Naistenpäivänä 2018 – muutama sana tasa-arvosta

08.03.2018

Joka vuosi tätä Naistenpäivän postausta tuntuu olevan poikkeuksellisen vaikeaa kirjoittaa. Naiseus, feminismi ja kaikki mikä siihen liittyy kuumentaa tunteita suuntaan jos toiseenkin, ja pelkään aina itsekin sanovani jotain väärin. Olen kuitenkin löytänyt siihen erittäin yksinkertaisen ratkaisun. Se on tieto. Mitä enemmän tiedän aiheesta faktaa, sitä pienempi mahdollisuus on siihen että sanon jotain väärin.

Mitä enemmän tiedän, sitä paremmin osaan kiinnittää huomiota sanoihin, piilomerkityksiin ja sukupuolittuneisiin rakenteisiin, joita ei jokapäiväisessä elämässä tai sanavalinnoissa aina edes huomaa. Mitä enemmän tiedän, sitä paremmin osaan perustella näkemyksiäni ja sitä paremmin pystyn myös vaikuttajana tekemään oman osani, ja lisäämään tietoisuutta tasa-arvosta. Mitä enemmän tiedän, sitä paremmin pystyn pitämään huolta itsestäni, lapsistani ja kaikista ympärilläni.

Uskon että suurin osa ihmisistä kannattaa tasa-arvoa, ja on pohjimmiltaan feministejä. Monet eivät kuitenkaan ymmärrä mitä feminismi käytännössä tarkoittaa, tai huomaa juuri niitä omassa käytöksessä piileviä sukupuolittuneita käsityksiä. Vaikka pidän itseäni niin tasa-arvoisena kuin mahdollista, ja yritän parhaani mukaan kaikissa arjen valinnoissa, työssä ja kasvatuksessa toteuttaa tasa-arvoa, on mullakin varmasti vielä korjattavaa. Siksi janoan tietoa, ja haluan lukea mahdollisimman paljon tasa-arvoasioista. Koen että uuden sukupolven kasvattajana, ja sosiaalisen median vaikuttajana mulla on tärkeä velvollisuus edistää tasa-arvoa, ja haluan hoitaa velvollisuuteni mahdollisimman hyvin.

Naistenpäivä on oikein hyvä päivä vuodessa kiinnittää huomiota sekä naisten asioihin että tasa-arvoon ylipäätään. Sen lisäksi näihin asioihin olisi kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota ihan jokapäiväisessä arjessa. Sukupuolten välinen tasa-arvo ei toteudu Suomessakaan, vaikka Suomi tutkimuksen mukaan onkin maailman kolmanneksi tasa-arvoisin maa. Ajatelkaa, edes maailman kolmanneksi tasa-arvoisimmassa maassa, ei tasa-arvo sukupuolten välillä toteudu. Ei naisten, ei miesten eikä varsinkaan muunsukupuolisten osalta. Kuinka surullista se on niiden kaikkien muiden maiden kannalta, joissa asiat ovat vielä paljon huonommin.

On vain yksi keino edistää tasa-arvoa, ja se on epätasa-arvon tunnustaminen ja ihmisten tietoisuuden lisääminen. Se että meillä Suomessa ongelmat ovat pienempiä kuin jossain muualla, ei ole syy jättää niitä huomiotta.

Muutama yksinkertainen tärppi kohti tasa-arvoa:

Älä koskaan ajattele tai väitä että sinä tai joku muu ei voisi tehdä jotain sukupuolen takia.

Älä koskaan ajattele että jonkun sukupuolen edustajan kuuluisi olla sukupuolensa vuoksi tietynlainen. Ei kuulu.

Älä oleta. Vaikka joku näyttäisi tietyn sukupuolen edustajalta, ei ole sinun tehtäväsi määritellä häntä tietynlaiseksi. Jokainen määrittelee itsensä itse.

Älä ajattele että ominaisuudet kuten sukuelimet, kromosomit, hormonit ja muu anatomia ovat sukupuolitettavissa, ja näin ollen ainoastaan cissukupuoliset olisivat syntymästään lähtien ”täysin” miehiä tai naisia. 

Älä viljele sukupuolistereotyyppisiä käsityksiä, meemejä tai käytäntöjä. Ei ole olemassa mitään homogeenisia ”naiset”, ”miehet” ja ”muut” -ryhmiä, vaan me kaikki ollaan yksilöitä. 

Älä ajattele, että ihmisen luonne ja olemus on selitettävissä yksin hänen biologisilla ominaisuuksillaan, eli että se ei ole esimerkiksi olosuhteiden tai kulttuurin tulosta. 

Älä hauku toisia tai pidä itseäsi muita parempana. Jos sinulla on tietoa enemmän kuin jollain toisella, jaa oma tietosi. Oikea feministi on sellainen joka ei lyttää toisia tai nosta itseään muiden yläpuolelle.

Tiedosta sukupuolten välinen epätasa-arvo kaikessa missä sitä on ja pyri muuttamaan se. Niin kauan kuin suostumme epätasa-arvoon, on täydellistä tasa-arvoisuutta mahdotonta saavuttaa.

Ole ylpeä itsestäsi, ja toteuta omaa minuuttasi juuri siten kuten itse haluat. Sinun ei tarvitse mahtua mihinkään muottiin, mutta saat halutessasi olla ihan niin stereotyyppinen kuin itse haluat, kunhan et vaadi sitä toisilta.

Mä haluan opettaa mun lapsille, että he saavat olla juuri sellaisia kuin itse haluavat, ja että kukaan toinen ei voi määritellä millaisia heidän kuuluu olla. Opetan sitä sekä esimerkin että kasvatuksen kautta ihan joka päivä. He eivät vielä tiedä mitä on feminismi, tai mihin sitä tarvitaan, mutta tulevat kyllä oppimaan sen. Toivon kovasti, että sitten kun he ovat aikuisia, tasa-arvo toteutuisi kaikilla elämän osa-alueilla, eikä feminismiä enää tarvittaisi yhtä kipeästi kuin tänä päivänä. Jotta todellinen tasa-arvo voi toteutua, on meidän kaikkien ihmisten yhteinen tehtävä ottaa selvää ja opetella asioita, niin kauas kunnes ne osataan kaikkialla.

