Mitä kaikkea voi tehdä vähän isompien lasten kanssa

13.02.2019

Multa on toivottu paljon postausta siitä, mitä me leikitään tai puuhaillaan meidän isompien tyttöjen kanssa yhdessä. Ja mitä me tehdään varsinkin sisällä kotona! Ulkonahan nyt on aina vaikka ja mitä tekemistä ja paikkoja missä käydä, mutta mitä me tehdään sisällä? Taaperon kanssa on ne omat selkeät suosikkileikit, ja taaperoiden kanssa on ehkä aika helppoakin keksiä puuhaa yhdessä tehtäväksi, mutta isompien kanssa yhdessä ajan viettäminen on sellainen aihe, josta kysellään paljon. Siksi päätin koostaa postauksen asioista, joita mä itse tykkään tehdä yhdessä meidän lasten kanssa sisällä kotona (ja mistä mitä ilmeisimmin lapsetkin nauttivat).

1. Me tykätään tosi paljon katsoa tanssi- ja venyttelyvideoita YouTubesta yhdessä ja harjoitella liikkeitä. Usein katsotaan jotain siistejä koreografioita tai sitten esim. kanadalaisen Anna McNultyn venyttelyvideoita, ja sitten mä ähisen ja puhkun ja lapset vaan menee niihin venytysasentoihin ihan tuosta noin vaan. Voin kertoa, että mä venyn nykyään enemmän kuin teininä, kun ollaan harjoiteltu yhdessä.

2. Leivotaan välipalapatukoita/tehdään granolaa/valmistetaan jotain muuta helppoa syötävää yhdessä. Isommat osaavat jo suunnilleen leipoa keskenään, mutta toki aikuisen valvovan silmän alla. Ja lapsistakin on kivaa kun puuhastellaan yhdessä, vaikka välillä he haluavatkin leipoa myös kahdestaan.

3. Piirretään tai väritetään. Hauskoja piirtämisleikkejä on esim. paperintaitteluleikki, missä jokainen piirtää aina yhden vartalonosan hahmolle, taittaa paperin niin ettei seuraava nää, ja antaa seuraavalle. Näistä hahmoista tulee aina aivan huikeita. Usein yhdistetään tähän myös tarinan kerrontaa niin, että jokainen saa kirjoittaa myös yhden lauseen osan aina siihen omaan piirustuskohtaan. Näin hahmot saavat hienon elämäntarinan.

4. Luetaan kirjoja, paljon kirjoja. Päivisin tykätään lukea yhdessä enemmän sellaisia tietokirja-tyyppisiä, ja iltaisin sitten enemmän satuja. Mutta toki nyt luen yleensä juuri sitä, mitä lapset haluavat.

5. Tehdään lettejä tai kampauksia. Molemmat tytöt osaavat jo perusletin ja ainakin toinen osaa myös hollantilaisen letin. Katsotaan aina lettikirjasta tai YouTubesta ohjeita ja harjoitellaan.

6. Stailausleikki: lapset saavat meikata mut ja laittaa mun hiukset ja valita mulle asun. Joskus myös he saavat meikata toisiaan ja valita toisilleen jotkut coolit vaatteet joko omista kaapeistaan tai äidin kaapista.

7. Pidetään disko. Lasten lempparimusiikit soimaan (ja vähän äidinkin) ja sitten tanssitaan. Hikivaroitus!

8. Pelataan Nintendo Switchillä esim. Mario Cartia. Mä en ole muuten mikään pelaaja, mutta koko perheen kesken on hauskaa kisailla ja pelata!

9. Rakennellaan legoilla, joko duploilla tai pikkulegoilla. Duploista saa hienoja super korkeita rakennelmia (ja taaperokin voi osallistua, paitsi hän kyllä aina rikkoo kaiken). Pikkulegoilla voi rakennella kaikkia pieniä ja yksityiskohtaisia rakennuksia. Meidän lempipuuhaa on myös yrittää rakentaa joku super hieno setti kuten heppatalli tai ostoskeskus uudelleen paketissa tulleen ohjeen mukaan, mutta yleensä aina luovutetaan jossain vaiheessa, kun ei vaan löydetä kaikkia osia enää. Onneksi meillä on myös paljon kivoja rakennuksia, jotka on säästetty sellaisenaan heti rakentamisen jälkeen ja niillä voi leikkiä.

10. Pelataan lautapelejä. Joulukalenterissa listasinkin meidän lempparipelit.

11. Katsotaan Netflixistä Brainchildia, se on ihan super hyvä sarja ja sen saa suomeksi! Toinen josta tykätään kaikki on The Worst Witch, sekin löytyy Netflixistä ja senkin saa suomeksi. Molemmat on viihdyttäviä ja mielenkiintoisia myös aikuiselle, tai ainakin mulle on.

12. Katsotaan leffoja, Viaplayssa on hyvä valikoima esim. Disney-leffoja, jonka myös vinkkasin taannoin postauksessa (kaupallinen yhteistyö).

