50X Kirjoja luettavaksi kesään koko perheelle yhdessä ja erikseen

10.06.2019

*Postauksen kirjat Michelle Obama Minun Tarinani, Kevin Kwan Ökyrikkaat aasialaiset, Suvi Ratinen Matkaystävä, Maria Kangaskortet Ruutuvapaata, Jenni Pääskysaari Hetki ennen kuin maailma muuttui ja Julian Clary Me ponnekkaat lomalla saatu ilmaiseksi Otavalta.

*Postauksen kirjat Olga Kokko Munametsä  ja Elias & Agnes Våhlund Käsikirja Supersankarille saatu ilmaiseksi S&S Kustantamolta.

*Postauksen kirjat Marja Kihlström Iso O – matkaopas huipulle ja Iso O – Harjoituskirja saatu ilmaiseksi kirjailijalta itseltään.

Me luetaan paljon sekä yksin että yhdessä ja halusin jakaa vähän meidän perheen tämän hetken kirjalemppareita teillekin. Mukana on sekä ikinvanhoja lemppareita että tämän kevään ja viime vuosien uutuuksia. Tästä postauksesta löydät luettavaa niin taaperolle, itsekseen helppolukuisia kirjoja lukevalle, itsekseen pitkiä lasten/nuorten romaaneja lukevalle, koko perheelle yhdessä luettavaksi sekä aikuisille itsekseen luettavaksi (nämä lopussa, jos etsit vain niitä). Vähän siis kaikkea kaikille! Nappaa tästä lukuvinkit sadepäivään tai rantalekotteluun, ihan milloin itse tykkäät kirjoja lukea. Postauksessa yhteensä 50 kirjaa tai kirjasarjaa, eli oikeasti hurja määrä lukemista!

KIRJOJA TAAPEROILLE & LEIKKI-IKÄISILLE

Sam Lloyd: Rohmu krokotiili

Ihana käsinukkekirja, johon vilkkainkin taapero jaksaa keskittyä hauskan käsinuken vuoksi. Rohmu krokotiili haukkaa paloja kaikesta, mutta lopulta juuri siksi järjestää hauskan kesäpäivän kaikille.

Mauri Kunnas: Koiramäki-sarja

Klassikkosarja, josta löytyy jokaiselle jotain! Taaperon suosikkeja esim. Hurjan hauska autokirja, Viikingit tulevat ja Suomi-ruotsi kuvasanakirja.

Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu & Patu -sarja

Me ollaan luettu kaikki, vaikka meiltä löytyy vain ruotsinkielinen Det här är Finland, sekä joulukirja Kanelia kainaloon! Nämä ovat sekä taaperosta että isommista hillittömän hauskoja ja niitä voi alkuun vain silmäillä ja tutkia, jos taapero ei jaksa vielä kuunnella pitkiä satuja.

Anna-Karin Garhamn: Ruu-sarja

Meiltä löytyy tätä sarjaa ruotsiksi (Puck-nimellä). Puck eli Ruu on pieni lapsi, joka kokee uusia asioita elämässään. Kirjat ovat täynnä hauskoja yksityiskohtia ja tutkittavaa.

Sanna Mander: Avain hukassa

Lasten kestosuosikki, jossa tutustutaan erään kerrostalon erilaisiin asukkaisiin ja perheisiin. Voittanut sekä lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon että Rudolf Koivu -palkinnon.

Katerina Janouch & Mervi Lindman: Ilona -sarja esim. Ilona & Iloinen laastari

Jo meidän esikoinen rakasti Ilona -sarjaa (meiltä löytyy tätä ruotsiksi Ingrid -nimellä). Ingrid on mahtava taapero, joka koheltaa huolella. Hauskaa luettavaa myös vanhemmalle.

Mervi Lindman: Peppe -sarja

Peppe on vähän kuin Ilonan pikkusisko, hauska vauva/taapero, jonka elämän pieniin hassuihin ja ihaniin juttuihin kirjasarja keskittyy. Meiltä löytyy tätä ruotsiksi Bebbe -nimellä, esimerkiksi Bebbe pussar.

Pipsa Possu -sarja

Pipsa Possu -fanin lemppari. Löytyy esim. luukkukirja, jossa leikitään piilosta. Taapero rakastaa availla luukkuja.

