15 helppoa ja nopeaa arkiruokaa meidän perheen ruokalistalta

14.09.2018

Viimeksi kun kirjoittelin arkiruuasta kesällä, sain monia ilahtuneita viestejä ja kommentteja siitä, miten paljon uusia ruokaideoita postauksesta tuli. Nyt ajattelinkin viedä tämän vielä uudelle tasolle, ja esittelen postauksessa nyt 15 meidän lemppari-arkiruokaa. Näistä yhdeksän on täysin uusia reseptejä, joissa en ole täällä aiemmin esitellytkään. Kuusi on vanhoja suosikkeja, joita kaivelin arkistosta, ja joita meillä edelleenkin usein valmistetaan. 15 reseptin joukkoon mahtuu neljä kasvisruokaa, neljä kalaruokaa ja seitsemän broileri-/kanaruokaa. Suurin osa on sellaisia, joita voi helposti muunnella ja heittää sekaan vähän mitä kaapista löytyy. Hävikkiruokaviikon hengessä listasin jokaisen ohjeen kohdalle miten niitä voi varioida, ja kuinka voi hyödyntää edellisten päivien jämiä minkäkin ruuan teossa.

Vaikka hävikkiruokaviikkoa vietetään nyt, pitäisi ihan joka viikko kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon ruokaa ostaa ja kuinka paljon valmistaa. Jokainen suomalainen heittää vuosittain 24 kiloa ruokaa roskiin, ja se on kyllä aivan järjetön määrä. Siis jo puolet siitä on kauheaa, mutta tuo luku oli ainakin mulle todellinen järkytys. Mä haluan omalta osaltani pitää huolen siitä, että ruokaa menee roskiin mahdollisimman vähän.

Tärkein yhdistävä tekijä näissä kaikissa resepteissä on helppous. Toinen yhdistävä tekijä on se, että näistä saa helposti taaperoystävällisiä versioita, kun nappaa vaan minille ruokaa sivuun ennen kuin on lisännyt kaikki mausteet tai maustekastikkeet. Taaperon ruokia maustetaan meillä yrteillä ja suolattomilla mausteilla, ja hän maistelee tosi ennakkoluulottomasti kaikkea.  ja Eipä muuta kuin bon appetit!

Loimulohi-salaatti paahdetuilla parsa- ja kukkakaaleilla (4-6 annosta)

n. 200g loimulohta, parsakaalia, kukkakaalia, 200g kirsikkatomaatteja, pussi jääsalaattia (tai muuta salaattia), kurkkua, punasipulia. (kaaleille marinadiksi vähän soijaa, vähän oliiviöljyä, suola-pippurisekoitusta, liraus hunajaa ja valkosipulinkynsi murskattuna, sekä kevyt 10min paahto uunissa 200 asteessa). Muuten vain pilkkoo lohen ja vihannekset, ja heittää kaikki sekaisin. Päälle balsamicoa. NAM!

Pizzat valmispohjista tai tortilloista (8 pizzaa)

2ps pakastettuja valmispohjia tai 1ps tortilloja pizzapohjiksi, Mutti pizzakastiketta, tomaattipyrettä, 2ps Mozzarella-juustoraastetta + halutut täytteet. Mun pizzaan tuli mm. maissia, tomaattia, kypsää paahdettua broileria, sipulia ja herkkusieniä. Meillä oli kylässä mun äiti ja serkku tätä kuvatessa, ja he tykkäsivät esim. salamisuikaleista, tonnikalasta ja kinkkusuikaleista.  Pizzaan saa helposti käytettyä myös erilaiset pussin pohjat ja muut ylijäämät, niin juustoraasteen kuin kaiken muunkin osalta. Sivele pizzapohjat tomaattikastikkeella ja -pyreellä, ja ripottele päälle haluamasi täytteet. Paista uunissa 250 asteessa 5-7 minuuttia.

Lohi poke bowlit (kaupallinen yhteistyö*) (4 annosta)

Poke bowleja on super helppoa muunnella! Lohen sijaan voi hyvin käyttää muita kaloja tai katkarapuja, härkistä tai vöneriä tai nyhtökauraa, broileria tai vaikka tofua. Vihanneksista voi käyttää just niitä mitä itseltä löytyy, ja riisin sijaan sopii hyvin vaikka kvinoa tai couscous.

