Luukku 8: Meidän piparkakkutalo 2017 + rakennusvinkit

08.12.2017

Instagram Storiesin puolella osa teistä seurasikin meidän piparkakkutalon rakennusta viime viikonloppuna, ja osa teistä myös lähetti mulle vinkkejä miten talon tekeminen on helpompaa! Mä ajattelin nyt esitellä meidän piparkakkutalon ja sen lisäksi jakaa nuo teidän kertomat vinkit.

Me lähdettiin tänä vuonna ekaa kertaa ikinä tekemään piparkakkutaloa ihan omilla kaavoilla, eli ei ollut mitään muotteja eikä valmiita piparkakkutalon osia. Haluttiin korkea ja näyttävä talo, ja sellainen myös tehtiin. Apuna mulla oli Oton sisko, sekä tietenkin meidän tytöt, jotka saivat koristella kokonaan toisen puolen talosta. Piparkakkutalon tekeminen oli hauskaa, joskin tällaisen ison talon tekemisessä kesti aika monta tuntia. Se ei haitannut yhtään kun meillä oli vapaa päivä ja siinähän se päivä kului mukavasti leipoessa.

Meidän piparkakkutalo on juuri sellainen sekamelska kuin joulukuusikin, paljon erilaisia koristeita, katossa jäätävä reikä, ihan vinot seinät ja joka puolella valunutta sulaa sokeria. Mutta me ollaan tyytyväisiä ja ajatus on tärkein! Piparkakkutalo on musta söpö vaikka se ei aivan tiptop olekaan, ja ehkä ensi vuonna me sitten onnistutaan vielä paremmin kun saatiin kaksi loistavaa vinkkiä. Tässä ne tulevat, PIPARKAKKUTALON RAKENNUSVINKIT:

Ikkunat: Käytä viinikumikarkkeja niin että laitat ne ikkunanreikien kohdalle ja uuniin, niin ne sulavat siellä ikkunaksi. Me käytettiin tosin murskattuja muumitikkareita jotka toimivat myös hyvin, mutta ne pitää erikseen murskata ja niitä pitää olla paljon. Paljon helpompaa kuin käyttää liivatelehtiä, vaikka niissä on toisaalta kyllä kivat ruudukot valmiina.

Seinät ja yhteen liitettävät pinnat: Kannattaa juustohöylällä höylätä pinnat tasaisiksi, niin ei käy niinkuin meille että ne eivät ihan sovikaan yhteen kun ovat niin vinoja. Eli sillä vaan suoraksi kaikki seinät niin johan onnistuu paremmin.

Kiitos hurjasti vinkeistä teille ihanuuksille! Jos teillä muilla tulee vielä huippuja piparkakkutalon rakennusvinkkejä niin jakakaa ihmeessä! Me koristeltiin talo itse tehdyllä pikeerillä, kultajauheella, ranskanpastilleilla ja nomparelleilla. Sellaista yksinkertaisen nättiä. Pikeeriä tein ihan eka kertaa itse, mutta se oli yllättävän helppoa ja onnistui mun mielestä ihan mukavasti, vaikka olisi saanut olla ehkä aavistuksen vielä tuhdimpaa, jotta olisi säilyttänyt muotonsa vielä paremmin. Mutta harjoitus tekee mestarin!

Millaisia piparkakkutaloja teillä on? Mitkä on parhaat vinkit niiden tekemiseen? 


20 Responses to “Luukku 8: Meidän piparkakkutalo 2017 + rakennusvinkit”

 1. fsg sanoo:

  Voi olisi ollut kiva nähdä lastenkin tekemä puoli!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Olisin halunnut itsekin näyttää sen, mutta täytyy myöntää että kuvatessani taloa en uskaltanut kääntää sitä ettei se vaan tipahda/romahda/jotain kun olen niin sählä ja Otto ei ollut kotona XD Se näkyi kyllä insta storiesissa silloin kun koristeltiin, mut ei tietty enää oo siellä :/

 2. Handeli sanoo:

  Yksi vinkki: kannattaa koristella pikeerillä talo ennen kasaamista. Paljon helpompaa. Ja koristelun viimeistely ja sulan sokerin häivyttely sitten kasaamisen jälkeen 😉

  • Emilia sanoo:

   Joo just näin ja silloin se vähän liian löysä pikeerikään ei haittaa, koska se ei pääse valumaan alaspäin. Tuo iso talo on ideana kyllä hyvä, mutta hauskan ja näyttävän saa myös sillä, että tekee useamman pienen mökin ja niille oman pihapiirin. Ja jos tekee useamman mökin, niin jokainen voi koristella ijsb

 3. Emma sanoo:

  Lumisade eli tomusokerihuntu viimeistelee talon ja piilottaa kauneusvirheet! Teesihdin kanssa onnistuu.