Hanna-Mari Ruohonen: Kaisan ja Oskarin lempikirja

Tässä kirjassa esitellään ihanan symppiksellä tavalla Kaisan ja Oskarin lempiasioita. Tämän kanssa herää aina ihania keskusteluita taaperon omista lempiasioista.

Ryhmä Hau -kirjat

Aikuiselle ei ehkä maailman jännittävintä luettavaa, mutta meidän taapero rakastaa. Hän on Ryhmä Hau -superfani.

Tiina Nopola & Mervi Lindman: Siiri -sarja

Topakka Siiri seikkailee ystäviensä pikku-Oton, keski-Oton ja iso-Oton kanssa, mikä on tietysti meidän lapsista hillitöntä, koska heidän isinkin nimi on Otto. Mutta oikeasti kirjat on tosi hauskoja, taattua Nopolaa kruunattuna Mervi Lindmanin oivaltavilla kuvituksilla.

KIRJOJA ITSEKSEEN LUKEMISTA ALOITTELEVALLE

Sinikka & Tiina Nopola: Risto Räppääjä -sarja

Omankin lapsuuden lemppari. Yhdessä luettuna menevät jo leikki-ikäisille ja itsekseen lukemaan opittua nämä kiinnostavat ainakin alakoulun loppuun asti. Ihan huikea sarja, josta löytyy kirjoja vaikka koko kesäksi.

Anna Sarve & Sanna Mander: Prinsessa-kirja

Ihana ja sympaattinen tietokirja prinsessoista, jota meidän lapset rakastavat. Tätä meidän 6v lukee itsekseen usein, mutta ollaan luettu myös koko perheelle yhdessä iltasaduksi.

Tuula Kallioniemi: Reuhurinne -sarja

Reuhurinteen ala-asteen luokasta kertova sarja on helppolukuinen ja sopii mahtavasti itsenäistä lukemista aloittelevalle. Kirjoissa on paljon kuvitusta tekstin kaverina, jolloin niitä on helppo lähestyä.

Lukupalat -sarja

Lukupalat-sarjaan on koottu erilaisia helppolukuisia kirjoja, jotka sopivat lukemaan opetteleville tai jo oppineille mahtavasti.

*Elias & Agnes Våhlund: Käsikirja Supersankarille (saatu ilmaiseksi S&S:ltä)

Käsikirja Supersankareille kertoo Alisasta, jota isot pojat kiusaavat. Eräänä päivänä hän kuitenkin löytää käsikirjan supersankareille kirjastosta, joka lupaa opettaa 101 kykyä, joita opettelemalla voi tulla supersankariksi.

Timo Parvela: Ella -sarja

Ella-sarjasta on tehty leffojakin ja meidän lapset tykkäävät näistä kovasti. Ella-kirjat pursuavat naurua ja kommelluksia ja sarjassa riittää luettavaa pitkäksi aikaa.

Kirjatiikeri -sarja

Kirjatiikeri -sarjaan on koottu erilaisia helppolukuisia kirjoja, jotka sopivat lukemaan opetteleville tai jo oppineille. Meiltä löytyy sarjasta esim. Veikeä metsänväki -niminen kirja.

*Maria Kangaskortet: Ruutuvapaata! (saatu ilmaiseksi Otavalta)

Mun ystävän Marian kirjoittama Ruutuvapaata! – Puuhaa leikki-ikäisille antaa sata hauskaa tekemis-ideaa lapsille vaikka kesäloman ajaksi. Sivuilla on paljon kuvitusta ja vasta lukemaan oppinutkin jaksaa lukea tätä itse hyvin.

Vihreä Banaani -sarja

Vihreä Banaani -sarjaan on koottu erilaisia helppolukuisia kirjoja, jotka sopivat lukemaan opetteleville tai jo oppineille. Meiltä löytyy sarjasta esim. Eräänä tuulisena päivänä.

KIRJOJA KOULULAISELLE

Annika Sandelin: Yokon yökirja -sarja

Esikoinen lainasi koulun kirjastosta sarjan ekan osan (Yoko’s Nattbok) ja toinen osa ostettiin syksyllä kirjamessuilta. Yokon yökirja kertoo 10-vuotiaasta Yokosta, joka tallentaa salaiseen yökirjaansa kaiken tärkeän, mitä elämässä tapahtuu ja mikä häntä askarruttaa. Aivan ihana kirjasarja.

