Meille kuuluu hyvää

12.10.2018

Kiitos hurjasti kommenteista ja viesteistä, joita laitoitte liittyen postaukseen siitä, miltä tuntuu olla masentuneen ihmisen läheinen. Ne on merkinnyt mulle ihan uskomattoman paljon, ja mä oikeasti arvostan sitä ihan älyttömän paljon sitä, että te jaatte teidän omia kokemuksia, ja myötäelätte meidän omia. Se on ihan mieletön fiilis, kun tajuaa miten suuri vertaistuen ja myötäelämisen verkosto ympärillä onkaan. Teidän sanat saa mut hymyilemään, itkemään ilosta ja myötätunnosta ja joskus suunnilleen kiljumaan onnesta. Niin siistiä on vaihtaa teidän kanssa ajatuksia, ja ylipäätään tajuta että te olette olemassa, siellä jossain. KIITOS.

Moni toivotti voimia, ja mä toivonkin kaikki maailman voimat mun äidille. Mulle tämä on kuitenkin tällä hetkellä onneksi jo sen verran arkipäiväistä, että en koe itse tarvitsevani voimia sen käsittelyyn, vaikka kiitollinen ihanista toivotuksista olenkin. Vaikka joskus on rankkaa katsoa toisen masennusta vierestä, se ei ole se asia mihin mä arjessa tai äidissä keskityn. Silloin kun ottaa koville, puran ajatukset Otolle. Yleensä me kuitenkin eletään tätä meidän elämää ja arkea, ja masennus on vain yksi osa mun äitiä, joka joskus näkyy ja joskus ei. Mulle äiti on ajatuksissa aina vaan mun äiti, ei ”se äiti joka on masentunut”. Koitetaan aina keskittyä niihin hyviin juttuihin, ja fiilistellä niitä ihania hetkiä silloin kun yhdessä pystytään niitä viettämään. Syyskuussa vein äidin teatteriin, ja me naurettiin vedet silmissä kolmen tunnin ajan ihan kahdestaan. Se oli parasta.

Tämä lokakuu on jotenkin ihan älyttömän täynnä ohjelmaa, mutta ensi viikolla me suunnataan Ouluun syyslomalle, ja rentoudutaan siellä koko perhe. Aion saada kaikki mun hommat tehtyä ennen sitä, ja pitää itsekin parin päivän syysloman lasten ja Oton ja meidän läheisten kanssa. Se tulee niin tarpeeseen, ja odotan ihan hirveästi sitä, että päästään näkemään kaikki rakkaat ihmiset, joita on kova ikävä.

Mä olen ollut tällä viikolla parissa todella mielenkiintoisessa tapahtumassa, ja tulen kirjoittamaan tänne niihin liittyen vielä tämän kuun aikana. Lisäksi tällä viikolla mun ajatuksissa on pyörinyt suuren osan ajasta ihan jäätävä ilmastoahdistus, ja olen itse asiassa kirjoittanut kaksikin postausta liittyen IPCC:n ilmastoraporttiin. Huomaatte varmaan, että niitä ei ole julkaistu.

Jotenkin vaan tuntuu, että en saa puettua sanoiksi sitä kaikkea mitä haluan sanoa. Luen kirjoittamiani tekstejä uudelleen ja uudelleen ja mietin minkälaisten lasien läpi muut lukevat niitä. Haluan saada asiat sanottua ilman turhaa kiihkoa, ilman tekopyhyyttä, ilman saarnaamista. Ja todellakin niin, että voin tehdä selväksi, että en todellakaan ajattele tekeväni itse vielä tarpeeksi. Toisaalta kuitenkin niin, että kävisi ilmi, kuinka kovasti yritän tehdä muutoksia parempaan ja ottaa asioista selvää jatkuvasti.

Monet influencerit ovat listanneet kaikkia hyviä tekoja mitä tekevät jo nyt ilmaston hyväksi, ja se on hienoa, ja moni saa siitä varmasti vinkkejä. Mutta jotenkin mulle tulisi omasta sellaisesta listasta tekopyhä olo, kun fakta on se, että yksikään länsimainen ihminen ei elä riittävän vähäpäästöisesti tällä hetkellä. Ei edes se, jonka vuoden roskat mahtuvat lasipurkkiin (ja suurinta osaa meistä ei voi edes verrata häneen).

Eikä se ole edes täysin meidän omissa käsissämme, sillä ne kaikkein suurimmat asiat, kuten lainsäädäntö ja energiantuotanto ovat valtion käsissä. Siihen toki voimme vaikuttaa itsekin edustuksellisen demokratian kautta ensi keväänä.  Mutta ottamalla tämän aiheen nyt edes osana tekstiä esiin haluan vaan sanoa sen, että mä todellakin mietin näitä asioita. Tein Sitran elämäntapatestin jo heti maanantaina ja yllätyin positiivisesti omasta tuloksestani, joka oli huomattavasti keskiarvoa alhaisempi. Silti se tulos oli aivan liian korkea kestävään tasoon verrattuna. Tulen vielä kirjoittamaan tästä aiheesta postauksen, kunhan löydän ne oikeat sanat siihen. Tämä on meidän sukupolven tärkein herätys, ja mä toivon että ihan jokainen tarttuu siihen, ja vaikuttaa omalta osaltaan.

