Hyvä suuhygienia pienestä asti | Oral-B Stages Kids

18.04.2019

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Oral-B:n kanssa.

Hampaiden pesu on yksi niitä arjen peruspilareita, joka toistuu kaksi kertaa päivässä, päivästä toiseen ja vuodesta toiseen. Välillä se voi tuntua tylsältä, ärsyttävältä ja hankalalta. Mutta sillä on tosi suuri merkitys. Meillä on kolme lasta, eli me vanhemmat harjataan lasten hampaita yhteensä 12 minuuttia päivässä, joka ikinen päivä. Siitä kertyy aika monta minuuttia vuoden aikana, ja siksi on tärkeää, että se aika on meille kaikille mahdollisimman mukavaa.

Mulle suuhygienia on aivan älyttömän tärkeä juttu, jonka haluan opettaa lapsilleni oikein alusta asti. Haluan, että he oppivat puhdistamaan hampaiden kaikki pinnat ja oppivat heti alusta sen, että hampaita harjataan se kaksi minuuttia, eikä yhtään vähempää. Mulle itselleni on ollut pitkän harjoittelun tulos, että maltan oikeasti harjata hampaita ne kokonaiset kaksi minuuttia putkeen. Mun lapsuudessa kun ei ollut mitään ajastimia tai täriseviä hammasharjoja, jotka kertovat, kun on harjannut tarpeeksi pitkään. Kaksi minuuttia tuntui musta alkuun tosi pitkältä ajalta, suorastaan ikuisuudelta. Kaksi minuuttia kuitenkin on se aika, jota hammaslääkärit suosittelevat.

Miten hampaiden pesusta sitten saa hauskempaa ja mielenkiintoisempaa sekä lapsille että aikuisille? Meidän keino on jo vuosien ajan ollut Oral-B:n Stages Power Kids Disney-sähköhammasharjat ja Oral-B Disney MagicTimer -sovellus. Minä sain ensimmäisen Oral-B -sähköhammasharjani vuonna 2013, ja siitä asti olen itse käyttänyt ainoastaan sähköhammasharjaa. Meidän lapset saivat omat Oral-B Stages -sähköhammasharjat silloin, kun täyttivät kolme vuotta ja saivat alkaa käyttämään sähköhammasharjaa. Ollaan siis taaperoa lukuunottamatta pesty sähköhammasharjalla hampaita jo pieni ikuisuus. Se näkyy hampaissa: lapsille (tai meille vanhemmille) ei ole koskaan ollut mitään huomautettavaa lasten hammastarkastuksissa. Ja se kahden minuutin hammaspesu on meidän lapsille yhtä normijuttu kuin vaikkapa koko yön läpi nukkuminen tai aamupalan syöminen.

Ladattavat Oral-B Stages Power Kids Disney lasten hammasharjat puhdistavat lasten hampaat tehokkaasti, sillä ne liikkuvat värähdellen ja pyörien. Lukuisat tutkimukset todistavat, että pyörivällä harjaspäällä varustetut sähköhammasharjat puhdistavat hampaat tehokkaammin, kuin manuaaliset hammasharjat tai vain värähtelevät sähköhammasharjat. Oral-B Stages -hammasharjoissa on lasten suulle suunniteltu pieni, pyöreä pää ja ikenille hellävaraiset, erittäin pehmeät harjakset. Hammasharja värähtelee aina 30 sekunnin välein ja lopulta 2 min kohdalla, jolloin lapsi tietää, että on harjattu tarpeeksi pitkään. Hammasharjoja saa niin Frozen-, Prinsessat- kuin Spiderman -aiheisinakin. Meidän lapsilla on Frozen -hammasharjat, joita myös meidän hiljattain Frozenista innostunut taapero ihailee aina hammaspesun yhteydessä. Hänen oma sähköhammasharjansa odottaa vielä avamaattomana 3-vuotispäivää, sillä sitä nuoremmille sähköhammasharjaa ei suositella ollenkaan.

