Pysy kaukana mun äidistä

23.03.2020

Ja kaikista muista, jotka voivat kuolla koronavirukseen. Näkeekö sen päällepäin, että joku kuuluu riskiryhmään? EI. Pysy siis kaukana kaikista ihmisistä juuri nyt. 

Kuinka vaikeaa sitä on joidenkin käsittää?

Kuulin äidiltä viikonloppuna, että kun hän oli käymässä ulkona Armas-koiransa kanssa, joku tuntematon ihminen lähestyi ja tuli juttelemaan ja alkoi rapsuttamaan hänen koiraa. Äiti ei uskaltanut sanoa, että mene pois tai pysy kaukana, koska ei halunnut olla epäkohtelias. Mä tulin niin vihaiseksi kun kuulin tästä! Miten joku kehtaa tässä tilanteessa tulla lähelle ja koskemaan toisen koiraan, kun jokaiseen ihmiseen pitäisi pitää vähintään 1,5 metrin turvaväli. Oli tuttu tai tuntematon, nyt ei lähestytä ketään!

Mulla on vain yksi vanhempi ja meidän lapsilla on yhteensä kaksi elossa olevaa isovanhempaa. Mä mielelläni pitäisin heidät jatkossakin. Toivon niin hirveän kovasti, että myös tämän pandemian jälkeen meidän lapsilla on vielä mummu. Kuulostaa ehkä dramaattiselta sanoa näin, mutta kun ennustetaan, että vähintään 20% ja pahimmillaan jopa 60% suomalaisista tulee sairastamaan koronaviruksen, on hyvin todennäköistä, että myös mun äiti voi sen saada tulevina kuukausina. Varsinkin, jos hän kohtaa kovin monta koiran rapsuttajaa, joista yksikin sattuu aivastamaan tai yskäisemään, tai on juuri ennen rapsutusta tehnyt niin.

Mun äiti kuuluu riskiryhmään. Aivoinfarktin ja keuhkoembolian jäljiltä hänellä on useampi perussairaus ja jatkuva lääkitys ja syksyllä vietetään toivottavasti jo äidin kuusikymppisiä. Äiti on selvinnyt paljosta ja hän jaksaa normaalissa arjessa kaiken huomioon ottaen ihan älyttömän hienosti.  Mutta koronavirus voisi muuttaa kaiken.

Koronavirus voi olla kohtalokas, vaikka ei olisi perussairauksia ollenkaan. Se voi olla kohtalokas, vaikka olisi vain yksi lievä perussairaus. Ja se voi olla erityisen kohtalokas, jos on useampi perussairaus ja reippaammin ikää. Ja vaikka siihen ei kuolisi, siitä voi jäädä vakavia jälkioireita, kuten huomattavasti alentunut keuhkojen toimintakyky. En toivoisi äidille enää yhtään enempää fyysisiä haasteita, kuin hän on tähän mennessä jo saanut kantaakseen, vaikka toki nekin ovat pienempi paha kuin se pahin vaihtoehto.

Suoraan sanottuna olen ollut aivan kauhusta kankeana, kun olen ajatellut sitä, että mun äiti yksin asuvana ihmisenä hoitaa omat kauppa-asiansa täysin yksin tässäkin tilanteessa. Kotiinkuljetuspalvelut olivat ruuhkautuneet eikä toimituksia saanut, äidillä ei ole autoa, eikä äiti jaksa itse kantaa kerralla paljoa ostoksia. Kaupassa oli siis käytävä usein, kun ei voinut tehdä mitään kahden viikon kotivaraostoksia, kuten me omalla autolla voidaan. Joka ikinen kerta kun äiti kävi kaupassa, hän altistui mahdolliselle tartunnalle. Ihmiset eivät pidä turvavälejä kassajonossa, tulevat juttelemaan ja rapsuttamaan koiraa, eivätkä vieläkään edes osaa aivastaa tai yskiä sinne hihaan.