Huh mikä sillisalaatti, vanha kunnon sillisalaatti. Näin paljon ajatuksia mun päässä pyörii tällä hetkellä, ja jotenkin on vaikea keskittyä mihinkään yhteen asiaan, kun päässä rullaa niin miljoona juttua jotka pitäisi saada sanottua. Onneksi on listat, niitä mä kirjoitan aina, kun asiaa on enemmän kuin pystyn kerralla hallitsemaan.

Meillä on pitkästä aikaa edessä rento viikonloppu ilman sen suurempaa sovittua ohjelmaa. Ajateltiin vaan ottaa rennosti ja käydä katsomassa kaverin uutta koiranpentua lasten kanssa.

Ihanaa viikonloppua kaikille <3


6 Responses to “Meille kuuluu hyvää”

 1. Veera sanoo:

  Kai tiedät että lastenteko on pahin ympäristörikos. On tehty tutkimus, jossa länsimaalaisen ihmisen päätös tehdä yksi lapsi vähemmän, on yhtä suuri ekologinen hyöty kuin että 689 teini-ikäistä alkaisi kierrättämään loppuelämän ajan. Aika pysäyttävää.

  Sinulla lapsia on kolme. Nyt onkin hyvä aika pysähtyä miettimään, olisiko vähempi riittänyt. Koskee kaikkia suurempia perheitä; eikö pystytä nauttimaan niistä 1-2kpl lapsia ja elämään heidän kanssaan rakkaudentäyteistä elämää ja ympäristöä samalla säästäen. Kuin että tehdään vielä se yksi lapsi, ja vahingoitetaan sillä päätöksellä meidän maapalloa enemmän kuin ymmärrys riittää käsittelemään. En ymmärrä mihen itsekkäistä länsimaalaiset ihmiset ovat tekemällä monia lapsia. Meillä on ymmärrys, meillä on resurssit, meillä on avaimet. Toisin on kolmansien maiden maissa missä ei ole edes mahdollisuutta tällä hetkellä pienentää lapsilukua. Suuri suuri ongelma, mihin tullaan puuttumaan.

  Mutta meillä on. Haluaisin vain niin kovasti tietää, miksi esim 3 lasta on parempi kuin 2. Kun totuuden valossa sinäkin tiedät miten paljon haittaa lisääntyminen aiheuttaa. Miksei voida tyytyä vaikka edes kahteen lapseen. Yhdenkin ihmisen kulutus ja hiilijalanjälki merkitsee ympäristön puolesta. Ja olen varma, että lapsiluku tulee pienenemään ja useiden lasten perheet tulevat näyttäytymään lähinnä itsekkäiltä junteilta 10v sisällä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Apua, tämä kommentti vetää mut sanattomaksi. Siispä lainaan tähän itseäni fiksumpaa:

   https://vaestoliitonblogi.com/2018/07/11/onko-lapsen-saaminen-epaekologinen-teko/ tässä Väestöliiton blogin postauksessa Anna Rotkirch mielestäni toteaa hyvin, että ”On totta, että Suomeen syntyvä vauva tuo mukanaan suuren hiilijalanjäljen, jota ilman vauvaa ei syntyisi – mikäli mikään muu ei muutu. Mutta tämän ”muun” on muututtava, joka tapauksessa. Vaikka kukaan meistä ei lisääntyisi, meidän tulee siirtyä kestävään kulutukseen. Kyse on niin jo olemassa olevien kuin syntyvienkin ihmisten hiilijalanjäljestä: jokaisen energiankulutuksesta, jätteiden kierrätyksestä, ruoantuotannosta, matkustamisesta ja kaikista muista lukuisista elämäntyylimme osatekijöistä.

   On samalla totta, että ainakin tällä hetkellä Suomen syntyvyys on niin matala, että lapsia selvästi tarvitaan yhteiskunnan toimivuuden kannalta.”

   Anna Rotkirchin tekstissä on muutenkin paljon hyviä pointteja, ja faktaa eri lähteistä. Ja loppuun totean, että uskon myös 10 vuoden päästä ihmisten mielestä suurimpia itsekkäitä juntteja olevan heidän, jotka arvostelevat toisia heidän omista henkilökohtaisista valinnoistaan, ja jotka samalla yrittävät nostaa itseään muiden yläpuolelle.

 2. Nimetön sanoo:

  Itse sain tulokseksi siitä ~2600 ihan sen takia, koska olen vegaani, ei omisteta autoa, en käytä julkisia (pyörä ja jalat <3) ja mä en liiemmin välitä matkustelusta (joka just on yks pahimpia). Tuli itselle hyvä olo siitä, että 5vuotta sitten aloittamani elämäntaparemontti on oikeesti tehnyt maapallolle vain parempaa 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Aivan loistava tulos sinulla! 🙂 Meillä myös tulosta paransi se, että asutaan upouudessa talossa, ajetaan uudella ja pienipäästöisellä autolla, ollaan vähennetty reippaasti lihansyöntiä, eikä matkustella just kovin usein/lennetä työn puolesta.

 3. Alina sanoo:

  Olinkin juuri tulossa pyytämään että tekisit postauksen ilmastonmuutoksesta! Sinulla jos kenellä on varmasti taito kirjoittaa siitä kiinnostavasti ja herätellä ihmisiä ja ihan valtava määrä ihmisiähän sen tietopaketin näkisikin tätä kautta (tästä aiheesta kun ei voi liikaa puhua). Jään odottamaan mielenkiinnolla, kiitos aiheeseen tarttumisesta jo nyt <3

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.