Haluan vielä sanoa sen, että mun mielestä ainakin jokainen saa viettää Naistenpäivää juuri niin kuin itse haluaa. Jos siihen kuuluu kukkia tai suklaata kumppanilta, ja se on kumppanillekin ok, niin miksi sen pitäisi kenenkään toisen pyllyä kutittaa? Mä en ainakaan koe olevani mitenkään toisten yläpuolella ja oikeutettu dissaamaan toisten tapoja viettää tätä päivää. Siksi vähän ihmettelen sitä, miksi niin monet naureskelevat sille että joidenkin puolisot ostavat kukkia Naistenpäivänä. Meidän Naistenpäivään kuuluu kukkaperinne, joka tosin ei Ottoon liity mitenkään. Jokainen meidän perheen nainen saa Naistenpäivänä valita itselleen mieluisan kukan, ja myös taapero pääsi tänä Naistenpäivänä valitsemaan. Lasten toiveesta tänä vuonna valkattiin viherkasveja leikkokukkien sijaan. Toivottavasti ne ovat hengissä vielä ensi vuonna Naistenpäivänä.

Hyvää Naistenpäivää kaikille <3


50 Responses to “Naistenpäivänä 2018 – muutama sana tasa-arvosta”

 1. Heli sanoo:

  Amen, sister! Hyvin puhuttu, ei mitään lisättävää!

 2. Pauliina sanoo:

  Oletteko mukana jossain reiman kamppiksessa kun on reimat ilmestyneet lasten päälle? Meillä on tykätty reimasta ylivoimaisesti eniten neljän kanssa, molot,popit,ticketit yms testattu siinä ohessa 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ei olla ainakaan nyt missään kamppiksessa, nää oli kuvausvaatteita meidän kuvausprojektissa jotka saatiin pitää kun olivat toki jo olleet kovassa käytössä 🙂

 3. . sanoo:

  Näin alkuun sanon että olen kyllä tasa-arvon kannattaja, mutta yksi kohta tuossa listassa hämmensi tai en ymmärtänyt mitä siinä haettiin takaa: ”Älä ajattele että ominaisuudet kuten sukuelimet, kromosomit ….. olisi sukupuolitettavissa” Sillä sehän on fakta että biologisia sukupuolia on 2, nainen ja mies +toki kolmantena molemmilla sukupuolielimillä syntyneet. Sukupuoli-identiteettejä voi toki olla monenlaisia ja siinähän ei mitään väärää ole, eikä siihen tule sekoittaa biologisia sukupuolia mutta kyllä tietyt ihmisen fyysiset ominaisuudet ovat nimenomaan biologiseen sukupuoleen sidottuja 🙂 Korjaa toki jos ymmärsin väärin tekstinpätkäsi ajatuksen!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ei voi sanoa että ominaisuudet kuten sukuelimet, kromosomit, hormonit ja muu anatomia ovat sukupuolitettavissa ja näin ollen ainoastaan cissukupuoliset olisivat syntymästään lähtien ja/tai ”täysin” miehiä tai naisia. Sitä kutsutaan cisseksismiksi. Sanaa sukupuoli-identiteetti käytetään usein virheellisesti transsukupuolisten marginalisoimiseen puhumalla, niinkuin sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti olisivat kaksi eri asiaa, vaikka ne eivät ole. Eli sukupuoli ei ole vain biologiaa vaan se on psyykkinen ja sosiaalinen ominaisuus ja sellaisena itsemäärittelykysymys, eli asia, jonka vain ihminen itse voi omalla kohdallaan määritellä tai olla määrittelemättä.

   Ihanaa kuulla että olet tasa-arvon kannattaja! 🙂 Mä haluan itsekin oppia lisää, ja levittää vain faktaa blogissani, ja siksi tein tarkasti taustatyön ennen tätäkin postausta, jotta pystyn jakamaan oikeaa tietoa näistä asioista. Jotkut asiat saattavat tuntua hämmentäviltä jos on tottunut ajattelemaan ja kuulemaan toisin. 🙂 Ja kun tarkemmin miettii, niin miksi sen pitäisikään olla yhteiskunnan tai jonkun muun tehtävä määritellä jonkun ihmisen sukupuolta? Ihminen itsehän se on joka itsensä kanssa elää.

   • V sanoo:

    Mä oon Iina niin superkiitollinen siitä että sä olet ottanut näistä asioista selvää ja puhut niistä juuri kuten pitääkin, oikeasti KIITOS <3 sun blogin tavoittaa niin monia erilaisia ihmisiä, ja juuri näistä asioista toivon itse että muut oppisivat ymmärtämään enemmän. Sukupuolibinääri ei ole mikään absoluuttinen vakio tosiaankaan.

    Nimimerkille "." vielä lisähuomioksi, intersukupuolisuuskaan ei ole sitä että synnyttäisin "molemmilla sukuelimillä" vaan siihen nimenomaan kuuluu myös erilaiset kromosomivariaatiot ja hormonitasapainot yms. Moni ihminen tälläkin hetkellä täyttää tietämättään intersukupuolisuuden määritteet, koska kromosomit eivät ole itsestäänselvyyksiä eikä niitä näe ulospäin mitenkään.

    Iina, kiitos vielä hirveästi. Sun blogia on aina niin ilo lukea!

