Lasten kanssa ruokakaupassa

24.01.2019


Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Food Market Herkun kanssa.

Me ollaan oltu vanhempia seitsemän ja puoli vuotta, ja kokeiltu näiden vuosien aikana aika todella monenlaisia eri tapoja hoitaa viikon ruokaostokset. Ollaan kokeiltu tilata niitä netistä, käydä joka päivä kaupassa, käydä pari kertaa kaupassa, tehdä viikon ostokset kerralla, kirjoittaa kattava ostoslista, mennä ilman ostoslistaa. Ekoina vuosina käytiin kaupassa julkisilla ja vaunuilla, nyt ollaan jo pian neljän vuoden ajan nautittu siitä luksuksesta, että päästään autolla kauppaan.

Joskus käydään kaupassa Oton etäpäivinä vain yhden lapsen kanssa ennen kuin haetaan isommat lapset eftiksestä ja päiväkodista. Se on ihanan rauhallista. Ja silloin harvoin, kun mun äiti on meillä tai lapset ovat yökylässä Oton perheen luona, me päästään kahdestaan kauppaan. Se vasta luksusta onkin! Mutta kaikkein useimmin me tehdään niin, että käydään lasten kanssa ruokakaupassa, ja pyritään tekemään ostokset viikoksi eteenpäin kerrallaan. Ja arvatkaa mitä: vaikka onkin luksusta käydä kaupassa aikuisten kesken, kaupassa käyminen voi olla aika hauskaa lastenkin kanssa silloin kun olosuhteet ja asenne on kohdillaan. Aina niin ei ole, mutta silloin kun on, se on tosi kivaa yhteistä tekemistä.

Mun mielestä on tärkeää ottaa lapset mukaan kauppaan ja perheen yhteiseen päätöksentekoon sopivissa määrin. En laittaisi näin pieniä kirjoittamaan koko viikon ostoslistaa, mutta he itse ilahtuvat kun saavat valita esim. yhden toiveruuan ja sen, mitä leipää ostetaan. Kaupassa käydessä lapset oppivat terveellisten ruokaostosten lisäksi myös sitä, paljonko mikäkin kaupassa maksaa. On tärkeää oppia rahan arvo. Tässä kaupallisessa yhteistyöpostauksessa te pääsette meidän perheen mukaan ruokakauppaan!

Mulle henkilökohtaisesti on iso juttu se, että kauppa, jossa käydään on viihtyisä. Ruokakauppa voi olla myös visuaalisesti miellyttävä, jopa kaunis. Helsingin keskustan Food Market Herkku on takuulla Suomen kaunein ruokakauppa, ja siellä ollessa on vähän sama fiilis kun ulkomailla kun pääsee ruokakauppaan: siellä on niin upean näköistä ja paljon kaikkea jännää ja kivaa ihmeteltävää. Valikoima on kansainvälistä tasoa, vaikka ne kaikki suomalaiset perusjututkin sieltä toki löytyvät niitä kaipaaville.

Parasta on mennä kauppaan lasten kanssa silloin, kun kenelläkään ei ole nälkä eikä kiire. Meille tällainen hetki voi olla esim. lauantai-aamupäivä tai sunnuntai. Tärkeää on myös, ettei lapsilla ole kuuma tai inhottava olla. Näin talviaikaan viikon ostoksia tehdessä on ihan hyvä ottaa ne kuumat talvitakit pois, koska kaupassa kestää yleensä sen verran kauan, että takissa ehtii tulla kuuma. Välillä kauppaan on kuitenkin pakko mennä myös ”huonoon” aikaan ja arkipäivinä. Silloin lapsia voi auttaa jaksamaan esim. nappaamalla banaanin Food Market Herkun korista, josta niitä saa ottaa lapsille ilmaiseksi. Toinen hyvä apukeino on tietysti ylläolevassa kuvassakin näkyvä ”kaukoputki”. Eli siis tyhjä vihannespussirulla, joita kaupasta yleensä aina löytyy.