Ann M. Martin: The Babysitter’s Club -sarja

No tämä! Omien kouluvuosieni lempparisarja! Mä olen niin iloinen, että meidän ekaluokkalainen innostui tästä heti myös. Meiltä löytyy kahdeksan kirjaa ja tästä ja tarkoituksena on metsästää puuttuvia osia kirppikseltä tai kirjastojen poistomyynneistä. Kertoo viidestä 11-12-vuotiaasta tytöstä, jotka perustavat nimen mukaisesti lastenvahtiklubin. Kirjoista on tekeillä myös sarja Netflixiin, pakko katsoa!

Marilyn Kaye: Replica -sarja

Oli ihan unohtanut nämä, kunnes törmäsin meidän varastossa kirjalaatikkoon täynnä Replica-sarjaa. Mä rakastin näitä kouluikäisenä! Sarja on aika jännittävä ja odotan varmaan vielä hetken ennen kuin annan meidän tulevalle tokaluokkalaiselle, mutta hieman isommille nämä sopivat valtavan hyvin.

Meg Cabot: Prinsessapäiväkirjat -sarja

Oman lapsuuden lemppareita tämäkin! Multa löytyy kirjasarjan kolme osaa. Nämä koukuttivat, naurattivat ja ihastuttivat ja olen varma, että meidän koululainenkin tykkää. Pitää katsoa myös leffat yhdessä!

J.K. Rowling: Harry Potter -sarja

Tarvitseeko edes sanoa enempää. Kaikkien ysärilasten lapsuuden ja teinivuosien suurin kirjailmiö. Ollaan luettu näitä yhdessä, mutta nyt meidän koululainen jaksaa hyvin lukea jo yksinkin. Hän aikoo kahlata nämä kaikki tänä kesänä läpi.

Martin Widmark & Helena Willis: Lassejamaijan etsivätoimisto -sarja

Tänä vuonna ainakin meidän koululla jaettiin kaikille ekaluokkalaisille Lassemajas Detektivbyrå -sommarlovsboket kesälukemiseksi ja sarja on muuutenkin ihan huippu. Meidän koululainen on lukenut kuulemma koulussa useamman sarjan osan ja meiltä löytyy kotoa niitä kaksi.

Vuokko Hurme: Kiepaus & Kaipaus

Kiepaus kertoo maailmasta, joka kääntyy päälaelleen. Yhtäkkiä lattia onkin katto ja katto onkin lattia.  Tapahtuma, jota kutsuttiin kiepaukseksi mullisti koko maailman. Kirjassa seikkailee Lenna-niminen tyttö. Mahtava fantasiasarja lapsille, jonka kolmas osa ilmestyy tänä vuonna.

Anders Jacobsson & Sören Olsson: Lasse -sarja

Lasset olivat mun lapsuuden lemppareita, jotka naurattivat ja koukuttivat. Sarjassa on ihan sikana kirjoja, joten näitä kahlatessa ei luettava lopu kesken. Sympaattinen Lasse seikkailee myös leffoissa, joita löytyy ainakin Netflixistä.

Måns Gahrton & Johan Unenge: Eva & Adam -sarja

Tämäkin on mun oman lapsuuden lemppareita, jonka olin ihan unohtanut! Meidän lähikirjastossa oli kuitenkin poistohyllyssä näitä sekä suomeksi että ruotsiksi hintaan 20 senttiä ja esikoinen nappasi hyllystä mukaan kaikki mahdolliset osat, kun kuuli, että minä olen lukenut niitä lapsena. Hän on lukenut niistä suurimman osan ja tykkää kovasti. Kirjoissa seikkailevat Eva ja Adam, jotka ovat ihastuneita toisiinsa.

Ann Brashares: Neljä tyttöä ja maagiset farkut -sarja

Neljä parasta kaveria joutuvat olemaan loman erossa toisistaan, mutta he löytävät maagiset farkut, jotka yllättäen sopivat kaikille heistä ja päättävät jakaa samat farkut keskenään. Tytöt lähettävät farkut vuorotellen toisilleen ja kirjeen, jossa luetellaan säännöt farkkujen käyttöön. Tytöt uskovat että farkuissa on taikaa ja ajautuvat kaikenlaisiin kommelluksiin niiden kanssa. Näitä luin itse kouluikäisenä innoissani ja sarjasta on olemassa myös kaksi leffaa.

