Ihanat erilaiset perheet – lähdettekö mukaan?

06.10.2018

 

En arvannut vielä maanantaina julkaistessani postausta lapsiperhe-arjen ”maineesta” mediassa, että postauksen pohjalta syntyisi jokin näin mieleniintoinen ja hieno juttu. Mutta niin vaan kävi, että ihana lukijani sanoi ääneen sen, mitä olin ehkä joskus salaa haaveillut, mutta en ollut koskaan vienyt sen pidemmälle tai sanonut edes ääneen: ”Miksi et tekisi postaussarjaa erilaisista perheistä, joita haastattelisit ja esittelisit blogissasi?”. Ja näin mä päätin tehdä, koska ideahan on aivan loistava. Olen siis ikuisesti kiitollinen lukijalleni tästä kommentista. Mä pyöritän tässä näin omaa mediaani, ja mulla on todellakin mahdollisuus tuoda esiin sitä perheiden erilaisuutta, yksilöllisyyttä ja ihanuutta ihan itse. Miksi ihmeessä siis en tekisi sitä?!

No en kyllä keksi yhtäkään syytä, miksi en. Ensimmäinen osallistuva perhe on jo valmiina, ja nyt mä kysynkin teiltä rakkaat mahtavat ihmiset: tiedättekö jonkun ihanan perheen, tai oletteko sellainen perhe itse, joka sopisi tähän postaussarjaan mukaan? Erilaisen perheen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että perheiden pitäisi olla jotenkin huippu-erilaisia välttämättä. Erilainen perhe tarkoittaa mulle sitä, että ei ole olemassa mitään ”tavallista perhettä”, vaan jokainen erilainen perhe on tavallinen perhe, ja jokainen tavallinen perhe on erilainen. Kokoonpanosta ja elämäntilanteesta riippumatta. Nyt mä aion tehdä juuri sitä, mistä puhuin: näyttää millaista on ihan tavallinen lapsiperheiden arki ja elämä Suomessa, ihan kaikenlaisissa perheissä. Millaisia tarinoita perheiden syntyyn liittyy, millaista se arki niiden lasten kanssa on, mikä arjessa on hienoa, mikä kuormittavaa? Mistä syntyvät arjen haasteet, miten niistä selvitään, mikä on kaikkein parasta elämässä lasten kanssa?

Haastattelut aion tehdä omaan positiiviseen tyyliini, 100% perheitä kunnioittaen. Mun blogi ei koskaan ole ollut mikään paljastusblogi, eikä sellaista ole tulossa nytkään. Mitään TV:stä tuttua skandaalihakuisuutta ei siis ole luvassa. Se mitä mä haluan näyttää on rakkaus, välittäminen ja tavallinen arki, ja se miten erilaista tavallista on olemassa. Miten paljon Suomen perheissä on rakkautta ja onnea, ja miten erilaisissa perheissä, erilaisten vanhempien kanssa, kasvaa kaikissa mahtavia lapsia. Mä haluan näyttää sen kaiken hyvän ja ihanan, mitä teissä kaikissa on.

Ensi vuonna luvassa on siis postaussarja, jossa esittelen 12 perhettä. Joka kuukausi kerron yhden perheen tarinan. Toivon, että saan mukaan mahdollisimman monta keskenään erilaista perhettä, jotka ovat valmiita jakamaan oman tarinansa. Jos siis sinä kiiinnostuit tästä, tai tiedät jonkun toisen ihanan perheen, joka voisi olla halukas lähtemään mukaan: vinkkaa itsestäsi, tai vinkkaa toiselle perheelle osallistumisesta. Mukaan voi ilmoittautua lähettämällä mulle sähköpostia osoitteeseen iina.hyttinen@indiedays.fi. Viestissä voi kertoa vähän omasta perheestään, siitä missä kaupungissa asuu ja siitä, miksi haluaisi mukaan. 

Mitään romaania ei tarvitse kirjoittaa, mä kysyn sitten haastatellessa ne kysymykset, joihin toivon saavani vastauksia. Mihinkään kysymykseen ei ole pakko vastata, ja jokainen haastateltu perhe saa lukea julkaistavan tekstin etukäteen, ja vaikuttaa 100% siihen mitä kerrotaan. Kuvaan myös haastateltavat perheet postauksen kuvia varten, ja perheet saavat ottamani kuvat omaan käyttöönsä (kunhan kuvaaja on mainittu käytön yhteydessä). Kuvissa ei näytetä mitään sellaista, mitä perhe ei halua, eikä niissä ole pakko esiintyä omilla kasvoillaan, jos ei halua. Haastattelut toteutan ensi vuoden aikana, eli mikään kiire ei ole. Mukaan voi hakea marraskuun loppuun asti, eli ihan rauhassa voi miettiä, että voisiko tähän osallistua. Uskoisin haastattelun ja kuvauksen kestävän n. 1-2h maksimissaan, joten mistään hirveän aikaa vievästä jutusta ei myöskään ole kyse.