Tehdään yleensä hyvä ostoslista, johon on ideoitu seuraavan viikon ruuat ja listattu tarvittavat muut ainekset aamu-, väli- ja iltapaloihin. Me ei noudateta listaa orjallisesti, eli jos kaupassa alkaakin tehdä mieli jotain tiettyä, niin saatetaan kyllä ostaa sellaisiakin juttuja. Lista kuitenkin helpottaa kaupassakäyntiä tosi paljon, kun ei tarvitse alkaa siellä enää miettimään, että mitäs me ensi viikolla syötäisiin.

Lapsille ostosreissusta tulee hauska siinä vaiheessa, kun he saavat osallistua sekä ainesten etsimiseen ja punnitsemiseen, että myös valintaan. Meillä ei esimerkiksi ostoslistassa lue, että kilo banaaneja ja kilo mandariinia, vaan siellä lukee ”hedelmiä”. Lapset saavat osallistua siihen, mitä hedelmiä valitaan. Yleensä ostetaan suurempi määrä perus-hedelmiä jotka varmasti uppoavat, ja he saavat myös valita jokainen yhden uuden ”kummallisen” hedelmän, joita maistetaan. Se on lapsille hauska seikkailu! Ja siis oikeasti, vaikka tätä tapaa jatkaa viikkojen ja kuukausien ajan kolmen lapsen kanssa, niitä ”kummallisia” hedelmiä vaan löytyy! Food Market Herkussa on todella kattava valikoima vähän eksoottisempia ja jännempiä hedelmiä maisteltavaksi. Food Market Herkku tekee myös yhteistyötä Satokausikalenterin kanssa, ja siellä onkin ihanasti nostettu esiin satokauden parhaita hedelmiä ja vihanneksia.

Leipä- ja hedelmäosaston jälkeen Food Market Herkussa tulevat ihanat tuoretiskit ja Herkun omat valmisruuat. Mä en ollenkaan häpeä myöntää, että varsinkin omissa lounaissani tykkään usein mennä sieltä, missä aita on matalin: eli valita jotain terveellistä, helppoa ja hyvää valmisurokaa. Food Market Herkussa on kattava valikoima paikan päällä valmistettuja tuorepuuroja, keittoja, smoothieita ja salaatteja. Mun uudet lempparit valmiista ruuista on huippukokkien ideoimat Chefs in season annokset ja tuoreet Poke Bowlit esim. lohella tai jättiravuilla. Mä olen tarkka siitä, että syödään terveellistä, värikästä ja ravintorikasta ruokaa. Mulle on tärkeää se, että vaikka välillä menisikin helpoimman kautta, senkin voi tehdä hyvinvointia edistäen ja mahdollisimman terveellisten vaihtoehtojen kautta. 

Tykätään usein jättää kauppapäivän iltaruoka mielitekojen varaan, ja valita jotain mahdollisimman iisiä. Yksi hyvä vaihtoehto siihen on Food Market Herkun omat Meal Prepsit, jotka ovat kuulemma olleet todella suosittuja. Puolivalmiit Preps -annokset ovat ”valmis ateria kahdelle” ja niitä löytyy niin kala-, kasvis- kuin lihavaihtoehtoinakin. Me ollaan testattu esim. aivan älyttömän herkullista Scampi Tom Yamia, jossa on siis valmiit tuoreet ainekset, joita paistetaan 5-7 minuuttia pannulla, ja valmista tulee. Kaikki Preps-annokset ovat valmiita joko pannulla itse paistettavaksi, tai uunissa 20-30min paistettavaksi. 

Meidän 5 hengen perheelle riittää hyvin, kun ostaa kaksi kahden hengen annosta. Tällöin ravintolatasoisen tuoreen ruuan annoshinta jää melko pieneksi, kun prepsien hinnat ovat siinä 10€ molemmin puolin. Ja jos itse lähtisi samoista aineksista valmistamaan 5 hengen Scampi Tom Yam -ateriaa, hinta olisi paljon korkeampi, kun esim. kaikki mausteetkin pitäisi ostaa erikseen. Meal prepsit ovat tosi helppo tapa tuoda vaihtelua arkiruokiin helposti, ja ne ovat takuulla hyviä ja täynnä terveellisiä kasviksia. 