Tutustuttiin Oral-B:n Disney MagicTimer -sovellukseen samaan aikaan, kun lapset saivat ekat omat sähköhammasharjansa. Sen saa ladattua älylaitteille ilmaiseksi ja se toimii yhdessä kaikkien Oral-B Stages Disney -sähköhammasharjojen kanssa. Kun sovelluksen on ladannut, tarvitsee vain  skannata hammasharja omalla laitteella ja hammasharjan hahmo herää sovelluksessa henkiin. Disney MagicTimerissa on salaisia kuvia, jotka paljastuvat sitä mukaa, kun hampaita pestään tarpeeksi pitkään. Lapset voivat ansaita sovelluksessa ansiomerkkejä ja palkintoja, mitä enemmän he harjaavat sovellusta käyttäen. Se siis auttaa edistämään terveellisiä hammashoitotapoja. Sovelluksessa on myös kalenteri, joka seuraa edistymistä. Tutkimuksen mukaan 90% lapsista harjaa hampaitaan pidempään MagicTimer -sovelluksen avulla. 

Meidän perheessä aikuiset pesevät lasten hampaat, mutta lapset saavat aikuisen pesun jälkeen pestä hampaita myös itse aina halutessaan. Koululaisen kanssa voidaan jossain vaiheessa alkaa jo harjoittelemaan sitä, että hän pesee hampaat kokonaan itse ja aikuinen tarkistaa lopputuloksen, mutta ei ihan vielä. Toistaiseksi he ovat olleet tyytyväisiä aikuisen pesun ja MagicTimer -sovelluksen yhdistelmään. Molemmilta isoilta tyypeiltä lähtee hampaita ja tilalle kasvaa rautahampaita, joista he ovat ylpeitä. Halutaan pitää hyvää huolta niin maito- kuin rautahampaistakin, jotta lapsilla on terve suu myös aikuisena.

Tärkeintä hampaiden hoidossa on esimerkin voima. Se ei siis onnistuisi, että pitää vaan lasten hampaista huolta, mutta unohtaa omat. On tärkeää, että myös me aikuiset pidämme hyvää huolta suuhygieniasta ja näytämme, että pesemme hampaita säännöllisesti ja tehokkaasti ne hammaslääkäreiden suosittelemat kaksi minuuttia. Käytämme myös hammaslankaa ja suuvettä.

Oral-B Stages Power Kids Disney -hammasharjan akku kestää täyteen ladattuna jopa 8 päivää ja se on myös edullinen. Meidän lapset ovat käyttäneet samoja sähköhammasharjojen runkoja jo monen vuoden ajan, joten ne ovat myös pitkäikäisiä. Oral-B Stages -hammasharjoihin on saatavilla myös vaihto-harjaspäitä (koska harjaspäätä tulee vaihtaa säännöllisesti) sekä saman sarjan hammastahna, jossa on ainakin meidän tyyppien mielestä hyvä maku.

Toivon ja uskon, että kun lapset ovat tottuneet pienestä asti harjaamaan sähköhammasharjalla riittävän pitkän ajan, he ylläpitävät tätä tapaa myös aikuisena. Kerran, kun unohdin itse sähköhammasharjan kotiin reissulta ja jouduin ostamaan manuaalisen reissun ajaksi, hampaat tuntuivat koko ajan ällöltä ja likaiselta, vaikka harjasin pidempään kuin kaksi minuuttia. En osaisi enää kuvitella palaavani manuaalisen hammasharjan käyttäjäksi, kun tiedän miten suuri ero siinä pelkässä puhtauden tunteessa on itselläni sähköhammasharjalla harjatessa.

Oral-B Stages Power Kids -sähköhammasharjoja myydään mm. Clas Ohlsonilla, joten kannattaa suunnata sinne hammasharjaostoksille, mikäli sähköhammasharjat vielä puuttuvat.

Minkä ikäisen lapsen olette antaneet harjata hampaat itse? Oletteko itse joutuneet opettelemaan 2 minuutin harjausta niinkuin minä, vai tuliko se luonnostaan omasta lapsuudesta asti? 


