Auton kanssa Ruotsiin

17.07.2017

Me ostettiin pari viikkoa sitten vielä vikalle kesälomaviikolle elokuulle Ruotsin reissu. Tällä kertaa lähdetään matkaan auton kanssa, ja mennään siis laivalla. Laivan tultua satamaan me ajetaan 170km matka Kolmården -eläinpuistoon, ja mennään tsekkaamaan mielettömät eläimet, Marine world ja Bamsevärld. Kolmårdenin jälkeen ollaan vielä kaksi yötä Tukholmassa hotellissa, ennen kuin suunnataan laivalla takaisin kotiin.

Alunperin suunniteltiin että oltaisiin jatkettu Tukholmasta vielä Legolandiin asti autolla. Tultiin kuitenkin siihen tulokseen tuon Novan hampaan puhkeamisen aikaan, että jos nyt sattuu toinen hammas haluamaan ilmestyä suuhun silloin kun pitäisi ajaa 1000km/suunta, niin siitä ei tule kyllä yhtään mitään. Jätetään siis nämä hieman pidemmät automatkat sinne tulevaisuuteen ja siihen aikaan kun Nova on hieman isompi. Kenties ensi kesään, tai jopa sitä seuraavaan, riippuen siitä millainen matkaaja ja persoona meidän kuopuksesta vielä kehkeytyykään.

Kolmårdenissa ollaan molemmat Oton kanssa käyty ala-asteikäisinä, ja jo silloin siitä jäi mieleen miten taianomainen se oli. Odotan kyllä tosi innolla, että saadaan vielä meidän lapset sinne ja kokemaan se mieletön paikka. Kolmården on Euroopan suurimpia eläinpuistoja, ja se on kooltaan siis 150 hehtaaria. Kolmårdenissa on nähtävillä 750 eri eläintä, ja esimerkiksi safari-köysirata ja Tiger world.

Eläintarhat jakavat mielipiteitä, ja kyllä mä ainakin mietin tarkkaan minkälaiseen eläinpuistoon vien lapsia, ja mullakin on kyllä eläintarhoista ristiriitaiset fiilikset. Kolmården tekee paljon luonnonsuojelullista työtä, ja eläimillä on ihan oikeasti paljon tilaa eikä niitä ole ahdettu minipieniin ahdistaviin häkkeihin, mutta silti mietin tätä vierailua paljon etukäteen. Kaikkiin eläinpuistoihin ja -tarhoihin en lapsia veisi, vaan haluan etukäteen tutkia tarkkaan että eläimiä kohdellaan mahdollisimman hyvin.

Mä perustelen vierailua eläinpuistossa itselleni sillä, että onhan sillä myös sivistävä vaikutus ja eläintarhoilla on jo nyt, ja varsinkin tulevaisuudessa suuri merkitys geenipankkeina, joilla saa diversiteettiä luonnonvaraisiin, köyhtyneisiin eläinpopulaatioihin. Kolmårdenilla on ainakin omien sivujensa mukaan fiksut ja kestävät periaatteet, ja siellä itse vieraillessani olen myös nähnyt että eläimillä on todella suuret, luonnonmukaiset aitaukset. Tai tämä oli jo yli kymmenen vuotta sitten, oletan että vuosien aikana olot ovat vain parantuneet tiedon lisääntymisen myötä.

Delfinaarioon me ei kuitenkaan mennä missään nimessä. Mä olen tasan sitä mieltä, että delfiinit eivät missään olosuhteissa kuulu vankeuteen, ja mä en halua myöskään sellaista esitystä näyttää lapsille vaikka se heidän mielestään varmasti olisikin hieno juttu (koska he eivät vielä ymmärrä). Mä toivon että Kolmårdenin delfinaario, Pohjois-Euroopan viimeinen kaupallinen delfinaario, suljetaan mahdollisimman pian, ja omalta osaltani sitä boikotoin sekuntiakaan epäröimättä.

Kolmårdenissa on upean eläinpuiston lisäksi myös huvipuisto, ja hurjan paljon ravintoloita, eli tekemistä ja näkemistä riittää mahtavasti koko päiväksi. Mä uskon että meille tulee upea reissu, ja kiva lähteä omalla autolla matkaan, se helpottaa elämää niin paljon.

