ainakin juuri nyt hänestä tulee ihan sellainen kuva.

Yksinkertaisesti, meidän vauva on ihan huippu tyyppi <3


18 Responses to “Vauva kuusi viikkoa”

 1. Milla sanoo:

  Hei!

  Suloinen vauva<3

  Onko teillä ollut minkäänlaisia masuvaivoja? Meillä 3-viikkoinen tyttönen, jolla jonkun verran ilmavaivoja ja unia nukkuisi vain sylissä tai liikkuvissa (!) kulkuneuvoissa (vaunut, auto). Onneksi on kantoreppu niin saa esikoisenkin kanssa touhuttua!

 2. Jenni sanoo:

  Edestä vauva on ihan esikoisenne näköinen ja sivusta ihan keskimmäisenne näköinen! Suloisia kaikki kolme!

 3. Lurre sanoo:

  Ihan Tiaran näköinen! <3 Ihana!

 4. Sulla on paljon samanlaisia ajatuksia, kuin mullakin. Lasten tarpeet menee ihan koska tahansa pyykinpesun ja tiskien edelle. Toki meillä pyritään pitämään kämppä koko ajan sellaisena perussiistinä, jotta tilannetta on helppo hallita.

  Teidän pienin neiti on ihana. Mä luen tällä hetkellä sun vanhoja postauksia ja hauska lukea nyt, että puhut vauvasta voimakastahtoisena persoonana samalla tavalla, kun olet puhunut vuoden ikäisestä Zeldasta.
  Ihanaa arkea teidän perheelle.

 5. Emilia sanoo:

  On hän vaan niin ihana <3

 6. Essi sanoo:

  Voi eikä miten söpö hän on tuossa alimmassa kuvassa <3

 7. Maria sanoo:

  Sori tää on nyt ihan ohi aiheen,mutta mistä toi teijän olohuoneen musta lattialamppu on?

 8. Äiti sanoo:

  Mitä sä oikein karjuit naama punaisena tiaralle puistossa???

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Me ei olla kyllä oltu puistossa koko viikolla kun ollaan oltu vuorotellen vatsataudissa ja viikonloppuna oli paljon muuta, muutenkaan tapoihini ei kuulu karjua lapsille puistossa tai missään muuallakaan, ei naama punaisena eikä muunkaan värisenä. Oisitkohan vaikka erehtynyt henkilöstä? 🙂

   • Äiti sanoo:

    No hyvä, oli sitten vaan saman näköinen tapaus. Anteeksi kun näin menin kärkkäästi epäilemään! Se on oikein ettei huudeta lapselle. Aurinkoista kevättä sinne 🙂

 9. Katri sanoo:

  Hitsi kun tuo mini näyttää ihan super pitkältä tuossa ekassa kuvassa! Tosi mukava päästä seuraamaan kolmannenkin minin kasvamista täältä 🙂

 10. Anna sanoo:

  Onko teillä jokin epämuodostuma kasvoissa? 😮 Sulla ja tytöillä on jotenkin oudot kasvot, ei pahalla!

  • Tuua. sanoo:

   ”Ei pahalla”
   No hyvälläkö sitten? Nyt ihan oikeesti. Olis hyvä miettiä edes hetken aikaa mitä näppiksiltään päästää kommentteihin.

  • M sanoo:

   Jos ylisöpöys on epämuodostuma, niin sitten Iinan lapsilla sellainen on! Aivan hurmaavan kauniita koko sakki! 🙂

  • Jenni sanoo:

   Ai kauhee mikä kommentti. Onneksi blogin pitäjä on aikuinen vahva nainen joka näkee kaiken tuon läpi. Toivottavasti hänen lapset eivät muutaman vuoden päästä tule tällaisia kommentteja lukemaan. Lisään vielä että Iina ja hänen 3 tyttöään ovat aivan mielettömän kauniita! ♥ Vielä kun on niin positiivinen ihminen kuin Iina sattunut äidiksi niin tytöistäkin tulee varmasti sisäisestikkin kauniita.

 11. Kiti sanoo:

  Miten suloinen voi pieni ihminen olla. <3 Toi katse!
  Myöhästyneet onnittelut pienokaisesta. 🙂

  T: Kiti
  http://www.lily.fi/blogit/katso-tarkemmin/liian-ruma-rakkauteen

 12. P sanoo:

  Voi tulipa paha mieli noista ilkeistä kommenteista. 🙁
  Olette suloinen perhe, juuri kaverin kans eilen puhuttiin miten ihana nappuska tämä uusin tulokaskin on. Oikein mainio tyttötrio teillä! <3 Tsemppiä arkeen! täällä 4 alle 6vuotiasta. Välillä on raskaitakin päiviä mutta voi miten rakkaita ovat kaikki neljä!! Tämä aika on varmasti jollain tapaa sitä elämän parasta, kaikki lapset vielä pieniä ja pyörivät tässä lähellä, syliin tahtovina 🙂

 13. Voi jo kuusi viikkoa! Meillä on täällä 1,5 viikkoinen ja jännityksellä odotan tulevia viikkoja! Imettys tuntuu vievän hurjasti aikaa, siihen en ollut osannut varautua ihan niin hyvin kuin olisin voinut. Mutta päivä päivältä hommat sujuu täällä paremmin, opetellaan tuntemaan toisiamme ja tietämään mitä pikkuinen on milloinkin vailla. Näin ensikertalaisena sitä on koko ajan aivan ulapalla. Ihanaa ja aurinkoista kevättä teille! <3

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.