Onneksi saimme äidille järjestettyä kauppa-apua, kun Oton ystävällinen sukulainen tarjoutui auttamaan heti kun kuuli tästä. Ollaan ihan valtavan kiitollisia siitä, että apua löytyy ja äiti on toivottavasti edes vähän paremmassa turvassa, kun ei tarvitse juosta itse kaupassa. Koiraa hän kuitenkin ulkoiluttaa monta kertaa joka päivä. Ja koronavirus voi levitä myös ulkona, siksi ne turvavälit on pidettävä siellä ulkonakin. Vaikka Oulun seudulla tilanne ei vielä ole niin paha kuin täällä Uudellamaalla, tilanne voi muuttua ihan milloin tahansa. Ei ole kauaa siitä, kun Helsingissäkin oli vain 29 koronaviruspotilasta, kuten Oulussa nyt.

Jos joku koronavirukseen sairastunut yskii tai aivastaa suoraan ilmaan mun äidin tai kenen tahansa lähellä, pisarat leviävät 1,5-2 metrin säteellä joka puolelle, myös lähellä olevien suuhun, silmiin, nenään ja lopulta keuhkoihin. Asettuvat sinne. Alkavat lisääntymään ja sairastuttavat. Jos mun äiti sairastuu, on hyvin todennäköistä, että hän joutuu sairaalahoitoon. Hän voi myös joutua tehohoitoon tai kuolla. Mun mielestä on aivan helvetin hirveä ajatus, että siinä tilanteessa me ei edes päästä katsomaan äitiä. Me ei voida tehdä _MITÄÄN_ täältä käsin, muuta kuin odottaa ja pelätä.

Mä pelkään joka päivä, että äidillä alkaa hengenahdistus, yskä, lihaskipu tai kuume. Tällä hetkellä kukaan ei enää tunne kaikkien sairastuneiden tartuntaketjuja, vaan koronavirus voi olla ihan kenellä tahansa, ihan missä tahansa. Oulussa, Jyväskylässä, Helsingissä tai Äkäslompololla. Ihan missä tahansa. Kukaan ei voi sanoa omista oireistaan, että tämä on vain tavallista flunssaa. Koska sitä ei voi enää varmuudella tietää.

Tällä hetkellä hallitus valmistelee jo kovempia liikkumisrajoituksia, koska nykyisiä ei edelleenkään uskota riittävästi. En voi käsittää sitä, että vielä viime viikonloppuna ihmiset ryntäsivät sankoin joukoin mökkeilemään ja laskettelemaan, vaikka tieto tämänhetkisestä tilanteesta on ihan kaikille saatavilla. Nuoret päästettiin hengaamaan isoissa porukoissa ja potkimaan palloa. Ihmiset tungeksivat kauppakeskuksen avajaisiin Herttoniemessä. Sunnuntaina uutisoitiin, kuinka jengi oli laulamassa karaokea.

Mä toivon ihan hirveän kovasti, että meille ei tarvitsisi laittaa ulkonaliikkumiskieltoa. Että edelleen olisi mahdollisuus poistua täältä neljän seinän sisältä edes yksin lenkkipolulle tai lasten kanssa metsään. Ne ovat älyttömän tärkeitä henkireikiä tässä muuten niin hankalassa tilanteessa. Mikäli ihmiset eivät noudata tämänhetkisiä suosituksia ja kehotuksia, niin pelkään pahoin, että se ulkonaliikkumiskielto tulee. Sitten ollaan kaikki ihan oikeasti jumissa kotona, eikä päästä mihinkään. Vain siksi, että osa ihmisistä ei ottanut tätä tosissaan. Toki sekin on parempi vaihtoehto kuin se, että liikkuminen saa jatkua entiseen malliin ja liian moni sairastuu, eikä terveydenhuollon kapasiteetti riitä. Mutta se tulee olemaan entistä rankempaa ihan kaikille.

Tuntuu niin pahalta, että tämä asia ei ole jokaiselle itsestäänselvyys. Että kaikki eivät koe tärkeänä suojata riskiryhmiä ja terveydenhuollon sekä yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisten alojen työntekijöitä, jotka tilanteesta huolimatta joutuvat käymään töissä ja altistamaan itsensä joka päivä. Ne kymmenet, sadat ja ehkä jopa tuhannet ihmiset, jotka Suomessakin tulevat sairastumaan vakavasti ja kuolemaan ovat kaikki jonkun läheisiä, puolisoita, äitejä, isiä, mummoja, pappoja, opettajia, ystäviä, kollegoita, sisaruksia. Vaikka koronaviruksen leviäminen on väistämätöntä, me kaikki voidaan vielä vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti se etenee. Me kaikki voidaan omalla toiminnallamme hidastaa etenemistä ja pelastaa ihmishenkiä. Tehdään se yhdessä!

