Sunnuntai kansallismuseossa lasten kanssa

29.09.2019

Vietettiin lasten kanssa tätä sunnuntaita kansallismuseossa. Aamupäivällä meillä ei ollut vielä mitään suunnitelmia, paitsi Otto teki pari tuntia yhtä ryhmätyötä ja mä yritin vuorotellen leikkiä lasten kanssa ja selvittää yläkertaa edelleen hallitsevaa lomareissun jälkeistä pyykkisumaa. Kouluhommien jälkeen Otto tuli yläkertaan ja ehdotti, että lähdettäisiinkö käymään Suomen kansallismuseossa. Mä innostuin heti! Olin itse miettinyt tälle päivälle metsäretkeä, mutta en kyllä koskaan kieltäydy museokäynnistä. Lapsetkin innostuivat siitä ja lounaan jälkeen me lähdettiin kohti keskustaa. Kansallismuseon sisäänpääsy oli alle 18-vuotiailta ilmainen ja aikuisilta maksoi 12 euroa/hlö.

Kuopus nukahti matkalla ja jatkoi unia vielä rattaissa, joten saatiin käydä esihistoriallinen aikakausi ja keskiaika läpi ihan isojen kesken. Oli niin mahtavaa nähdä miten hienosti kansallismuseo oli uudistunut, sillä mun edellisestä käynnistä siellä (jos ei barbie-näyttelyä lasketa) oli vierähtänyt jo varmasti 15 vuotta. Se oli vähintään yhtä vaikuttava nyt kuin silloin lapsena. Oli niin mielenkiintoista lukea ja nähdä kaikkea ja erityisen iloinen olin siitä, miten kiinnostuneita lapset olivat historiasta.

Kierrettiin myös valtakunta-näyttely, joka kertoo suomalaisten vaiheista kirkon ja Ruotsin maallisen vallan hallinnassa sekä Venäjän keisarikunnan osana. Siellä lapset kokeilivat VR-laseja, joilla pääsivät Aleksanteri II rinnalle valtaistuinsaliin ja nähtiin upeat muhkeat laahukset. Käytiin myös ihmettelemässä savupirttiä, joka oli aika täydellinen vastakohta aateliston asuinoloille. Savupirteissä asui suuri osa suomalaisista vielä muutama sata vuotta sitten.

Käytiin läpi kaikki Suomen presidentit ja lapset kävivät ottamassa itsestään ”tulevaisuuden presidentti” -potretit valokuvauskopissa. Oman kuvan sai sitten nähdä seinällä muiden presidenttien vieressä. Ihan mieletön idea!

Lapsia kiinnosti kovasti myös viime vuosisata ja oli itsellekin tosi mielenkiintoista nähdä 1900-luvun historiaa. Äitiyspakkauksessa olleita vaatteita, vanha neuvolakortti, kerrostalon kokoisia Vuokkosten yösiteitä äitiyspakkauksesta ja tietysti videota lama-ajan Suomesta. Siinä taisi pyöriä joku vanha haastattelu, jossa oli haastateltu miestä, jonka tittelinä oli ”mainos-mies”. Käytiin istumassa saunan lauteilla ja katsomassa videota saunovista suomalaisista. Siellä oli kyllä tosi Suomi-meininki.

Käytiin myös ”hevi-käytävässä” kuuntelemassa suomalaista metallimusiikkia. Koko perhe tykkäsi, kuten kuvista näkyy!

Kansallismuseon ylimmässä kerroksessa oli lapsille tarkoitettu Vintti, missä lapset pääsivät kokeilemaan ja koskettamaan kaikkea. Siellä sai nousta ratsaille ison hevosen selkään, leikkiä kauppaa vanhan ajan kaupassa tai jauhaa kahvia kahvimyllyllä. Saipa siellä tehdä mattoa kangaspuilla ja käydä istumassa vähän valtaistuimellakin. Meidän lapsista hauskinta vaikutti kuitenkin olevan äänestäminen. Siellä sai äänestää omasta mielestään Suomen kuuluisinta ihmistä. Museon työntekijä antoi ihan äänestyslipukkeen, lapset kävivät yksitellen äänestyskopissa äänestämässä, sitten lipuke leimattiin ja tiputettiin laatikkoon itse. Ihan niinkuin oikeissakin vaaleissa. Olisipa hauska kuulla kuka on Suomen lasten mielestä Suomen tunnetuin ihminen, toivottavasti äänestyksen tulokset julkaistaan joskus jossain.

