Rakkaalle viisivuotiaalle syntymäpäivänä

14.04.2018

Tänään sinä täytät viisi vuotta. Se on hieno päivä meille kaikille. Sinä tulit maailmaan nopeasti ja otit heti oman paikkasi meidän perheessä. Laitoit uusiksi kaiken mitä olimme vauva-arjesta siihen mennessä oppineet, ja opetit meidät arvostamaan saumatonta yhteistyötä ja ymmärtämään erilaisia tarpeita. Vaikka vauvavuotesi ei ollut kaikkein helpoimmasta päästä, ovat kaikki nämä viisi vuotta kanssasi olleet ihania ja täynnä rakkautta. Ei-niin-rauhallisesta alusta huolimatta sinä taidat olla meidän perheestä se rauhallisin, jolla ei ole koskaan kiire, ja joka uppoutuu rauhassa leikkeihin tuntikausiksi.

Keskimmäisen paikka ei aina ole se helpoin, kun ei ole nuorin eikä vanhin. Itsehän en siitä mitään ainoana lapsena tiedä, mutta sivusta seuraavana äitinä näen sen kyllä. Keskimmäiseltä vaaditaan joustavuutta molempiin suuntiin. Sinä hanskaat sen hienosti. Siinä missä sisarukset välillä koettelevat hermoja, toinen isottelullaan ja toinen tuhoamisellaan, sinä pidät omat puolesi, mutta olet aina reilu ja kiva kaveri.

En tunne ketään niin empaattista, kuin sinut. Se on valtavan suuri rikkaus. Äitinä silti haluaisin suojella sinua kaikelta ja toivon, että onnistun antamaan sinulle niin vahvat eväät elämään, että empaattisuutesi ei koskaan asettuisi sinua vastaan. Toivon, että onnistun opettamaan sinulle yhdessä isäsi kanssa, kuinka ainutlaatuisen upea ja ihana tyyppi olet. Toivon, että onnistumme opettamaan, että sinun mielipiteilläsi, arvoillasi ja ajatuksillasi on merkitystä. Toivon, että onnistumme opettamaan miten selvitään pettymyksistä, ja noustaan kaatumisen jälkeen pystyyn. Toivon, että onnistumme opettamaan, että vaikka tiellesi sattuisi mitä tahansa, me ollaan aina täällä, ja meidän luo saa aina tulla juuri sellaisena kuin on.

Viisivuotiaana sinä olet lukenut jo muutaman kuukauden, ja opit koko ajan lisää. Olet taitava ja tunnollinen. Vaikka uppoudut välillä omaan hattaraiseen maailmaasi, muistat myös viedä astiat hienosti astianpesukoneeseen ruuan jälkeen. Sinulla on uskomattoman vilkas mielikuvitus, ja olen kirjoittanut monet hauskat tarinasi ja ajatuksesi ylös vauvakirjaan sinulle luettavaksi. Rakastat tanssia, muotia, prinsessoja, hirviöitä, supersankareita ja Star Warsia. Olet määrätietoinen, ja kun jotain päätät, sinä myös pysyt siinä.

Tuntuu että se oli vasta eilen, kun kirjoitin viisivuotiaasta isosiskostasi, mutta niin vaan siitäkin on jo puolitoista vuotta, ja pian hän meneekin jo kouluun. Tiedän että ei kulu kuin silmänräpäys, ja sitten sinäkin olet menossa kouluun, niin nopeasti aika menee. Aion nauttia täysillä siitä, kun olet vielä äidin pieni, etkä iso ja omatoiminen koululainen. On ihanaa kun olet vielä tässä ihan lähellä, ja vaikka sinulla onkin jo omia juttuja, on vielä enemmän meidän juttuja.

Syntymäpäivälahjaksi sait valitsemasi Barbietalon, vähän etuajassa. Oikeana päivänäsi aiomme antaa sinulle vielä aineettoman lahjan: paljon yhteistä tekemistä. Materiaa tärkeämpää on se, että mennään, tehdään ja koetaan yhdessä.

”Lasten kasvua on mieletöntä seurata, ja parasta on huomata se miten lapsi itse muovaa itsestään juuri sellaisen tyypin kuin hänen kuuluukin olla. Usein saa huomata että oma lapsi kasvoikin jossain asiassa ihan toisenlaiseksi kuin alunperin itse ajatteli, ja se on just vaan hyvä. Koskaan ei voi tietää etukäteen, voi vaan seurata ja ihastella, ja tehdä kasvattajana parhaansa tukeakseen lasta kaikissa mahdollisissa elämänvaiheissa ja tilanteissa.”

Näin kirjoitin syyskuussa 2016, kun siskosi täytti viisi vuotta. En kykene sanomaan sitä tuon paremmin tänäkään päivänä, ja siksi lainaan vanhaa tekstiä. Myös sinusta rakas on kasvanut ihan omanlaisesi tyyppi. Sinussa on paljon sellaista, jota ei ikinä olisi voinut etukäteen arvata edes, olet vain kasvanut sellaiseksi kuin olet. Toisaalta, olet juuri se sama ihana vastasyntynyt, jonka silmiin tuijotin kun sain sinut ensimmäistä kertaa käsivarsilleni. Olet maailman ihanin ja rakkain tyyppi, ihan niin kuin te kaikki lapset olette meille vanhemmille. Me rakastetaan teitä maailman eniten.

