Koko perhe kotona – lapset kotikoulussa

16.03.2020

Koska meillä on mahdollisuus töiden ja opiskeluiden luonteen vuoksi pitää lapset kotona, pidämme heidät kaikki kotona toistaiseksi. Samalla vähennämme omalta osaltamme niiden lasten tartuntariskiä, joiden on vanhempien työn puolesta pakko pysyä päiväkodissa tai koulussa. Samaan päätökseen on näyttänyt tulevan todella moni muukin vanhempi, enkä koe tästä olevan mitään haittaa ainakaan meidän lapsille. Mikäli meillä olisi jonkinlaisia oppimisvaikeuksia tms niin harkitsisin ehkä uudelleen, mutta koska mitään sellaista ei ole, koen, että pystytään tässä poikkeustilanteessa huolehtimaan opetuksen toteutumisesta riittävän hyvin myös itse kotona.

Tehtävät Helsingissä (ainakin meidän koulussa ja opetushallituksen linjauksen mukaaan) saa Wilmaan päivittäin ja suhtautuminen ratkaisuun on päivähoidossa, eskarissa ja koulussa ollut positiivista. Seurataan tilannetta päivittäin ja katsotaan kuinka viranomaiset linjaavat päivähoidon ja koulujen suhteen tulevaisuudessa.

Koska mun omat päivät ovat nyt tyhjempiä niin monien tapahtumien peruuntumisen vuoksi (joissa olisin ollut siis vieraana, en onneksi itse järjestämässä), suoriudun mun normaaleista töistä hieman nopeammin ja kevyemmin kuin yleensä arkiviikoilla. Palaveritkin hoituvat kätevästi etänä, jolloin matkoihin ei mene aikaa. Sekin helpottaa tämän arjen järjestämistä.

Meillähän on jo monelta kesältä kokemusta tästä, että lapset ovat koko kesän kotona ja me vanhemmat kuitenkin opiskelemme tai teemme töitä samalla kun tarjoamme heille pitkän kesäloman. Ollaan palattu siihen hyväksi havaittuun malliin, että osittain vuorottelemme päivällä Oton kanssa työnteossa/opiskelussa ja loput teemme illalla lasten nukkumaanmenon jälkeen. Näin ollen meillä on paljon myös perheen yhteistä aikaa ja olemme pystyneet järjestämään opetushetkiä lapsille sopivasti.

EDIT klo 20.45: Iltapäivällä Suomen hallitus päätti sulkea koulut, mutta koulut järjestävät edelleen opetusta 1-3-luokkalaisille, joiden vanhemmat tekevät yhteiskunnan kannalta kriittisiä töitä. Päiväkodit pysyvät auki, mutta kaikkien, jotka pystyvät, toivotaan pitävän lapset kotona. Kirjoitin ylemmän tekstin jo aamulla, jolloin uusia linjauksia ei vielä oltu annettu. Kaikki uudet linjaukset pääset lukemaan Helsingin sanomista TÄSTÄ

Tein lapsille löyhän lukujärjestyksen, josta kaikki kolme ovat olleet innoissaan. Noudatan siinä 2. luokan tuntijakoa niin, että normaalit viikkotunnit toteutuvat. Lapsi tekee kaikki ne tehtävät, mitä me Wilmaan saadaan, mutta lisäksi olen keksinyt myös omia tehtäviä esimerkiksi musiikin, kuvataiteen ja liikunnan suhteen. Myös pienemmillä on samat tunnit, mutta ikätasoon sopivasti. Matikan tunnilla 3-vuotias voi järjestellä duploja värien mukaan ja harjoitella laskemista niillä (tai vaihtoehtoisesti tehdä ihan mitä huvittaa, mutta on nauttinut siitä, että hänkin saa muka opiskella kuten siskot). Eskarilainen taas saa pelata eskarista tuttua Mattekungen -matikkapeliä iPadilla tai laskea opetella kelloa hauskasta harjoituskirjasta. Joka päivä lapsilla on myös pitkä ”ulkovälkkä” eli 1,5-tunnin ulkoiluhetki merkittynä lukkariin. Lisäksi toki ulkoillaan muutenkin.

