Luukku 7: Kuivatut appelsiinit | DIY seinäkoriste

07.12.2019

Mun muutama vuosi sitten tekemäni postaus kuivatuista appelsiineista on noussut yhdeksi joulun ajan hiteistä. Se nousee tasaisesti luetuimpien postausten listalla aina joulun aikaan, tälläkin hetkellä sitä luetaan kymmeniä tai jopa satoja kertoja päivässä. Ei mikään ihme, sillä kuivatut appelsiinit ovat erityisen trendikkäitä juuri nyt. Eikä varmasti vähiten siitä syystä, että niistä on todella helppoa tehdä ekologisia ja kauniita joulukoristeita niin kuuseen kuin seinällekin. Viimeksi mä tein kuivatuista appelsiineista köynnöksen, serviettikoristeet sekä riippuvia joulukoristeita. Tällä kertaa törmäsin vähän toisenlaiseen (mutta ihanaan) ideaan Pinterestin ihmeellisessä maailmassa.

Erilaiset roikkuvat macrame-koristeet on todella trendikkäitä tällä hetkellä ja vähän niiden tyyliin voi toteuttaa riippuvan seinäkoristeen myös kuivatuista sitrushedelmien viipaleista. Viimeksi kuivasin vain appelsiineja, mutta nyt otin mukaan myös limejä, jotta sain vähän vaihtelua viipaleiden ulkonäköön ja kokoon. Ne meidän monta vuotta sitten kuivatut appelsiinit ovat muuten edelleen meillä esillä keittiön ikkunassa. Vuosien saatossa appelsiiniviipaleet on tummuneet kyllä, mutta edelleen ne ovat tosi kauniita ja rustiikkisia mun mielestä. Ne on meillä esillä ympäri vuoden.

Olin ihan unohtanut miten mielettömän upea tuoksu siitä tulee, kun kuivaa sitrussiivuja raollaan olevassa uunissa tuntien ajan. Koko kodissa leijuu ihana joulun tuoksu. Tämä ohje on ihan todella helppo ja tässä se tulee:

DIY Seinäkoriste kuivatuista appelsiineista

Tarvikkeet:

Puukeppi haluamasi levyisenä (kuitenkin vähintään n. 50cm, voi olla leveämpikin)

3kpl appelsiineja

3kpl limejä

juuttinarua

iso parsinneula

Viipaloi appelsiinit ja limet ohuiksi siivuiksi ja levitä uunipellille. Kuivata uunissa 75 asteessa 5-7 tuntia. Laita lusikka tai joku muu uunin luukun väliin, jotta se pysyy raollaan ja neste pääsee haihtumaan pois. Kuivatuksen jälkeen nostele viipaleet talouspaperin päälle pöydälle ja jatka kuivatusta siinä kunnes paloista ei irtoa enää milliäkään nestettä. Pujota juuttinaru parsinneulan silmiään ja ompele sitrusviipaleet yhteen 5-6 nauhaksi. Jätä nauhan päähän narua ja solmi nauhat roikkumaan puukepistä tasaisin välein. Kepin voi ripustaa seinälle solmimalla juuttinarusta siihen vielä ripustusnauhan.

Mun mielestä tästä tuli aivan ihana ja kotoisan näköinen ja olen aika varma, että tämäkin tulee olemaan meillä esillä vuoden ympäri eikä ainoastaan näin joulun aikaan. Koristeen väreihin saa vaihtelua esimerkiksi veriappelsiineista (joita en vielä pari viikkoa sitten askarrellessani onnistunut löytämään kaupoista), limeistä tai sitruunoista.

Oletteko te askarrelleet itse kuivatuista appelsiineista koristeita? 


7 Responses to “Luukku 7: Kuivatut appelsiinit | DIY seinäkoriste”

 1. Avatar Tähti sanoo:

  Tää on tosi kiva ja kaunis koriste, mut miusta ei oo ihan hirveen ekologista pitää uunia päällä koristeen takia 5-7 h. Toimiskohan tämä sama juttu niin, että kuivattais viipaleet huoneilmassa muutaman päivän / viikon ajan? Täytyy ehkä kokeilla toimisiko tämä niin. :)

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Niin, vastaavasti voi pitää uunia kovemmalla lämmöllä esim. 2-3h, en tiedä kumpi vie enemmän energiaa, 5-7h ja 75 astetta, vai sitten 2-3h ja esim. 100 astetta, mutta kovemmilla asteilla saa olla tarkkana, ettei vahingossa paista viipaleita. Uunikuivatuksen jälkeenkin kestää vielä n. 12-24h kuivattaa viipaleet huoneilmassa, joten voi olla, että ainakin viikko kestäisi jos pelkässä huoneilmassa kuivattaa.

 2. Avatar anna sanoo:

  Hieno ja sopii moneen sisustukseen. 😍 Voisin kokeilla askarrella.

 3. Avatar Emma sanoo:

  On kyllä todella hieno <3

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.