Norrköpingistä ajetaan sitten illalla takaisin Tukholmaan ja yövytään hotellissa lähellä Mall Of Skandinaviaa, jossa on tarkoitus viettää seuraava päivä shoppaillen ja pyörien, kerran autolla kätevästi pääsee. Saattaa olla että ”hieman” innostun ostostelemaan Zara Homessa, Disney Storessa ja muissa ihanuuksissa joita ei meillä Suomessa vielä ole. Varsinkin kun kaiken voi pakata autoon!

Vikana päivänä piipahdetaan varmaan sitten vielä Tukholman keskustassa, ehkä vanhassa kaupungissa ja Östermalmilla. Junibackeniakin mietin, mutta katsotaan mihin päädytään. Se on kuitenkin nähty juuri pari vuotta sitten viimeksi, vaikka ihana paikka onkin. Postauksen kuvat on otettu aiemmilla Tukholman reissuilla.

Oletteko te lähteneet autolla länsinaapuriin? Onko teillä vinkkejä reissua varten? 


24 Responses to “Auton kanssa Ruotsiin”

 1. Sini sanoo:

  Hei ! Kolmården on varmasti ihana, mekin lähdemme sunnuntaina 1v täyttävän tytön kanssa 2 viikon päästä Kolmårdeniin. Me ollaan menossa Tukholmasta bussikuljetuksella Kolmårdeniin, yövymme siellä yhden yön hotellissa ja seuraavana päivänä vielä Kolmårdeniin ennen laivamatkaa. Jännittää miten matka menee, mutta onneksi laivalla on paljon puuhaa myös lapsille ! Mukavaa reissua teille !

 2. Eveliina sanoo:

  Ei olla vielä Ruotsiin menty autolla, mutta Ahvenanmaalle kyllä monet kerrat ja se on kyllä niin hirmu kätevää ja ihanaa mennä autolla!:) tavarat kulkee niin kätevästi siellä ja siinä on jotenkin niin ihana oma tunnelmansa ajaa auto laivaan ja pois ”vieraalle maalle”, itse haluan mieluusti ajot aina suorittaa:D

  Jossain vaiheessa mennään kyllä Ruotsiinkin ja tehdään sellainen kierros, että käydään Norjassa ja Tanskassa ainakin samalla kertaa!:)

  Teillä Zelda ja Tiara ilmeisesti viihtyvät automatkoilla hyvin? Onko teillä millaista tekemistä ja puuhaa pitkille automatkoille?:)

 3. Julia sanoo:

  Moi! Tervetuloa Tukholmaan, täällä on vaikka mitä kivoja nähtävyyksiä. Me asutaan Mall of scandinavian vieressä, ja siellä itse käyn paljon. Autolla pääsee suoraan sisälle ja siellä on paljon paikkoja, 2h ilmaista parkkiaikaa ja senkään jälkeen ei maksa paljoa :) Ravintoloita on runsaasti, mutta älkää menkö O’Learysiin jos burgereita haluatte.. siellä joutuun venaan tunnin mozzarellatikkuja.. Egon on hyvä burgeripaikka (siellä on myös yleensä laaja ja laadukas pizzabuffa)! Jos vanhassa kaupungissa tekee mieli burgereita niin ah, The Barrells beers and burgers! Heaven in your mouth! Sisällä aika ahdasta, eli jos on nätti päivä niin rattailla pystyy olemaan terassilla :) oho.. tykkään hamppareista :D on niitä terveellisiäkin paikkoja, mutta lomalla voi herkutella ;)

 4. Nimetön sanoo:

  Mä en pysty kyllä ymmärtään tätä ihmisten delfinaarioiden vastustamista. Miten se delfiini kärsii enemmän kuin esim tiikerit? Delfiineille järjestetään toimintaa kun taas monet eläimet viruu häkeissään. Ei vaan pysty ymmärtää…

  • Nina sanoo:

   Noin niin kuin esimerkiksi delfiinit on aika paljon älykkäämpiä ja sosiaalisempia. Vankeudessa niiden poikaset kuolee tai sairastuu (kuten esim. särkänniemessä kävi, niistä niin kovin onnellisten ja hyvinvoivien delfiinien 16 poikasesta 14(!!!) kuoli ja loput oli sairaita ja tää on ihan yleinen juttu ympäri maailmaa).
   Ei muutkaan eläinrääkit sen parempia ole, mutta delfiinit on jo niin räikeä vääryys että huh

 5. Juulia sanoo:

  Kolmården kuulostaa niin ihanalta paikalta! Viime kesänä mietin sinne lähtemistä, mutta mies ei ollut innostunut asiasta… Mutta kyllä me vielä joku kesä sinne lähdetään! Kivaa reissua teille :)

 6. Kysyisin sanoo:

  Hei!