*Julian Clarye: Me ponnekkaat lomalla (saatu ilmaiseksi Otavalta)

Huumoria pursuava tarina erikoisesta perheestä, joka takuulla naurattaa. Ponnekkaat ovat Lontoon karvaisin perhe, joka suuntaa merenrantaan lomalle. Täydellistä kesälomalukemista koululaisille!

KIRJOJA YHDESSÄ LUETTAVAKSI KOKO PERHEELLE

Linda Liukas: Hello Ruby -sarja

Linda Liukas on Suomen tunnetuin koodauslähettiläs. Hello Ruby -sarjassa lapset pääsevät tutustumaan koodauksen, tietokoneiden ja internetin maailmaan turvallisesti, mielenkiintoisest ja hauskasti. Kirjat on suunniteltu luettavaksi yhdessä aikuisen kanssa.

*Jenni Pääskysaari: Hetkeä ennen kun maailma muuttui (saatu ilmaiseksi Otavalta)

Kirja kertoo tarinoita maailmaa ratkaisevasti muuttaneista henkilöistä, joista kaikki eivät aina saaneet heti ansaitsemaansa huomiota. Ihan super mielenkiintoinen satumuotoinen tietokirja.

Iltasatuja Kapinallisille tytöille 1 & 2

Kirjat sopivat nimestä huolimatta luettavaksi ihan kaikille, eikä pelkästään tytöille. Meiltä löytyy molemmat osat ja nämä ovat varmasti kautta aikain eniten keskusteluita ja ajatuksia herättäneet iltasatukirjat, joita meidän perheessä on luettu. Kirjoissa kerrotaan lyhyitä (tosi)tarinoita naisista, jotka ovat saavuttaneet merkittäviä asioita.

Sinikka & Tiina Nopola: Heinähattu & Vilttitossu -sarja

Oman lapsuuden lempparit, hillittömän hauskat Heinähattu ja Vilttitossu! Ihanat siskokset, joiden elämästä ei kommelluksia puutu. Mukana menossa myös huikeat Alibullenin neidit, perunoita ihaileva isi ja lopen uupunut äiti. Näitä meidän kaikki lapset kuuntelevat mielellään, sopivat myös hyvin itsekseen luettavaksi lukutaitoisille.

Vuokko Hurme & Sanna Pelliccioni: Pikkurillin käsikirja

Silloin kun ihmisen anatomia ja elämän suuret kysymykset esimerkiksi lisääntymisestä askarruttavat, tämä on loistava kirja. Tämän avulla me tutustuttiin v. 2016 siihen, miten pikkusisko päätyi mun mahaan ja miten hän oli tulossa sieltä ulos. Nyt ollaan luettu kirjaa myös yhdessä taaperon kanssa.

Andrew Weale & Joelle Dreidemy: Dinojen iso hätä

Tämä kirja kertoo kakasta. Simple as that. Kirja on ällö ja hillittömän hassu, meidän lapset kiljuvat naurusta aina kun luetaan tätä.

Carnowsky & Kate Davies: Lihakset, luut ja muut

Ensimmäinen kirja ikinä, jonka meidän esikoinen halusi ostaa omilla rahoillaan ihan itse. Mahtava tietokirja, jossa katsellaan kuvia taikalasin avulla. Tämä on tosi mielenkiintoinen ja sopii hyvin luettavaksi niin yksin kuin yhdessä.

Chihiro Maruyama & Hiro Kamigaki: Sakke sokkelosalapoliisi

Tämä kirja on enemmänkin kuin peli, siinä etsitään super yksityiskohtaisista kuvista erilaisia asioita ja kerätään pisteitä. Hauskaa puuhaa koko perheelle yhdessä tai lapselle yksin!

Ružička, Oldřich : Opi miten kaikki toimii

Kun lapsi esittää sellaisia kysymyksiä kuin “Mistä sähkö tulee?”, “Miten internet on kehitetty?” tai “Mistä raha tulee ihmisten tilille?”, tämä kirja on loistava vastine. Täältä löytyy vastaus kaikkiin mahdollisiin hankaliin kysymyksiin, kiinnostavassa ja hauskassa muodossa. Kirjan sivut avautuvat isoiksi julisteen kokoisiksi aukeamiksi, jotka ovat täynnä kysymyksiä, vastauksia ja kuvia. Esikoinen sai tämän kummiltaan synttärilahjaksi ja tykätään siitä hulluna koko perhe!