Suomen tunneilla saa lukea suomeksi kirjoja ja ruotsin tunneilla ruotsiksi. Lisäksi isommat lapset saivat kirjoittaa ruotsiksi kirjoitelman henkilöstä, jota ihailevat. Niitä oli ihana lukea ja ei voi kuin ihailla 6- ja 8-vuotiaan kirjoitustaitoja. Eskarilainen harjoitteli matematiikkaa laskemalla omasta toiveestaan kuinka vanhaksi Coco Chanel eli syntymä- ja kuolinvuoden perusteella. Hän suoriutui tehtävästä mainiosti. Oikeastaan on aika hauskaa keksiä lapsille tehtäviä ja arki on ainakin tähän asti sujunut oikein hyvin ja mutkattomasti tässä poikkeustilanteessakin, jos jotain positiivista haluaa keksiä.

Kaikille teille, joiden lapset on myös kotona, tässä muutamia meidän vinkkejä tekemisestä lasten kanssa:

 • Pikkulelujen järjestely. Meillä ainakin pikkulelut menee aina helposti sekaisin, vaikka kaikille on omatkin paikat. Usein sekaisin on petsit, lego friends -ukkelit, l.o.l-nuket ja barbien kengät ja pikkutavarat. Pikkutavaroiden järjestely oikeisiin paikkoihin on hyödyllistä ja siinä saa aikaa kulumaan ihan sikana!
 • Moka Mera Lingua -sovellus, jossa voi opetella eri kieliä, esimerkiksi ruotsia, englantia tai espanjaa. Sovellus on ilmainen, siinä ei ole mainoksia ja se sopii 3-vuotiaasta ylöspäin kaiken ikäisille. Löytyy Google Play-kaupasta ja Appstoresta.
 • Duolingo-sovellus, vähän haastavampi ilmainen appi, jossa voi opetella myös eri kieliä. Suunnattu aikuisille, mutta onnistuu kouluikäiseltä varsin hyvin myös
 • Jumppavideot YouTubesta, niiden avulla lapset voi opetella vaikka käsilläseisontaa, spagaattia, kärrynpyöriä, tanssia tai mitä ikinä.
 • Ulkona: pyöräily, kirkonrotta, hippa, piiloleikki, erilaiset hyppynaruleikit, metsässä samoilu, erilaisten kasvien tunnistaminen, katuliiduilla piirtely (onnistuu ainakin Helsingissä kun ei ole lunta).
 • Leipominen: lapset osaa helposti leipoa itsekin vaikka kauralastuja, granolapatukoita, mustikkapiirakkaa tai juustokakkua.
 • Oman pelin keksiminen. Lapset voivat yhdessä kehitellä pelilaudan, pelinappulat ja säännöt.
 • Oman ”YouTube-videon” kuvaaminen. Meidän lapsilla ei siis ole mitään omaa kanavaa, mutta usein tykkäävät kuvata erilaisia haasteita ja videoita, joita katsellaan ihan oman perheen kesken. Vanhempi voi auttaa aiheen keksimisessä tarvittaessa.
 • Oman sarjakuvan piirtäminen, ohjeita löytyy netistä.
 • Vaatekaapin järjestely.
 • Kaikkien kynien läpikäyminen ja teroittaminen kerralla (ai vitsi miten ihanaa on piirtää kun kaikki kynät on teräviä)
 • Disko
 • Oman soittolistan tekeminen Spotifyssa
 • Äänikirjat
 • Muovailuvahaleikit
 • Taikataikinan tekeminen ja siitä esim. barbien ruokien tai pääsiäiskoristeiden askartelu
 • Yle areenasta Tiedonjyvä -sarja ja erilaiset helpot lasten kanssa kotona toteutettavat tieteelliset kokeet
Ruotsinkielisille:

SVT Barn | Bolibompa: Drakens Dansskola Hauska tanssikoulu ilmaiseksi SVT barn -sivuilla. Tanssinopetusvideoita lapsille ajankohtaisista biiseistä. Hauskaa liikunnallista tekemistä monen ikäisille.