Mä ostan aina kalan tuoreena tiskistä. Kiireisimpinä päivinä Food Market Herkun kalatiskillä voi olla aika paljon jonoa. Siihen auttaa Suomen kätevin jonotussysteemi: vuoronumerojonoon voi liittyä puhelimella Herkun nettisivuilta (kirjautumatta yhdellä klikkauksella) vaikka jo ajomatkalla kauppaan, ja jonotustilannetta voi seurata omasta puhelimesta, ja mennä tiskille vasta sitten kun on oma vuoro. Ihan super kätevää! Näin me tehtiin esimerkiksi jouluaaton aattona, jolloin jonossa oli 97 ihmistä ennen meitä kun ajomatkalla liityin jonoon. Ei jouduttu jonottamaan minuuttiakaan, vaan käveltiin tiskille suoraan omalla vuorolla. Varsinkin lasten kanssa kaupassa käydessä mä arvostan tätä ominaisuutta ihan älyttömästi, sillä paikallaan seisominen keskellä kauppareissua ei ole välttämättä sitä lasten mielipuuhaa.

Kuten kuvista näette, osan kauppareissusta taapero istui kärryissä kivasti, osan ajasta hän oli sylissä ja osan ajasta hän juoksenteli kaupassa ja metsästettiin häntä hikikarpalot otsalla. Hän on juuri nyt sellaisessa vaiheessa, että kärryissä istuminen viikon ruokaostosten tekemisen ajan ei vaan onnistu, ellei sitten halua lahjoittaa kaupalliselle ihmisiä kuulosuojaimia. Mä ymmärrän sen hyvin, koska onhan tuollaisen vauhdikkaan ja uteliaan karvan alle kaksivuotiaan mielestä kärryissä istuminen vähintäänkin maailman tylsintä.

Tällä hetkellä kaupassakäynti taaperon kanssa vaatii siis ostoslistan ja hyvän asenteen lisäksi meiltä vanhemmilta lehmän hermoja ja nopeita jalkoja. Mutta selvitään. Tämä on vain vaihe, ja kun sitkeästi käydään kaupassa yhdessä, hänkin oppii siihen ihan samalla tavalla kuin meidän isot ja avuliaat 5- ja 7-vuotiaat kauppa-apulaiset ovat oppineet. Taapero rakastaa kauppaleikkiä kotona, joten usko on vahva, että pian kaupassakäynti taas vähän rauhoittuu. Mä en halua itse turvautua siihen, mitä nykyään usein näkee: että lapset istuvat rattaissa tai kärryissä puhelin kourassa piirrettyjä katsoen. Vaikka tämä vaatii enemmän vaivaa ja hermoja, uskon, että tämä on hyvä keino yhdessä taaperon kanssa harjoitella kaupassa käymistä.

Tämä kauppareissu suoritettiin lasten herkkupäivänä, joten he saivat valita lopuksi itselleen pienet pussilliset karkkia Herkun irtokarkkivalikoimasta. Koko kauppareissu kesti suunnilleen 45 minuuttia, ja viikon ruuat saatiin ostettua. Sitten ajettiin kotiin ja syötiin jättirapuja ruuaksi. Sellainen kauppareissu meillä. Mukava ja viihtyisä, vaikka välillä pienimmän kanssa hieman stressaavakin. Silloin kun joku tuo lisähaastetta kaupassakäyntiin, on vieläkin tärkeämpää, että miljöö on viihtyisä ja hyviä ja terveellisiä valintoja on helppo tehdä. Food Market Herkussa se toteutuu 100%.

Millaisia teidän perheen kauppareissut ovat? Tykkäättekö käydä kaupassa listan kanssa vai ilman? Mikä on paras kauppapäivä viikosta?


