Joulun ihanimmat kirjalahjat jokaiselle

20.12.2019

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä WSOY:n ja Indieplacen kanssa.

Olen niin fiiliksissä siitä, että tänä vuonna olen saanut luettua niin paljon. Olen lukenut enemmän kuin menneinä viitenä vuotena yhteensä. Lukeminen on niin parasta, eikä takaisin vanhaan suosikkiharrastukseen kiinni pääseminen vaatinut muuta kuin pienen annoksen päättäväisyyttä ja ison annoksen mielenkiintoisia, ajatuksia herättäviä ja koukuttavia kirjoja. Ja niitä olen todellakin siis löytänyt! Tässä postauksessa vinkkaan parhaat kirjalahjat jouluksi 2019 kaikille vauvasta vaariin. Nämä kirjat ovat löytyneet omalta lukulistalta tänä vuonna ja/tai löytyvät lahjasäkistä paketoituna omille sukulaisille tai ystäville. Jos ei tältä listalta löydy sopivaa kirjaa niin sitten on kyllä maailmankirjat sekaisin, sillä tässä on oikeasti jokaiselle jotain!

Kirjalahjat alle kouluikäisille ja/tai yhdessä luettavaksi

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola, kuvitus Salla Savolainen: Heinähattu, Vilttitossu ja kana

Heinähattu ja Vilttitossu oli mun suurimpia lemppareita omassa lapsuudessa. Ahmin niitä kirjoja oikeasti monta päivässä aina lomilla ja viikonloppuisin. Sarjan uusin tulokas, Heinähattu, Vilttitossu ja kana on vähintään yhtä hauska kuin aiemmat osat. Luettiin se iltasatukirjana nyt syksyllä ja se kelpasi kaikille taaperosta tokaluokkalaiseen. Kirjassa Vilttitossu on yksinäinen, sillä Heinähattu on lähtenyt sulkapalloleirille. Alibullenin neidit kuitenkin löytävät Vilttitossulle uuden ystävän, Anita-kanan. Vilttitossu opettaa sille temppuja ja kana osoittautuu niin mahtavaksi ystäväksi, että Vilttitossu ottaa sen nukkumaan Heinähatun sänkyyn. Heinähatun palatessa Anita-kana yhtäkkiä katoaa, mistä alkavat suuretsinnät. Yllättävä löytö muuttaa Anita-kanan koko elämän.

Vuokko Hurme & Anni Nykänen: Karkkikirja

Karkkikirjassa kerrotaan hauskoja faktoja ja nippelitietoa mistäs muustakaan kuin karkista. Me luettiin tämä syksyllä iltasatuna ja lapset tykkäsivät tosi paljon. Kirjassa kerrotaan karkkien historiaa ja mukana on myös hauskoja testejä ja pelejä. Mahtava kirja yhdessä lasten kanssa luettavaksi vaikka konvehtirasian kera.

Elina Hirvonen & Mervi Lindman: Prinsessa Rämäpää ja vessasanat

Prinsessa Rämäpää on pikkuinen tyttö, mutta myös taikavoimia omaava prinsessa.  Hän aloittaa eskarin, mutta kaikki ei mene ihan niinkuin hän suunnitteli. Kaikki tuntuu menevän ihan päin prinkkalaa ja Rämäpään päässä on pelkkiä vessasanoja! Hauska kirja nauratti meillä koko perhettä taaperosta Ottoon. Siis meidän taapero aivan ulvoi naurusta, kuten kuvista näkyy. Tätä on kyllä kiva lukea yhdessä ja tarina on aivan super hellyyttävä, muutamasta vessasanasta huolimatta (tai juuri niiden takia).

Disney elokuvasuosikit: Frozen II

Tämä kirja johdattelee uuden elokuvan tarinaan, eli tästä kaikki vasta alkaa! Upea kuvitettu tarina, joka kannattaa lukea ennen kuin käy katsomassa joulupäivänä ilmestyvän uusimman elokuvan.

Disney Frozen: Lumen valtakunta

Tämä kirja on syvempi katsaus upean satumaiseen Arendeliin, sekä Kuningatar Elsan ja Prinsessa Annan lumoavaan linnaan. Kirjassa esitellään Arendelin linnaa ja kaupunkia ja kerrotaan paljon hauskoja juttuja, joita ei muuten tietäisi mistään.

