12 arkiruokaa kesään koko perheelle

25.06.2019

Mun edellinen koontipostaus arkiruuista viime syksyltä on noussut yhdeksi blogin luetuimmista teksteistä kautta aikojen. Siitä sain inspiraation tehdä uuden version uusilla arkiruuilla, jotka sopivat hyvin tähän kesäaikaan. Nämä arkiruuat ovat pääosin kasvis- ja/tai kalaruokia, mutta mukana on myös yksi kanaresepti, jossa kanan tilalla voi olla tietysti mikä tahansa muukin proteiini. Nämä ovat sellaisia ruokia, jotka meillä maistuvat ihan koko perheelle ja joita kokkaillaan kerta toisensa jälkeen uudestaan ja uudestaan.

Mukana on sekä sellaisia muutaman minuutin pikalounaita että hieman enemmän vaivan näköä vaativia aterioita, mutta kaikkia yhdistää se, että niiden tekeminen on kuitenkin helppoa. Meillä lapset ovat tosi mielellään mukana ruuanlaitossa pesemässä, pilkkomassa, sekoittelemassa tai rullailemassa kevätrullia, joten koko perheen yhteinen kokkailu onnistuu näillä myös.

1. Lohi Bibimbap

Mä käytän meidän lohi bibimbapin pohjana tätä ohjetta. Meillä ruokaan ei tule raakaa kananmunaa ja mung-pavun itujen sijaan käytän silmusalaattia, koska ne on meidän lemppareita. Kimchiä löytyy valmiina kaupoista, esim Green Choice -merkkinen on hyvää.

2. Vöner pitaleivät

Vöneriä, haluttuja  vihanneksia esim. kurkku, tomaatti, punasipuli, täysjyväpitaleipiä ja joko itse tehtyä tai esim. Fafa’sin valmista tsatsikia. Vöner paistetaan nopeasti pannulla ja pitaleivät uunissa.

3. Kukkakaalivartaat grillissä

Kukkakaalivartaat on super helpot: pese ja pilko kukkakaali ja pujota kukkakaalin paloja liotettuihin varrastikkuihin. Grillaa n. 15 minuuttia grillissä niin, että kukkakaalit saavat väriä. Sivele sen jälkeen kukkakaalien pintaan haluamaasi itse tehtyä tai valmista marinadia tai ”glazea”, esim BBQ-kastiketta ja grillaa vielä 5 minuuttia. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.

4. Uunifetapasta herkkusienillä

Liemessä-blogin loistava uunifetapastan ohje, mutta mukana myös tuoreita baby-herkkusieniä nopeasti pannulla paistettuna, sekä runsaasti valkosipulia ja chiliä uunissa muiden ainesten joukossa.

5. Itsetehdyt hampurilaiset mehukkailla vegepihveillä & mummonkurkuilla & pikkelöidyllä punasipulilla

Hampparit on yksi arjen helpoimpia ruokia, varsinkin jos käyttää valmiita vegepihvejä. Mun vegaanikaveri suositteli meille Hälsans Kökin Incredibles -pihvejä jotka löytyy pakasteesta ja testattiin niitä. Ne oli oikeasti tosi mehukkaita ja hyviä, eikä mitään kuivaa tai mautonta kökköä. Me tykätään laittaa hamppareihin pihvin lisäksi salaattia, tomaattia, burger-juustoa, ketsuppia, sriracha-majoneesiä sekä mummonkurkkuja ja pikkelöityä punasipulia, jotka valmistuvat kahdessa minuutissa.

Mummon kurkut:

1/2 kurkku siivutettuna, 1/2dl valkoviinietikkaa, 1/2dl vettä, 1rkl sokeria, sormisuolaa esim. Maldon, rosé-pippuria. Laita kaikki ainekset kannelliseen rasiaan, hölskytä puoli minuuttia ja anna maustua jääkaapissa.

Pikkelöity punasipuli:

1 punasipuli, 2rkl punaviinietikkaa, 1tl sokeria, ripaus suolaa, ripaus mustapippuria. Pilko punasipuli ohuiksi renkaiksi, laita kaikki ainekset kannelliseen rasiaan, hölskytä puoli minuuttia ja anna maustua jääkaapissa.

6. Grillattu siika & uudet perunat (kaupallinen yhteistyö)

Tämän reseptin julkaisin toukokuussa, se on super helppo ja löytyy jo mun blogista.