15 Responses to “Lasten kanssa ruokakaupassa”

 1. Milla sanoo:

  Käyn yksin useimmiten . Ajan usein töistä suoraan kauppaan eli lähi prismaan.
  Kauppapäivä on usein maanantai ja torstai.
  Maanantaina teen täydennyksiä arki päiviin, torstaina viikonloppuun. Perjantaina on liikaa ihmisiä meidän prismassa joten yritän välttää perjantaina käymistä mutta joskus tulee silloinkin käytyä.
  Lomalla saatetaan käydä sunnuntaina vaikkapa miehen ja nuoremman kanssa.
  Yksin on hyvä käydä muuten , saa rauhassa miettiä.
  Ei ole lapset häiritsemässä 😀 ja haluamassa sitä ja tätä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kuulostaa ihanan järjestelmälliseltä ja hyvältä! 😀 Mäkin odotan, että saadaan tehdä enemmän aikuisten kesken kauppareissuja Oton opintovapaalla! 😀 Kiitos kun kommentoit <3

 2. Pirre sanoo:

  Mä käyn monesti kaupassa heti töiden jälkeen ennenkuin hyppään bussiin tai sitten viikonloppuna, jolloin usein pääsee vain yhden kanssa kauppaan kahden isomman jäädessä kotiin/naapuriin. Pari kertaa viikossa on kaupassa käytävä, kun kerralla ei saa niin paljoa ostoksia kannettua. Meillä ei lapset oikeen enää tykkää käydä kaupassa, joten kauppareissut on toisinaan…noh, mielenkiintoisia. Onneks lapset on kuitenkin jo isompia, niin ymmärtävät jo useimmiten, että tylsiäkin asioita on tehtävä, jos meinaa ettei jääkaappi huuda tyhjyyttään 😀

  Paras mun kauppavinkki on kirjoittaa kauppalista sen mukaan mistä ruoka/tavara kaupasta löytyy. Tämä toki vaatii, että tuntee kaupan hyvin. Tällä välttyy poukkoilemiselta.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ihanaa kun kommentoit teidän kokemuksia <3 Se kyllä just helpottaa paljon, kun isot lapset tietää, että niitä joskus vähän tylsempiäkin asioita on vaan hoidettava! 😀
   Ja mekin tehdään usein just noin, että kirjoitetaan sen kaupan järjestyksen mukaan ruokalista (paitsi silloin kun laiskottaa, kirjoitan viikon "menun" ja tarvittavat ainekset jokaisen ruokalajin alle, ja sitten pikkulistan erikseen muista tarvittavista jutuista! 😀 Mut sillon tulee kyllä poukkoiltua 😀

 3. Myös ammatikseen kirjoittava sanoo:

  Heippa! En koskaan yleensä kommentoi, mutta luen lähes kaikki blogipostauksesi. Kirjoitit joskus, että pyrit aina kirjoittamaan tekstisi mahdollisimman oikeakielisesti. Olen kuitenkin huomannut, että sinulla on oikeaoppisen pilkutuksen kanssa vielä hieman ongelmia. Esimerkiksi: ”Me ollaan oltu vanhempia seitsemän ja puoli vuotta, ja kokeiltu näiden vuosien aikana aika todella monenlaisia eri tapoja hoitaa viikon ruokaostokset.”

  Kielitoimiston ohjepankissa lukee näin: ”Kun rinnastuskonjunktiolla (esim. ja, tai) alkava lause ei ole rakenteeltaan kokonainen, vaan sillä on edeltävän, kokonaisen päälauseen kanssa yhteinen jäsen, pilkkua ei käytetä.”

  Koska tuossa aiemmin nostamassani virkkeessä ”me” on lauseen tekijä myös ja-sanan jälkeen tulevassa lauseessa, pilkkua ennen ja-sanaa ei tarvita. Tämä on yleisin kielioppivirheesi, mutta siitä pääsee kyllä eroon kertaamalla säännöt. 🙂 Tsemppiä kirjoittamiseen!

