Miksi siivota kun voi fantastisoida

12.03.2018

Viime viikolla rakas tyttäreni kysyi, että voidaanko mennä yhdessä fantastisoimaan lastenhuone. Ensin olin vähän että ”no mitäs ihmettä se oikein tarkoittaa?” mutta sanoin kuitenkin että tottakai, ja lähdin uteliaan innostuneesti yläkertaan lapsen kanssa. Termi itsessäänhän oli siis ihan mahtava. ”Fantastisoida”. Siis kuulostaa niin hienolta ja positiiviselta! Ajattelin, että tarkoittaakohan se nyt jotain suuren suurta muutosta ja vaatiiko kenties budjettia tai jotain utopistisia haave-esineitä. Mutta ei. Arvatkaapa mistä oli kyse?

Kun mentiin yläkertaan, yleensä ei-niin-siivouksesta-kiinnostunut lapsi alkoi oma-aloitteisesti keräämään tavaroita paikoilleen, ja pyysi mua auttamaan. ”Fantastisointi aloitetaan siitä, että laitetaan kaikki tavarat paikalleen, kato tällee.” Näin helppoa ja yksinkertaista: vaihtaa tylsän ”siivota”-sanan tilalle vähän kivemmalta kuulostavan sanan, ja johan lähtee.  Ajattelin että pakkohan siinä on joku koira olla haudattuna, eikai tämä voi näin helposti mennä. Siellä me kuunneltiin musiikkia, kerättiin reipasta vauhtia tavaroita paikoilleen, ja fantastisoitiin yhdessä. Kun huone oli siisti, kysyin että ”No mitäs nyt tapahtuu?”. ”Nyt täällä on valmista, täällä näyttää fantastiselta”.

Huone oli siivottu ja näyttihän se nyt minunkin silmään ihan fantastiselta, siisti lastenhuone. Meillä oli hauskaa kun siivottiin yhdessä, ja puuha kävi päätä huimaavan nopeasti tavalliseen verrattuna. Miksi ihmeesä edes olin skeptinen aluksi? Lapset opettaa ainakin mua joka päivä, ja tämä oli taas hitsin hyvä muistutus siitä miten fiksuja ja oivaltavia he ovat. Miksi ihmeessä mä tylsän arkisesti pakertaisin ja siivoaisin, kun voin fantastisoida. Aivan järjettömän hyvä termi kaikessa mahtipontisuudessaan, ja aion ehdottomasti ottaa sen käyttöön.

Lapset osaavat nähdä hienoja juttuja ja mahdollisuuksia siellä, missä aikuiset aina eivät. Kun laskeutuu sinne lapsen tasolle ja ottaa kyyniset aikuisuuslasit pois päästä, voi itsekin ottaa vähän rennommin ja suhtautua ihan eri tavalla asioihin. Sama taktiikka kuin fantastisoimisessa toimii ihan kaikessa muussakin. Kun kääntää tylsät ja arkiset jutut päälaelleen, ne alkavat kuulostamaan paljon houkuttelevammalta. Tai näin ainakin mun mielestä. Otan monessa asiassa mallia meidän lapsilta, koska heillä on taito tehdä arjesta hauskaa ja mieleenpainuvaa.

Mun mielestä arjen suola on siinä, että osaa löytää sen ilon just niistä ihan tavallisista asioista. Oli se sitten siivous tai fantastisointi, ruuanlaitto tai mestarikokin oppitunti lapsille, hiusten pesu tai barbieleikit suihkussa (ja hiustenpesu siinä samalla). Kaikestahan voi tehdä tylsää tai kivaa. Aina ei tietenkään jaksa, eikä tarvitsekaan, mutta usein pääsee paljon helpommalla kun muuttaa jonkin perusjutun jännittäväksi seikkailuksi. Ja sen lisäksi että se on helpompaa, se on myös hauskempaa.