7. Pesto-salaattijuusto-pikapastasalaatti

Tämä on meillä yksi tosi perus lounas, jota usein syödään. Todella nopea ja helppo ja maistuu koko perheelle.

250g pastaa esim. kaura-porkkana, pestoa, 1rs salaattijuustokuutioita oliiveilla, 250g kirsikkatomaatteja, 1 kevätsipuli, kourallinen pähkinöitä. Keitä pasta, pilko vihannekset, sekoita kaikki keskenään ja tarjoile peston kanssa tai ilman.

8. Couscous -salaatti valitsemallasi proteiinilla

Tämä mieto salaatti on erityisesti meidän lasten mieleen. Sen voi tarjota hyvin esim. eri kasviproteiinien kuten härkiksen tai nyhtökauran kanssa, mifun kanssa tai jos itse haluaa niin vaikka lohen tai kanasuikaleiden kanssa.

Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko salaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa ja punasipulia. Valmista valitsemasi proteiini ohjeen mukaan. Sekoita kaikki ainekset keskenään, pyöräytä mukaan vähän mustapippuria ja tarjoile esim. balsamicon kanssa.

9. Vietnamilaiset kevätrullat jättiravuilla grillissä

Nämä rullat ovat tämän postauksen aikaa vievin resepti. Rullat on tosi helppo tehdä, mutta se vie aikaa, eli en suosittele tätä siihen iltaan kun kaikilla on huutava nälkä ja hermot kireällä. Sopii hyvin sellaiseen kesäpäivään kun on aikaa rauhassa kokkailla. Halusin silti jakaa tämän reseptin, koska tykättiin ruuasta niin paljon! Valmistin rullat tällä ohjeella. Huom! Kun kastelet riisipaperia, se on helpointa tehdä esim isolla matalalla lautasella jolla on vettä niin, että vaan nopeasti kastaa paperin molemmat puolet veteen. 10-15 sekuntia on aivan liian pitkä aika, jolloin rulla kastuu liikaa.

10. Bulgogi-maustettu bowl valitsemallasi proteiinilla

Erilaiset bulgogi-bowlit on meidän lemppareita ja ne voi tehdä hyvin kanapihveistä tai suikaleista, kalasta, Versofoodin uusista beanit-suikaleista tai mistä tahansa protskusta nyt haluaakaan. Bulgogissa on aika valkosipulinen ja hieman chilinen, mutta mieto maku kuitenkin. Kulhot on ihanan monipuolisia, niihin voi heittää aina vähän just sitä, mitä kaapista milloinkin sattuu löytymään.

3dl riisiä (raakana), valitsemaasi proteiinia 1 pakkaus (esim. 250g beanit-suikaleita tai härkistä tai 400g broileria), bulgogi-marinadia (esim. Sempio), 2 avokadoa, 1/2 kurkkua, silmusalaattia, punasipulia, (porkkanaa), kevätsipulia, seesaminsiemeniä, (edamame-papuja tai pähkinöitä).

Valmista riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Paista proteiini ja mausta bulgogi-marinadilla (myös muut haluamasi marinadit sopii hyvin). Pilko kaikki vihannekset ohuiksi suikaleiksi. Kurkut voi tarjoilla myös halutessaan mummon kurkkuina (ohje ylempänä, lisää myös 1/2 tuoretta chiliä silputtuna halutessasi). Paahda seesaminsiemenet pannulla. Kasaa kulhoon pohjalle riisiä, sitten vihannekset ja silmusalaatit päälle. Tarjoile halutessasi srirachan, majoneesin tai muun kastikkeen kanssa.

11. Feta-kasvisnyytit valkosipuliöljyllä grillissä (+ grillattu kesäkurpitsa)

Tämä on aivan ihana ruoka esim. lisäkkeenä grillatulle kalalle tai muille grilli-protskuille. Lapsetkin tykkäävät kovasti!

Nyytit: 1 rs. kirsikkatomaatteja, 1/2 kesäkurpitsaa, 2 paprikaa, kevät- tai punasipulia, 200g fetajuustoa (ei salaattijuustoa), 3 valkosipulinkynttä puristettuna, 1/2dl oliiviöljyä, oreganoa, sormisuolaa, mustapippuria. Pilko vihannekset ja fetajuustopala sopiviksi kuutioiksi. Tee foliosta nyyttejä, joihin laitat kaikkia vihanneksia ja fetaa. Sekoita öljy ja valkosipulimurska keskenään. Valuta valkosipuliöljyä nyytteihin kasvisten päälle ja rouhi kaikkiin vähän suolaa ja mustapippuria. Grillaa n. 15 minuuttia.