18 Responses to “Hyvä suuhygienia pienestä asti | Oral-B Stages Kids”

 1. Nimetön sanoo:

  Jäin miettimään tuota, ettei alle 3 vuotiaille suositella sähköhammasharjaa. Meille kyllä hammastarkastuksissa sanottu, että heti voi sähköhammasharjaan vaihtaa, kun lapsi suostuu. Toisia saattaa ääntä pitävä harja jännittää, eikä pesu onnistu. En keksi mitään järkevää syytä, miksei sähköhammasharjaa voisi käyttää vaikka vauvalla..Meillä molempien lapsien hampaita alettu pestä vuoden iässä sähköhammasharjalla, eli heti kun hampaita on ollut niin monta että puuha tuntuu järkevämmältä tehdä niin:)

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Mulla on tähän postaukseen tarkka ohjeistus, että alle 3-vuotiaalle ei saa käyttää nimenomaan Oral-B:ltä, joten en voi sitä vastoin itse neuvoa. Toki suuhygienistit voivat neuvoa eri tavalla 🙂

 2. Nnn sanoo:

  Olen ajatellut, että suositusten mukaan pestään lasten hampaat 10-vuotiaaksi asti ja sitten voivat itse valvotusti. Meillä sähköhammasharjaa käytetty molemmilla jo alle 3-vuotiaana kun meidän hammaslääkäri sanoi ettei sille mitään estettä ole ja sillä tulee puhtaaksi. Ei reikiä kummallakaan ja pelkkiä kehuja aina tullut tarkastuksissa 🙂 Lapset 8 ja 6
  Ja itse myös täytynyt ’opetella’ oma hammaspesu.

 3. S sanoo:

  Hei,
  Me alettiin käyttämään sähköhammasharjaa jo kaksi-vuotiaalle suuhygienistin suosituksesta: valmistajat asettavat lasten sähköhammasharjoille tosiaan 3 vuoden ikärajan, mutta ennen kaikkea itse laitteen takia. Se kun ei ole alle kaksivuotiaalle turvallinen.(vähän niin kuin monissa muissakin asioissa ikäraja on ”ei alle kolmevuotiaalle”) . Mutta itse pesussa sähköhammasharjalla ei ole mitään haittaa 2 vuotiaallekaan. Jo ensimmäisiä hampaita voisi kuulemma harjata sähköhammasharjalla. Ja tosiaan ei olla 2 vuotiaalle annettu harjaa omaan käteen, vaan aikuinen on harjannut. Sähköhammasharja Helpotti huomattavasti meillä taaperon hampaiden pesua 👍

 4. Mila sanoo:

  Meillä lapset kyllä pesee itse hampaat. Muistaakseni alkoivat neljän vuoden iässä pesemään itse hampaat, usein samalla kun itse pesen kanssa.
  En koe tuota yhtään hyödylliseksi että älypuhelin pitää ottaa vessaankin mukaan..teet sitten mitä teet siellä, nykyään ei osata kyllä olla erossa puhelimesta ollenkaan kun vessaankin ne otetaan mukaan 😀
  välillä autan viisi vuotiasta pesemään. Isommat koululaiset pesee itse hampaat omaan tahtiinsa aamulla esim kun en ole enää kotona. Eipä mulla ole edes arkisin aikaa kyttää kelloa, kun pitää olla seitsämältä töissä niin pesen hampaat aamulla sen mitä sähköhammasharja pesee, värisee sitten kun on valmista 😀 illalla en edes aina muista. Harvemmin tulee pestä omia hampaita iltaisin. Tiedän että pitäisi mut väsymys vie voiton ja en vaan jaksa.
  Hampaat on kyllä tärkeä juttu, yritän lapsille opettaa että hampaista on hyvä pitää huolta 🙂 tuttavan isä ei ollut käynny hammaslääkärissä 20 vuoteen ja pessyt miten sattui hampaita ja kyllä, sen huomaa 😀

 5. Janmaaru sanoo:

  Meillä vajaa puolitoista vuotias saa aamuisin ”pestä itse” eli pureskella hammasharjaa.. Iltaisin hänen hampaat pestään, mutta vaihtelevalla menestyksellä: joskus antaa tosi nätisti hangata hampaat antaumuksella ja toisinaan kauhea mekastus, kun harja lähestyykin.
  Tuosta sähköhammasharjasta olen kuullut kahta näkökulmaa hammaslääkäreiltä ja suuhygienisteiltä, sillä jotkut sallivat jo 2-vuotiaana sillä harjauksen ja toiset sanovat, että 3-vuotiaana. Tiedä sitten, mikä on oikein?