   • Minni sanoo:

    Hyvä teksti tärkeästä aiheesta! Minua kiinnostaisi miten koet että nämä ajatukset toteutuvat käytännössä teidän arjessa? Hienoisen ristiriidan kirjoitustesi välillä kuitenkin huomaan. Kirjoitat:
    ”Ei voi sanoa että ominaisuudet kuten sukuelimet, kromosomit, hormonit ja muu anatomia ovat sukupuolitettavissa ja näin ollen ainoastaan cissukupuoliset olisivat syntymästään lähtien ja/tai ”täysin” miehiä tai naisia”
    Kuitenkin olen blogiasi pitkään lukenut ja huomannut että jo synnäriltä asti olette puhuneet ”pikkuneideistä” tai ”tytöistä” tai ”prinsessoista”. Kuopuksen kohdalla toki huomattavasti vähemmän, mikä on ollut hienoa huomata! Kiinnostaisi ajatuksesi miten koet vanhempana sukupuolittavan puheen ja sukupuolistereotyyppisten termien käyttämisen lapsistasi? Varsinkin isompien lastesi vauva-aikana viljelit aika reippaasti hyvin sukupuolittavia termejä lapsista, koetko että tämä on vaikuttanut heidän sukupuoli-identiteettinsä kehitykseen? Ja kuopuksennekin olette blogin mukaan määritelleet itse tytöksi vaikkei hän oletettavasti tuossa iässä sukupuolikokemustaan vielä itse ole kertonut.
    Nämä pohdinnat siis silkasta mielenkiinnosta aihetta ja mielipiteitäsi kohtaan! Olet tosiaan upea mielipidevaikuttaja! Aurinkoista kevättä teidän koko perheelle! 🙂

    • Iina Hyttinen sanoo:

     Mun mielestä tuo kohta jota olet lainannut, ja tuo mitä kirjoitat meistä ovat kaksi täysin eri asiaa. Tuo josta kirjoitan viittaa siihen, että ei ole meidän tehtävä esimerkiksi määritellä voiko transnainen olla täysin nainen, vai onko hän vaan ”transnainen”. Ja sitten taas se että me vanhempina puhutaan tytöistä, liittyy nimenomaan sukupuolittavaan puheeseen ja stereotypioihin.

     Varsinkin isompien tyttöjen lapsuudessa en ollut näistä kaikista termeistä tai esimerkiksi sukupuolisensitiivisyydestä yhtä tietoinen mitä olen nykyään, ja varmasti osittain siitä syystä on puhe ollut blogissa huomattavasti sukupuolittavampaa kuin nykyään kuopuksesta. Itse en kuitenkaan näe ristiriitaa, koska mikäli joku meidän lapsista esimerkiksi tuntisi itsensä joksikin muuksi kuin tytöksi tai naiseksi, olisin täysin valmis heti häntä kohtelemaan juuri niin kuin hän itsensä kokee, ja puhuttelemaan häntä siten kun hän toivoo puhuteltavan. Toki siinäkin on eroa, miten puhun esimerkiksi blogissa, ja kuinka meillä puhutaan kotona. Kotona useimmiten puhuttelen lapsia ihan nimellä, enkä korosta sukupuolta mitenkään erityisemmin. 🙂 Me puhutaan myös paljon näistä jutuista isompien lasten kanssa, ja esimerkiksi Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirjan transtyttö Coy Mathis oli meidän tytöistä tosi mielenkiintoinen. Silloin he juuri itse totesivatkin sen, että me ei vielä voida tietää kuopuksesta, että haluaako hän olla tyttö vai poika, ja totesin että he ovat aivan oikeassa. 😀

     Kiitos paljon kauniista sanoista, ja toivottavasti tässä tuli vastauksia joihinkin kysymyksiin edes <3 Ihanaa kevättä sinnekin!

     • Minni sanoo:

      Kiitos nopeasta ja avaavasta vastauksestasi! Anteeksi, että käsitin kirjoituksen väärin. Kuulostaa siis erittäin terveeltä teidän metodit. Lapsenne saavat olla onnellisia kun heillä on noin fiksut vanhemmat 🙂

 4. Hymynen sanoo:

  Sanot, että feminismiä tarvitaan. Juuri aikaisemmin kirjoitit, että haluat opettaa lapsillesi tasa-arvon ja itse olla tasa-arvoinen. Jos on näin, miten voit samassa postauksessa olla sitä mieltä että feminismiä tarvitaan. Naisten etujen ajamista. Entäs miesten edut sitten? Feminismi ajaa naisten etuja, ei tasa-arvoa. On paljon miehiä, jotka ovat naisia alemmalla tasolla tai tekevät asioita, joita vain miesten pakotetaan tekevän. Kuten armeija. Mitä mieltä olet siitä?

  Samoin olet joskus sanonut, että teillä hyväksytään kaikki. Että lapset eivät edes ymmärrä esim erivärisen ihmisen eroa, sillä teillä ei erilaisuutta kavahdeta. Jos vaikka näette musliminaisen huivi päässä, se on lapsille ja sulle asia, joka ei ole erilaisuutta?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Juuri tällaisten kommenttien takia haluan puhua tiedon hankkimisen puolesta ja tiedon levittämisen puolesta. Feminismi ei ole naisten asioiden ajamista, vaan tasa-arvon ajamista. Ilman faktatietoa monilla on ihan vääriä käsityksiä.

   ”Sukupuolten välinen tasa-arvo ei toteudu Suomessakaan, vaikka Suomi tutkimuksen mukaan onkin maailman kolmanneksi tasa-arvoisin maa. Ajatelkaa, edes maailman kolmanneksi tasa-arvoisimmassa maassa, ei tasa-arvo sukupuolten välillä toteudu. Ei naisten, ei miesten eikä varsinkaan muunsukupuolisten osalta.”

   Tiedostan että tasa-arvo ei toteudu kenenkään osalta, ja juuri siksi olen feministi.

   Ei meillä lapset ole koskaan kysyneet hijabista, että mikä se on. En tiedä ovatko huomanneet edes. Jos he joskus kysyvät, kerron toki miksi jotkut peittävät esimerkiksi hiuksensa tai kasvonsa. Toki se eroaa meidän omasta pukeutumisesta, mutta niin eroaa moni muukin asia. ”se on lapsille ja sulle asia joka ei ole erilaisuutta?” mistä olet jäänyt tällaiseen käsitykseen? Erilaisuutta on kaikkialla ja se on hyvä tunnustaa, se mikä ei ole kenellekään hyväksi on näiden erojen laittaminen paremmuusjärjestykseen tai niiden sormella osoitteleminen.