Vielä viikko sitten koronasta kirjoittaessani sain useamman välinpitämättömän kommentin, kuinka kommentoija ainakin aikoo jatkaa ihan normaalia elämää koronasta välittämättä ja käydä edelleen siellä ja täällä ja tuolla. Tiedän, että suurin osa teistä ihmisistä välittää ja ymmärtää täysin, miten vakavasta asiasta on kyse, mutta niin kauan kuin on yksikin ihminen joka huolettomana jatkaa samalla tavalla kuin ennenkin, liian moni ihminen on vaarassa. Siksi en voi, enkä aio olla tästä hiljaa, enkä puhua tästä kauniisti ja rauhoitellen. Nyt on tärkeää saada ihan jokainen ymmärtämään, että vaikka omasta puolesta ei korona pelottaisi, niin muita täytyy suojella. 

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-11262015

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006449562.html

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006444843.html

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

https://yle.fi/uutiset/3-11261761

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006445498.html


31 Responses to “Pysy kaukana mun äidistä”

 1. Avatar Susanna sanoo:

  Siis nyt mä itken täällä. Kirjoitat aina niin ihanasti sun äidistä ja ihan hirveetä, jos hänet menettäisit.

  Itsekin olen ihmetellyt miten välinpitämättömiä jotkut ihmiset tässä tilanteessa on. Itse riskiryhmäläisenä olen tosi pelottavassa tilanteessa.

  Toivottavasti kaikki selvitään pienimmällä mahdollisella säikähdyksellä vaikka se taitaa enää olla vain toiveajattelua <3

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   Voi Susanna <3 Kiitos kauniista sanoista ja kommentista ja mä niin toivon, että sinä ja äiti ja kaikki selviävät tästä kuitenkin, vaikka tilanne pelottaa kovasti. <3

 2. Avatar Aliash sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Niin samaa mieltä! Oma mies kuuluu riskiryhmään (1 tyypin diabetes) ja pelottaa ihan hirveästi, että saa korona tartunnan. Ollaan oltu 15 vuotta yhdessä ja meillä on 3 lasta ja en vaan selvisi ilman mun miestä. Ollaan oltu tosi varovaisia, ei käydä missään, ei nähdä ketään ja suututtaa kun jotku elävät ihan tavallista elämää välittämättä muusta kuin itsestään.

 3. Avatar Nimetön sanoo:

  Täällä pienellä paikkakunnalla monen kerrostalossa perusterveet käyvät niille oman rapun riskiryhmäläisille kaupassa, joillä ei ole sukulaisia tai ystäviä. Voisiko äitisi taloyhtiöön ehdottaa tällaista? Muistanko siis oikein, että hän asuu kerrostalossa?

 4. Avatar Emminkemmi sanoo:

  Mahdatko ymmärtää Iina sitä? Että, me hoitajat emme voi jäädä töistä pois. Kuka sitten hoitaisi vanhuksia hoiva/vanhainkodeissa.

  • Iina Hyttinen Iina Hyttinen sanoo:

   ”Tuntuu niin pahalta, että tämä asia ei ole jokaiselle itsestäänselvyys. Että kaikki eivät koe tärkeänä suojata riskiryhmiä ja terveydenhuollon sekä yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisten alojen työntekijöitä, jotka tilanteesta huolimatta joutuvat käymään töissä ja altistamaan itsensä joka päivä.” <3

   • Avatar Nimetön sanoo:

    Me hoitajat teemme tällä hetkellä arvokasta työtä. Minulla kuuluu molemmat mummuni ja anoppini riskiryhmään ja pelkään heidan puolesta. Meidän Hoiva koti on suljettu vierailta, eikä ketään ulkopuoleinen pääse sisälle.