  En tarkoita olla kommentillani ilkeä, mutta haluaisin kuulla perustelusi. Miksi koet, että on ok käydä katsomassa esimerkiksi vankeudessa olevia tiikereitä ja apinoita, mutta delfiinit kuuluvat ehdottomasti luontoon? Miten erottelet eri eläinten oikeudet elää vapaana luonnossa?

  Ja toiseksi, vaikka eläintarhan internet-sivuilla lukisi, kuinka eläimiä kohdellaan hyvin ja puitteet ovat kunnossa, kuinka voit tietää, että se ei ole vain mainospuhetta? Jos näkisit tällä reissulla eläinten huonoa kohtelua, tekisistkö asialle jotain?

  Toivon, että kesälomareissunne on onnistunut ja antoisa! Aurinkoa ja iloa!

  • Nimetön sanoo:

   Niimpä. Tuskin minkään eläintarhan sivuilla mainostetaan, että ”meillä kohdellaan eläimiä huonosti”.. tuette delfinaarion toimintaa, vaikka ette niitä menisikään katsomaan.

 7. Nimetön sanoo:

  Mahtava valinta lomareissuksi! Me olimme muutama viikko sitten 4v. & 4kk lasten kanssa Kolmårdenissa. Bamse-maailma oli ihana :) Yötä olimme alueella sijaitsevassa hotellissa, mikä oli todella hyvä valinta! Kannattaa miettiä rattaiden ottamista mukaan vanhemmille tytöille, sillä kävelyä tulee helposti paljon. Mukavaa reissua!

 8. Milla sanoo:

  Vitsi olisi kyllä aivan ihana päästä käymään Ruotsissa, mua etenkin kutkuttaa päästä Haaparantaan siellä käyny viimeksi pienempänä. Joskus jos pääsisi Tuhkolmaan laivalla <3 Joskus nuorena haaveilin asuvani Ruotsissa ja käyväni töissä Norjassa. :D

 9. Janna sanoo:

  Oi, nyt taisi selvitä meidän ensi kesän reissukohde. Toivottavasti teidän reissusta tulee postausta. Meillä 2 tyttöä, toinen täyttää pian 3 ja toinen on vain noin viikon Novaa vanhempi. (:

 10. Nimetön sanoo:

  Menette paikkaan jossa pidetään delfiinejä vankeudessa?

  • Nimetön sanoo:

   Samoinhan niitä kaikkia muitakin eläimiä pidetään siellä vankeudessa. En ymmärrä mikä ero siinä on, kiinnotaisi kuulla.
   Enkä ole mikään vastaan/puolesta puhuja. Voin sanoa, että olen käynyt kyseisessä paikassa ja vaikutti olot hyviltä ja tarhat tosi suurilta. Eihän se tietty koskaan vastaa vapautta. Mutta jos joku osaisi kertoa tuosta delfiini jutusta vs. Muut eläimet, koska kiinnostaisi :)

   • Mari sanoo:

    Delfiini viestii lajikumpaniensa kanssa kaikuluotaamalla ja altaassa ne äänet kimpoilee miten sattuu. Ne eivät siis pysty viestimään normaalisti ja älykkäinä laumassa elävinä nisäkkäitä kärsivät tästä paljon.
    Minkään eläinten pitäminen vankeudessa ei ole tietenkään hyvä juttu. Valitettavasti ihmiset on metsästämällä saanut useat lajit sukupuuton partaalle ja (jotkin) eläintarhat auttavat omalla toiminnallaan pitämään lajit ihmisten tietoisuudessa, sekä suojelemaan eläimiä (mm. Kampanjoimalla). Lisäksi, niin valitettavaa kuin se onkin, monet ihmiset eivät näe minkäänlaisia eläimiä enää luonnossa, eläintarha voi olla ainoa paikka opettaa lapsille asiaa eläimistä ja siitä, miten tärkeää olisi saada eri lajit säilymään luonnossa.
    Lisäksi jotkut eläintarhat tarjoavat apua luonnossa loukkaantuneille ja orvoksi jääneille eläimille.
    Toki aina kannattaa miettiä tarkkaan, että tuleeko eläintarhan toimintaa käymällä siellä, vai voisiko käynnin korvata jotenkin muuten.