Laila Hirvisaari: Suomen lasten iltasadut

Mahtavan paksuun satukirjaan on koottu kaikki mahdolliset klassikkosadut Grimmin veljeksiltä, H.C. Anderseniltä ja muilta legendoilta. Tästä riittää luettavaa moneksi kesäillaksi.

My Little Pony: Täyttä laukkaa

Tietokirja ponifaneille kaikista My Little Ponyn merkittävistä hahmoista. Tämä oli pitkään meidän lasten lempikirja, joka on luettu tosi monta kertaa läpi.

KIRJOJA AIKUISELLE

*Olga Kokko: Munametsä (saatu ilmaiseksi S&S:ltä)

Kirja kertoo kolmikymppisestä sinkusta Linneasta, joka viettää tapahtumarikasta sinkkuelämää. Kirja saa nauramaan ääneen ja tempaa täysillä mukaansa, jos siis nauttii siitä kun asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä kaunistelematta. Nimi kertoo kirjasta jo kaiken tarpeellisen.

Sophie Kinsella: Yllätä minut

Kirja kertoo Sylviestä, joka yhtäkkiä tajuaa, että hänellä on miehensä kanssa edessä kirjaimellisesti koko loppu elämä. Vaikka se kuulostaa ihanalta ja romanttiselta, se aiheuttaa Sylvielle myös kriisin: miten pitää itsensä ja parisuhde mielenkiintoisena ja rakastavana koko loppuelämän? Yllätä minut on taattua Sophie Kinsellaa, hauskaa huumoria, tarkkoja huomioita ja välillä niin ärsyttävä päähenkilö, että melkein menee hermot. Ja sitten taas naurattaa.

*Kevin Kwan: Ökyrikkaat aasialaiset (saatu ilmaiseksi Otavalta)

Kirja on täyttä viihdettä, juonittelua, kiemuraisia suhdekoukeroita ja luksuselämää. Super hauska ja koukuttava. Kansainvälisestä bestseller-kirjasta on tehty myös leffa aika vasta, jota en ole vielä katsonut.

*Michelle Obama: Minun Tarinani (saatu ilmaiseksi Otavalta)

Yksi merkittävimmistä kirjoista, joita mä olen elämässäni lukenut. Michelle Obama on niin mielettömän inspiroiva ihminen, ettei tosikaan. Uskomattoman vahva, tarkkanäköinen, sympaattinen, tunteita herättävä ja mukaansatempaava kirja. Luin yli 500-sivuisen opuksen muutamassa päivässä.

*Suvi Ratinen: Matkaystävä (saatu ilmaiseksi Otavalta)

Matkaystävä kertoo kasvamisesta lestadiolaisyhteisössä ja siitä irrottautumisesta. Jossain keskivaiheilla mun oli hankala päästä eteenpäin, mutta loppu oli tosi tunteikasta ja mukaansatempaavaa. Ihan hurjan mielenkiintoinen aihe ja kirja!

Saranda Dedolli-Yasa: Tee maailmasta parempi paikka

Mun ystävä Saranda julkaisi tänä keväänä esikoiskirjansa Tee maailmasta parempi paikka, jossa kerrotaan Sarandan tyyliin lempeästi siitä, miten jokainen voi tehdä parempia valintoja arjessa. Kirjassa esitellään paljon konkreettisia keinoja, joilla voi vaikuttaa ilmastoon ja ympäristöön posiitivisesti hyvinvointia unohtamatta.

*Marja Kihlström: Iso O – Matkaopas huipulle & Iso O – harjoituskirja (saatu ilmaiseksi kirjailijalta)

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström on ihan huikea tyyppi, jonka olen saanut muutaman kerran tavata! Kirjojen avulla on helppo tutustua omaan seksuaalisuuteensa ja vartaloonsa. Harjoituskirjassa on ihan huippuja tehtäviä, jotka saavat todella ajattelemaan. Esimerkiksi sitä, että ketkä naiset ovat vaikuttaneet jollakin tavalla omaan seksuaalisuuteen ja miten ja miksi.

Eva Frantz: Sininen Huvila & Kahdeksas Neito

Koukuttavaa suomalaista cozy crimea. Kirjoissa seikkailee poliisikomisario Anna Glad. Ensimmäinen kirja kertoo suosittuun lifestylebloggaajaan kohdistuneesta rikoksesta, sekä Anna Gladin omasta elämästä. Tosi mukaansatempaavia ja todentuntuisia kirjoja!

