Luukku 21: 7 vinkkiä rennompaan jouluun

21.12.2019

Olen törmännyt viime aikoina somessa liian moneen artikkeliin siitä, kuinka joulu aiheuttaa stressiä ja ikävää fiilistä tai kuinka moni perhe ei voi viettää sellaista joulua kuin haluaisi, vaan joulu menee esimerkiksi rampatessa kyläpaikasta toiseen. Joulu on yksi vuoden ihanimpia juhlia (mulle) ja tuntuu kaukaiselta ajatukselta, että en voisi viettää sitä kuten itse haluan. Ymmärrän, että olen tosi ”onnekas” siinä, että saan viettää perheeni kanssa juuri sellaisen joulun kuin itse haluan. Toisaalta, onnekkuus joulun vietossa on seurausta epäonnesta ja surusta: meillä on molemmilla vain yksi vanhempi ja meidän vanhempien yksi ainoa elossa oleva isovanhempi on niin kaukana, että vierailu jouluaattona ei onnistu, koska vietämme joulua kotona.

Siksi me kaikki keräännytään yhteen paikkaan, eli meidän kotiin, viettämään joulua, eikä kukaan ramppaa minnekään. Jouluna hiljennytään muistelemaan myös kaikkia heitä, jotka eivät enää voi viettää meidän kanssa joulua. Viedään kynttilät haudalle ja rakkaat ihmiset on ajatuksissa. Vaikka nautin siitä, että ollaan meillä kaikki yhdessä paikassa, muistelen myös suurella lämmöllä ja rakkaudella niitä omia lapsuuden jouluja, kun vierailtiin tädeillä, enolla ja mummulassa.

Ajattelin jakaa vielä muutaman viime hetken vinkin rennompaan jouluun:

1. Uskalla viettää sellaista joulua kuin itse haluat, tarkoitti se mitä tahansa.

2. Jos sinulla on lapsia, älä stressaa joulun pyhinä ruutuajasta tai siitä, syövätkö lapset liikaa herkkuja. Joulun aikana voi katsoa useammankin joululeffan tai pelata pukin kontista paljastunutta konsolipeliä kaikessa rauhassa, se on enemmän kuin fine. Jos arkena pitää kiinni rutiineista ja karkkipäivistä, niin se ei haittaa, että lomalla antaa vähän löysää. Silloin kun lapset katsoo leffaa tai pelaa, voi hyvin itsekin rentoutua lukemalla tai miten ikinä haluaa.

3. Jakakaa vastuu joulun järjestämisestä, mikäli mahdollista. Mä en ikinä saisi järjestettyä meidän joulua yksin. Otto kokkaa kaikki ruuat yhdessä mun kanssa ja lapsilla on joulun aikaan seuraa myös mummusta. Oton perhe hoitaa tuoreet joulukalat ja mädit paikan päälle, niin meidän ei tarvitse enää jouluaattona tai aatonaattona hikoilla kaupassa, vaan voidaan keskittyä lämpimien ruokien kokkailuun.

4. Oton vinkki: rento asenne ratissa! Joulun aikaan on paljon liikennettä ja helposti tulee ajateltua olevansa itse tosi kiireinen ja tärkeä omassa autossaan. Kaikilla muillakin on kiireitä ja tärkeät määränpäät ja jos jokainen huomioisi joulun alla oikein ekstra paljon muitakin kuskeja, liikenne sujuisi paljon jouhevammin.

5. Jos paketointi on inhokkihommaa, se sujuu paljon mukavammin joululeffan tai äänikirjan ja glögimukillisen parissa. Varsinkin jos on vielä seuraa! Tai sitten kannattaa hyödyntää paketointipisteitä kauppakeskuksissa. Eilen esim. Kampin 3. kerroksessa oli ilmainen paketointipiste, jossa ei ollut yhtään jonoa.

6. Älä ainakaan stressaa joulusiivouksesta. Kukaan ei muistele jälkeenpäin sitä, kuinka siisti joku kaappi oli jouluaattona tai oliko uunin luukku likainen vai puhdas. Se uuni menee kuitenkin sotkuun kinkun paistosta, joten sama se on pestä vasta joulun jälkeen.

7. Tee mahdollisimman paljon niitä asioita, joista itse tykkäät. Älä stressaa muiden odotuksista tai luo itse itsellesi liikaa paineita.

Tunnelmallista viikonloppua kaikille. Kolme yötä jouluun on!


3 Responses to “Luukku 21: 7 vinkkiä rennompaan jouluun”

 1. Marsa sanoo:

  Ihania rennon joulun vinkkejä❤️Toinen ruokiin liittyvä rennomman joulun vinkki on se, että kaikkea joulupöydän antimia ei ole mikään pakko tehdä alusta loppuun itse, kun nykyään on niin hyviä täysin valmiita tai puolivalmiita juttuja joiden kanssa saa ruuan pöytään helpommin ja nopeammin. Eikä siinä ole mitään hävettävää, vaikka kaikki tutut ja tutun tutun tutut ja serkun kaiman koirat kokkaisivat aina kaiken alusta loppuun itse. Esim. joululaatikoihin ei todellakaan tarvitse juureksia kuoria, pilkkoa ja keitellä ikuisuuksia jos sen kokee stressaavana, vaan kaupan valmiista soseista on ainakin meillä jo vuosikaudet tehty herkulliset laatikot ja esim Saarioisella on täysin valmiita ja ihan hyvän makuisia laatikoita joulupöytään. 🙂 Tämäkin toki sopii vinkkinä vaan niille jotka saavat kokkaamisesta stressiä, toisille se taas on se hetki joulusta kun saa keskittää ajatukset yhteen asiaan ja rentoutua, tai sitten sun ja Oton lailla se kokkailu on muuten vain rakas perinne. 🙂

 2. sanni sanoo:

  ”Uskalla viettää sellainen joulu kuin itse haluat” voi kun se olisikin niin helppoa. Siinä tilanteessa kun molempien vanhemmat ja isovanhemmat odottaa jouluksi käymään ja jokainen loukkaantuu jos ei tule, on tilanne oikeasti ikävä. Kun oikeasti haluaisi vain olla kotona ihan rauhassa ja joka suuntaan pitäisi revetä. Koitappa siinä mummolle selittää että me nyt vaan haluttais olla kotona niin ei tulla käymään. Eli tavallaan vaihtoehdot on että joko vietetään joulu niinkuin halutaan ja podetaan huonoa omatuntoa kun tiedetään että muilla on nyt paha mieli, tai sitten vaan ”alistutaan” siihen että nyt on vaan mentävä ja eletään se oma joulu sitten muiden mieliksi. Kun vaihtoehtona ei ole sellaista että kutsutaan kaikki meille, vaan oikeasti jouluaattona ja joulupäivänäkin vielä pitäisi käydä monessa paikkaa. Ja oikeasti haluttaisi varsinkin joulupäivänä vaan myhäillä kotona yökkäreissä.

  • Nii sanoo:

   Siksi olikin varmaan, että nimenomaan uskalla tehdä oman mielen mukaan 🙂 Uskalla seistä oman päätöksen takana, vaikka muut epäoikeudenmukaisesti suuttuisivatkin. Uskalla tehdä jouluna just sitä, mitä SÄ haluat!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.