SVT Barn | Lilla Aktuellt: uutisohjelma vähän isommille lapsille, täällä selitetty kouluikäisille sopivasti paljon esim. koronaviruksesta.

Me täydennettiin varmuuden vuoksi kotivaraa jo useampi viikko sitten, joten viime viikolla riittivät ihan normaalit viikon ruokaostokset. Meillä riittää täällä hyvin ruokaa ja päivittäistavaraa tälle ja ensi viikolle ainakin, joten pysytellään kotona tai ulkoillaan kodin lähellä ja edetään päivä kerrallaan.

Mun sydän on kaikkien heidän kanssa, joiden elämään koronavirus juuri nyt vaikuttaa. Monet pienyrittäjät ovat ahdingossa, kun tavara ei liiku koronaviruksen vuoksi. Nostin eilen vastikkeettomasti pienyrityksiä esiin instassa ja tulen tekemään sitä tulevina päivinä lisää. Jos voit: osta kotimaisista pienistä verkkokaupoista, osta verkkokurssi tai nettijoogatunti, hanki lahjakortteja palveluihin, jotka voit hyödyntää pandemian mentyä ohi tai tilaa kotiinkuljetuksella ruokaa lähiravintolasta. Mikäli taloudellisesti mahdollista, kannattaa harkita, pyytääkö takaisin lipun hintaa perutusta konsertista tai teatteriesityksestä. Tapoja auttaa on monia.

Pidetään kaikki huolta toisistamme kaikilla mahdollisilla tavoilla ja autetaan, jos siihen mahdollisuus on <3 


9 Responses to “Koko perhe kotona – lapset kotikoulussa”

 1. Äitiliini sanoo:

  Meillä ei ole vaikuttanut virus mitenkään suuresti , en ole tehnyt ruoka ostoksia sen enempää kun normaalisti. Käyn kaupassa normaalisti, tänään kävin prismassa normaalisti ruoka ostoksilla ja lapsi on eskarissa normaalisti.itse olen töissä, kuten mies myös. En halua lapseen tartuttaa pelkoa tästä asiasta.
  Käsiä tottakai pestään enemmän ja yritän olla vähän kauempana ihmisistä kun yleensä kaupassa mutta muuten normaali arki jatkuu.
  Ja harrastukset on tauolla tottakai mutta yritämme muuten pitää normaalia arkea, emme linnottaudu kotiin 🙂
  Ihmetyttää kun toiset ostavat ruokaa varastoon ja lääkkeitäkin. Kun toisille ei riitä lääkkeetkään kun kaikki hyllyt ostetaan tyhjiksi.
  Tuntuu että maailmanloppu on käsillä ihan just,joka uutisista tulee koronaa.
  Ehkä se on vanhuksille se vaarallisempi kuitenkin kun meille perus terveille.
  Ja tietysti jos itse saamme sen niin jäämme kotiin, en halua ketään tartuttaa.
  Ja toivon että emme saa mitään, hyvä käsihygienia on opeteltu nyt kotona ja hoidossa /töissä 🙂

 2. Kaisu sanoo:

  Hei! Haluan huomauttaa, että kaikki koulut eivät linjauksesta huolimatta sulkeudu. Valtion erityiskoulut, Valteri-koulut, joissa eri tavoin tukea tarvitsevia oppilaita (näkö, kuulo ym.) pysyvät auki. Olemme tästä hyvin tuohtuneita työkavereiden kanssa, sillä monet oppilaat saattavat kuulua riskiryhmään ja lisäksi oppilaat matkustavat ympäri Suomen näihin kouluihin vaihtamaan pöpöjä ja me aikuiset toki levitämme niitä sitten myös. Olen suorastaan tyrmistynyt Valteri-koulujen linjauksesta. Perustuu toki tässä tilanteessa siihen, että ”erityistä tukea tarvitseville taataan lähiopetus” mutta kokonaisuudessaan tilanne on täysin käsittämätön ja huoli turvallisuudesta suuri.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hei! Hyvä kun huomautit tästä, ei ollut itselleni tuttu asia. Voimia kovasti tähän tilanteeseen ja toivottavasti pysytte terveenä ja tähänkin saataisiin joku turvallisempi ratkaisu!

