Näin pidän itsestäni huolta arjessa

07.06.2019

Multa toivottiin Instagramin puolella postausta siitä, miten pidän huolta itsestäni ja mun kropasta lapsiperhearjen keskellä. Tämä oli itselleni aika iso positiivinen huomio. Kolmannen raskauden jälkeen en nimittäin paljoa tällaisia postaustoiveita ole saanut, sillä meni kauan aikaa niin, etten oikeasti ollut hyvässä kunnossa. Ja se myös näkyi. En mä vieläkään koe olevani mitenkään huippukunnossa, mutta jaksan hyvin arjessa ja kroppa tuntuu omalta. Ja nyt ajattelin kertoa miten se on onnistunut. Spoiler alert! En ole himoliikkuja, en käy salilla enkä noudata minkäänlaisia ruokavalioita tai dieettejä. Jos siis haluat lukea keinoja pitää itsestään arkisesti huolta ilman sen suurempia kommervenkkejä, jatka lukemista.

1. Pienensin annoskokoja ähkystä riittävään.

Raskaus- ja imetysaikana olin tosi nälkäinen. Söin oikeasti paljon ja usein ja se jäi päälle. Oli vaikea lopettaa syömistä, vaikka maha tuntui jo kylläiseltä. Tänä keväänä tein tietoisen päätöksen pienentää annoskokoja, syödä vähän hitaammin ja lopettaa sitten, kun lautanen on tyhjä, eikä vasta sitten kun tuntuu siltä, että maha on ääriään myöten täynnä. Otan siis tietoisesti aavistuksen vähemmän ruokaa kuin ennen, mutta kuitenkin täysin riittävästi. Mitään ruoka-aineita tai aterioita en ole jättänyt pois, enkä mieti hiilareita tai protskuja tai kaloreita. Lakkasin vaan syömästä liikaa. Toimii!

2. Teen töitä seisten.

Mun työasento ei vieläkään ole optimaalinen ja tarvitsisin ihan oikean seisomatyöpisteen. Mutta noin niinkuin muuten kropan kannalta on ainakin tuhat kertaa parempi seisoa koko työpäivä tietokoneen ääressä, kuin istua tai olla puoli-istuvassa asennossa koko työpäivä koneen ääressä. Samalla kun seison, venyttelen välillä, liikuttelen jalkoja ja pyörittelen olkapäitä. Välillä seison esim. yhdellä jalalla ihan huomaamattani vaikka vartin ja Otto naureskelee mun asennoille ja ottaa musta salakuvia. Hän edelleen istuu oman työpisteensä ääressä silloin kun tekee töitä, ja arvatkaa kumpi meistä valittaa edelleen niska- ja hartiasärkyä ja kumpi ei? Niinpä. Ainakin mun kokemuksella seisominen on paljon parempi vaihtoehto kuin istuminen.

3. Käyn 1-2 kertaa viikossa 6-8km lenkillä kaverin kanssa.

Me ei juosta, mutta kävellään niin reipasta tahtia kuin jaloista lähtee. Ihan mieletön fiilis aina lenkin jälkeen, kun on saanut höpötellä kaikesta maan ja taivaan välillä rauhassa ja sitten on tullut vielä liikuntaakin samalla. Aiemmin tuntui, ettei mun arjessa ole aikaa liikunnalle tarpeeksi. Nykyisin sitä on vaan löytynyt, kun aloitti pikkuhiljaa. Ensin käytiin lenkillä vain kerran viikossa, joka viikko. Kun siitä onnistui pitää kiinni, on helppo lisätä arkeen myös toka lenkki. Eikä se reilu tunti ole niin pitkä aika, päivään jää silti 23 muuta tuntia.

Varsinkin näin kesällä lenkille on tosi helppo lähteä vielä myöhäänkin illalla, kun on valoisaa pitkään. Mielellään lisäisin viikkoon vaikka kolmannenkin lenkin, mutta en halua ahnehtia heti liikaa. Lisätään lenkki kerrallaan ja pidetään niistä kiinni. Mulla on ainakin tapana kyllästyä, jos yritän liian kovaa ja usein. Suuri kiitos kaverille, joka alkuun muisti aina pyytää lenkille, vaikka multa meinasi unohtua. Mä todella odotan innolla meidän lenkkejä aina! Kävelyä tulee myös muuten vaan paikasta toiseen liikkuessa, kun hoitaa kävellen esim. kaikki alle 2km etäisyydet.

4. Venyttelen tai joogaan tai teen lihaskuntoa 1-3 kertaa viikossa YouTuben videoiden avulla.

Tämä on täysin viikon aikatauluista kiinni, mutta silloin kun tuntuu olevan sopiva hetki, teen 10-30min jooga-, kehonpaino-treeni- tai venyttelyvideon. Se voi olla aikaisin aamulla, myöhään illalla tai vaikka keskellä päivää. Usein lapset tulevat mukaan ja meillä on hauskaa yhdessä. Videot sopii hyvin mulle, koska mä olen tosi laiska lähtemään mihinkään tunneille kodin ulkopuolelle. Liikunta sopii mulle silloin, kun sen harrastaminen vaatii multa mahdollisimman vähän muuta säätöä. Siksi joogavideot ja siksi lenkit. Aloitin 5-10min lyhyillä videoilla ja huomasin, että usein tuli tehtyä vielä toinenkin video siihen perään, kun se olikin niin kivaa. Sitä 5min pikavenyttelyä oli paljon helpompi lähestyä kuin jotain 30-45min videota ja siksi aloitin niillä. Sitten tuli ihan huomaamatta tehtyä kuitenkin 20-30min treeni, vaikka aloitti sillä ”mä nyt venyttelen nopeesti vaan 5 minuuttia” -asenteella.