 4. Käpytin sanoo:

  Vinkkini:

  Tomusokeri luo tunnelmaisen lumikerroksen.

  … ja mikäli lopulta tulos ei silti miellytä, lisää vain dinosaurus ”tuhoamaan” taloa jolloin se näyttäö siltä kuin kuuluisikin olla vähän vinksin vonksin

 5. anna sanoo:

  Ihanan epätäydellinen. 🙂

 6. MinttuW sanoo:

  Kun ostaa kaupasta hedelmäsokeria ja sulattaa sitä seinien kiinnittämiseen niin ei jää ruskeita palaneen sokerin sotkuja, hedelmäsokeri sulaa ja on myös jäähtyessään kirkasta! Ei haittaa jos menee hutiin tai tulee liikaa, kun ei niin näy valmiista kasatusta talosta.

 7. piu sanoo:

  mä luin vasta vinkin, että liimausvaiheessa talon voi koota nuppineuloilla kasaan, kaataa liimat saumoihin ja niiden jäähdyttyä vetää nuppineulat pois. tiedä sitten toimivuudesta käytännössä..

 8. Inka sanoo:

  Tää luukku oli hyvä! Inspiroiduin itsekin käyttämään tänään vapaapäivän piparitalon tekoon, vaikka yleensä tämmönen askartelu ei ole mun juttu ollenkaan 😀

 9. Jonna sanoo:

  just tollanen kotikutoisen näköinen on parasta. meilläkin tänä vuonna sattui arkkitehdilla pieni laskuvirhe jonka vuoksi saatiinkin tasakattoisia taloja, ja niistä tuli just ihania. jokainen lapsi sai koristella oman pikkutalon yhden ison sijasta. mä kasaankin aina meidän piparkakkutalon oikein tuhdilla pikeerillä. tuo sulatettu sokeri kun on niin kamalan makuista että ei sitä kukkaan halua syödä. meillä lapset saa aina sitten jouluaattoiltana tuhota tehdyn piparkakkutalon. ja meilläkin tosiaan koristellaan ennen kasausta, sillai onnistuu helpommin pienemmiltäkin lapsilta.

 10. Nimetön sanoo:

  Olen tänä vuonna tehnyt jo kaksi taloa. Toisen tein lahjaksi ja toinen tuli jo kotiväen kesken syötyä parempiin suihin.
  Siirryin viime vuonna valmiisiin taloelementteihin, jotka siis kootaan ja koristellaan (tai koristellaan ja kootaan) vain itse. Hommaa on siinäkin riittävästi, vainka itse leivonta osuus jääkin välistä. Parasta on kuitenkin se, että palat ovat taatusti suodareunaisia ja tasaisia.
  Tänä vuonna kokeilin ensimmäistä kertaa elintarvikeliimaa talon kasaamiseen. Toimi. Sulatetusta sokeriata olen luopunut jo aikaa sitten. Sen maku on mielestäni karmiva, eikä toimintaominaisuudet merkisttävästi muita keinoja paremmat. Paksulla pikeerillä saa talon yhtä varmati pystytettyä.
  Koristeiden kanssa mielestäni överit on paremmat kuin vajarit, joten ennen talon kasaamista kannattaa käydä irtokarkkihyllyllä. Esimerkiksi vihreät kuulat sopivat eri omaisesti koristeiksi.

 11. Maija sanoo:

  Kaupoista saa nykyään leivontaliimaa. Samanlaisessa putelossa kun koristesokeri. Olin ensin tosi skeptinen, enkä uskonut että toimisi, mutta sillä sai talon tosi kätevästi kasaan! Ei tarttenut pelätä sormien palamista ja lisäksi ei tule rumia tummia sokerivanoja sulatetusta sokerista. Suosittelen!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.