Pikkukakkosen iltasatukirja

Pikkukakkosen iltasatukirjassa on 20 ihanaa tarinaa lapsista, aikuisista, eläimistä ja esineistä. Kokoelmakirjassa on satuja kahdeksalta tunnetulta kirjailijalta, mm. Juha Itkoselta, Tuomas Kyröltä ja Heli Laaksoselta. Kirjan mukana tulee myös CD, jolla Pirkka-Pekka Petelius tulkitsee satuja, eli niitä voi myös kuunnella. Aivan hurmaavia ja juuri sopivan mittaisia iltasatuja niihin iltoihin, kun ei jaksa tai ehdi lukea kokonaista kirjaa. Suosittelen kaikille leikki-käisille ja heidän vanhemmilleen lämpimästi.

Kirjalahjat koululaisille, jotka lukevat itse

Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Tämäkin luettiin nyt syksyllä iltasaduksi koko porukalle. Myös taapero jaksoi hyvin kuunnella! Risto Räppääjät sopivat luettavaksi niin yksin kuin yhdessäkin. Uusimmassa kirjasssa Riston ja Rauhan luo tulee vierailulle ujo Elmeri-niminen poika, joka ärsyttää Ristoa. Kirjan lopussa Elmeri kuitenkin osoittautuu ihan teräväksi kaveriksi, josta on Ristollekin iloa. Kirja nauratti alusta loppuun asti.

Riina ja Sami Kaarla: Pet Agents: Täältä tullaan lemmikit & Pet Agents: Varkaan jäljillä

Pet Agents -sarja kertoo Kati-e -nimisestä tytöstä ja hänen rakentamastaan lentorobotista nimeltä Ti-bot. Yhdessä he ovat Pet Agents ja ratkovat kaikki lemmikkeihin liittyvät pulmat. Kirjoissa on sopivasti tekstiä ja runsaasti kuvitusta, sopivat siis hyvin sellaisillekin koululaisille, jotka ovat aika vasta oppineet lukemaan. Kirjasarjan kolmas osa ilmestyy keväällä 2020. Meidän esikoinen on lukenut jo molemmat nämä ja tykkäsi kovasti molemmista.

Paula Noronen ja Terese Bast: Supermarsu ja kavala koodi

Supermarsu on yksi meidän koululaisen lemppari-kirjasarjoista ja uusin osa on varmasti hänelle mieluisa lahja myös. Se odottaa paketoituna jouluaattoa. Uusimmassa osassa Emiliaa pännii kun kaikki pelaavat kännyköillään Anteron tähti -peliä aamusta iltaan, jopa opettajat. Emiliakin rakastaa pelaamista, mutta uudessa pelissä on jotain tosi outoa. Koko kaupunki talsii kuin hypnotisoituneena nenä kiinni ruudussa. Miksi Rasva-Anteron isän kehittämä peli koukuttaa niin pahasti? Supermarsu ja Emilia ratkaisevat mysteerin ja heidän täytyy pelastaa kaupunki tuholta!

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja 14: Remppaa pukkaa

Vähän aikaa sitten ilmestynyt Neropatin päiväkirjan 14. osa on nauruhermoja kutkuttavaa hauskanpitoa alusta loppuun asti. Kirja on helppo lukea ja se on tehty hauskasti sarjakuvatyyppisesti. Meidän esikoinen luki sen yhdessä päivässä ja vähän aikaa sitten hän kertoi lukeneensa sen vielä toisenkin kerran, kun se oli vaan niin hyvä. Neropatin päiväkirjan 14. osassa Heffleyn perhe saa yhtäkkiä perinnön ja päättää rempata kotinsa aivan uuteen uskoon. Pian kuitenkin selviää, että remppahommissa piilee vaara. Kun tilanne ajautuu kriisiin, ei ole enää selvää voiko perhe edes jäädä taloon vai joutuvatko he muuttamaan pois!

Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras & Huijarin oppipoika

Taikuri ja Taskuvaras aloitti maagisen fantasiatrilogian, joka on täynnä silmänkääntötemppuja, romantiikkaa ja jännitystä. Toinen osa Huijarin oppipoika ilmestyi tänä keväänä. Kirjoissa seikkailee Mina, joka asuu kadulla ja varastelee henkensä pitimiksi. Tom taas on nuori keksijä ja taikuri, jonka Ihmeiden teatteri lumoaa yleisönsä ilta illan jälkeen. Mina ja Tom kohtaavat 1800-luvun Helsingissä ja heidän kohtalonsa kietoutuvat alusta asti yhteen. Molempien menneisyydessä on pahoja selvittämättömiä asioita ja Mina ja Tom joutuvat juonittelun pyörteisiin ja ajojahtiin, josta voi selvitä vain rohkeudella. Tämä sarja sopii jo edistyneemmille lukijoille ja fantasian ystäville.