 6. Askarruttaa sanoo:

  Haluaisin vinkkejä reilu 1 veen hampaiden pesuun, en saa niitä pestyä koskaan, hän ei anna vaikka ollaan harjoiteltu jo kauan sitä hommaa ja hän saa pitää harjaa omassa kädessä ja minulla oma ja sitten harja suuhun ja pari pientä harjausliikettä ja hänelle riitti. Onko vinkkejä tai samanlaista muilla alle 2 veen vanhemmilla? Onneksi lohduttaa joka ruuan päälle ottethavan pastillit, että niistä saa sentään hampaat xylitolia tarpeeksi… Ja mulla itellä opetettu lapsena vaan iltapesu, aikuistuttua oln halunnut alkaa pestä itseltä aina aamullakin mutta lapsilta se meinaa välillä unohtua, jotenkin se on vaikeampi muistaa kun illalla kun tehdään muutkin pesut peppu naama ym….

  • Minna sanoo:

   Toivottavasti tulee vinkki oikeaan kohtaan. Meillä oli myös tosi vaikeaa tuossa iässä. Sitten alettiin pestä tiiminä niin, että mies luki Näin peset krokotiilin hampaat ja minä pesin sadun ajan. Ei ihan 2min kestänyt, mutta tuolla hetkestä tuli myönteinen ja sitten päästiin pidemmillekin ajoille myöhemmkn. Tsemppiä 🙂

 7. Äityli sanoo:

  Miten tuo skannaus tapahtuu? Ei keksitä miten ja lapsella on siis tuo Frozen-sähköhammasharja.

 8. Hanna sanoo:

  Meille kerrottiin lapsen 1,5-vuotis hammastarkastuksessa, että hyvin voi jo sen ikäisellä käyttää sähköhammasharjaa- vanhemman harjaamana. Näin ollaankin tehty melkein siitä lähtien, kunhan lapsi ensin uskaltautui avaamaan suun sähköhammasharjalle.

 9. Mauiii sanoo:

  Moi! Meillä on isommalla eli kohta 6-vuotiaalla ollut sähköhammasharja käytössä jo useamman vuoden ja itseasiassa tuon kohta 2-vuotiaankin hampaita on harjattu juuri tuolla kyseisellä sähköhammasharjalla. Voitko kysyä tai osaatko sanoa mihin tuo 3v ikäraja perustuu ja onko nyt tehty jotain haittaa? Hammashoitajalta ollaan siis saatu ”lupa” tähän aikanaan..

 10. N sanoo:

  Mistä tuo suositus, että vasta 3v. voisi alkaa käyttää sähköhammasharjaa? Meille nimittäin hammastarkastuksessa sanottiin, että sitä voi alkaa käyttää heti, kun hampaita tulee. Meillä alkoi kuopus käyttämään n. 1,5-2-vuotiaana.

  Meillä kans koko perheellä sähköhammasharjat ja itse en ainakaan luopuis siitä😊 Joskus jos on hammasharja unohtunut reissusta tai esim. synnärillä muistan, kun en ollut ehtinyt pakkaamaan ja jouduin pesemään tavallisella hammasharjalla, niin inhottavaltahan se tuntuu! Melkein kuin ei olis pessyt hampaita ollenkaan. Pieni juttu, mutta silti.😀

 11. suuhygienisti sanoo:

  Heippa!
  Suuhygienistinä tuntuu ihan mahtavalta, että oot ottanut tämän aiheen käsiteltäväksi! Niin tärkeä aihe, ja tosiaan sähköhammasharjalla 2 min harjaaminen vastaa tavallisella harjalla 12 min harjaamista! 🙂

  Lapsella voi kuitenkin aloittaa sähköhammasharjan käytön jo aikaisemmin, tämä suositus 3-v. tulee siitä, kun sähköharjakin sisältää pieniä osia, mutta on siis ihan turvallista käyttää nuoremmallakin, mikäli hänestä se tuntuu hyvältä!

