Vauva omaan huoneeseen nukkumaan

05.01.2018

Meidän mini täyttää huomenna 11 kuukautta, ja on alkanut nukkua aavistuksen rauhallisemmin ja pidempiä pätkiä öisin, kuin ennen. Tosin hän nukkuu niitä pidempiä pätkiä ennen kuin me tullaan nukkumaan. Sitten kun me tullaan nukkumaan samaan huoneeseen, hän alkaa heräilemään useammin. Eli se eka unipätkä omassa sängyssä saattaa kestää melkein viisikin tuntia jos hän on nukkumassa yksin, mutta sitten kun me tullaan samaan huoneeseen, alkaa säännöllisen epäsäännöllinen heräily, joka välillä on todella tiheääkin. Tämä on tuttua isommilta tytöiltä, myös heillä oli tämä sama vaihe suunnilleen samassa iässä.

Siksi ollaankin päätetty, että on aika siirtää vauvis omaan huoneeseen opettelemaan vähän eheämpien öiden nukkumista. Sitten kun yöt ovat kokonaisia, keskimmäinen muuttaa hänen kanssaan samaan huoneeseen, ja esikoinen saa oman koululaisen huoneen. Keskimmäinen odottaa tätä muutosta kaikkein eniten, ja hän on vauvan syntymästä asti kysellyt koska saa siirtyä yläsänkyyn  nukkumaan, ja muuttaa vauvan kanssa samaan huoneeseen. Ollaan kuitenkin sitä mieltä, että ei haluta vauvan katkonaisten öiden missään nimessä herättelevän muita kuin meitä vanhempia, ja siksi minityyppi saa ensin oppia nukkumaan kunnolla omassa rauhassa, ennen kuin yhteinen huone tulee kysymykseen.

Siihen asti isommat tytöt nukkuvat samassa huoneessa, jonka he halusivat viime syksynä, vaikka molemmilla olisi voinut olla ihan ikioma huone. Mehän kokeiltiin sitä ratkaisua silloin kun tänne muutettiin, että kummallakin oli oma huone. Lopputuloksena oli kuitenkin se, että he yökyläilivät ihan joka yö, eli halusivat nukkua aina yhteisessä huoneessa siitä huolimatta, ja sotkut levittäytyivät sitten aina kahteen huoneeseen. Päädyttiin sitten siihen ratkaisuun, että heille tuli erikseen yhteinen nukkumahuone ja yhteinen leikkihuone. Nyt siis leikkihuone muuttuu vauvan huoneeksi, ja nukkumahuoneeseen järjestetään myös tilaa leikeille.

Tänään onkin ollut kunnon kodinmuutos-päivä, ja ollaan siirretty nyt pinnasänky vauvan uuteen huoneeseen, jota rakennetaan valmiiksi kokonaisuudeksi seuraavien viikkojen aikana. Ihanaa saada kokea tämä ”vauvan oma huone” -vaihe hetken aikaa, kun meillä ei ole ollut sellaista sitten esikoisen vauva-ajan. Isommat tytöt on aina olleet samassa huoneessa sen jälkeen, kun keskimmäinen lakkasi nukkumasta perhepedissä, joten sellaista varsinaista vauvan huonetta meillä ei ole ollut vuosikausiin.

 

Kuvissa näkyvissä huoneen lähtötilanne, ja valmiin huoneen esittelen sitten heti kun se tosiaan on valmis. 

Tehdään vauvan huoneesta sellainen, että se muuntuu sitten helposti myös hänen ja keskimmäisen yhteiseksi huoneeksi, eli mitään pysyviä ”liian vauvamaisia” muutoksia ei tehdä. Pidetään huone sellaisena että järjestystä on helppo sitten muuttaa tarpeen mukaan. Seinäkiinnitykset tehdään niin, että mikään ei ole sitten kerrossängyn tiellä kun se siirtyy huoneeseen. Mutta muutaman kuukauden ajaksi nyt ainakin saadaan rakentaa sellainen oikea ”nursery” jollaisia olen Pinterestissä ihastellut, ja katsotaan tilanne sitten uudelleen. Takaraja huoneiden muuttamiselle on elokuussa, kun esikoinen aloittaa koulun.

Meille sopii hyvin tällainen ratkaisu, kun rakastetaan muutenkin pyöritellä huonekaluja aina eri päin ja vaihdella järjestystä kerta toisensa jälkeen. Meidän koti ei ikinä tule olemaan valmis, koska se olisi meidän mielestä tylsää. Me rakastetaan tehdä muutoksia täällä, ja lapsetkin tykkäävät vaihtelusta kuulemma. Eihän sitä tiedä miltä yläkerran huonejärjestys näyttää vaikka vuoden päästä, kun lapset keksivät usein itsekin uusia ideoita huoneiden suhteen. Taitavat vähän tulla vanhempiinsa tässä asiassa.

Saa nähdä millainen vaikutus ratkaisulla sitten on yöuniin, ainakin isommilla tytöillä yöt ovat alkaneet muuttua vähemmän katkonaisiksi omaan huoneeseen muuton jälkeen. Tai no esikoinen nyt nukkui muutenkin kokonaisia öitä jo ennen puolen vuoden ikää (ja alkoi uudelleen heräilemään siinä 10kk iässä meidän vanhempien pyörimiseen yms), mutta keskimmäisellä vaikutus oli huomattava. Kuopus kyllä edelleen käy rinnalla öisinkin, mutta tosiaan vasta sitten kun me ollaan tultu samaan huoneeseen nukkumaan. Ja kyllä saa tulla jatkossakin sitten meidän viereen nukkumaan, jos (kun) heräilee omassa huoneessaan eikä saa uudelleen unen päästä kiinni ilman tissiä. Mutta katsotaan miten käy, voihan se olla että tällä ei ole uniin mitään vaikutusta, tai sitten onkin. Mitään unikoulua en ainakaan vielä ole pitämässä, katsotaan ensin onko tällä vaikutusta nukkumiseen, ja jos ei ole niin voi miettiä sitten 1v-synttäreiden jälkeen jotain muuta ratkaisua.