Kirjalahjat dekkarien ystäville

Ilkka Remes: Kremlin nyrkki

Ilkka Remes on mulle tuttu jo lapsuudesta, mun äidin ja papan kirjahyllyistä. Niitä on tullut itsekin luettua monen monta ja uusinta kirjaa Kremlin nyrkkiä on ehditty tituleerata jo Remeksen parhaaksi. Annettiin tämä Oton isälle isänpäivälahjaksi ja paketoin tällaisen myös omalle papalleni joulupakettiin.

Max Seeck: Uskollinen lukija

Suomen kärkitrilleristeihin lukeutuvan Max Seeckin neljäs dekkari Uskollinen lukija on ihan älyttömän koukuttava kirja, joka yllättää ihan koko ajan! Luin tämän nyt syksyllä, enkä meinannut malttaa laskea kirjaa käsistäni hetkeksikään. Menestyskirjailijan vaimo murhataan tavalla, joka on kopioitu suoraan hänen kirjastaan. Seuraa murha-aalto, joka järkyttää kaiken nähneitä poliisejakin. Max Seeckin teosten käännösoikeuksia on myyty useisiin maihin, enkä todellakaan ihmettele miksi!

Arttu Tuominen: Verivelka

Verivelka aloittaa uuden DELTA-sarjan, joka kuvaa suomalaista poliisiyksikköä tuoreella tavalla. Sarjassa poliisiyksikkö ratkoo traagisia rikoksia, jotka laittavat heidät pohtimaan myös omia tekojaan ja arvojaan. Verivelka -kirjasa Porin Ahlaisissa tapahtuu raaka surmatyö. Tapauksella on useita silminnäkijöitä, mutta vain vähän surijoita. Perheenisä ja komisario Jari Paloviita ryhtyy selvittämään tapausta, johon pian kietoutuvat mukaansa myös hänen omat poikavuosien kovat muistot, joita ei voi pyyhkiä pois. Tätä ajattelin itse joulupakettiin appiukolle.

Kirjalahjat tunteita herättävien tarinoiden ystäville

Suvi Vaarla: Westend

Luin Westendin mun ja Oton mökkireissulla. Siinä on hurjasti tuttuja yksityiskohtia omastakin lapsuudesta 90-luvulta. Se on kiehtovaa ajankuvaa ja Suvi Vaarla kirjoittaa tosi koskettavasti Elinasta ja hänen perheestään, joka ensin nauttii nousukaudesta ja sitten tippuu kovaa ja korkealta laman iskiessä kunnolla Suomeen. Westend kertoo tosi tarkkanäköisesti lama-ajan nuorista, jotka eivät uskalla kiintyä liikaa, koska kaikki mikä ihmiselle voidaan antaa, voidaan myös ottaa pois. Tunnistan noita tunteita myös itsestäni: kun on kokenut oman äidin vakavan sairastumisen kuin salaman kirkkaalta taivaalta, se pelko siitä, että kaikki vaan loppuu yhtäkkiä, on aina läsnä. Ihan älyttömän hyvä kirja!

Sofie Sarenbrant: Kerjäläinen

Kerjäläinen on koukuttava, viihdyttävä ja siihen on helppo tarttua. Sofie Sarenbrant kyllästyi itse lukemaan rikoskirjoja elämäänsä tympääntyneistä rikospoliiseista ja kehitti oman, raikkaan nuoren perheellisen poliisin Emma Skjöldin, jolle tuntui heti olevan kysyntää. Sofie Sarenbrantin dekkarit on sopivan kevyttä, mutta kuitenkin älyttömän jännittävää luettavaa. Sarenbrant palkittiin juuri Ruotsissa vuoden parhaana dekkarikirjailina, enkä todellakaan ihmettele miksi. Itse luin kirjan ihan muutamassa päivässä, vaikka meneillään oli yksi syksyn tapaamisten ja työntäyteisimmistä viikoista. Oli tarpeeksi koukuttava kirja, niin tuli otettua kirja esiin helposti silloinkin, kun aikaa lukea oli vain pieni hetki.