   • Hymynen sanoo:

    Jos feminismi ajaa tasa-arvoa, miksi sitten liike on naisten armeijaan menoa vastaan? Eikö sinun mielestä sen kuuluisi olla pakollista kaikille? Myös sinun tytöillesi.

    Ja feminisimi liike, joka ajaa tasa-arvoa, ja jolla on noinkin tasa-arvoinen nimi.

    Sinun mielestäsi on siis ihan ok, että lapset eivät esim ihmettele miksi joillain on huivi päässä. Tai että se on nykyään normi suomessakin. Sen tarkoitus kun on osoittaa naisen paikka: nyrkin ja hellan välissä. Hienoa 🙂

    • Iina Hyttinen sanoo:

     Pakollinen asepalvelus on ehdottomasti yksi niistä asioista, joissa tasa-arvo ei tällä hetkellä Suomessa toteudu. Mistä olet saanut sellaisen käsityksen, että feministit olisivat täysin naisten armeijaan menoa vastaan? Minun tietojeni mukaan feminismi kannattaa tasa-arvoa ihan kaikessa, myös siinä että asepalveluksen suhteen löydettäisiin ratkaisu joka on tasa-arvoinen kaikille. Se ei välttämättä ole se että kaikkien olisi PAKKO osallistua asepalvelukseen, tasa-arvoisia ratkaisuita on varmasti muitakin.

     Tasa-arvossa ei ole kyse mielipiteistä vaan faktoista, joihin itse ainakin haluan mieluummin omat ajatukseni perustaa. Kannattaa lukea faktaa siitä mitä on feminismi, eikä perustaa omia ajatuksia kuulopuheen varaan.

     Minun mielestäni todellakin on ok että lapseni eivät osoittele erilaisuutta sormella, ja ihmettele miksi joku toimii eri tavalla kuin me. Sinun kommentistasi käy ilmi, että et ehkä ole kauheasti lukenut faktatietoa islaminuskosta, vaan perustat mielipiteesi ehkä johonkin mitä olet huhuna kuullut. Ihan niin kuin kaikkia ei sukupuolen perusteella voi niputtaa yhteen ja samaan muottiin, ei kaikkia islamniuskoisia, kristinuskoisia tai ateistejakaan voi luokitella yhdeksi homogeeniseksi joukoksi. Tapoja ja syitä pukea hijab on varmasti ihan yhtä monta kuin sen pukijoitakin. Jotkut varmasti pukevat sen ylleen pakosta, mutta moni myös valitsee pukeutua siihen omasta halustaan.

     • Huh sanoo:

      Hyvin argumentoitu Iina!

      ”Sinun mielestäsi on siis ihan ok, että lapset eivät esim ihmettele miksi joillain on huivi päässä. Tai että se on nykyään normi suomessakin. Sen tarkoitus kun on osoittaa naisen paikka: nyrkin ja hellan välissä. Hienoa ”

      Tää kertoo paljon kirjoittajasta.

      Hyvää viikonloppua! 🙂

  • sonja sanoo:

   Feminismi on tasa-arvon aate – alkujaan kylläkin ollut naisten aseman parantamiseksi yhteiskunnassa, siitä tuo nimi on jäänne. Feminismikin kuitenkin elää aikansa mukana, ja tässä ajassa naisten asema ei enää onneksi ole niin huono suhteessa miehiin, kuin vaikkapa 50 vuotta sitten. Siltikään tasa-arvoa ei täydellisesti ole saavutettu, ja etenkin maailmanlaajuisesti naiset pääasiassa ovat heikommassa asemassa. Feminismi pyrkii kaikkien ihmisten tasa-arvoon – sukupuolesta tai muista ominaisuuksista riippumatta. Feministi pitää heikomman puolta – yhdessä asiassa se heikompi on nainen, toisessa mies, ja jossakin muussa muunsukupuolinen.

   • sonja sanoo:

    Jatkaakseni vielä miesten tasa-arvosta, siinäkin on joissakin asioissa paljon parannettavaa. Yksi hyvä esimerkki on isän oikeudet. Aika herkästi tässä yhteiskunnassa, ja olettaisin että muuallakin eri maissa, äiti on yhteiskunnan ja monen meistä silmin se ykkösvanhempi. Isän huonoon vanhemmuuteen tmv. uskotaan esimerkiksi huoltajuuskiistoissa paljon varmemmin kuin äidin. Toisekseen isällä ei ole esimerkiksi mitään oikeutta päättää raskauden jatkamisesta, se on loppupeleissä aina naisen päätös, ja mies voi silti joutua maksumieheksi. Katsoin aiheesta joskus tanskalaisen dokumenttisarjan, joka siis keskittyi juurikin miesten oikeuksiin ja niihin liittyviin epäkohtiin, ja kertoi monta surullista, hyvin härskiäkin tarinaa siitä, kuinka nainen oli antanut olettaa ehkäisyn olevan kunnossa, ei halunnut aborttia, ja kuitenkin ajoi miehen maksamaan elatusmaksuja. Lapselle, jota ei kokenut omakseen, ja jonka äitikään ei enää ollut oma puoliso.

  • V sanoo:

   Hymynen, kannattaa tutustua käsitteeseen ”intersektionaalinen feminismi”.

 5. Emilia sanoo:

  Zeldan valinta on hellyyttävä 😀

 6. Anni sanoo:

  Oon kaikesta muuten täysin samaa mieltä, mutta kyllä kromosomit ja sukupuolielimet ovat sukupuolitettavissa. Se on biologiaa eikä mielipideasia. Toki joku voi tuntea olevansa eri sukupuolta kuin mitä kromosomit tai sukupuolielimet kertoo, ja se on ok. Muttei se silti faktoja poista. Trans-nainen on biologisesti mies, trans-mies biologisesti nainen.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   ”Sukupuoli on moninainen ilmiö.”
   https://thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/sukupuoli

   Esimerkiksi Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos tunnustaa että sukupuoli on moninainen ilmiö – jonka voi jakaa neljään eri käsitteeseen. Näistä yksi on syntymässä määritelty sukupuoli (biologinen sukupuoli) .