 5. Avatar Zira sanoo:

  Niiiiin samaa mieltä! Kuulun riskiryhmään, samoin äitini, joka joutuu kaiken lisäksi työskentelemään koululla. Itse voin onneksi tehdä etätöitä ja pitää lapset kotona, mutta silti pelottaa sekä oman että äidin terveyden puolesta. Minulla on ollut jo pitkään terveyden kanssa ongelmia ja perussairaus on sillä tolalla, että koronasta seuraisi hyvin todennäköisesti sairaalareissu. Enkä kestä edes ajatella, että lapseni menettäisivät äitinsä tai minä oman äitini. Ihmisten välinpitämättömyys ja itsekkyys suututtaa niin paljon! Tällaisia ihmisiä on mm. työkavereidenikin joukossa ja onkin onni, etten etätöiden vuoksi joudu heitä nyt kohtaamaan. En tämän jälkeen voi enää arvostaa heitä samalla lailla. Voi kun nyt kaikki tajuaisivat nämä faktat, joista varoitellaan koko ajan. Pysytään kotona! Jaksamista sinulle ja perheellesi ja turvallisia päiviä äidillesi.

 6. Avatar Inkeri sanoo:

  Kiitos kiitos kiitos tästä postauksesta! Kiitos kun uskallat puhua tärkeistä asioista, pystyt saavuttamaan tätä kautta niin monen suomalaisen ja vaikuttamaan toivottavasti heidän ajatteluun ja toimintaan. Kiitos sun rohkeudesta <3 Voi kumpa tän lukis mahdollisimman moni suomalainen. Mua on alkanut ahdistaa että mihin tämä meidät johtaa kun ihmiset ei tajua ottaa tätä tosissaan. Että mikä tilanne onkaan kuukauden, kahden tai neljän päästä. Näinä aikoina omasta mielenterveydestä täytyy kyllä pitää huolta, että pystyis ajattelemaan postiivisesti. Tätä joidenkin ihmisten toimintaa seuratessa se meinaa välillä vaan tuntua vaikealta. Toivoisin jokaiselta nyt ymmärrystä, empatiaa ja epäitsekkyyttä tänä aikana :(

 7. Avatar Miävaa sanoo:

  Hienosti kirjoitit. Toivottavasti äitisi pysyy terveenä, kuten te muutkin ja ylipäätään mahdollisimman moni ihminen tällä maapallolla. Pakko vielä sanoa, että apua kuinka paljon olet äitisi näköinen <3

 8. Avatar Hanna sanoo:

  En kuulu riskiryhmään, eikä kuulu ketään muukaan lähiperheestäni, joten itseäni ei korona pelota. Tiedän että sen voi terveet- ja nuoretkin aikuiset saada, mutta silti en ole alkanut pelätä tai olemaan muuten huolissani.
  Olen lähihoitaja kotihoidossa ja tottakai korona näin koskettaa omaa arkea ja tekee työstä hyvinkin rankkaa. Tiedostan erittäin hyvin riskiryhmät ja miten haastavaa aikaa näihin ryhmiin kuuluvat henkilöt elävät nyt epidemian aikana. Siksi suututtaa joidenkin välinpitämättömyys. Itse joudun töissä riskeeraamaan oman terveyteni pitääkseni muut turvassa ja välillä lentää kirosanat kesken työpäivän kun kuulen miten juuri matkoiltakin palanneet omaiset tulevat tervehtimään muistisairasta äitiään tai isäänsä – mehän emme voi estää tätä tapahtumasta kun kotihoidosta kyse. Tekisi siis mieli lyödä puulla päähän tällaisia idiootteja, samalla tavalla kuin kaupassa kun kassajonossa joku seisoo melkein selässä kiinni tai kävelevät ohi melkein tönien. 😤😤

  Itse en lukittaudu kotiin työpäivän päätteeksi mutta se ei tarkoita sitä että juoksentelisin pitkin kyliä ja hiplaisin jokaisen kaupan jokaista tavaraa. Tottakai ostan ruokaa pakkaseen jotta kauppakäyntejä pystyisi harventamaan. En kuitenkaan siitä huolimatta aio (enkä voi) lukittautua neljän seinän sisään.

 9. Avatar X sanoo:

  Itsekin kuulun riskiryhmään ja joudun hoitamaan kauppa-asiani toistaiseksi myös itse, vaikka en haluaisi poistua täältä neljän seinän sisältä ollenkaan. Minulla on myös koira, mutta onneksi kukaan ei oo tullut sitä rapsuttaan. Kaupassa ihmiset eivät pysyneet tarpeeksi kaukana ja itkuhan siinä tuli ku pääsi kotiin. Riskiryhmään kuulumisen lisäksi mielenterveys on tuplasti koetuksella, sillä oli haasteita myös ennen tätä virusta ja nyt on kaikki arjen palikat viety.

