Ajatuksia rapujuhlista & liemi ravuille

19.08.2018

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Maldonin kanssa.

Kun mä vuonna 2011 tajusin seurustelevani melkein suomenruotsalaisen kanssa, oli yksi mun ekoja ajatuksia, että ”JES! Pääsen vihdoinkin rapujuhliin!”. Meidän pohjoissuomalaisessa suvussa ei rapujuhlia olla koskaan juhlittu yhdessä, enkä tiedä onko kukaan mun sukulainen ikinä edes ollut rapujuhlissa. Mä en ainakaan ole. Mä olin kuitenkin niistä kuullut ja lukenut paljon, ja aina vähän fiilistellyt sitä ajatusta. Mutta kuten sanottua, en koskaan ollut oikeasti ollut rapujuhlissa, tai syönyt rapuja. Ajattelin pääseväni rapujuhliin jo samana kesänä kun Oton tapasin, mutta vielä mitä. Tässä mä istun seitsemän ja puoli vuotta myöhemmin, edelleen yhtä kokemattomana rapujen suhteen. Otto on kyllä ollut elämänsä aikana rapujuhlissa, mutta meidän yhdessäolon aikana ei kertaakaan.

Päätin tarttua rapua saksista, ja ottaa ohjat omiin käsiin. Tämän Maldon -kamppiksen myötä, jossa vienosti pyöriteltiin ajatusta rapujuhlista, mä päätin ostaa ihan itse niitä rapuja, ja kokeilla. Ostin ensimmäisiksi harjoitusravuikseni pakasterapuja. Ravuista syötävän irti saaminen tuntui aivan utopistiselta ajatukselta, ja halusin ihan tosissani harjoitella ennen, kuin edes uskalsin suoda ajatustakaan omien rapujuhlien järjestämiselle.

Netti on onneksi pullollaan loistavia ohjeita pakasterapujen ”elvytykseen”, ja väsäsin niiden yhdistelmästä oman versioni. Suurimmassa osassa ohjeita suositeltiin lisäämään liemeen olutta, ja mä päätin kokeilla sitä myös. Tärkeimpiä rapujen maustajia ovat kuitenkin laadukas merisuola, sekä tuore tilli.

PAKASTERAPUJEN ELVYTYSLIEMI (1kg rapuja)

2 litraa vettä

1dl olutta

3 rkl Maldon-suolaa

3 sokeripalaa

reilu nippu tuoretta tilliä

Sekoita vesi, Maldon-suola ja sokeripalat  kattilassa. Kiehauta liemi ja lisää kruunutilli. Hauduta viisi minuuttia, ja jäähdytä haaleaksi. Nosta tillit pois. Laita jäiset ravut suureen kattilaan ja siivilöi liemi rapujen päälle. Lisää päälle vielä tuoreita tillinoksia. Anna rapujen sulaa elpyä mausteliemessä jääkaapissa ainakin 6 tuntia, mieluummin yön yli (me laitettiin ravut liemeen illalla kymmeneltä, ja testasin niitä seuraavana aamuna kymmeneltä).

Me maisteltiin rapuja perinteisesti  paahtoleipien kanssa. Oton sisko tuli syömään mun kanssa rapuja, ja opetti mua käsittelemään rapuja oikein. Ilman hänen neuvojaan olisin varmasti ollut ihan hukassa. Katsoin kyllä netistä ohjevideon muutamaan otteeseen, mutta kyllä ne käytännön neuvot olivat kultaakin kalliimpia. Sain jopa ravusta irti lihaa, ja vähän leivän päällekin. Ja olihan se rapu hyvää, voi veljet se oli hyvää. Rapuja, paahtoleipää ja voita. Niin yksinkertaista ja niin hyvää. Tämän rapukokemuksen perusteella uskallan 100% varmuudella sanoa, että haluan ihan varmasti järjestää itsekin rapujuhlat, ja aion käyttää silloinkin noita samoja kestävän kehityksen mukaisesti pyydettyjä pakasterapuja.

Meidän rapuliemen tärkein mauste oli laadukas Maldon-merisuola, jota on valmistettu jo vuodesta 1882 asti. Se valmistetaan Englannin Maldonissa edelleen samoin perinteisin käsityömenetelmin, joita on käytetty jo sukupolvien ajan. Maldon-suola on peräisin Blackwater-joesta, joka virtaa Englannissa Maldonin kaupungin läpi. Suolakiteet ovat Maldon-suolassa pyramidin muotoisia, ja siksi suola on niin kevyttä. Monet gourmet-kokit Suomessa ja maailmalla vannovat Maldon-suolan nimeen, ja meilläkin se on ollut käytössä siitä asti, kun eräs tuttu kokki sitä meille suositteli. Maldon-suolassa suolan maku on täysin puhdas, eikä siinä ole mitään sivumakuja. Maldon-suolaa saa myös savuisena versiona, eli Maldon-savusuolana, jota myydään Keskon kaupoissa.

