Puhelin eskarilaiselle – oliko päätös oikea?

04.04.2018

Me ostettiin viime heinäkuussa meidän silloiselle tulevalle eskarilaiselle, nykyiselle eskarin vikoja viikkoja käyvälle kuusivuotiaalle oma älypuhelin. Ostos jakoi reippaasti mielipiteitä, ja kirjoitinkin silloin kattavat perustelut, miksi meidän mielestä hankinta oli kannattava, ja miksi haluttiin tehdä se jo vuotta ennen koulun alkua. Perustelut löytyvät Oma puhelin eskarilaiselle, miksi? -postauksesta.

Nyt on tullut aika katsoa kulunutta yhdeksää kuukautta taaksepäin. Oliko ostos hyvä juttu? Kannattiko hommata puhelin eskarilaiselle, vai onko sen kanssa mennyt ihan överiksi? Mitä eskarilainen tekee älypuhelimella? Olisiko ollut fiksumpaa odottaa ekaluokkaan ennen puhelimen hankintaa? Näitä ajatuksia pohdin tässä postauksessa.

Puhelimeen käytetty aika

Ihan ekaksi täytyy sanoa, että olen jopa yllättynyt siitä, kuinka vähälle käytölle puhelin on jäänyt. Sovittiin heti alkuun selkeät säännöt puhelimen käytöstä, ja aiottiin pitää niistä tiukasti kiinni. Maksimissaan 1h käyttöä päivässä arkisin ja 2h viikonloppuisin, paitsi pitkillä automatkoilla tai kipeänä. Asennettiin puhelimeen rajoitukset F-Secure SAFE perhesäännöt -palvelun avulla, jotta käytön rajoittaminen ja valvominen sujuu helposti etänä, lasta sen enempää vaivaamatta tai hänen puhelimeensa koskematta. Perhesäännöt ollaan koettu tosi hyväksi, sen sijaan nämä aikarajoitukset on oikeastaan ollut ihan turhia. Puolet ajasta lapsi ei edes muista omistavansa puhelinta, ja siitä on usein akku loppu, koska hän ei muista ladata sitä ilman erillistä huomautusta.

Me ei olla kertaakaan jouduttu vääntämään puhelimen käytöstä, vaan niinä harvoina kertoina kun se 1h on tullut täyteen, hän on reippaasti laittanut puhelimen pois ihan itse. Pitkillä automatkoilla hän on ollut tyytyväinen, kun on saanut käyttää omaa puhelinta, ja niillä se onkin ollut kaikkein kovimmassa käytössä.

Mitä eskarilainen tekee puhelimella?

Arjessa hän muistaa puhelimen hyvin vaihtelevasti, välillä voi mennä viikko että siitä on akku loppu koko ajan, eikä hän edes muista mihin on sen jättänyt. Joskus taas hän viestittelee ja soittelee videopuheluita ystäviensä kanssa Whatsappissa, kuvaa puhelimellaan videoita itsestään ja siskoistaan, tai pelailee. Youtube on estetty puhelimesta meillä kokonaan, mutta Yle Areenaa hän katselee mielellään. Sieltä hänen erityinen suosikkinsa on Hajbo, ja Hajbon klipit, jotka on vähän samanlaisia kuin YouTubesta voisi katsoa, kaikkia DIY-juttuja, stop motion -videoita yms.

Kun hän lähtee kaverille kylään, puhelin lähtee mukaan. Joskus on käynyt niin, että hän ei ole muistanut vastata puhelimeen kun me ollaan soitettu, että pitää tulla kotiin (jos on samassa pihassa asuvalla kaverilla), tai kun ollaan soitettu, että ollaan tulossa hakemaan. Välillä hän myös ei ole kuullut sitä, ja moneen kertaan saatiin kerrata kuinka siihen puhelimeen nyt vastattiinkaan, kun joku soittaa ihan tavallisen puhelun. Näitä asioita on ollut hyvä harjoitella kaikessa rauhassa koko vuosi, koska ekaluokan alkaessa tulee muutenkin niin paljon uutta asiaa, että on hyvä että edes puhelimen käyttö on hallussa jo ennalta. Harjoittelun ei ole tarvinnut olla liian intensiivistä, kun on ollut runsaasti aikaa.