Maria Veitola: Maria Veitola

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä, mun viime kesän suosikki, jonka ahmin meidän Rodoksen lomalla kannesta kanteen. Hauska, riipaiseva, ajatuksia herättävä ja hieno teos kaiken kaikkiaan. Mä samaistuin moniin kohtiin, joissa Maria kirjoitti esimerkiksi migreenistään.

Lukeminen on oikeasti ihanaa ja vaikka tykkään myös kuunnella äänikirjoja, välillä on parasta tarttua ihan oikeaan kirjaan. Se on mulle itselleni paras keino rentoutua. Silloin kun lukemiselle ei meinaa löytyä aikaa, haastan itseäni: joka kerta kun meinaan tarttua puhelimeen ihan vaan selaillakseni jotain, käynkin hakemassa kirjan. Kirjan voi napata vaikka viiden minuutin tuokioksi, vaikka yleensä mä kyllä innostun lukemaan enemmänkin kun kerran kirjaan tartun.

Mua kiinnostaa hirveästi kuulla teidän kirjalemppareita myös, eli mitä te luette just nyt? Mikä kirja on herättänyt eniten tunteita tai ajatuksia? Mitä kirjaa taapero haluaa lukea uudelleen ja uudelleen?


20 Responses to “50X Kirjoja luettavaksi kesään koko perheelle yhdessä ja erikseen”

 1. Nimetön sanoo:

  Kiitos vinkeistä ja hienoa, kun rohkaiset lukemaan! Mielessä on ollut alkaa kuunnella Michele Obaman kirjaa, joten voisin tästä inspiroitua ja tsempata aloittamisessa. Reilun 1,5-vuotiaan suosikit meillä vaihtelee, mutta ihanasti jaksaa kuunnella esim. Kunnaksen kuvittamaa Riku, Roope ja Ringo – Värikäs päivä -kirjaa, joka oli mun omia lapsuuden suosikkeja. Tahtoa alkaa jo olla aika lailla, joten saa välillä hämätä että saa lukea kirjan, josta itse tykkää enemmän kuin taas yhdestä menopelikirjasta. :D

 2. Maria sanoo:

  Edellinen kommentti lähti kesken, jos edes lähti… Vielä piti kysyä, mistä teidän lasten söpöt viittamaiset kylpytakit on. :) Ne on jääneet mieleen jostain rantapostauksesta, ja haluaisin taaperolle kesäksi vastaavan. <3 Kiitos laadukkaasta ja inspiroivasta blogista! Arvostan sitä, että tartut monenlaisiin aiheisiin ja moniin yhteiskunnallisesti tärkeisiin sellaisiin (ympäristö, vaalit, lapsiperheiden elämä ja asema...). Raskaus- ja perhevapaasyrjintä on aihe, joka saisi myös mielellään näkyä laajasti, sillä se on valitettavan yleistä. Jos lisää yhteiskunnallisia aiheita kaipaat. :) Kiitos ja ihania kesäpäiviä!

 3. Annika sanoo:

  Ihana postausaihe! Oon tykännyt lukemisesta hirveästi ihan pikkulapsesta saakka ja noissa koululaisten kirjoissa oli paljon munkin vanhoja lemppareita. Niin nostalgista ja ihanaa törmätä niihin tällaisessa postauksessa! :)

  Mulle kaikista tärkeimpiä ja vaikuttavimpia kirjoja ovat Potterien (lempparikirjojani ala-asteen alusta asti) lisäksi olleet Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme ja Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin. Olen lukenut aikuisiälläkin aika paljon kirjoja, mutta nuo ovat kyllä ihan erityisesti jääneet elämään mun mieleeni. :)

 4. Essi sanoo:

  Hahaa toi dinojen iso hätä on meidän 3v tytön suosikki. 😂

 5. Iida sanoo:

  Niin huippua, että nostat esiin lukemisharrastuksen, ja miten koko perhe voi yhdessä sitä harrastaa. Mä olen nyt lukenut 9kk-ikäiselle esikoiselle kotimaisia lasten loru- ja runokirjoja, niissä on ihania sanaleikkejä meille molemmille. Itse olen nyt lukenut Sapiens – ihmisen lyhyt historia, Seitsemän sisarta- sarjaa sekä Bookbeatista Piiat – romaania. Ai että, lukeminen on niin ihanaa. Mukavaa kesää teidän perheelle! :)

 6. Annuska sanoo:

  Muistan, että ala-aste ikäisenä lemppareitani olivat Laura- sekä Neiti Etsivä -kirjat. Ai että ne olivat ihan parhaita! Niitä löytyy nyt vanhempieni mökiltä vino pino, jospa joku kaunis päivä mahdollinen seuraava sukupolvi pääsisi niistä nauttimaan.