Kesäkurpitsaviipaleet grillissä: 1/2 kesäkurpitsaa + suolaa. Pilko kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja levitä talouspaperin päälle yksitellen. Ripottele päälle runsaasti suolaa, joka imee kesäkurpitsoista nesteen pois (n. 10min). Pyyhi suola pois kesäkurpitsoilta ja grillaa kunnes ne ovat saaneet kauniisti väriä.

+ 1 Jälkiruoka: Grillibanaanit jäätelöllä

Tää on maailman helpoin jälkkäri, joka maistuu ihan älyttömän hyvältä. Grillaa kokonaisia kuorellisia banaaneita grillissä 20 minuuttia, käännä grillauksen puolivälissä. Tarjoile jäätelön tai sorbetin kanssa. NAM!

Siinäpä kourallinen helppoja ja maukkaita reseptejä kesäiseen arkeen, niin työpäiviin kuin lomallekin. Nämä on meillä tän kesän hittejä ehdottomasti. Toivottavasti tästä on inspiraatiota muillekin kesäruokiin, kesällä kun ainakin meillä iskee välillä sellainen ”öh en jaksaisi miettiä mitä tänään kokataan” -fiilis.

Mikä on teillä tämän kesän arkiruokahitti? Entäs paras ja helpoin jälkkäri?


11 Responses to “12 arkiruokaa kesään koko perheelle”

 1. E sanoo:

  Meillä arkiruokia on esim. erilaiset laatikot ja keitot keitot, riisiä ja kanaa, pastaa ja jauhelihakastiketta ym perusruokaa. Hyvin harvoin viikolla grillataan, jos grillataan niin sitten yleensä joko kana- tai possupihvejä ja lisukkeena varhaispottuja. Tuollaista kun teidän arkiruoka meillä kokkaillaan viikonloppuisin herkkuina sillon kun on enemmän aikaa käyttää ruuanlaittoon yhdessä. Teen itse arkena aina ruuat yksin, painetaan molemmat miehen kanssa pitkää työpäivää ja halutaan nopeaa, simppeliä ja kerralla useammaksi päiväksi. Jälkkäreitä meillä ei juurikaan syödä, kumpikaan ei olla persoja makealle. Silloin tällöin esim. marjarahkaa tai hedelmäsalaattia tulee tehtyä ”jälkkäriksi” tai iltapalan korvikkeena. 😀

 2. Miina sanoo:

  Mielenkiintoisia ruokia, mun korvaan moni on aika erikoinen ja kalliin kuuloinen, toki varmasti kokeilun arvoinen. Syöttekö ollenkaan ns ”tylsiä” perusruokia: esim. perunaa ja jauhelihakastiketta, keittoja, perunamuusia lisäkkeen kanssa, kaalilaatikkoa jne..? Teettekö isoja annoksia ruokaa, niin että syötte siitä vielä seuraavana/sitä seuraavanakin päivänä? Itellä on tapana vaik tehdä iso annos vaikka pataruokaa, jota voi syödä kahtena/kolmena päivänä peräkkäin tai kerralla iso satsi esim lihapullia/kalapullia/kasvispihvejä ja pakastaa ne. Sit voi kätevästi ottaa pakkasesta ja lisäksi tarvitsee vaan tehdä esim muusi tai perunat kaveriksi.

  Itsellä ei ole mitään arkiruokahittiä. Kesällä oikeestaan tuoreet kasvikset ja uudet perunat löytyy pöydästä, lisäksi riittää vaik munakasta tai pihviä, kalaa jne.. Ja salaattia. Yli jääneistä perunoista saa sit vaik seuraavana päivänä esim pyttipannua.

 3. Nimetön sanoo:

  Minun missioni on, ettei suomalainen ruokalerinne pääsisi unohtumaan maailman värikkäiden keittiöiden paineessa.
  Noin ylipäätään olen huolissani siitä, että suomalainen lapsi tunnistaa toki sushin, muttei ole ehkä koskaan maistanut läsnisoossia. Samoin kannan huolta siitä, että aikuisiltakin on unohtunut sellainen asia, että maksalaatikkoa, pinaattikeittoa tai hernekeitto voi valmistaa myös itse, omassa keittiössä. Kotona paistettu lihapullakin on monelle lapselle jo vieras.