  Lisäksi haluaisin tuoda esille sähköhammasharjalla harjaamisen tekniikan, joka eroaa tavallisesta harjauksesta olennaisesti. Sähköhammasharjalla ei siis tule käyttää edestakaisin-hankaamista kuten tavallisesti, vaan kuljettaa hitaasti eteenpäin hampaan muotoa mukaillen;
  ”Aloita harjaaminen aina haasteellisemmilta alaleuan sisäpinnoilta. Kuljeta harjaa yksi hammas kerrallaan puoliksi ikenen ja puoliksi hampaan päällä. Ienraja on kriittisin alue harjauksessa. Aloita takaa ja pidä harjaa yhden hampaan kohdalla muutamia sekuntteja. Etene järjestyksessä koko sisäkaari ja jatka sitten samalla tavoin ulkopinnat.”
  Lähde: https://www.hampaille.fi/category/17/sahkohammasharjat

 12. Nimetön sanoo:

  Itse ostin jonkun älyhammasharjan 2014 kun oli tarjouksessa ja tuli mukana se ajastin ja vaikka mitä (bluetoot, lol), ja siitä asti oon pyrkiny harjaamaan ainakin 2min. Parhaillaan veteen jopa 4min jos harjaan yotuelilla 😀 välillä saattaa kyllästyttää, mutta nyt just äskettäin kävin paikkaamassa reijän ja poistamassa viisurin, joten nyt se on ihan automaattista, että pesen tarpeeksi kauan. Pieni vaiva! Ostin myös miehelle oman, mut hän ei oo vielä tajunnu sitä että harjaa ei kuulu liikuttaa eestaas vaan silleen vähitellen liikutella hampaasta toiseen.

 13. Marjut sanoo:

  Onko sähköhammasharjassa oikeasti 3v ikäraja? Meidän kaupungin lasten hammastarkastukaista huolehtiva hoitaja on sanonu että saa vaikka heti vauvalle ottaa käyttöön, mutta mieluummin hammaspääksi aikuisten puolelta se pehmein se on pehmeämpi kuin tuo lasten harjapää. Meidän 2v. Ei uskalla antaa pestä sähköhammasharjalla niin ei ole siihen vielä siirrytty.
  Pojillekki vois oral b tuoda jonku muun ku spidermanin minä en jotenki yhtään tykkää siitä eikä poika vielä tiedä spidermaniä 😁

 14. Jensku sanoo:

  Meillä myös kaikilla paitsi 1vllä sähköhammasharjat, lapset on vähän vaihtelevia siitä haluaako pestä sähköhammasharjalla vai tavallisella meillä siis on kummatkin ja ollaankin sovittu että vanhemmat pesee sähköhammasharjalla ensin ja sitten lapset saavat itse pestä ja valita peseekö sähköhammasharjalla vai tavallisella, meillä on nuo tavalliset lähinnä kielen pesuun ja reissuun tai yökyläilyyn

 15. Maria sanoo:

  Meidän perheessä varmaan eskari-ikäisenä on alettu pestä omat hampaat itse.

  Mulla on käytössä Oral-B-sähköhammasharja ja harjaan sillä yleensä aina yli sen kaks minuuttia ku en ehi kaikkia pintoja kahessa minuutissa. Pitäs opetella harjaamaan vähemmän aikaa, hampaat kuluu ku pesee liian kauan

 16. Jen sanoo:

  Meillä on ekasta hampaasta lähtien (nyt jo 2 vuotias) pesty sähköhammasharjalla, se on tosiaan ihan suositeltava kaiken ikäisille. Harjaan lapseni hampaat, koska motorisesti lapsi on kykenevä siihen itse kunnes osaa kirjoittaa kaunoa. Eli siis aika kauan on suositeltavaa vanhemman harjata tai vähintään tarkastaa pesutulos. 🙂 Olen tosiaan ammatiltani hammashoitaja.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.