Kana-feta-punajuurimakaronisalaatti & muut nopeat kanasalaatit

Yksi meidän lemppari ”arjen helpottajista” on Vuolu-kanasuikaleet, jotka taitavat olla Atrian. Niitä löytyy siis ihan valmisruokahyllystä, mutta ne ei ole mun mielestä valmisruokaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Ne on siis lähinnä pelkkää lihaa, tosi proteiinipitoisia ja melko vähärasvaisia, ainakin nuo kanasuikaleet siis. Niitä saa ihan vaan suolalla ja pippurilla maustettuna ja fajitas-makuisena ainakin. Me tykätään käyttää niitä joskus juurikin salaateissa tai pizzassa, koska se säästää sen yhden työvaiheen eli kanan paistamisen. Toinen vaihtoehto on käyttää esim edellisena päivänä yli jääneita kanapihvejä salaattiin, tai edellispäivän ylijäämä-pastat tai makaronit.

Kanasalaattiin sopii hyvin salaattijuusto tai fetajuusto, erilaiset makaronit ja pastat, kurkku, kevätsipuli tai punasipuli, erilaiset melonit ja tomaatti. Pastan tilalle sopii loistavasti myös vaikka tortillasipsit tai esim. edellispäivän perunat pilkottuna. Kastikkeena yleensä käytetään vaan balsamicoa tai oliiviöljyä.

Butter Chicken (kaupallinen yhteistyö*)

Butter chicken on mieto intialaistyyppinen ruoka, ja tässä kyseisessä ohjeessa ei ole mitään lisäaineita tai muita, vaan ihan sitä ehtaa itseään. Tämä on intialaistyyppisistä ruuista meidän koko perheen suurin suosikki.

Kana, riisi & Kantarellikastike (4 annosta tai 2 aikuisten ja 4 lasten annosta)

4kpl Broilerinfileepihvejä tai rintafileitä, ja nopeaksi marinadiksi esim. 1 lime, hunajaa, sormisuolaa ja oliiviöljyä, riisiä oman maun mukaan (tai vaikka kaura-riisi-sekoitusta tai ohra-riisi-sekoitusta), 1 litra kanttarelleja, 1 iso keltasipuli, 1prk kuohukermaa tai kaurakermaa, 2dl maitoa tai kasvijuomaa, 2rkl vehnäjauhoja, suolaa, pippuria, voita tai kasviöljyä, tuoretta persiljaa ja ruohosipulia. Vihanneksia oman maun mukaan, esim kurkkua ja tomaattia ja maissia.

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita broilerit marinoitumaan suljettuun rasiaan. Yleensä suositellaan ainakin paria tuntia, mutta mä yleensä marinoin niitä vartin tai max. puoli tuntia koska en ehdi kauempaa. Broilerin marinoituessa pese ja pilko kanttarellit. Kuullota sipulit voissa pannulla, ja lisää kanttarellit sekaan. Kun vesi on haihtunut, ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoittele hyvin. Kaada sekaan maito ja kuohukerma, sekä mausteet. Paista broilerit ja keitä riisi ohjeen mukaan. Tarjoile vihannesten ja tuoreiden yrttien kanssa.

Tortillat hunajaseesamipaahdetulla juustolla (kaupallinen yhteistyö*) 

Tämä on herkullinen ja lihaton ruoka, joka maistuu hyvin niin meidän lapsille kuin meille aikuisillekin. Hunaja-seesamipaahto antaa niin herkullista ja ihanan erilaista makua tortilloihin!

Kana kermakastikkeessa, riisi & paahdetut broccolinit & kukkakaalit

4kpl Broilerinfileepihvejä tai rintafileitä, ja nopeaksi marinadiksi esim. öljyä, soijaa, mustapippuria, suolaa & hunajaa tai sinappia (tai molempia), ruokakermaa tai kaurakermaa, broccolineille ja kukkakaaleille sama marinadi kuin tuossa ekassa reseptissä, kurkkua ja tomaattia.

Laita ekaksi summanmutikassa marinadin ainekset yhteen, ja marinoi broilereita 15-30min. Pilko ja marinoi kaalit, ja laita uuniin paahtumaan. Paista broilerit, pilko vihannekset ja keitä riisi. Lorauta paistetun kanan joukkoon purkillinen kermaa tai kaurakermaa.