Suola on meille kaikille ihmisille välttämätöntä, mutta sitä ei saa syödä liikaa. Me ollaan tarkkoja siitä, että varsinkaan lapset eivät saa lisättyä suolaa liikaa, mutta tärkeää on myös huolehtia, että omakin suolan saanti pysyy suositusten rajoissa. Maldon-suolaa ei tarvitse lisätä kilokaupalla, sillä sen puhdas suolan maku riittää pienenäkin annoksena maustamaan ruoan.

Nyt hei saa jakaa kaikki parhaat rapujuhlavinkit, koska mä en oo koskaan ennen järkännyt rapujuhlia! Käytättekö te Maldon-suolaa ruuanlaitossa, tai kiinnitättekö huomiota siihen, millaista suolaa käytätte?


8 Responses to “Ajatuksia rapujuhlista & liemi ravuille”

 1. Tytti sanoo:

  Rapujuhlat on ihania! Meillä kyllä ihan perinne joka loppukesä, joskus ihan kahdestaankin miehen kanssa me opeteltiin noin 7-8 vuotta sitten itse ravustamaan ja ollaankin useimmiten mökiltä pyydetty omat ravut ensi torstaina olisi taas tarkoitus ravustaa ja viettää kaveripariskunnan kanssa pienet rapujuhlat meillä on yleensä juuri paaahtoleipää, salaattia, majoa, mätileipiä, monesti jotain kalaa rapujen kaverina. Täytyy muuten sanoa että järvestä pyydetty täplärapu on tosi paljon helpompi käsitellä kuin nuo pakasteravut, kuori on paljon pehmeämpi! Ja tietty rapuveitset on kannattaa ehdottomasti olla!

 2. Emppu sanoo:

  Hei mitä tarkottaa ”kestävänkehityksen mukaan pyydetty” rapu? Kiinnostaa, miten ravustuksesta tehdään kestävää. :D Meillä on useammat rapujuhlat joka vuosi, mutta me pyydetään ravut itse merroilla. Rapuja myydään sitten esim. sukulaisille ja työkavereille. Musta rapujuhlat on kiva perinne pitää sukulaisten ja ystävien kanssa, vaikka se onkin aika sotkuista ja aikaa vievää räpeltämistä, että saa edes yhden paahtoleivän täyteen. :D

 3. Mimi sanoo:

  Heippa!
  Meillä käytössä tavallinen jodioitu ruokasuola. Kasvispainotteisessa ruokavaliossa jodin saanti on usein niukkaa, joten pidän huolen, että valitsemme jodioitua suolaa ruuanlaittoon. Hyvältä näyttää ravut, hienoja kuvia olet ottanut! :)

 4. Aino sanoo:

  Moi! Menin naimisiin 2014 ja häiden jälkeen jäi hinku suunnitella ja järjestää juhlia koristeineen ja mikäs sen parempi juhla järjestää kuin rapujuhlat. Niin ikään ihan ummikkona.
  Nyt ollaan pidetty joka syksy rapujuhlat ja koristeita on tullut haalittua jos jonkinmoisia :)
  Meillä ei paahtoleivästä perusteta, mutta ollaan aina tehty itse pari pataleipää juhliin ja se leipäon mennyt kuin kuumille kiville. Samoin voin sijasta päälle laitetaan valkosipulimajoneesia, NAM!
  Hauskoja rapujuhlia teille!

 5. iitu sanoo:

  Meillä rapujen ja paahtoleivän kanssa ehdoton on (esim. kruunu)majoneesi. Suosittelen todella kokeilemaan leivän päällr voin sijasta!!

  • Pihvi sanoo:

   Samaa mieltä! Majoneesi on ehdoton! Paras omasta mielestäni on hellmansin majoneesi, ja tietty sitten rapujen päälle reilusti vielä sitruunaa.
   Ai että, pakko varmaan ostaa taas viikonlopuksi rapuja! Meillä syödään loppukesästä rapuja moonta kertaa, yleensä kerran isommalla porukalla ja muuten sitten ihan vaan miehen kanssa kotosalla.

   Rapuveitset kannattaa muuten hankkia jos teillä ei vielä ole, helpottaa hommaa huomattavasti :) Ja antaa mennä vaan ronskisti eikä huolehdi sotkusta, siksihän usein rapujuhlissa suositaankin esim kertakäyttöisiä pöytäliinoja :)

 6. Maitoviiksi sanoo:

  Itse tykkään järjestää rapujuhlia ja ne ovatkin perinteinen loppukesän traditio perheessämme. Tämän kesän juhlat on jo pidetty. Oma vinkkini on, että on varattuna paljon lautasliinoja ja maljat sormien puhdistamiseen. Epävirallinen neuvoni on, että kannattaa käydä hammaspesulla rapujen jälkeen, kun ne jotenkin paahtoleivän kanssa tekevät todella likaiset hampaista.

 7. Helangår sanoo:

  Wannabe suomenruotsalainen :-)? Vai mitä tarkoitat melkein suomenruotsalaisella?

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.