Leikkitreffien sopiminen on helpompaa

Leikkitreffien sopiminen eskarikavereiden kanssa on helpottunut huomattavasti sen myötä kun useammat lapset ovat saaneet puhelimia. Lapset ovat tavanneet enemmän kavereita kuin ennen, koska kyläilyiden sopiminen ei ole enää vanhempien vastuulla. Lapset sopivat niistä itse ja vanhemmat vain kuskaavat, mikä on helppo ratkaisu kaikille.

Aikuisilla usein menee se treffien sopiminen hankalaksi ja ei vaan saa aikaiseksi, mutta sen jälkeen kun lapset on itse alkaneet sopimaan, on leikkitreffien määrä lisääntynyt huomattavasti (eikä siitä ole ollut juurikaan vaivaa meille vanhemmille). Ja hienosti lapset muistavat aina kysyä vanhemmilta, että onhan ok, ennen kuin sopivat mitään.

Kannattiko ostaa oma puhelin eskarilaiselle?

Kannattiko päätös ostaa puhelin eskarilaiselle? Ehdottomasti. Olen iloinen siitä, että varattiin tarpeeksi aikaa puhelimen käytön harjoittelulle. Pikkuhiljaa se puhelimeen vastaaminen on alkanut luonnistumaan paremmin, ja soittaminen ei enää jännitä. Vielä harjoitellaan sitä, että puhelimen muistaisi ladata oma-aloitteisesti, jotta siinä olisi aina tarvittaessa akkua. Harjoitellaan myös sitä, kuinka siitä puhelimesta pidetään huolta kotona ja kavereilla, eikä niin, että se unohtuu jonnekin Barbien kenkälaatikkoon viikoksi.

Omien valintojen perusteleminen

Nämä on tietysti ihan lapsi- ja perhekohtaisia juttuja. Joku toinen muistaa puhelimen ja siihen vastaamisen varmasti heti, ja huolehtii siitä tunnollisesti ensimmäisestä päivästä alkaen. Jonkun kanssa saa tapella pelaamisesta ja videoista, eikä puhelinta saisi kädestä pois yhtään.  Meidän kokemus on ollut positiivinen, ja ratkaisu on osoittautunut todella hyväksi. Ehjänä puhelin on pysynyt loistavasti, siihen ei ole tullut naarmun naarmua tämän 9kk aikana.

Kesällä jotkut kommentoijat ihmettelivät, miksi perustelin tai ”selittelin” valintaamme muille ihmisille. Mun mielestä perusteleminen on hyödyllistä, koska kertomalla omista ajatuksistaan voi saada jonkun toisen ymmärtämään omasta poikkeavaa ratkaisua paremmin. Siksi perustelen mielelläni meidän ajatuksia ja valintoja täällä blogissa, varsinkin tällaisissa isommissa, mielipiteitä jakavissa asioissa ja ratkaisuissa. Ehkä joku saa uuden näkökulman aiheeseen, kun lukee syitä valinnan takana? Mä pystyn seisomaan 100% meidän tekemien ratkaisujen takana, ja punnitsen tällaisia isompia juttuja todella tarkkaan. Siksi perusteleminen on mulle myös helppoa ja miellyttävää.

Pakko tähän loppuun vielä sanoa, että tämä eskarivuosi on mennyt niin hullun nopeasti että en pysty käsittämään! Vastahan me ostettiin kesälomalaiselle se oma puhelin, ja hän otti ensimmäisen selfien. Nyt hänellä on jäljellä enää muutama kerta eskarin uimakoulua, ja päättärimekkoakin on alettu jo katselemaan. Apua!


12 Responses to “Puhelin eskarilaiselle – oliko päätös oikea?”

 1. Oo sanoo:

  Kiva, kun palasit asiaan myös uudelleen! Mielestäni monessa saman tyylisessä postauksessa olisi ainesta ” seurantakirjoitukselle” myöhemmin. Että mites meni…

  Sen verran vielä kommentoisin kyllä, että viestipalve whatsappissa on käsittääkseni ikäraja. Oli ainakin vielä hetki sitten… Kannattaa tarkistaa.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Samaa mieltä, on kiva lukea aina tällaisia seurantakirjoituksia itsestäkin! 🙂 Whatsappin ikäraja on 13 – tai vanhemman luvalla saa käyttää myös nuorempi, toisin kuin esim. instagram tai fb joita ei saisi käyttää edes vanhemman luvalla nuorempana (ja niissä olen itsekin ehdoton). Koska whatsapp on yksityinen pikaviestipalvelu eikä julkinen somepalvelu, niin mä joustan ikärajassa, koska se on niin kätevä yhteydenpitoväline lapselle. En taida tietää ketään alle 13-vuotiasta älypuhelimen omistajaa jolla whatsapp EI olisi käytössä, se kun on kuitenkin se nykyajan tekstarisovellus. 🙂