 3. Elsi sanoo:

  Hei!
  Arvostaisi itse varhaiskasvatuksen opettajana, että ihmiset käyttäisivät varhaiskasvatus sanaa eikä päivähoito.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hei, olen pahoillani, että käytin epähuomiossa väärää termiä. Olet aivan oikeassa ja itsekin käytän yleensä sanaa varhaiskasvatus, mutta nyt lipsahti kaiken muun keskellä väärä sana.

 4. neito sanoo:

  Meillä on koko nelihenkinen perhe kotona. Minä ja mies tehdään töitä ja lapset kotikoulua. Maanantaina olivat vielä koulussa. Koulut suljetaan meillä varsinaisesti huomisesta, mutta jo tänään oli suositus pitää lapset kotona, joten olivat kotona.

  Tämä päivä meni varsin vaatimattomasti koulun suhteen, lapset tekivät ne tehtävät jotka oli Wilmaan merkattu. Ei muuta. Ei vaan revetty muuhun niiden omien hommien lisäksi. Lasten edun vuoksi toivon, että korona laantuu pian ja lapset pääsisivät kouluun. Opettaminen ei ole mun vahvuus ja en ole koulutukseltani opettaja enkä pysty repeämään moneen hommaan samaan aikaan ja kaikki eivät tule hoidetuksi hyvin.

  Teemme suunnittelutyötä teknisellä alalla, jos korona hässäkkä kestää alle pari kuukautta, niin tuskin näkyy hommissamme mitenkään, joten hommat on tehtävä oli koronaa tai ei. Jos korona taas jatkuu pitkään, niin sitten saattaa olla vaikutusta (suuri osa asiakkaista julkisella puolella, niin mitä pidempään korona jatkuu, sitä pienemmäksi käyvät rahavarat). Miehellä on työpaikan puolesta määräys olla etänä. Itsellä taas suositus olla etänä ja kielto käyttää julkisia, joten koska emme omista autoa, ja työpaikalle kuljen julkisilla, niin olen etänä myös.

 5. Sofia sanoo:

  Eikö oikea termi ole tässä kohtaa etäopetus? Meillä oli lapsi kotikoulussa koko ekan luokan ja se kuitenkin eroaa vähän tämän hetkisestä tilanteesta 🙂

 6. Erkkaope sanoo:

  Nyt on kyllä pakko kommentoida, ettei tarviikaan revetä muuhun! Kukaan lapsi ei kuukaudessa peruuttamattomasti putoa kelkasta. Oma työ pitää saada tehtyä ja ohessa opettaa lapselle ne asiat, jotka opettaja on pistänyt Wilmaan. Ei tarvii tehdä enemmän, jos ei ehdi tai jaksa. Tuo on ihan riittävästi 🙂

 7. En lärkko från Pampas sanoo:

  Kotiopetus/-koulu tarkoittaa sitä, että lapsen oppivelvollisuudesta vastaa huoltaja/huoltajat.
  Etäopetuksessa lapsen oppivelvollisuudesta vastaa koulu. Näissä kahdessa termissä on suuri ero. Hupaisaa on, että tällä hetkellä näyttää lähes joka toisen vanhemman lapsi (joka someen kuvaa lapsen etäoppitunteja) käyvän kotikoulua! Silloin ei taitaisi opettajille olla kovin paljoa töitä… 😀
  Hemundervisning vs distansundervisning!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.