Jussi Nikkilä: Näyttelijä

Näyttelijä on näyttelijä Jussi Nikkilän esikoisromaani, joka on kaunistelematon kuvaus itsensä kadottamisesta ja ulkopuolisuudesta, siitä mitä tapahtuu, kun mahdollisuuksia täynnä ollut maailma alkaa näyttää vieraalta ja pelottavalta. Kirja kertoo siitä, kun teatterikoulusta valmistunut näyttelijä on menestynyt ja päässyt elokuviin ja näytelmiin, mutta yhtäkkiä roolit loppuvat ja näyttelijä jää kotiin hoitamaan pientä tytärtä. Päivät toistuvat samankaltaisina ja kertojasta alkaa tuntua, että hän on menttänyt jotain, mitä ei voi saada enää koskaan takaisin. Olin kuuntelemassa kun Jussi Nikkilä itse luki kirjaa ääneen ja siinä kuunnellessani mun eka ajatus oli, että Otto tykkäisi tästä kirjasta. Otto tykkää lukea, mutta hän ei silti lue paljoa kirjoja. Näyttelijän hän kuitenkin luki ihan ennätysajassa ja tykkäsi niin paljon, että siteerasi kirjaa mulle jatkuvasti. Olin siis oikeassa! Pitää itsekin lukea tämä pian.

Kirjalahjat heille, jotka pitävät elämäkertakirjallisuudesta:

Maria Veitola: Toisinpäin

Maria Veitola antoi seuraajille mahdollisuuden kysyä häneltä ihan mitä tahansa ja kirjassa hän vastaa seuraajien kysymyksiin. Kirja on suunniteltu niin, että sitä voi alkaa lukemaan ihan mistä kohdasta vaan, vaikka keskeltä tai lopusta. Mä luin tämän yhden iltapäivän aikana ja tykkäsin kovasti. Oli mielenkiintoista lukea Marian näkemyksistä kaikesta maan ja taivaan välillä ja mun mielestä kirjan idea oli tosi hauska ja erilainen. Toisinpäin sopii kaikille Veitola-faneille loistavasti! Mulla oli kunnia tavata Maria kirja-aamiaisella ja sain vielä omistuskirjoituksen mun kirjaan.

Beata & Malena Ernman & Greta & Svante Thunberg: Sydämen asialla – perhe ja planeetta kriisissä

Ilmastoaktivisti Greta Thunbergin ja hänen perheensä koskettava tarina. Greta Thunberg nousi maailmanlaajuiseen julkisuuteen elokuussa 2018 ryhtymällä koululakkoon saadakseen huomiota ilmastokriisille. Ilmastokysymyksestä tuli Gretalle intohimo ja elämän tarkoitus. Tämä kirja kertoo Gretan ja perheen tarinan jo lapsuudesta asti ja se on todella ajatuksia herättävää luettavaa. Yksi mun suosikkikirjoista tänä syksynä ehdottomasti. Sydämen asialla sopii kaikille, joita tämä aihe kiinnostaa.

 

Aineettomat kirjalahjat: Kuunteluaikaa BookBeatiin

Bookbeatin lahjakortti on aina varma vaihtoehto, jos ei osaa päättää minkä kirjan antaisi tai ei halua antaa fyysistä lahjaa. Bookbeatista löydät kaikki nämä, sekä esimerkiksi supersuositun Soturikissat -kirjasarjan, jonka ensimmäiset 10 osaa ilmestyi sinne TÄNÄÄN! Soturikissat on Erin Hunterin mahtava fantasiakirjasarja kouluikäisille, josta on tullut ihan huikea ilmiö. Sarjan ympärille järjestetään tapahtumia ja sen ympärille on syntynyt mahtava yhteisö. BookBeatin lahjakortti on mahtava viimehetken lahja ihan jokaiselle.

Tykkäättekö te antaa kirjalahjoja? Mikä on teidän lemppari-kirja, jonka olette lukeneet tänä vuonna?


2 Responses to “Joulun ihanimmat kirjalahjat jokaiselle”

  1. Nimetön sanoo:

    Jos jotain, niin tuollaisen lahjakortin kuunneltaviin kirjoihinntahtoisin joululahjaksi!
    Kivut pitävät usein hereillä öisin. Valoja ei silti viitsi pitää päällä oikeaa kirjaa lukeakseen, enkä halua öisin selata valoisaa kännykkääkään (se käy sitäpaitsi melkoisen tylsäksi melkoisen nopeasti). Kuuntelen kuulokkeilla nykyisin maksuttomia podcasteja, mutta ”oikeiden kirjojen” kuunteleminen voisi olla kyllä mielenkiintoisempaa. Öihin kun kaipaan enemmän yhden äänen tarinaa kuin moniäänisiä keskusteluja (tämä rajaa podcast valikoimaa jo aika lailla).
    No, ehkä joskus tuohonkin on vielä varaa.

    Lahjapaketteihin on tullut käärittyä lasten toivomia kirjasarjoja, kuten Miisaa ja Iceheartseja. Yleensä pyrin löytämään lahjakirjatkin käytettyinä, mutta tänä vuonna myös uusia on mahtunut joukkoon.

  2. Emma sanoo:

    kirjat on ihan parhaat lahjat <3

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.