Ihanaa viikonloppua kaikille <3


12 Responses to “Vauva omaan huoneeseen nukkumaan”

 1. Katariina sanoo:

  Meillä minä rakastan huonekalujen siirtelyä, mutta mies pitäisi mielellään aina saman järjestyksen 😀 Uudesta järkästä tulee aina niin hyvä fiilis ja tuntuu että energiatasokin nousee, kun saa uutta ilmettä kotiin!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Siis niin samaa mieltä sun kanssa!! 😀 Ihan parasta vaan vaihtaa järjestystä! Mut meillä Otto on viel se joka on enemmän innoissaan ja aina ehdottaa sitä 😀

 2. Nimetön sanoo:

  Voi kun toi järjestelyn muuttaminen oliski niin helppoa 😀 tykkäisin siitä ihan superisti, mutta vaikka meillä neliöitä onkin 53 + parveke, niin ei se vaan onnistu. Löysin jopa ratkaisun ja päätin alkaa opiskella Visualistiksi, sen vasta ihanaa pitäs ollakin!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Haha me ollaan tehty sitä aina! Myös sillon ku oli kaksio 52 neliötä + parveke 😀 Mut oi että, visualistin ammatti on kyllä varmasti aivan älyttömän ihana ja mielenkiintoinen <3

 3. Emma sanoo:

  Mun tyttö myös muutti omaan huoneeseensa 10kk iässä ja se kyllä paransi kaikkien, niin hänen itsensä kuin vanhempienkin yöunia! Selkeästi havahtui ja häiriintyi kun tultiin samaan huoneeseen myöhemmin nukkumaan, ja heräsi aina hetken päästä siitä. Omassa huoneessa heräily loppui. Tsemppiä ja eiköhän teilläkin kohta yöt parane ☺☺

 4. Emmi sanoo:

  Ah mäkin rakastan järjestyksen vaihtoa, ehkä vähän liianki usein… 😀

 5. Tiia sanoo:

  Meillä poika muutti aikoinaan omaan huoneeseensa jo vähän alle puolivuotiaana. Ei vaikuttanut hänen unirytmiinsä silloin mitenkään, heräili edelleen sen 3-4 kertaa kun vieressäkin. Mun oma unenlaatu sen sijaan parani huimasti. Nukuin tosi huonosti vauvan vieressä, vaikka poika nukkuikin omassa pinniksessään, ja heräilin korvatulpista huolimatta vauvan jokaiseen kyljen kääntöön. Oli raskasta käydä toisessa huoneessa syöttämässä, mutta saipa ainakin ne syöttövälit nukkua hyvin.
  Yöimetykset me lopetettiin 11kk vanhana kun palasin töihin pojan täyttäessä vuoden ja halusin siihen mennessä rauhoittaa yöt niin hyvin kun mahdollista. Ja meillä yösyöttöjen lopetus meni tosi jouhevasti ja noin kuukaudessa saapuivat täydet yöunet, ah sitä autuutta silloin. 😀

  Koin silloin kovasti syyllisyyttä vauvan siirtämisestä omaan huoneeseen, vaikka se meitä auttoikin ja oli niin ollen hyvä ratkaisu. Nyt se tuntuu hölmöltä, mutta silloin esikoisen melko tuoreena äitinä syyllistyin kovasti kaikesta, vaikka kukaan ei mitään suoraan sanonutkaan.
  Mutta hyvältä kuulostaa teidän huoneratkaisut ja hauska kun Zelda on enemmän innoissaan päästessään pienemmän kuin isomman siskon huoneeseen 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ihanaa että sun unenlaatu parani! Tärkeintähän se on että vanhemmat jaksaa niin hyvin kuin mahdollista <3 Ja se että on omalle perheelle hyvä ratkaisu!

   Mä oon nukkunut itse tosi hyvin perhepedissä ihan viime viikkoihin asti, mut sit kun vauva itse alkoi olla rauhaton ja heräilemään tosi usein, niin ei tietty itekkään saa niin hyvin nukuttua enää 😀 Toivotaan että tästä ois nyt meille apua! 🙂 Ja joo, hän odottaa sitä tosi kovasti! 😀

   Ihanaa talvea sinne<3

 6. Sigrid sanoo:

  Onko Nova nukkunut teidän makuuhuoneessa pinnasängyssä, osittain vai koko yön perhepedissä? Ja nukahtaako hän rinnalle yöunille 🙂 ? Meillä tyttö nukahtaa rinnalle yöunille ja nuķkuu pääsääntöisesti perhepedissä. Pinnasänky on sivuvaununa ja muutamia kertoja olen saanut sinne nukkumaan, mutta herää jossain vaiheessa yötä ja nousee istumaan :D.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ekat puoli vuotta hän nukkui kokonaan perhepedissä, ja sen jälkeen sitten osan yöstä sivuvaunupinniksessä ja osan meidän vieressä 🙂 Alettiin kesällä nukuttamaan pinnasänkyyn iltaisin, mut sit otettiin viereen kun mentiin itte nukkumaan <3 🙂 Niin ja rinnalle nukahti 10kk ikään asti iltaisin, sit Otto alkoi nukuttamaan yöunille ja se on toiminut tosi hyviin. Tsemppiä sinne! 😀

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.