Meillä vierähti museossa yli kolme tuntia! Oltiin suunniteltu lähtevämme kävelylle vielä Töölönlahden rantaan museoreissun jälkeen, mutta kun päästiin ulos museosta, meillä kaikilla oli jo kiljuva nälkä ja ajeltiin kotiin laittamaan ruokaa. Oli ihana museo-sunnuntai. Mä rakastan kun saan näyttää lapsille historiaa ja kulttuuria.

Se oli sellainen sunnuntai se. Ensi viikolla tiedossa on paljon kaikkea hauskaa ja viikko huipentuu vihdoin 8-vuotiaan synttärijuhliin (sukulaissynttärit), tällä viikolla juhlittiinkin jo yhteiskaverisynttäreitä isolla porukalla Hoplopissa seitsemän synttärisankarin voimin. Oli aivan ihanan stressitön ja helppo vaihtoehto, näin sai niputettua seitsemät juhlat syyskuulta yhteen iltaan. Paikalle oli kutsuttu koko luokka ja halukkaat saivat tuoda mukanaan yhden lahjan, jotka sitten arvottiin sankareiden kesken tasan. Toivottavasti tämä sama käytäntö toteutuu ensi vuonnakin.

Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille <3  


15 Responses to “Sunnuntai kansallismuseossa lasten kanssa”

 1. Anomuumi sanoo:

  Moikka! Mulla ois pari kysymystä podcastiin liittyen. Mulla on vähän mennyt ohi, että keille se on suunnattu? Oon kyllä tykännyt jaksoista, mutta viimeisintä lukuun ottamatta ne on tuntunut pitkälti vanhan kertaukselta. Onko tulossa aiheita, joita et olisi blogissa vielä käsitellyt? Tai pureudutaanko aiheesiin syvemmin tai eri kantilta jossain vaiheessa?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moikka! Podcastia tehdessä ei voi olettaa, että kaikki tietävät keitä me ollaan tai mikä meidän tarina on, siksi siellä on käsitelty myös sellaisia aiheita, jotka osalle ovat täältä tuttuja. Moni on kuullut meistä ensi kertaa podin kautta. Koen silti, että ollaan pureuduttu jokaiseen aiheeseen syvemmin ja eri kantilta podissa kuin täällä, teksti on kuitenkin aivan erilainen muoto kuin puhe. Täältä blogista ei myöskään näe tai kuule Oton näkökulmaa aiheisiin samalla tavalla. 🙂 Mutta etenkin tässä kauden vikoissa jaksoissa on jo enemmän sellaisia aiheita, joita käsitellään aivan uudella tavalla tai ensimmäistä kertaa, kun nyt ehkä voi jo ajatella, että ollaan tultu tutuksi muillekin kuuntelijoille, kuin vanhoille blogin seuraajille. 🙂

 2. ida ihana sanoo:

  Ihana postaus ja niin kiva, kun käytte lasten kanssa museoissa, ja he niistä jo tykkäävät!:) Suosittelen lasten kanssa myös luonnontieteellistä museo, lasten kaupungin museota senaatintorilla ja Heurekaa 🙂
  Ihanaa alkavaa viikkoa!<3
  Ida Kotona kaupungissa -blogista
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos ihana Ida <3 Nuo kaikki onkin tsekattu lasten kanssa ja kaikista tykätty! Luonnontieteellisessä museossa ei olla käyty nyt vissiin pariin vuoteen, siellä voisi siis piipahtaa seuraavaksi 🙂 Se on niin kiva paikka! Ihanaa viikkoa sinne <3