  Tässä vielä linkki Kielitoimiston ohjepankin pilkkusääntöihin:
  http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/haku/pilkku/ohje/86

 4. Jannu sanoo:

  Itse kyllä olen toisinaan antanut lapsille sen kännykän käteen. Käyn yksin kaupassa, enkä pysty juoksemaan pienen kahden lapsen perässä. Enkä edes jaksa, koska näin ongelma, eli lasten tylsistyminen vain pitkittyy. En toki automaattisesti lykkää kännyköitä käteen, mutta tarpeen vaatiessa. Se on mukavampaa itselle, kanssaihmisille ja lapselle. Se pieni lapsi kun useimmiten on pitkällä kauppareissulla mukana vain pakon edestä.

  Tästä huolimatta meidän lapsi on mielellään mukana lyhyellä kauppareissulla ja käyttäytyykin nyt isompana oikein nätisti! 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No jos kävisin itse yksin kaupassa tällä kokoonpanolla, niin aivan varmasti joutuisin minäkin välillä turvautumaan siihen! En usko, että kukaan vanhempi erityisesti haluaa viihdyttää lasta piirretyillä ostoskärryissä, mutta joissain tilanteissa se tosiaan on helpoin ja paras vaihtoehto kaikille! 😀 Ihanaa ja lohduttavaa kuulla, että siitä huolimatta lapsi viihtyy nyt isompana kaupassa, ehkä mekin kokeillaan joku kerta!

 5. Nimetön sanoo:

  Jep, kauppareissut taaperon kanssa kuulostaa tutulta! Käyn yleensä meidän 1v 3kk tytön kanssa esikoisen päiväkerhon aikaan ja autokärryt on meidän pelastus:D Niissä jaksetaan yleensä aika hyvin istua se puolisen tuntia(turvavyöt myös auttaa asiaa:)) Meillä tyttö ei ole ikinä viihtynyt tavallisissa ostoskärryissä vaan on ihan pienestä saakka punkenut itsensä siellä seisomaan ja tönöttänyt siellä jäykin jaloin, niin että koko kauppa kuulee jos yrität vielä istumaan suostutella..:) Yritämme itse hoitaa isot kauppareissut ilman lapsia ja pienemmillä lapset tai jompikumpi on yleensä mukana. Pikkukärryt on myös lasten suosikit, tosin tämä vauhdikkaampi juniori viipeltää niiden kanssa omille teilleen, joten sopivat vaan ihan pikaisiin kauppakäynteihin. Mutta harjoittelulla hyvä tulee, uskotaan näin. Mukavaa kevään odottelua teidän perheelle ja kiitos blogista!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Toi on kyllä totta, että autokärryissä lapsi viihtyy! Mä en vaan yleensä jaksa ottaa niitä, kun niitä on niin vaikea työntää, niissä on aina pyörät jotenkin vinksallaan eikä ne liiku mihinkään! 😀 Mutta kuulostaa siis tosi tutulta toi seisominen ostoskärryssä 😀 Pikkukärryt on meidänkin salainen ase pienemmissä kaupoissa, isommissa marketeissa niitä ei ole näkynyt, vaikka silloin ois eniten tarvetta meillä! 😀 Ihanaa kun kommentoit teidän kokemuksia ja kiitos paljon <3 Ihanaa kevään odottelua sinne myös!

 6. Laura sanoo:

  Me käydään koko perheen voimin kaupassa kerran viikossa aina listan kanssa. Meidän 8,5kk neiti viihtyy hyvin kärryissä istuen ja välillä sylissä. Yleensä käydään prismassa tai cittarissa.

  En itse myöskään halua että lapsi istuu kärryssä puhelin nenän edessä vaan juurikin tuo osallistaminen on tulevaisuudessa meidän tapa käydä kaupassa.

  Ihanaa viikonloppua teidän perheelle 🙂

 7. Laura sanoo:

  Meillä pyritään käymään kaupassa kerran viikossa, yleensä heti aamusta kun isommat ovat koulussa joten kaksi pienempää otetaan mukaan. Aamuaika on helpoin, niin sen jälkeen voi jatkaa muita maatilan askareita rauhassa 😁 lapset 5v ja 2.5v viihtyy hyvin, joko kärryissä seisten tai sitten saavat kerätä ostoksia kärryyn apuna. Joskus käydään koko konkkaronkallakin kaupassa, viiden lapsen kanssakin menee ihan hyvin, jogurteissa yms saavat kerätä mieleisiä makuja. Kylän pieni s-market täyttyy kun meidän perhe sinne menee, kaikki tuntee kaikki joten vitsailua kuullaan aiheesta 😁 ja yleensä kassalta kuuluu heti kuulutus ”kassalla tarvitaan apua” kun me olemme kassalla 😂
  Ja ostoslista on ehdoton!