Sellaista! Mua jännittää ihan hirveästi julkaista tämä teksti, ja samalla olen ihan uskomattoman innoissani. Musta tuntuu hurjan hienolta ajatus siitä, että pääsen (toivottavasti) tapaamaan perheitä, kuulemaan erilaisia tarinoita ja ennen kaikkea näyttämään kaikille millaista on arki Suomen lapsiperheissä, ja millaisia perheitä täältä löytyy. Uskon, että ihan valtavan upeita ja ihania. IIIIIIK! Hae mukaan! Pssst! Aion myös järjestää jokaiselle osallistuvalle perheelle pienen lahjan kiitokseksi osallistumisesta. <3


11 Responses to “Ihanat erilaiset perheet – lähdettekö mukaan?”

 1. Miukumauku sanoo:

  Entä jos on perhe, jossa ei ole hartaasta toiveesta huolimatta ole lapsia? Auto ja talo valitaan sen mukaan, että jos ensi vuonna olisikin eteisessä lastenrattaat. Ja matkasuunnitelmia ei viitsi tehdä puolta vuotta pidemmälle, sillä 6kk raskaana voi vielä lentää. Kuukaudesta toiseen vuorotellen toivotaan, jännitetään ja petytään. Ja kaikista suunnitelmista huolimatta lasta odotetaan vielä vuosienkin jälkeen. Ystävien, joilla on lapsia, tuskailut yövalvomisista, ruuhkavuosista ja oman elämän menettämisestä tuntuu kipeältä. Ne asiat on niitä joita kaipaa kaikista eniten..

  Lapsettomuus on mun mielestäni iso tabu. Aihe koetaan niin henkilökohtaisena että siitä ei uskalleta puhua tai kirjoittaa. Voisiko postaus sarjaasi mahtua yksi toisenlainen näkökulma?

 2. Elisa sanoo:

  Niin upea idea!
  Mulla ei vielä ole lapsia, mutta tää sun blogi on niin ihanaa luettavaa ja saan siitä sellaista positiivista varmuuden tunnetta että hyvin se menee sitten joskus jos saan lapsia. ^_^ Varsinkin kun oma lapsuuden perhe on ollut ei-niin-ihana, niin näistä sun teksteistä saa sellaista tsemppiä että on mahdollista myös tehdä omasta mahdollisesta perhe-elämästä positiivista ja kannustavaa. 🙂

  Tää projekti kuulostaa sellaiselta että monikin varmaan haluaisi mukaan. En yhtään yllättyisi jos vaikka päätyisit lopulta kokoamaan haastattelut kirjaksi asti. 🙂

 3. Mertsi sanoo:

  Mukava idea, mua ainakin kiinnostaa nähdä erilaisia lapsiperheitä. Jäi kuitenkin hieman epäselväksi, että etsitkö nyt perheitä vai lapsiperheitä? Perhe kun ei välttämättä sisällä lapsia lainkaan, on myös lapsettomia perheitä tai perheitä, joista lapset ovat jo muuttaneet maailmalle.

 4. T sanoo:

  Tosi hyvä idea! Uskon, että tästä tulee hyvä postaussarja ja mukaan tulee erilaisia perheitä.

 5. Aada sanoo:

  Mahtava idea, odotan innolla!

 6. Teresa sanoo:

  Tosi mahtava idea! 🙂 Kaiken tämän meidän kiireen keskellä ( laskettu aika pian, muutto yms.) + asumme aika kaukana Helsingistä emme lähde mukaan mutta muuten kyllä! Mieleenkiinnolla jään odottamaan minkälaisia perheitä valitset 🙂

 7. Johanna H sanoo:

  Vitsi miten hyvä idea! Mielenkiinnolla jään odottelemaan postauksia!

 8. Sanna sanoo:

  Ei vitsi miten hyvä idea. 🙂 Tiedän jo etukäteen että saat aikaan mielenkiintoista luettavaa enkä malta odottaa.

 9. Linkku sanoo:

  Aivan loistava idea, tosi hienoa että panostat tähän 🙂 Yllä oleviin kommentteihin liittyen sanon olevani sitä mieltä, että mukana voisi hyvinkin olla lapsettomiakin perheitä! Siinähän juuri toteutuisi hyvin se idea erilaisista perheistä.

  • Nims sanoo:

   Niin, paitsi että tämän postaussarjan idea oli rikkoa stereotypioita LAPSIperhe-elämästä. Lapsettomuudesta saa ja pitää puhua, mutta ei ole tarpeen tuoda sitä tähän.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.