Erilaiset kanawokit riisillä tai nuudelilla

Kaksi meidän viime aikojen lemppariwokkia on värikäs kanawokki nuudelilla/riisillä  ja mustakaali-kesäkurpitsa kanawokki riisillä. Joskus maustan wokit kokonaan itse, ja toisinaan turvaudun valmiisiin wok-kastikkeisiin, koska niidenkin valikoima on viime aikoina parantunut. Esimerkiksi Santa Marialla on uusia lisäaineettomia wok-kastikkeita, joissa on 45% vähemmän suolaa kuin aiemmissa. Wok-kastikettakaan ei ole pakko lurauttaa koko pussillista, vaan jo puolikkaalla pussilla saa makua ruokaan, ja lisäksi voi heittää itse esimerkiksi hunajaa ja chiliä. 

Perus wok: maustamattomia kanasuikaleita, sipulia, kesäkurpitsaa, porkkanaa (paprika käy hyvin myös, ja erilaiset kaalit kuten lehtikaali tai mustakaali). Pilko vihannekset ja poista kaaleista kova lehtiruoti. Wokkaa nopeasti wok-pannulla, ja heitä proteiinin sekaan. Mausta valmiilla wok-kastikkeella, tai itse esim. vähäsuolaisemmalla soijalla, hunajalla, teriyakikastikkeella, seesaminsiemenillä, pippurilla ja tuoreilla yrteillä.

Kesäkurpitsa-broilerilasagne

Tätä reseptiä on super helppoa muunnella vaihtamalla broileri johonkin kasviproteiiniin ja kesäkurpitsa joko lasagnelevyihin tai vaikka levyiksi leikattuun kukkakaaliin.

Nopea katkarapuwokki (kaupallinen yhteistyö*)

Tämä wokki on nopea ja helppo lemppari, joka maistuu myös lapsille. Mausteisen riisin tilalle on helppoa vaihtaa maustamatonta, ja rapujen tilalla voi käyttää hyvin vaikka lohisuikaleita, nyhtökauraa tai mifua. Vihanneksia voi lisätä sen mukaan mitä kaapista löytyy.

Lohi teriyakikastikkeessa & riisi / aasialaistyyppinen uunilohi

Yksi meidän lemppari kalaruuista on uunilohi, jonka voi maustaa helposti joko valmiilla teriyakikastikkeella, tai tekemällä marinadin itse (ks. linkki). Lapset tykkäävät sekä aasialaistyylisestä uunilohesta, että perinteisemmästä kermaisesta versiosta.  Lohen kanssa marinadista keitetty kastike, sekä riisiä tai jotain muuta sen tyylistä. 

Nachos Supreme nyhtökaura (yhteistyö)

Nachos Supreme toimii loistavasti melkeinpä mistä tahansa kasviproteiinista tai lihankorvikkeesta: nyhtökaura, härkis, mifu, vöner tai sitten ihan vaan käyttämällä enemmän papuja niiden tilalta. Siihen on myös helppo heittää kaikki mahdolliset vihannesten jämät, juustoraastepussien loput ja tortillasipsipussin pohjat.

Härkis-tostadat (8kpl)

2pkt Härkistä, srirachaa, creme fraichea, juustoraastetta, avokadoa, tomaattia, paprikaa, sipulia, tortilloja, taco-maustetta. limen mehua.

Levitä tortilloille creme fraichea tai kaura fraichea, sekä juustoraastetta. Paista uunissa 5-10min. Lämmitä maustamaton härkis pannulla ja lisää sekaan tacomauste (tai käytä texmex härkistä).  Pilko vihannekset ja sekoita keskenään, purista joukkoon limemehua. Tarjoile tostadat ikäänkuin tuoreina pizzoina: alimmaiseksi tortilla, päälle härkis, sitten paljon vihanneksia ja lopuksi vähän creme fraichea ja srirachaa. Tätä voi muunnella käyttämällä kaapista löytyviä kastikkeilla ja vaihtamalla härkiksen tilalle vaikka mifun tai

Vöner salaatilla & riisillä & jugurttikastike

vöneriä viipaloituna, riisiä, kurkkua, tomaattia, salaattia, sipulia ja kastike creme fraiche, jugurtti tai majoneesi (tai vegan mayo).

Paista vöner kevyesti pannulla ja keitä riisi. Pilko vihannekset. Simppeli ja herkullinen kastike: kevytmajoneesia tai vegemajoneesia ja sen kanssa sekaisin srirachaa oman maun mukaan. NAM!