Suuren suuret onnittelut äidin ja isin rakkaalle viisivuotiaalle! Sä oot ihan best <3


15 Responses to “Rakkaalle viisivuotiaalle syntymäpäivänä”

 1. Avatar Linda sanoo:

  Niin ihanasti kirjoitettu, että minulla tuli itku :’) Meilläkin on kuukauden päästä talossa viisivuotias <3

 2. Avatar anna sanoo:

  Ihana teksti Zeldasta! Ajattelisipa kaikki vanhemmat lapsistaan noin kauniisti. Meilläkin vkon päästä 8-vuotias tyttö. Oli syntyessään juuri saman painoinen ja mittainen kuin Zelda. Meidän tyttö rakastaa my little ponyja on omapäinen, suloinen, fiksu ja luova.

 3. Avatar anna sanoo:

  Ai niin Onnea Zeldalle! :)

 4. Avatar Milla sanoo:

  Onneksi olkoon :)

  Me ei yleensä anneta lahjoja lapsille, muistan kun itsekkään en saanut vanhemmiltani mitään lahjoja. Joululahjat tottakai sitten ostetaan. Se on jotenkin jäännyt semmoinen perinne ettei lahjoja hankita.
  Meillä lapset saa sukulaisilta paljon mitä juuri toivovat ja rahaa että voi esim jotain spesiaalia sitten ostaa / tehdä :)

 5. Avatar Nimetön sanoo:

  Aivan ihana <3 kirjoitus sekä tyttö <3

 6. Avatar Alina sanoo:

  Miten ihanasti kirjoitettu <3

 7. Avatar Pi sanoo:

  Paljon Onnea 5 vuotiaalle❤️

 8. Avatar Manteli sanoo:

  Paljon onnea ihanalle Zeldalle!

 9. Avatar Laura sanoo:

  Mulla tuli ihan kylmät väreet ja pieni kyynelkin silmäkulmaan tätä tekstiä lukiessa kun kirjoitat niin kauniisti.

  Arvostan sitä, miten toimitte Oton kanssa vanhempina. Se suuri rakkaus lapsianne kohtaan ja ylipäätään teidän suhtautuminen vanhemmuuteen välittyy lukijallekin postauksistasi. Paljon onnea vielä 5-vuotiaalle! :)

 10. Avatar Elisabeth sanoo:

  Taas onnistuit saamaan minut itkemään – niin kauniisti kirjoitit. Kyllä kirjoittaminen on taitolaji. En muuttaisi tässä blogikirjoituksessa mitään – se on täydellinen. Otathan tekstin talteen? Hurjan paljon onnea koko perheelle <3

  xxx
  E
  http://helsinkidragonfly.blogspot.fi/

 11. Avatar Elvira sanoo:

  Paljon onnea Zelda!! :) <3

 12. Avatar Nimk sanoo:

  Paljon onnea viisivuotiaalle <3 on niin valtavan kauniisti kirjoitettu <3

  Mistä on teidän ihana lippis?

 13. Avatar Haller sanoo:

  Itkin läpi koko tekstin, jos vain jokaisella lapsella olisi teidän kaltaisenne vanhemmat, maailmasta tulisi niin paljon parempi paikka.

  Onnea pienelle Zeldalle!

 14. Avatar Essi sanoo:

  Ihana teksti! Teidän lapset saavat olla kyllä niin onnellisia vanhemmistaan :)

  Paljon onnea 5-vuotiaalle, joka jo pelkän blogin ja instagramin kautta välittyvän kuvan perusteella vaikuttaa aivan mahtavan huikealta persoonalta! ♥

 15. Avatar nimetön sanoo:

  Ihanasti kirjoitettu postaus, näitä sun tekstejä on aina niin kiva lukea kun niistä välittyy niin paljon rakkautta ja positiivisuutta. Oon sun blogia lukenut jonkun aikaa podeten samalla ajoittain enemmän ja toisinaan vähän vähemmän vauvakuumetta. Saat jaettua teidän perhearjesta niin iloisen, hauskan, ihmeellisen ja rakkautta täynnä olevan kuvan, että sitä on oikeasti tosi ihanaa seurata blogin kautta.

  Ennen kuin tapasin nykyisen avokin en sen kummemmin ollut ajatellut lapsia tai minkä ikäisenä/missä elämäntilanteessa lasta toivoisin, kunnes pillerit petti ja tulin raskaaksi. Mieheni oli tässä tilanteessa maailman ihanin ja tukevin, vaikka tultiinkin lopulta siihen päätökseen että ihan vielä ei olla valmiita vanhemmiksi. Tiedän että päätös oli oikea, vaikka samalla kokemuksena myös raskaimpia asioita joita koskaan on elämässä tähän asti tullut vastaan. Nyt kun aikaa on kulunut jo jonkin verran alkaa ne vauva-ajatuksetkin sieltä vähitellen tulla enemmän ja enemmän mieleen.

  Sun blogia lukiessa tulee vaan aina niin hurjan hyvälle tuulelle, ja samalla on ihanaa haaveilla omasta tulevaisuudesta ja miettiä että toivottavasti itsekin pääsee jakamaan jotain noin ihanaa sen oman miehen kanssa. Arvostan tosi paljon sun tyyliä jakaa asioita positiivisessa mielessä (olkoonkin sitten että ehkä se luo vauvakuumeilijalle vähän turhan vaaleanpunaisen kuvan lapsiperhearjesta, haha… :D ).

  Ihanaa ja aurinkoista kevättä teidän perheelle! ❤︎ Kiitos että päivität blogia ahkerasti, piristäen päiviä ihanan positiivisilla teksteillä.

Kommentoi