   ”Biologinen sukupuoli -termiä on käytetty silloin, kun on puhuttu ruumiillisista sukupuolen määrittelyn ulottuvuuksista, kuten anatomiasta, kromosomeista tai hormoneista. Biologinen sukupuoli on määrittynyt kaksijakoisena, vaikka tosiasiassa myös sukupuoleen liitetyt biologiset tunnusmerkit ovat moninaisia ja niiden määrittely muuttunut historiallisesti eri yhteyksissä. Tästä syystä sukupuolen biologisen ulottuvuuden korostaminen on usein harhaanjohtavaa. Usein voi käyttää mieluummin esimerkiksi termiä syntymässä määritelty sukupuoli.”

   Ihmisen sukupuoli on psyykkinen ja sosiaalinen ominaisuus ja sellaisena itsemäärittelykysymys, eli asia, jonka vain ihminen itse voi omalla kohdallaan määritellä tai olla määrittelemättä.

  • sonja sanoo:

   Jätän aiheeseen liittyen tähän linkin:
   http://areena.yle.fi/1-3228216

   Areenassa dokumenttisarjan ”Ensimmäiset yhdeksän kuukautta” toinen osa, jossa keskitytään keskiraskauden tapahtumiin ja sitä myötä mm. tähän asiaan. Kertoo hyvin valaisevasti sen, mitä sukupuolten takana on (kehityksen kulku) – ns. normaalitilanteessa tai silloin kun sukupuoli vaihtuu jossain kohtaa elämää. Kerrottu tosielämän tarinat ja fakta kivasti rinnatusten.:-)

   Vahva suositus katsoa!! (3:15-12:20 erityisesti aiheesta, jos ei kokonaan jaksa katsoa)

 7. Ellu sanoo:

  Ihana postaus, hyvä me voimakkaat naiset !
  Toivottavasti olet katsonut putousta, meinasi nimittäin mennä kahvit väärään korvaan kun ajattelin sinua sormi pystyssä Ansa Kynttilänä sanomassa tuota ”älä koskaan ajattele…kohtaa ” 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Haha ollaan katsottu joka viikonloppu, mä oon sellanen reversed Ansa Kynttilä 😀 Voisin hyvin seisoa jossain ja sanoa kaikille että älä koskaan ajattele että et voi olla just sitä mitä itse haluut <3 Kiitos paljon!!

 8. Riikka sanoo:

  Kiitos, Iina, hienoista ja tärkeistä sanoista. Näistä asioista ei voi koskaan puhua liikaa, varsinkaan tässä maailmanajassa, missä suomalaiset poliitikotkin tuomitsevat feminismin julkisessa puheessa. Pitkä on varmasti matka siihen, että jokainen olis edes tässä maassa tasa-arvoisessa asemassa toisiinsa nähden, mutta jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos paljon <3 Ja älä muuta sano, välillä ei meinaa uskoa korviaan (tai silmiään) kun lukee joidenkin vaikuttavassa asemassa olevien ihmisten lausuntoja. Pitkä matka, mutta uskon vahvasti siihen että vielä joku päivä me saadaan elää aidosti tasa-arvoisessa yhteiskunnassa. Tai jos ei me niin ainakin meidän lapset 😀 Kiitos ihanasta kommentista <3

 9. Mirva sanoo:

  Jes 100 pistettä ja 10k papukaijamerkki tälle postaukselle! ❤️ Ihanaa että oot valveutunut ja ottanut asioista selvää sen sijaan että kirjoittaisit ns.mututuntumalta. sukupuoliin ja sukupuolen kokemuksiin liittyvät asiat voi olla hankalia käsittää mutta siihen ei oikein auta muu kuin asioista selvää ottaminen. Kiitos sulle & huippua viikonloppua koko perheelle!

 10. Outi sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Kiitos että kirjoitat tärkeistä asioista <3

  Seuraan toki muutenkin blogiasi, sillä siitä ja teidän perheestä saa hyvää mieltä ja inspiraatiota 🙂

  T. 8kk tytön äiti

 11. mentsku sanoo:

  Voi voi kun hortonomina palelee noiden kasvien puolesta… Kotosin tropiikista ja sit heitetään alasti pakkaseen 😀

 12. Sonja sanoo:

  Minullakin hieman nyt iski silmään tuo, ettei kromosomit, sukupuolielimet jne. määrittele biologista sukupuolta. Itse olen sitä mieltä että biologia kyllä määrittelee sukupuolen, mutta oma sukupuol-identiteetti voi olla mitä vain eikä sen tarvitse olla sama kuin biologinen sukupuoli. Nyt haluaisinkin kysyä että esimerkiksi nuorinta lastasi olet kyllä sanonut tytöksi. Mistä tiedät että hän on tyttö, jos kerta sukupuolielimet ei sitä määritä? Eikö sinun pitäisi odottaa että hän itse kasvaa kyllin vanhaksi ja voisi itse sitten sinulle kertoa mikä hänen sukupuolensa on..

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mä en kirjoittanut että ne eivät määrittele BIOLOGISTA sukupuolta, vaan että ne eivät määrittele sukupuolta. Sukupuoli on paljon muutakin kuin syntymässä määritelty sukupuoli (eli se mitä sinä kutsut biologiseksi sukupuoleksi).