13. Harjoitellaan koodausta. Meillä on pari vanhempaa läppäriä, joilla lapset ovat saaneet harjoitella koodauksen alkeita Hello Ruby -kirjojen oppien perusteella. Meiltä löytyy koko kirjasarja, ja se on sekä vanhempien että lasten lemppari. Molemmat tytöt tykkäävät ihan älyttömästi koodata, ja siinä ei voi kuin ihmetellä vieressä, kun tyypit luovat omia pelihahmojaan. Tämä nyt ei välttämättä ole niin ”yhteistä” puuhaa lähtökohtaisesti enää, mutta yhdessä ollaan alunperin koodaamiseen tutustuttu ja harjoiteltu silloin kun se on heitä itseään kiinnostanut.

14. Leikitään arvausleikkiä tai sitten mä keksin lapsille päässälaskuja laskettavaksi. Nämäkin ovat lasten vakkaritoiveita, kun kysyn mitä he haluaisivat tehdä. 5-vuotiaalle vielä osaan keksiä laskut itsekin, mutta koululaisen kanssa olen ottanut googlen avuksi laskuja keksiessä jo aikoja sitten, kun siirryttiin kerto-, jako-, prosentti- ja desimaalilaskuihin. Onneksi netistä löytyy paljon kivoja harjoitustehtäviä.

15. Jutellaan. Se on ihan parasta. Olla vaan ja jutella, joko ei mistään ihmeellisestä tai sitten jostain tosi jännittävästä. Lapset nauttivat siitä, kun keskitytään höpöttelyyn ihan täysillä.

Täällä Helsingissä on ensi viikolla hiihtolomat ja muuallakin parin viikon sisään, joten toivottavasti tämä listaus tuo iloa ainakin jollekin hiihtolomalaiselle tai vanhemmille! Tässä on nyt listattu aika monta ideaa, joita tykätään lasten kanssa tehdä. Paljonhan me ulkoillaan tai sitten lapset leikkivät/lukevat/touhuavat itsekseen tai keskenäänkin, mutta nämä ovat sellaisia juttuja joista meillä nauttivat niin isot kuin pienet ja joita tehdään yhdessä.

Mitä te tykkäätte tehdä vähän isompien lasten kanssa sisällä? Jakakaa ihmeessä ideoita, olisi kiva kuulla mitä kaikkea muissa perheissä puuhaillaan yhdessä!


10 Responses to “Mitä kaikkea voi tehdä vähän isompien lasten kanssa”

 1. Krista sanoo:

  Mä törmäsin instassa bicyclechallengeen, ja koska ei ole toivoakaan että miehen kanssa siinä onnistuttais, niin aloin harjoittelemaan kuusivuotiaan tyttären kanssa. Hyvät naurut saa ainakin aikaiseksi! Ja jotenkuten jo sujuukin.

 2. TarjaL sanoo:

  Kivaa ja fiksua tekemistä! Mutta siis mitä?! Ekaluokkalainen laskee jako-, kerto-, desimaali- ja prosenttilaskuja?! Mikä nero se tyttö on?! Noihan tulee koulussakin vasta osa 2-3 vuoden kuluttua, ja on osalle silloinkin haastavia.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos paljon! <3 Koululainen on aina ollut tosi kiinnostunut matikasta, jo ennen eskaria ja koulua, ja siksi kaivannut haastetta vähän enemmän jo nyt! 🙂

  • Nimetön sanoo:

   Ei kannata hämmentyä vaativuutta henkivistä termeistä, eivät nämä tehtävät vaadi lainkaan tavanomaisen ikätason ylittävää osaamista, kun vain valitsee tarpeeksi yksinkertaiset laskut ja käy niitä yhdessä läpi lapsentasoisesti ja konkretian kautta selittäen. 🙂 Varsinkin, jos lapsi on esim. pelannut matikkapeliä puhelimella ja mikäli arjen lomassa käytetään ns. matikkapuhetta, sujuvat tällaiset laskutoimitukset pienemmältäkin. Ihanaa kun perheessä on otettu matematiikka (ja esim. lukeminen) positiivisena juttuna mukaan muuhun tekemiseen, tästä asenteesta on varmasti kouluelämässä paljon hyötyä. 🙂

 3. Stella sanoo:

  Tosi kivoja tekemisiä! Ja en kestä, ihana etuhammasrako esikoisellanne! 😀

 4. Nimetön sanoo:

  Nk. Vapaa askartelu on aina kivaa. Hetki syntyy silloin, kun talossa on reilusti tuhottavaa, esimerkiksi iso(ja) pahvilaatikkoi (/laatikoita). Meidän lapset ovat aina olleet parhaimmillaan voidessaan luoda suurilla linjoilla.

  Majan rakennus. Vähän samaa sarjaa, suurilla linjoilla mennään taas 🙂

  Muovailu. Joko ”kaupallisesta” massassa, kuten esim. Fimosta, tai kotitekoisesta, kuten esim. taikataikinasta (suolataikina) tai soodataikinasta. Meillä ehkä enemmän tyttöjen juttu, kun tehdään pientä ja sievää. Esimerkiksi koruja.

  Meillä myös pelataa paljon yhdessä. Juuri nyt pinnalla on taas uno, mutta nämähän vaihtelee.

 5. Kip sanoo:

  Hei, tosi kiva postaus!kiitos

 6. Ansku sanoo:

  En kestä,miten ihanaa yhteistä tekemistä nuo kaikki. Mulla tulee teidän kahdesta vanhimmasta aina mieleen heinähattu ja vilttitossu.😊😍

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.