 8. Manteli sanoo:

  Saako kommentoida, vaikkei perhettä olekaan? Olen kipeänä ja mulla on tylsää. Yritän ostaa viikoksi kerrallaan listan kanssa. Silloin tulee tehtyä terveellisempää ruokaa ja arki rullaa kun on valmiiksi suunnitellut ruuan sen mukaan miten ehdin tekemään. Yksin asuminen on myös kallista, joten suunnittelu ja pakastin ovat tärkeitä. Käyn yleensä viikonloppuisin kaupassa, silloin on tarjouksia ja on kiva kun viikonloppuna on jääkaappi täynnä. Toisaalta on kiva käydä aina yksin kaupassa, saa juuri sitä ruokaa mitä itse haluaa, mutta toisaalta olisi välillä kiva kokkailla muillekin. Kauppakassit myös painavat paljon. Tykkään Iina sun blogista, jatka samaan malliin!

 9. Nimetön sanoo:

  Itsekään en perhettä omista, joten kommentoin tälleen pariskunnan näkökulmasta 😀 käydään kaupassa vähän miten sattuu; pyrin siihen että se olis sen max 3/vk mut se vaihtelee paljon. Oon tosi huono tekemään ostoslistaa, joten sekin vaikuttaa. Meidän alakerrasa on Alepa ja sitä käytetään lähes aina! Joskus k market jos kalaa tekee mieli, mutta muuten kaiken saa alakerrasta. Rakastuin ennen joulua tohon herkun vihannespuoleen (vegenä huutelen) mutta ai kamala ne hinnat oli hirveät! Joten takaisin alepaan 😀

  Kesällä olin ostamassa mansikoita, mutta niiden hinta oli 500gr jokin 9€? Meinas silmät lentää päästä

 10. Heli sanoo:

  Minua kiinnostaisi laajempi postaus teidän ruokailuista😊Tingittekö ikinä ruuasta vai onko se teille niin tärkeä juttu ettei siitä säästetä?Kiinnostaa lähinnä kun tuntuu, että teillä kuluu viikon ostoksilla/ulkonasyömiset sama summa kun meillä kuukaudessa ruokaan..olisi niin ihana ostella noin monipuolisesti ja runsaasti ruokaa, mutta valitettavasti sitä joutuu tarkkaan katsomaan kilohintoja ja miettimään miten syödään monipuolisesti, mutta halvalla. Missään nimessä tämän ei ole tarkoitus olla ilkeä tai kateellinen kommentti..uteliaisuus heräsi vain😊Ja mietittekö kaupassa noita ilmasto/kierrätys juttuja..esim. monet noista hedelmistä niin kuormittaa luontoa aikalailla..itsellä tärkein kriteeri on hinta/monipuolisuus..jos rahaa olisi tulisi tehtyä enenmän parempia valintoja😊

 11. Me käydään vähän vaihtelevalla kokoonpanolla kaupassa. Harvoin koko perhe kerralla kun silloin tuntuu hermot menevän helpoiten :D. Oon käyny myös yksin 2 lapsen kanssa ja nyt kun Eetu on jo 5,hänet uskaltaa jättää Prisman leikkipaikalle siksi aikaa. Tai sitten istuu autokärryssä. Kännykällä en oo lahjonut ikinä.

  Taaperoa lahjon istumaan maissinaksuilla ja talk muroilla. Otan Miinan mukaan myös ostoksien keräämiseen esim.hedelmä osastolla saa tiputtaa hedelmiä pussiin :). Höpötän myös Taaperolle paljon :D.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.