   Ja olet aivan oikeassa, en voikaan tietää vielä haluaako hän olla tyttö vai poika. Sitten kun hän joskus itse kertoo miten haluaa itseltään kohdeltavan, kohtelen häntä juuri sen mukaisesti. Kotona meillä puhutaan lapsille lähinnä nimillä, tai sitten kutsun häntä vauvaksi, blogissa olen käyttänyt nimenomaan sanaa ”tyttö” ihan vaan tottumuksesta. Toki jos hän ei kokisi olevansa tyttö, lakkaisin samoin tein häntä tytöksi kutsumasta myös täällä blogissa. 🙂

 13. Ee sanoo:

  Upeita vastauksia ja keskustelua täällä. Tämä on kyllä tosiaan vaikea asia ja niin monimutkainen ja monimuotoinen. Itse olen äitinä pohtinut kaikenlaista asiaan liittyen. Mitä mieltä sä oot: Vaikuttaako lapsen tytöksi/pojaksi puhuttelu hänen kehittymässä olevaan, vielä kehittymättömään identiteettiin ”haitallisesti”, ikään kuin luomalla valmiiksi pohjaa johonkin vaikkei sellaista vielä ole? Kokisiko lapsi vääryyttä jos hän kokee myöhemmin olevansa jokin muu kuin miksi on nimitelty lapsuudessa? Ja miten perustelisit lapselle/ihmiselle jolla ei ole kohtua mutta hän haluaisi kantaa lasta sisällään ja synnyttää?
  Joo kaikkea sitä miettiikin, mutta nää on niin vaikeita asioita… itse puhun tytöstä/pojasta myös.. mutta onko se väärin..

 14. Hipsu sanoo:

  Olen tosi iloinen tästä sun tekstistäsi koska tiedän, että tämän (ja napakoiden, faktaan horjumattomasti nojaavien kommenttiesi) avulla todella moni ihminen saa ainakin mahdollisuuden oikaista vanhanaikaisia käsityksiään feminismistä. Hämmästyttävän moni älykäs ja valinnoissaan tiedostavuuteen pyrkivä ihminenkin tuhahtelee alentuvasti, kun feminismi käsitteenä nousee keskustelussa esiin.

 15. Heh sanoo:

  Kiva postaus, mutta tästä eespäin tosiaan tiedoksi ettei ikinä kasveja talvella ulos ees minuutiksi. Koituu kuolemaksi erittäin todennäköisesti 😀

 16. nuuna sanoo:

  Kiitos tästä postauksesta, ihanaa että sun kaltainen isolle yleisölle tuttu bloggaaja käsittelee feminismiä, perustaa väitteensä oikeasti faktatietoon ja jaksaa kommenteissakin kärsivällisesti vastata ihmisille ja perustella kirjoitustaan! Oot aivan huippu roolimalli niin vanhempana kuin mielipidevaikuttajanakin 🙂

 17. Annu sanoo:

  Moikka Iina,

  Mun mielestä tää oli tosi hyvä naistenpäivän postaus ja ihanaa, että oot kommenttibokseissakin jaksanut vastailla! Tykkään myös tosta teidän kukkaperinteestä ja voisin kuvitella ottavani omille mahdollisille lapsilleni sen käyttöön. (Toisaalta mietin, että mitäs jos yksi lapsi olisikin poika, miten silloin selittäisin hänelle että vain tytöt saavat valita tänään kasvin, koska ovat tyttöjä. Kuulostaisi silloin aika epätasa-arvoiselta, joten ehkä jos mulla olisi myös poika niin hänkin saisi valita. 🙂 )

  Yksi parannusehdotus: Musta on hienoa, että oot käyttänyt lähteitä tässä postauksessa. Ne lähteet ei vaan tuo kovin paljon lisäarvoa, jos blogitekstissä ei lue mitä ne lähteet ovat – silloin kaikki asiasta kiinnostuneet voisivat myös itse käydä näillä sivustoilla lukemassa lisää! Tietysti kommenttiboksissa lisäilitkin lähteitä näkyviin, ja ymmärrän jos oot ajatellut ettet halua blogitekstistä niin ”tylsää ja kuivaa” lähteineen, mutta ehkä ne voisi olla vaikka kootusti tekstin lopussa? 🙂

 18. Nainen sanoo:

  Hei Iina,

  Paljon oli tekstissä hienoa pohdintaa, mutta muakin jäi häiritsemään toi ”Älä ajattele että ominaisuudet kuten sukuelimet, kromosomit, hormonit ja muu anatomia ovat sukupuolitettavissa, ja näin ollen ainoastaan cissukupuoliset olisivat syntymästään lähtien ”täysin” miehiä tai naisia. ”

  THL:n sivujen mukaan sukupuoli määritellään muunmuassa seuraavin perustein:

  a)”Sosiaalinen sukupuoli on termi, jolla on tarkoitettu niitä rooleja, odotuksia ja merkityksiä, joita sukupuoliin liitetään”

  b)”Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön omaa kokemusta sukupuolestaan sekä tapaa ilmaista sukupuoltaan esimerkiksi pukeutumisella, käytöksellä tai muulla vastaavalla tavalla.”

  c)”Biologinen sukupuoli -termiä on käytetty silloin, kun on puhuttu ruumiillisista sukupuolen määrittelyn ulottuvuuksista, kuten anatomiasta, kromosomeista tai hormoneista.”

  Mielestäni sukupuolen määrittely tavalla A ja B on täysin tarpeettomia. En näe siis muuta kuin biologisen jaon sukupuolten välillä. Jos kuvitellaan että henkilö X omistaa ”miehen” sukupuolielimet eli on biologisesti mies, mutta kokee sukupuoli-identiteetiltään olevan ”nainen”, niin mitä se edes tarkoittaa että ”kokee olevansa nainen”? Miltä naiseus tuntuu? Onko hän sen perusteella nainen, että tykkää vaikkapa meikata sekä pukeutua mekkoihin ja on luonteeltaan herkkä? Jos näiden perusteella henkilö tuntee itsensä naiseksi, niin eikö se ole juuri sukupuolien roolittamista?