 

5. En kiellä itseltäni mitään enkä pakota itseäni mihinkään.

Silloin kun tekee mieli herkkuja, syön herkkuja. Herkut on hyviä! Varsinkin kesällä mä tarvitsen jäätelöä ja se on ihan fine. En pakota itseäni lenkille silloin kun ei huvita, enkä pakota itseäni tekemään treeniä, jos ei huvita. Silloin yleensä huvittaa. Vältän sellaista ”turhaa” napostelua, että kävisi aina vähän väliä hakemassa kaapista keksin tms. Jos syön herkkuja, niin sitten syön niitä kunnolla, hetkestä nauttien. En myöskään juo mitään limuja tms. kokoajan, vaan jos haluan juoda limua, niin sitten nautiskelen siitä. Muuten janojuomana toimii vesi.

+ Lähden mukaan lasten juttuihin ja leikkeihin.

Puistossa en seisoskele paikallaan puhelinta selaten vaan kiipeilen ja hypin trampoliinilla. Pihalla en makaa (pelkästään) aurinkotuolissa, vaan pelaan lasten kanssa jalkapalloa tai hypin hyppynarua. Kun lähdetään lasten kanssa puistoon, he usein pyöräilevät ja me kävellään Oton kanssa reipasta tahtia. Näin tulee huomaamattakin liikuttua ja se on paljon hauskempaa kuin seisoskelu, lapsetkin tykkäävät. Sitten kun pääsee rannalle, aion mennä sinne veteen uimaan ja leikkimään, enkä vaan makoile pyyhkeen päällä.

Siinäpä ne, mun keinot pysyä (omasta mielestäni) riittävän hyvässä kunnossa. Mä olen kaukana atleettisesta, eikä näillä neuvoilla mitään huippukuntoa saavutakaan. Mutta näin mä jaksan arjessa, saan liikuntaa, saan nautiskella, saan olla just sellainen kuin olen. Voi hyvin olla, että jossain vaiheessa liikun enemmän ja nautin siitä. Voi olla, että joskus alan nauttimaan salilla käynnistä ja ryhmäliikunnasta tai aloitan vaikka uinnin. Mutta just nyt on hyvä näin.

Ihanaa viikonloppua kaikille <3

Miten te pidätte itsestänne huolta arjessa? Mikä liikunta tuo teille eniten iloa tai hyvää fiilistä? Mikä on teidän lemppariruoka just nyt?


10 Responses to “Näin pidän itsestäni huolta arjessa”

 1. Mieki teen youtubesta noita lyhyitä treenejä, niin kivaa testailla erilaisia :). Ja tohon lasten kanssa remuamiseen samaistun, menee puistossa paljon nopeammin aikakin kun heittäytyy eikä vaan naputa luuria

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Joo ne on tosi semmosia matalan kynnyksen treenejä, helppo kokeilla kaikkea uutta! 🙂 Ja joo se remuaminen on parasta! 😀 Kiitos kun kommentoit <3

 2. Minävain sanoo:

  Kuulostaa tosi hyvältä! Oot selvästi löytäny juuri sulle itelle sopivat tavat pitää itsestä huolta 🙂 Se on huippua, että mietit, mikä on just sulle sopivaa ja tarpeeksi, eikä sun tarvi miettiä miten ja kuinka paljon muut tekee ! 🙂

 3. Tuua. sanoo:

  Kuulostaa hyvältä ja järkevältä! Oon nyt noin vuoden verran seurannut @balance365life instassa ja tää on samankuuloista meininkiä ku niillä. Muille vinkkinä, että jos aihe kiinnostaa (terveellinen näkökulma ilman dieettejä yms) kannattaa laittaa seurantaan. Niillä on myös tosi mielenkiintoinen podcast!

 4. ida ihana sanoo:

  Ihania, tärkeitä juttuja, hyvä ja terve näkökulma!:) Lisäisin vielä, että mulle ainakin lepo ja yöunet on tosi tärkeä oman hyvinvoinnin kannalta. Se on jo sinällään itsestä huolen pitämistä, vaikka sitä ei aina ajattelekaan. Lisäksi väsyneenä ei jaksa oikein muutenkaan huolta itsestään pitää.
  Vaikka olenkin yleensä aika aktiivinen ja puuhakas, pitää välillä ihan tietoisesti malttaa laskea kierroksia. Ymmärrän tietysti, että se pikkulapsi arjessa on joskus helpommin sanottu kuin tehty 🙂
  Rentouttavaa viikonloppua ja kiitos tärkeästä, hyvästä postauksesta jälleen!<3
  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos ihana <3 Toi on tosi hyvä lisäys, siis lepohan on tosi tärkeää. Mut oot kyllä oikeessa, että välillä sitä ei niin helposti saa 😀 Mut se ei oo lasten vika, vaan ennemmin oman kunnianhimon vika, ei pysty aina päästämään irti työjutuista vaikka pitäis nukkua, vaan istuu sitten vielä yömyöhälläkin naputtelemassa. 😀 Mut kuulostaa tosi järkevältä sun ajatukset ja pitäs ottaa susta mallia! Kiitos sulle taas ihanasta ja ajatuksia herättävästä kommentista <3 🙂 Toivottavasti sulla on ollut kiva viikonloppu!

 5. Pinja sanoo:

  Vinkkinä paljon istumatyötä tekevälle, kannattaa kokeilla tasapainotyynyn päällä istumista! On muuten selkä ainakin paljon parempana ja samalla huomaamattaan tekee keskivartalon treeniä 😀

 6. emzi sanoo:

  Pitää kyl alkaa etsii hyviä treenejä tuolta youtuben maailmasta ku niin moni puhuu niistä hyvää 😀 ja seisomapöytä olis kyllä ihan paras!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.