Huh, siinäpä oli viisitoista arkiruokaa. Se on paljon se! Lisää ruokaohjeita löydät esimerkiksi TÄSTÄ POSTAUKSESTA. Mä ajattelin, että perjantai olisi tälle hyvä päivä, kun monet tekee viikonloppuna esimerkiksi koko viikon ruokaostokset etukäteen. Mä suosin sitä, että käydään kerta viikkoon isommin kaupassa ja täytetään jääkaappi aivan äärimmilleen. Pari kertaa viikossa sitten täydennellään vihannesten, hedelmien ja leivän osalta, koska ne vaan loppuu aina kesken. Kiinnostaisiko teitä muuten joskus postaus meidän viikon ruokaostoksista? Sellainen voisi olla hauska tehdä. Ja lisäksi musta ois hauska tehdä tällainen samantyyppinen aamupaloista, että mitä kaikkia erilaisia aamupaloja meillä syödään. Kertokaa ihmeessä jos ideat kiinnostavat. Muuten mä toivottelen kaikille loistavaa viikonloppua <3


25 Responses to “15 helppoa ja nopeaa arkiruokaa meidän perheen ruokalistalta”

 1. Ee sanoo:

  Tää tuli ku tilauksesta! Just tänää tuskailin kun alkaa kyllästyttää meiän ruokalistalla pyörivät samat ruoat ja kaipaan kovasti uusia juttuja! Kiitos tästä siis ja nää menee kokeiluun!

 2. Miia sanoo:

  Joo, ehdottomasti kiinnostaa postaukset ruokaostoksista ja aamupaloista! 🙂

 3. Elina sanoo:

  Olipa kattava ruokapostaus, kiitos! Pitääkin taas tehdä tuota aasialaista sake-lohta, se on ihan meidän perheen suosikki. Kokeiluun menee ehdottomasti myös kesäkurpitsa-broilerlasagne ja härkis-tostadat. Tykkään sun resepteistä ja ruokapostauksista muutenkin, kiva kun niitä on blogissa! 🙂

 4. Äiti sanoo:

  Syökö teidän lapset salaattia ihan oikeesti muka??? Siis niin että saa mahan täyteeen…

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kyllä syö, ja reippaasti syökin! Meillä vihannekset on aina ollut lasten lemppareita. Ja jos katsoit reseptiä, niin esim. meillä on usein salaatissa myös esimerkiksi pastaa tai paahdettua kukka-/parsakaalia, tai vaikka paahdettuja juureksia, proteiinin lisäksi, jolloin se on ihan yhtä täyttävää kuin joku muukin ruoka. 🙂

 5. Kiitos,näistä sai tosi kivoja vinkkejä!!mua kiinnostais myös tietää mitä teillä syödään välipalaksi?! Tuntuu,että välipala on meillä se hankalin ruoka!
  Mukavaa viikonloppua teidän perheelle

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hei mahtavaa kuulla, kiitos paljon <3 Ja voisin hyvin tehdä vaikka just aamu-/ilta-/välipaloista sen postauksen! 🙂 Kiitos ja mukavaa viikonloppua sinnekin!

 6. Hei, tämä oli hyvä postaus! Kaikki tietävät miten vaikeaa on välillä keksiä hyviä arkiruokia, joten tällaiset postaukset ovat todella tervetulleita.

 7. Emminkemmi sanoo:

  Ihanan näköisiä reseptejä.Täytyy kokeilla niistä jotain.Ettekö syö ollenkaan punaista lihaa?Ihanaa viikonloppua teidän perheelle

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos <3 Ihana kuulla! 🙂 Syödään me aina välillä, ehkä 1-2 kertaa viikossa, mutta ajattelin, että on hyvä jakaa nimenomaan vaihtoehtoisia reseptejä punaiselle lihalle, koska ihan kaikkien on hyvä vähentää sen syömistä, ja mikäs parempi tapa vähentää sitä kuin vahingossa, jos on tarpeeksi hyviä reseptejä muista aineksista! 🙂

 8. Hep sanoo:

  Moi, mistä sait hävikin määräksi tuon 500 kg/vuosi/henkilö? Itse olen lukenut nyt muutamia uutisia, joissa kaikissa mainitaan n. 24 kiloa. Toki sekin jo reippaasti, mutta 500 kiloahan olisi yli kilo päivässä.