  Mediassa on jo joitain vuosia korostetusti puhuttu kotimaisen tuotannon ja kotimaisten raaka-aineiden nimeen. Hyvä niin. Seuraavaksi toivon puhetta myös kotimaisen ruokaperinnön puolesta. Sillä niin paljon hyvää, kuin pitsat ja hampurilaiset, ovat ruokakulttuuriimme ”tuontiruokina” jo tuoneetkin, en haluaisi nähdä myöskään suomalaisten ruokalajien katoamista kartalta.

  Mitä meillä sitten syödään?
  Tällä viikolla nokkoskeittoa ja karjalanpiirakoita, pataleipää ja lihakeittoa. Ohrapuuroa ja tuoreita marjoja (mustikat ovat metsässä valmiina jo!), merestä noussutta ja pannulla paistettua kuhaa ja uusia perunoita. Itse tehtyjä kananugetteja ja paistttuja perunoita.

 4. julia sanoo:

  Pakko vinkata, että kun laittaa noihin banaaneihin sisään vielä muutaman palan fazerin sinistä ennen grilliin menoa niin voi taivas😍

 5. Lilli sanoo:

  Parempi otsikko olisi “12 arkiruokaa kesään koko rikkaalle perheelle”. Vuoden 2018 tilaston mukaan lapsiperheköyhyys prosentti Suomessa oli 14.7%, ja varmasti lukijoissasi on tätä ryhmää edustavia kansalaisia. Halvoistakin ruokavaihtoehdoista voi pienellä tuunauksella saada maistuvia ja lukijakohderyhmääsi (lapsiperheet) ajatellen tämä näkökulma saattaisi olla hieman käytännöllisempi.

 6. S sanoo:

  Meillä syödään tosi perusruokia, kiusauksia, paljon perunaa eri lisäkkeillä, makaronilaatikko ja spaghetti on hitti vaikka tekisi joka päivä =D

 7. Annika sanoo:

  Hyvännäköisiä ruokia! Ainakin bulgogi-bowl ja pika-pasta-pestosalaatti menevät testiin 🙂 Olisi tosi mielenkiintoista nähdä joku ”viikon ruuat”-postaus sinulta ja saada inspiraatiota. Meinaan siis ihan aamupaloista iltapaloihin saakka. Tosin sellainen taitaisi olla aika vaivalloinen toteuttaa 🙂

 8. Kati sanoo:

  Ihana lukea näitä kasvispainotteisia ruokavinkkejä!
  Suomalaisten perheiden tulisi oppia syömään muutakin kuin jauhelihakastiketta, ja kanankin kulutus on noussut huolestuttavasti..

  • Nimetön sanoo:

   Uudet kasvisruokavinkit ovat tosiaan aina tervetulleita, mutta haluaisin silti tälle kommentoijalle huomauttaa, että suomalaisesta ruokaperintees löytyy paljon kasvispainotteista tai kasvisruuaksi helposti sovellettavaa ruokaa. Jos vaikka miettii muutaman vuosikymmenen taaksepäin, ei tääällä ollut monellakaan perheella varaa lihaa niin syödä. Makkarakeittoonkin ostettiin makkaraa 100 grammaa, ei suinkaan puolta kiloa, kuten nykyään.
   Esimerkiksi kaalilaatikko onnistuu vallan mainiosti soijarouheesta. Samoin hernekeiton voi keittää vaikka kokonaan ilman lihaa. Kasvissosekeitto, nokkoskeitto, kesäkeitto ja pinaattikeitto ovat kasvisruokaa jo ihan lähtökohtaisestikin.

   Iina esitteli postauksessa hienoja ruokia, jotka saivat ehkä turhaakin kritiikkiä ”epätavallisuudestaan”. Käin miettimään, olisiko myös maantieteellinen ero tässä vielä näkyvissä?

 9. ssps sanoo:

  Hyvän näköisiä ruokia 🙂 En yhtään ymmärrä tuota kitinää, että ruuat ovat ”kalliita” ja ”liian erikoisia”… Eiköhän se ollut tän postauksen ideakin, että tulisi jotain freesiä vaihtelua niille iänikuisille jauhelihakeitoille ja makaronilaatikoille, joihin kukaan ei reseptiä kaipaa…

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.