 7. Johanna sanoo:

  Yks mun suosikeista on Hakekaa kätilö-sarja, oon lukenu läpi jo monta kertaa ❤ Tää oli kiva postaus, kun sai vinkkejä kesälukemiseen 🙂

 8. Annak sanoo:

  Oisko kellään vinkkejä, mistä tuon Rohmu krokotiili kirjan voisi ostaa? Pikaisella googlettamisella en mistään löytänyt.. Tää postaus oli ihana, kiva saada näin kesän alussa kirja vinkkejä! Jospa sitä edes muutaman kirjan saisi kesän aikana luettua :)

  Tää kohta mua jäi muuten vähän ihmetyttämään:
  Vihreä Banaani -sarja
  Keltainen Banaani -sarjaan on koottu erilaisia helppolukuisia kirjoja, jotka sopivat lukemaan opetteleville tai jo oppineille. Meiltä löytyy sarjasta esim.

 9. Nimetön sanoo:

  Vinkkaisin teidän tytöille jo vähön näin etukäteen Miisa -sarjaa, joka kertoo luistelevasta tytöstä.
  Ehkä vielä vähän isompien maailmaa, mutta kun pari vuotta kasvaa, niin osuu jo varmasti.

 10. Viveka sanoo:

  Hei!

  Kiitos mahtavasta postauksesta, lukeminen on parasta. Omia lapsia ei mulla ole vielä mutta kummilapsille saa tästä kivoja vinkkejä.

  Ja vitsit mitä nostalgiaa! Oon lukenut varmaan nuo kaikki nuortenkirjat mitä tässä listattiin. Jos tuosta The Babysitter’s clubista tulee sarja, niin se on iiihan pakko katsoo. Nykyään luen melko lailla dekkareita ja psykologisia trillereitä. Myös Michelle Obama on kesken ja muutkin elämäkerrat kiinnostelee.

 11. Erika sanoo:

  Kiva postaus. Harmi vaan, että uskottavuutta vähän syö tuo, että kirjat on saatu ilmaiseksi. Olisi kiva kuulla kirjoista, jotka ovat oikeasti hyviä – ilman lahjontaa. Mutta eiköhän tästä listalta jokunen kirjavinkki löytynyt :) Ite oon löytänyt lukemisen riemun uudelleen, kun sain yliopisto-opinnot puolitoista vuotta sitten pakettiin. Nyt ehtii taas lukemaan jotain muutakin, kuin opiskelukirjoja!

 12. ida ihana sanoo:

  Hieno lista ja ihana kun sun tyttö on niin innostuntu lukemisesta!!:)
  Musta lastenkirjoista noi Tatu ja Patu on ihania, ja sopii myös aikuisen kanssa yhdessä luettavaksi, oivaltavia yksityiskohtia, iloa ja opittavaa molemmille :) Heinähattu ja Vilttitossu on myös ihania, ja muistan, kuinka innokas fani olin kun Harry Potterit ilmestyi, ja viime kesänä luin klassikot toiseen kertaan :)
  Näistä aikuisten kirjoista Obamana kirja on ollut jo pidempään lukulistalla ja tän postauksen myötä alkoi kiinnotaa tuo ökyrikkaat aasialaisetkin :)
  Kiitos vinkeistä ja mukavia lukuhetkiä!<3
  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

 13. Ätii sanoo:

  Siis tuleeko The Baby sitters club netflixiin???? Tiedätkö milloin?? Lapsuuden lempikirjasarja. Osasin varmaan ulkoa ja silti luin niitä uudestaan ja uudestaan :D

 14. Terhi sanoo:

  Kiva postaus! Paljon samoja suosikkikirjoja myös meidän samanikäisillä kaksikielisillä tytöillä :) Tuli mieleen tuosta Avain hukassa-kirjasta vähän samantapainen ”Talo kulman takana”, jota lainataan kirjastosta aina uudestaan ja uudestaan. Vesta-Linnea-kirjat ovat meidän 5-veen suosikkeja (löytyy sekä suomeksi että ruotsiksi). Taaperon suosikkeja ovat Julia- (Eriksson/Moroni), Nisse och Nora- sekä Bu och Bä-kirjat.