    • Mari sanoo:

     Ja vielä noista delfiineistä.. Delfiinien altaat ovat betonisia matalia altaita vailla mitään virikkeitä. Muiden eläinten aitauksissa kuitenkin pyritään tekemään mahdollisimman virikkeellisiä ja eläimen luontaista ympäristöä matkivia.

     • V sanoo:

      Tätä voisi ihmisillä hyvin verrata huoneeseen, joka on vaikkapa 10m2 leveä mutta joka on vain kirkkaanvalkoinen ilman mitään kasveja tai luonnon omia virikkeitä, vain sellainen täydellisen steriili ympäristö VS samankokoinen huone, jossa olisi maata ja multaa sekä kasveja, ulkotiloissa, ja taivaalta tulisi auringonvaloa.

 11. Paprika sanoo:

  Me ollaan kanssa lähdössä vähän samanlaiseen reissuun tän kuun lopussa :) ajellaan Kolmårdeniin ekana päivänä – vaikka eläintarhan eettisyyttä täytyi todella tarkasti pohtia ja delfinaariosta olen kanssasi täysin samaa mieltä. Mut me jatketaan siitä vielä Astrid Lindgrens Världiin ja sitten tullaan hitaasti ylöspäin ja meillä on suuntana Näsåker ja folkfestarit siellä :) sitten aikomus olis tulla vielä Haaparannan kautta Suomeen, mutta katsotaan miten aika ja voimat riittää, että tullaanko laivalla vaan Uumajasta yli :) telttaillen menee tää reissu meillä joten siksi voi olla kuluttavaa

 12. TarjaL sanoo:

  Hei!
  Asuntoauto voisi mahdollistaa Tanskan reissunkin.
  Me just lähdössä Suomen matkaileen vuokratulla asuntoautolla. Ei tulisi kysymykseenkään lähteä autolla reissuun 4-, 2- ja 1-vuotiaiden kanssa.
  Hyvää reissua!

 13. Minna sanoo:

  Oho! Oot laihtunut ihan hirveästi yhtäkkiä! Vai vääristääkö kuva..? Edellisessä postauksessa olit vielä huomattavasti ”pulleampi”. Hävettää sanoa pullemapi kun todella hoikka olet siinäkin, en vaan keksinyt parempaa sanaa tuohon. Anteeksi siitä! Kaunis kaikissa kuvissa! :)

 14. Nimetön sanoo:

  Me ollaan reissattu paljon autolla, tuhansia ja tuhansia kilometrejä joka kesä :) ehkä paras vinkki liittyy pakkaamiseen: jokaiselle tasan yksi matkalaukku, jossa on kompaktit asukokonaisuudet ja välttämättömät hygieniatarvikkeet. Jos jokaisen matkaajan laukku on vielä eri värinen, sen löytää helposti takakontista. Lisäksi me ollaan koottu levyjä ja mp3 listoja parhaista yhteislaulubiiseistä ja kuunneltu niitä koko matka. Jännä miten kerrankin 950km päivämatka meni kuin hurauksessa kun hyvä musiikki soi. Mut matkatavarat vain minimiin ja supertehokas pakkaus autoon,niin kyllä onnistuu! :)

 15. Nimetön sanoo:

  Junibacken on kyllä paikka, johon en itse kyllästy! Siellä vaan sadun taika koskettaa niin elävästi aikuistakin!

  Jos autolla haluaa vähän pidemmälle lähteä, niin etelästä löytyy Vimmerby, joka on myös kokonaisuutenaan ihan verratonta nähtävää.

 16. Kaura sanoo:

  Moi
  Kannattaa tsekata mitä virallisia papereita tarvitsette ulkomaille menoon mutta ainakin rekisteröintitodistus ja Green card pitää olla. Lisäksi eri mailla on eri vaatimuksia mm turvaliivit, ensiapulaukku, hinausköysi, jauhesammutin jne saatetaan vaatia

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.