Yksi mullistavimpia hetkiä vanhemmuudessa on ollut mulle juuri se, kun olen tajunnut että mun ei tarvitse olla juuri sellainen vanhempi kuin joku muu on. Meidän elämän ei tarvitse näyttää juuri siltä kuin jollain muulla näyttää, eikä minkään osa-alueen mun elämässä tarvitse olla tylsää tai tuntua pakon vuoksi tehdyltä. Me voidaan soveltaa ja tehdä sellaisia ratkaisuja jotka sopivat just meille. Vanha kansa sanoo että ”ei kaiken tarvitse olla elämässä kivaa” mutta mä olen toista mieltä. Elämä voi itsessään tuoda vaikka kuinka paljon ikäviä ja hankalia asioita eteen, joten miksi en itse tekisi kaikesta siitä kivaa mistä voin?

Ja tällä en nyt tarkoita sitä, että joka päivä olisi karkkipäivä, koska se on lasten mielestä kivaa, tai että koskaan ei tarvitsisi siivota koska se on lasten mielestä tylsää. Tarkoitan sitä, että nimenomaan tekee ne kaikki (tylsätkin) asiat oman perheen näköisesti ja niin, että ne ei-niin-hohdokkaatkin jutut olisivat mahdollisimman mukavia.

Mahtavaa maanantaita tyypit <3


15 Responses to “Miksi siivota kun voi fantastisoida”

 1. Mira sanoo:

  Moikka! Nää sun postaukset ja teiän arjesta ja elämästä lukeminen saa aina niin hyvälle mielelle, kiitos siitä. Kirjoituksista oikein huokuu positiivisuus ja ihailtava elämän asenne ja koko teiän perhe vaikuttaa ihan huippu tyypeiltä! 🙂

  Ihanaa kevättä teille!

 2. Maitoviiksi sanoo:

  Ihana uusi termi! Huomenna aion käyttää samaa taktiikkaa lastenhuoneen kanssa ja toivoa sen tepsivän lapseenkin hyvin.

 3. Anne sanoo:

  Novalla on aivan ihana asu yllään :D! Saiskohan noita aikuisten koossa?

 4. Inga sanoo:

  Vau miten ihana postaus! Lapsilla on kyllä mieletön taito nähdä arjen pienissäkin jutuissa jotain maagista ja hienoa.

 5. Jooan sanoo:

  Lapset on niin mahtavia <3

 6. Elisa sanoo:

  Aivan mahtava termi ja oivallus lapselta! Pitänee itsekin ottaa siivouspäivänä käyttöön 🙂

 7. Mere sanoo:

  Eikä, ihan huikea termi! 😀 Ja ihana postaus, se on just niin! <3

 8. Minä sanoo:

  En ehkä kestä teidän perhettä, olette ihania! 😀 Voisi itsekin koittaa tänään fantastisoida koko kämpän fantastiseksi.

 9. Anna sanoo:

  Eikäää aivan nerokas konsepti!! Lopetan ehdottomasti siivoamisen ja alan fantastoisoimaan. Kiitos kun jaat tämänlaisia hetkiä, ihan parasta <3

 10. Maria87 sanoo:

  Meillä lapset keksineet oma-aloitteisesti hauskan leikin siivouspäiviksi, he ovat nimittäin roskakuskeja. Aina kun alan imuroida, lapset juoksevat paikalle pyytämään siivoustehtäviä, joita minä työpäällikkönä jakelen. Viisivuotiaasta on parasta ikinä, kun saa ”erikoistehtäviä” hoidettavaksi, kuten sohvaviltin kuljetus terassille tuulettumaan. Välillä jaksavat koko siivouksen ajan olla mukana, välillä eivät, mutta tärkeintä on että on hauskaa ja haluavat oma-aloitteisesti osallistua!

 11. Maisa sanoo:

  Tuli jotenkin kumma fiilis ku kirjotit ”lapsesta”, etkä esim ”rakas esikoinen” tai “rakas keskimmäinen” mitä termejä yleensä käytät:D

 12. stiina sanoo:

  Ihana asenne! En tiedä oletteko katsoneet/lukeneet, mutta mulle tästä postauksessa tuli heti mieleen Maija Poppanen 😀
  https://m.youtube.com/watch?v=YVUdg1lUG84

 13. Aila sanoo:

  Meillä leikitään välillä siivouspäivinä Tuhkimoa. Voi kuinka nopeasti siivous hoituukaan, kun kaikki on saatava valmiiksi ennenkuin paha äitipuoli ja siskot saapuvat… Se jännitys, ehditäänkö ajoissa…

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.