  Jospa vielä itsekin ehtisi joskus lukemaan ;) Ennen lapsia luin paljon elämänkertoja. Tuon Michelle Obaman kirjan voisin kyllä yrittää kesälomalla lukea :)

 15. Saara sanoo:

  Olikin aika paljon tuttuja kirjoja tuossa ”kouluikäisille” kategoriassa! Huomasi että ollaan samalla vuosikymmenellä niitä lueskeltu.
  Nykyään tuntuu että oon kadottanut sen taidon ahmia kirjoja, johonkin perhe-elämän loukkuun ja multitaskaamiseen se kai jäi jumiin… Jospa taas kesälomalla yhden yrittäisi lukea!

 16. Sara sanoo:

  Hei ihana ja pitkä postaus! Kivaa kun olit listannut niin paljon eri kirjoja eri ikäisille. Hauskaa nähdä että Tipa lukee esim. Baby-sitters Clubia, kun sitä joskus samainikäisenä ahmin kirjakaupalla! Tiesitkö, että sitä sarjaa on kirjotettu reilusti yli sata osaa, mutta vain parikymmentä on suomennettu? Joskus lapsena keskustelin pitkään kirjastonhoitajan kanssa, joka oli haalinut kokoelmiin näitä sarjan lopun englanninkielisiä versioita ja opettelin niistä englantia. Hauskoja muistoja tulee heti mieleen niin monesta kirjasta :) Ja vau, Tipan ikäinen lukee kaikki Potterit? Ihan mahtavaa.

 17. Saija sanoo:

  Ihana postaus! Lukeminen on niin parasta ❤️ Mhairi McFarlane muuten kirjoittaa ihan parasta kevyttä hömppää, kannattaa tutustua!
  Ja vitsi miten nostalgista, oon kans lukenu melkein kaikki noi nuorten kirjat. Ja The Babysitterclub – sarja on pakko nähdä!

 18. mils sanoo:

  Voi tätä nostalgian määrää, mäkin luin lapsena Lasse-sarjaa! :D Se oli niin hauska! Nykyäänkin tulee luettua aika paljon. Tykkään erityisesti elämäkerroista ja eri kulttuureita käsittelevistä kirjoista.

  Huomasin, että keräsit seuraajilta kirjavinkkejä sun instastoryyn, joten jätän vielä omat vinkkini tähän perään :)

  Itseeni vuosienvarrella vaikutuksen tehneitä elämäkertoja (ekat aiheeltaan aika rankkoja):
  Seitsemän nimen tyttö – Hyeonseo Lee
  Olin Isisin vanki – Farida Khalaf, Andrea C. Hoffmann
  Viimeinen tyttö – Nadia Murad
  Myyty! – Zana Muhsen
  Valkoinen masai – Corinne Hofmann
  Lasilinna – Jeannette Walls
  Wilson Kirwa : juoksijasoturin ihmeellinen elämä – (toimittanut Heikki Saure) Wilson Kirwa
  Stephen Hawking : elämä – Kitty Ferguson
  Walt Disney : elämäkerta – Bob Thomas
  (+jo mainittu Michelle Obaman kirja)

  Tykkään paljon myös dekkareista ja siitä genrestä ehdoton lempparikirjailija on Jo Nesbø!

 19. Anna sanoo:

  Ihanaa! Niin nostalgista lukea tuota koululaisille-listaa, missä on The babysitters club, Harry Potterit, Replica, neljä tyttöä ja maagiset farkut, yms…. Kaikki luettu ja ne on niin hyviä! Kun luin tuota The babysitters club-sarjaa, olin itse vähän nuorempi, ja muistan ajatelleeni että kirjan päähenkilöt olivat niin vanhoja! Mutta jos ne olivatkin 11-12v., niin eipä näköjään ollut vanhoja :D Nuorena myös luin Sweet Valley High-sarjaa ja Anna-sarjaa. Kirjat on parasta, tässä oli monta hyvää vinkkiä, kiitos. :)

 20. emzi sanoo:

  Noi Eva Franzin kirjat haluan todellakin päästä lukemaan jossain vaiheessa :D Ne on saanu niin paljon kehuja kyllä joka puolelta. <3

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.