  Jos näiden perusteella aletaan jakaa ihmisiä miehiksi ja naisiksi, niin mielestäni sukupuoli-käsite on tällöin aivan turha. Eihän kukaan koe olevansa ”100% nainen” tai ”100% mies”, joten näiden perusteella käsitteet mies ja nainen voisi unohtaa kokonaan. Silloin jokainen olisi vain omanlaisensa henkilö , jota ei tarvitsisi istuttaa mihinkään sukupuolimuottiin.

  Kuitenkaan en näe hyväksi hävittää sukupuolikäsitteitä, sillä fakta on että maailmaan nyt vain sattuu syntymään ihmisiä joiden sukupuolielimet, kromosomit ja hormonit voidaan jakaa melko selkeästi kahteen eri kuppikuntaan. Ja mikä parasta, että tästä huolimatta kuka tahansa saa pitää just tasan niistä jutuista, mitkä kokee omakseen. Riippumatta siitä onko näitä asioita jaoteltu vanhanaikaisesti ”miesten ja naisten jutuiksi”.

  Ja tiedän, on olemassa intersukupuolisia ihmisiä, jotka eivät selkeästi ole biologisesti kumpaakaan sukupuolta/ovat molempia. En silti koe, että näiden henkilöiden takia tulisi luopua mies- ja nais-käsitteistä. Aina kun asioita aletaan luokittelemaan, on asioita jotka eivät mahdu luokitusten sisälle.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Miksi koet tarvetta luokitella ihmisiä ylipäätään? ”Aina kun asioita aletaan luokittelemaan, on asioita jotka eivät mahdu luokitusten sisälle.” Ketä se hyödyttää, ja mitä haittaa voisi olla siitä, että jokainen saa olla juuri sellainen kuin itse haluaa? Miksi ajattelet, että sinun mielipiteesi olisi se oikea, kun faktat kertovat muuta?

   • Nimetön sanoo:

    Niin kuin yllä sanoin, että siinä vaiheessa kun sukupuoli määritellään ylläolevin menetelmin, niin ihmiset laitetaan ”mies” tai ”nais” muottiin. Mielestäni nämä käsitteet ovat vain yksi osa ihmistä(biologiaa) kuten esimerkiksi ihon väri, ja nämä eivät kerro mitään ihmisen luonteesta tai kiinnostuksen kohteista! Vaan nimenomaan jokaisella on vapaus olla omanlainen ihminen ominaisuuksineen, oli hänellä sitten miehen tai naisen sukupuolielimet tai olipa hän sitten tumma- tai vaaleaihoinen.

    Eli tiivistettynä: En näe järkeä käsitteissä ”mies” ja ”nainen” muuss yhteydessä kuin su

    Taisit ymmärtää pointin just päinvastoin:)

    En pidä näitä asioita faktoina, vaan ideologina mikä on hyvin ristiriitainen ja siksi olen kiinnostunut keskustelemaan aiheesta!

   • Nainen sanoo:

    Niin kuin yllä sanoin, että siinä vaiheessa kun sukupuoli määritellään ylläolevin menetelmin, niin ihmiset laitetaan ”mies” tai ”nais” muottiin. Mielestäni nämä käsitteet ovat vain yksi osa ihmistä(biologiaa) kuten esimerkiksi ihon väri, ja nämä eivät kerro mitään ihmisen luonteesta tai kiinnostuksen kohteista! Vaan nimenomaan jokaisella on vapaus olla omanlainen ihminen ominaisuuksineen, oli hänellä sitten miehen tai naisen sukupuolielimet tai olipa hän sitten tumma- tai vaaleaihoinen.

    Eli tiivistettynä: En näe järkeä käsitteissä ”mies” ja ”nainen” muussa yhteydessä kuin biologista sukupuolta määriteltäessä.

    Ihmisiä tullaan aina luokittelemaan erilaisten tilanteiden perusteilla. (Nainen-mies, aikuinen-lapsi jne). Esimerkiksi useita reseptilääkettäitä määriteltäessä on hyvin tärkeää tietää onko kyseinen henkilö biologisesti nainen vai mies.

    Taisit ymmärtää pointin just päinvastoin:)

    En pidä näitä asioita faktoina, vaan ideologina mikä on hyvin ristiriitainen ja siksi olen kiinnostunut keskustelemaan aiheesta!

  • V sanoo:

   Jokainen määrittää itse oman naiseutensa, miehuutensä tai muun sukupuolikokemuksensa tai sen kokemuksen puuttumisen. Mistä sinä itse esimerkiksi tiedät olevasi nainen? Jos vastasit kehollisilla piirteillä, niin katoaisiko sinulta tunne omasta naiseutestasi jos vaikka joutuisit onnettomuuteen jossa elimistösi ulkonäkö muuttuisi radikaalisti? Nämä on oikeasti asioita myös jokaisen cissukupuolisen olisi hyvä miettiä välillä, koska sukupuoli ei itsestäänselvyys ja on vain hyvä että asiata voidaan nykyään puhua avoimemmin.

   Tiesitkö että kaksijakoinen sukupuolibinääri on hyvin pitkälti eurooppalainen ja kolonialismin myötä levinnyt ”normi”, ja että esimerkiksi Amerikan alkuperäiskansoilla oli useita erilaisia tapoja ilmaista sukupuoltaan, mutta tämä kaikki pyyhittiin suurimmalta osin unholaan kolonialismin myötä. Myös muualla maailmassa on ollut aina viitteitä muista sukupuolivariaatioista kuin pelkät mies ja nainen.

   Sukupuoli on spektri joka kattaa sekä biologian, sosiaaliset aspektit että identiteetin, eikä ketään ihmistä pitäisi koskaan pistää pakottaa laittaamaan itseään millekään janalle tai lokeroon. Sukupuolelle annetaan aivan liikaa painoarvoa lähes kaikkialla ja sen mukaan arvotetaan ihmisiä hyvin huomaamattakin. Olisi paljon helpompaa ihan jokaiselle, jos ymmärrettäisiin nähdä sukupuoli samanlaisena spektrinä kuin vaikkapa ihmisen kiinnostuksenkohteetkin.