 3. Nimetön sanoo:

  Meidän lapset ovat aina tynneet museoista!
  Itselläni on Museokortti. Helsingissä se on kätevä, sillä lapset pääsevät siellä ilmaiseksi niin moneen museoon. Kun aikuisella on Museokortti, kynnys mennä sisään vaikka vain piipahtamaan on todella matala. Ihan vaikka vain junaa odotellessa pistäytyä Kiasmassa tai Ateneumissa.
  Esimerkiksi Turussa lapsilta peritään museoihin pääsymaksu, jolloin retkelle tulee aina eri tavalla hintaa. Ja kyllä, kyllä, ymmärrän museon kulut ja muut, mutta toivoisin Museokortista sellaista lasten versiota, jolloin koko perhe voisi kertainvestoinnilla vain nauttia museopäivistä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Museokortti on kyllä ihan huippu ja se on hienoa, että Helsingissä sillä pääsee joka paikkaan. Se todellakin laskee kynnystä mennä piipahtamaan museossa vaikka lyhyenkin aikaa. Laajenisipa tämä käytäntö muihinkin kaupunkeihin vielä laajemmin :)!

   • Nimetön sanoo:

    Museokortti toki toimii koko Suomessa, mutta sen hinta (69 e) on tällä hetkellä sama niin lapsille kuin aikuisillekin.
    Aikuisten kohdalla investointi maksaa itsensä helposti takaisin, kun kertakäynnin hinta on kympin tai enemmän.
    Mutta kun lasten lippu maksaa vaikka sen vitosen, ei museokortti ole yhtä varma valinta.
    Ja siis vaikka tuo vitonenkin lipusta, ei tietysti kuulosta suuremta summalta. Mutta kun sinne museoon vie vaikka kolme lasta, niin viisitoista euroa on jo ihan oikea summa. Ei siinä enää pistäydytä museossa katsomassa ”sitä yhtä taulua”.

 4. Vitsit miten kivalta näyttää. 🤩 Just mietin, että onko meidän pienin liian pieni Kansallismuseoon (Luonnontieteellinen museo oli ihan hitti), mutta ehkä me tehdään museoretki tästä rohkaistuneena. Onhan tuolla näemmä vaikka mitä. Mä oon käynyt museossa viimeksi lapsettomana, joten en ole pannut merkille mitään lasten juttuja.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Joo siellä oli ihan super kivaa ja just se vintti-työpaja lapsille oli tosi iso, vähän kuin lasten kaupunki mutta vielä enemmän tekemistä! Meidän taapero ainakin tykkäsi tosi paljon <3

 5. M sanoo:

  Onko Ihanat erilaiset perheet -sarja jo loppunut? Eikö uuden kirjoituksen pitänyt ilmestyä aina kuun viimeisenä sunnuntaina?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ei ole loppunut ja olet ihan oikeassa, että piti. En ole vielä huikannut tästä isommin, mutta syyskuun postaus valitettavasti siirtyi, koska olin itse kipeänä alkukuun ja sitten oltiin Mallorcalla loppukuu, niin en pystynyt toteuttamaan haastattelua ajoissa. Harmittaa hurjasti, koska ihan mun lempparijuttuja on tämä sarja! Mutta ilmoitan heti, kun postaus ilmestyy. 🙂

 6. Titta sanoo:

  Moikka! Käytättekö näillä reissuilla julkisia vai meettekö omalla autolla? Jos menette omalla autolla, löytyykö ytimestä helposti parkkipaikkoja?

 7. Piia sanoo:

  Lämmin suositus Rahamuseolle! Oli meidän koululaisista ja itsestäni todella mielenkiintoinen, ja maksuton, elämys viimeksi Hesan reissulla.

 8. Mila sanoo:

  Siis asutte Helsingissä, mutta menette autolla keskustaan? Ja Museokortti tosiaan toimii ihan koko Suomessa, ei pelkästään Helsingissä.

 9. Tuudeluu sanoo:

  Moi. Kaipaatko koskaan isää elämääsi? Vaikutat niin reippaalta asian suhteen tai muutenkin elämään. Itsellä isä elää mutta on alkoholisti. Saako mielestäsi aikuisena olla surullinen joskus kun lapsilla ei ole isovanhempia tai on mutta eivät ole kiinnostuneita jälkeläisistään. Onko sinulla surua ja miten sen kanssa elät. Kiitos jos vastaat ja mukavaa syksyä.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.