  Kivoja reseptejä kyllä ja nykyään on ainakin omasta mielestäni niin paljon kasvisproteiinin lähteitä, että kaupassa aina valinnan vaikeus ja lihan korvaaminen superhelppoa 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hei loistavaa että kommentoit, mulla tuli nyt asiavirhe kun luin jotain artikkelia aiheesta, ja ymmärsin väärin! 😀 Korjaan sen heti! Ei ihme että järkytyin tuosta määrästä kun se oli hieman yläkanttiin 😀 Mutta joo, siis ihan totta! Kasviprotskuja on tosi paljon jo! Kiitos kommentista <3 "Euroopan unionin alueella heitetään noin 88 miljoonaa tonnia ruokaa pois vuosittain. Henkeä kohden tämä tarkoittaa 173 kg vuodessa." https://havikkiviikko.fi/tietoa-ruokahavikista/ tuohon määrään verrattuna onneksi me suomalaiset heitetään paljon vähemmän ruokaa pois!

 9. Anile sanoo:

  Hei! Kiva postaus mutta pisti silmään onko tuo kaikki todella arkiruokaa? Aika kallista sellaista mielestäni, paljon erilaisia kastikkeita ja ns.puolivalmista. Syöttekö ollenkaan perunaa? Kasvisten määrä on kiitettävän runsasta :).

 10. Essi sanoo:

  Hei kiitos paljon vinkeistä! Aina sitä ite jämähtää samoihin ruokiin kyllästymiseen asti. Ehdottomasti postaus aamu/väli/iltapaloista! Ja viikon ruokaostokset postaus voisi kans olla hauska! En tiiä miks on aina niin mielenkiintoista nähä mitä muut ostaa 😀 ihanaa syksyä teille <3

 11. Hep sanoo:

  Ai kamala toi Euroopan määrä! Suomalaisellakin jos on jo kaksi kiloa kuussa (tähän varmaan syyllistyn itsekin valitettavasti), mutta tuo on ihan järkyttävää!

 12. Nimetön sanoo:

  Teillä syödään kyllä kivan näköisiä ruokia!
  Meillä taas kokataan paljon sellaisia ”50-luvun ruokia”, niitä, joita valmistui aina mummon keittiössä. Valuurautapannusta en luovu, sillä kun paistaa rapeiksi niin silakat, lihapullat, letut kuin köyhät ritaritkin.
  Paljon laitetaan keittoja ja eteenkin laatikoita: kaalilaatikkoa, silakkalaatikkoa, makaroonilaatikkoa…
  siskonmakkarakeitto on kuopuksen suosikki, kasvissosekeitto esikoisen.

 13. Riina sanoo:

  Kiinnostaa ruokaostokset! Oon jostain käsittämättömästä syystä koukuttunut Youtube videoihin joissa amerikkalaiset perheenäidit esittelee niiden kauppaostoksia. Ne käy aina siinä Costco kaupasta josta saa jumalattoman isoja määriä ruokaa niiden viiteen arkkupakastimeen ja ruokahuoneeseen 😀 samaan aikaan omaan minijääkaappiin mahtuu maks kahden ruoan + aamu ja iltapala tarpeet.

 14. Ilona sanoo:

  Olipas kiva postaus! Arkiruokia on välillä tosi vaikea keksiä, ja hyviksi todettuihin vanhoihin resepteihin jää jumiin turhan helposti. Tästäkin taitaa lähteä kokeiluun muutama uusi tuttavuus 🙂

  Ilona / https:/stalkkaamunelamaa.blogspot.fi

 15. Suvi sanoo:

  Hei, tosi kiva postaus! Tästä saa niin kivasti muunneltua omiakin perusruokia uuteen uskoon! 🙂 Minua kiinnostaisi tietää, että kiinnitätkö ruokaostoksilla minkä verran huomiota ruuan eettisyyteen ja ilmastoystävällisyyteen jne, kun kuitenkin samoista aiheista esimerkiksi lastenvaatteista puhuessa puhut paljon? 🙂 En siis tarkoita, että tarvitsisi vertailla mitään kasvisruoka vs. liha, vaan ihan yleisesti, kiinnitätkö tällaisiin asioihin huomiota ruokaostoksilla? 🙂

 16. R sanoo:

  ehdotin näitä kaikkia vaimolle ja vastaus oli ”Siisckun en jaksa alkaa vääntää mitä ihmempiä”. joten jos sais jotain helpompaa, thanks.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.