   Kiitos Iina vielä että jaksat puhua tästä aiheesta niin asiallisesti ja perehtyen, oli pakko tulla myös laittamaan omaa kortta kekoon kun nämä keskustelut koskettaa itseä hyvin suuresti.

 19. Nainen sanoo:

  Sitä tässä pohdinkin juuri että miltä tuntuu olla nainen? Mielestäni naiseus ei ole tunne. Vaikka ulkonäkö (sukupuolielimet ja mahdolliset rinnat) muuttuisi onnettomuudessa, on silti minulla XX-kromosomiparit soluissani, naisen hormonitoiminta jne.

  Itse olen sitä mieltä, että jokainen ihminen tulisi nähdä yksilönä, eikä alkaa määrittelemään häntä mainitsemiisi sukupuolen spektrin lokeroihin. Tällä määritelmällä SUKUPUOLIA on tasan sen verran kuin ihmisiä maailmassa, eli silloin koko käsite on turha, sekä käsitteet ”mies” ja ”nainen” ovat täysin hyödyttömiä.

  Perusteluidesi perusteella nimenomaan ihmisten luonnetta ja käyttäytymistä aletaan rajaa sukupuolimuotteihin, mikä on täysin turhaa. Sukupuolen perusteella kyllä jaotellaan ihmisiä turhan usein sen perusteella ovatko he miehiä vai naisia. Tämän ymmärrän toki esimerkiksi pukuhuoneissa, mutta ”tyttöjen ja poikien leikit” on täysin turha eritellä.

  En näe sukupuolta sen kummosempana asiana kuin ihonväriäkään. Se ei perustu tunteeseen tai kokemukseen. Silti -olitpa mies tai nainen, tumma tai vaalea, saat edustaa itseäsi juuri sellaisena kuin olet. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, mikä olet biologisesti.

  Ymmärrän toki niitä, jotka ovat esimerkiksi kasvaneet perheessä jossa on hyvin selkeät sukupuoliroolit. Tällöin lapsi, joka ei koe samaistuvansa ”naisen rooliin”(mikä on mielestäni tyhmä käsite) ajattelee, ettei kelpaa naisena sellaisena kuin on. Tässä kohtaa hän alkaa helposti ajatella, että ehkä hän ei olekaan nainen vaan jotain muuta. Todellisuudessa kuitenkin pielessä on se, miten naisen oletetaan käyttäytyvän, eikä se muuta ihmisen sukupuolta mihinkään. Tässä tapauksessa olisi parempi, että lapsi näyttäisi olevansa nainen, joka saa olla just sellanen kuin haluaa, eikä hänen tarvitse mahtua mihinkään muottiin.

  Toisin sanoen, jos kiellät itsesi olevan nainen, sillä perusteella että ”tunnet olevasi enemmän mies”, olet jo pääsi sisällä mieltänyt ”miehuuden” johonkin ahtaaseen lokeroon, johon koet samaistuvasi.

 20. Mansikka sanoo:

  Todella mielenkiintoinen aihe ja keskustelu täällä kommenteissa! Olen Iina kanssasi samaa mieltä siitä, että ihmisestä ei koskaan tulisi tehdä oletuksia biologisen sukupuolen perusteella. Jokainen meistä on omanlainen yksilö. Jaan myös näkemyksesi siitä, ettei kenenkään tulisi ajatella, ettei pysty johonkin asiaan vain siksi, että on nainen (tyttö) tai mies (poika).

  Tästä huolimatta en näe ongelmaa siinä, että ihmiset tietyissä tilanteissa luokitellaan miehiksi ja naisiksi. Monesti tällainen luokittelu on toki tarpeetonta, biologisella sukupuolella ei ole mitään väliä monessa asiassa. On kuitenkin tilanteita, jossa erottelu on omasta mielestäni validia. Esim. uimahalleissa, joissa on erilliset pukuhuoneet (jossain uimahalleissa on toki yhteispukuhuone, jossa lukittavia koppeja, joissa vaatteet voi vaihtaa). Kokisin ainakin itse hyvin kiusallisena, että tällaisissa uimahalleissa kukin voisi vapaasti tulla siihen pukukoppiin mihin mielii – sukupuolielimistä riippumatta. Myöskin suurimmassa osassa urheilulajeja on mielestäni perusteltua olla omat sarjat naisille ja miehille. Miesten ja naisten hormonaalisista ym. eroista johtuen miehillä on puolellaan tietty ”ylivoima”, eikä naisen pääsääntöisesti olisi helppoa menestyä mieskilpailijoiden rinnalla. Ja tässä puhun nyt huippu-urheilusta.

  Minua jäi mietityttämään (kommenttiesi ja vastaustesi perusteella), onko todella niin että sinusta tällainen sukupuolten erottelu on totaalisen tarpeetonta? Kokisitko esimerkiksi yhtään hankalaksi tilannetta, jossa Otto ilmoittaisi kokevansa olevansa nainen ja päättäisi hakeutua sukupuolen muuttamiseen tarvittaviin (hormooni)hoitoihin / mahdollisiin operaatioihin? Vai olisitko suoraan sinut tämänkin asian kanssa, koska ihmisten luokittelu miehiksi ja naisiksi on tarpeetonta (jos olen ymmärtänyt mielipiteesi kommenteista oikein)?

  • Mansikka sanoo:

   Tarkennuksena vielä kommenttiini, etten kysy tätä pahalla ja esimerkkini on toki äärimmäinen (ja myös henkilökohtainen, vastaat tietysti vain jos haluat kuten muulloinkin). Mielipiteesi vaikuttaa vain kommenttien perusteella todella ehdottomalle ja siksi jäin miettimään, onko näin vain helppo sanoa ilman, että tällaisia äärimmäisiä tapauksia on tarvinnut miettiä. Monesti äärimmäiset tapaukset ovat kuitenkin niitä, missä mielipiteen / vakauksen ”pitävyys” todella testataan.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.