   • Nimk sanoo:

    Hei mulle tuli kerran watsappiin ihan random kuvia joltain tuntemattomalta tyypiltä. Siihenhän ei tarvi kuin puhelinnumeron. Ja siis, oon ehdottomasti samaa mieltä sun kanssa Iina tästä puhelin- ja watsappasiasta, että on ihan ok, kun käyttää kohtuudella ja turvallisesti 🙂 Aattelin vaan mainita, et kannattaa puhua lapselle, että jos tulee jotain tuntemattomalta viestiä, niin ei saa avata, tai itse tarkistella välillä viestejä.

   • Nimetön sanoo:

    Käyttäkää Telegramia. Parempi kuin whatsapp.

 2. neito sanoo:

  Miten aikaisin teillä eskari oikein päättyy? Meillä eskari jatkuu melkein toukokuun loppuun asti, eli lähes kaksi kuukautta.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No ihan samaan aikaan se päättyy kuin kaikilla. Mielestäni jos takana on kymmeniä viikkoja, ja jäljellä 8 niin voi kyllä puhua viimeisistä viikoista, mutta varmaan ihan makuasia 🙂

 3. V sanoo:

  Kerta toisensa jälkeen sä vaan ylität itsesi, puhut asioista niin huolellisesti ja tuot näkökulmia tosi hyvin esille! Oot niin esimerkillinen ja ihailtava vanhempi, sun blogia lukee mielellään vaikka en itse edes ole perheellinen tai suunnittelemassa perhettä. Tästä blogista tulee vaan niin hyvä fiilis, oon ihan superkiitollinen siitä <3

 4. Luna sanoo:

  Oon seuraillut sun blogia melkein ihan alusta asti ja tuntuu vaan niin hassulta, miten isoja teijän tytöistä on jo tullu!

 5. Jasmin sanoo:

  Hei, sulla oli jokunen postaus takaperin maininta että olette käyneet pyöräilemässä, jos en ihan väärin muista? Onko teillä pienimmällekin jo pyörä tai ajattelitteko hankkia täksi kesäksi? Me ollaan saatu 1 v 3 kk ikäiselle kolmipyöräinen työntöaisalla ja just käytiin ostamassa kypärä, niin mietin vaan että ollaankohan turhan aikaisessa. 🙂

 6. Äippä sanoo:

  Kai te vahditte lapsenne Whatsappitouhuja?

 7. Milla sanoo:

  Mä olen miettinyt tätä kun meidän esikoinen on nyt 3v mutta menee ihan hulluksi kun koittaa ottaa elektroniikan pois. Että pitäskö vasta 18v antaa ottaa kännykkä no on tässä vielä 3-vuotta eskarin alkuun jos alkaisi tottelemaan paremmin. Onhan nyt paha uhma menossa.

 8. Wilma sanoo:

  Meillä pohdittiin kanssa huolellisesti kannattaisiko eskarilaiselle ostaa puhelin. Alkuun totesimme, että odotetaan vielä vuosi ekaluokan alkamista. Pian huomasimme kuitenkin käytännössä, että puhelin on pakko hankkia pojalle, sillä lapset juoksevat naapurustossa milloin kenenkin pihalla ja alkoi olla rasittavaa soitella joka ilta naapuruston muille vanhemmille…

  Ostettiin pojalle joululahjaksi puhelin ja nyt hänet saa kiinni huomattavasti helpommin. Hän ei kuitenkaan voi käyttää puhelimen nettiä muualla kuin kotona langattomassa verkossa. Aikarajoista on myös hyvä sopia (ja valvoa), että tekevät muutakin kuin tuijottavat ruutua.

  Poikamme on hieman huithapeli, joten onneksi tajusimme hankkia hänelle puhelimen suojakuoret jo ensi alkuun. On varmasti pelastanut puhelimen pahemmilta osumilta, kun puhelin tuntuu ulkoleikkien aikana olevan milloin missäkin kannon ja kiven päällä.

  Tsemppiä kaikille, jotka hankkii ensimmäisen puhelimen lapselle!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.