  Asun myös Oulussa ja mietin, MIKSI sieltä etelästä tullaan levittämää virusta tänne pohjoiseen??? Miksi? Juuri niin, vaikka se ei olis sulle vaarallinen, itselleni on diabeteksen takia, kuumeessa sokerit heittää ja muutenkin on kovempi tauti ku elimistössä jo valmiiksi tulehdustila. Moniin kuolemantapauksiin on liittynyt diabetes. En halua kuolla koronaan, kiitos.

  Luulen/arvelen, että täällä pohjoisessa on nyt joutunu ne Lapin matkailijat hoitoon, joilla tartuntoja todettiin, tosin ne vois jäädä hoitamatta kun ovat kerran niin vastuuttomia. Jos ajattelee, että Lappi esim. on melkein puolet suomen pinta-alasta ja siellä on vaan 13 hengityskonetta. 13!! Joten pysy kotona. Älä tuu Ouluun tankkaan, älä matkusta Kuusamoon tai Pohjois-Lappiin.

  Itse kannatan koko uusimaan sulkemista ja ulkonaliikkumiskielto sinne, että saadaan tartunnat kuriin ja loppu suomi säästyisi pienemmällä tartuntojen määrällä ja sakkoja niille, jotka on lähössä pohjoiseen mökkeileen tai muuten LOMALLE tai NO REASON.

 10. Avatar Sote-alan duunari sanoo:

  Kiitos Iina kun kirjoitat tärkeästä aiheesta! Todellakin, emme voi tietää kuka kuuluu tai ei kuulu riskiryhmään. Turvavälit on tärkeä pitää myös muutoinkin. Kukaan ei halua saada tartuntaa ja vaikkei itse olisikaan riskiryhmässä, joku lähellä oleva saattaa olla. Itse toivoisin toki ensisijaisesti oman ja perheeni terveyden tähden ihmisten ymmärtävän tilanteen vakavuuden, mutta myös siksi, ettei kaikilla ole mahdollisuutta etätöihin.

  Itse työskentelen Sote-alan hommissa ja tällä hetkellä hirvittää ihmisten piittaamattomuus. Mun työ on mulle tärkeää toki, mutta samalla jos saan tartunnan, voi tartuntaketju olla todella pitkä. Meillä ei myöskään ole tällä hetkellä työntekijöitä jonoksi asti ja samaan aikaan sairaanhoitajien kommennusta odotellaan. Työntekijät loppuvat pian kesken, muttei auta, työt on silti jonkun tehtävä. Samaan aikaan jengi rynnii pohjoiseen, että tautii varmasti pääsee leviämään. Me ollaan sentään tähän asti hyvin pystytty välttelemään koronaa, vaikkei Lapissa asutakaan. Pistää vihaksi.

  Toivoisin siis yleisen turvallisuuden tähden, että ihmiset ymmärtäisivät pikkuhiljaa, että nyt todella on vaikea tilanne. Kommentissani ei tällä hetkellä välttämättä ole punaista lankaa, johtuen siitä että olen yövuorossa. Täällä vielä on hyvä tilanne, toivotaan että on jatkossakin.

 11. Avatar Mia sanoo:

  Oikein hyvä kirjoitus ja tärkeää asiaa. Itsekin mieluiten olisin kotona poissa ihmisten joukosta, mutta varhaiskasvatuskin on vielä avoinna. Siellä ei turvavälejä voi oikein pitää,kun lapset haluaa olla liki. Kun vaan vanhemmat pitäisivät sairaan lapsen kotona.

 12. Avatar Nina sanoo:

  Siis tää on ihan järkyttävää, miten jengi suhtautuu välinpitämättömästi tähän asiaan! Mun äidillä on astma ja miehellä on keuhkoissa hieman vikaa, joka on johtanut niiden toimintakyvyn alenemiseen. Mä olen joka kerta peloissani, kun he menevät ulos, juurikin näiden ihmisten takia, jotka eivät ota uhkaa tosissaan. Meillä on herran jumala valmiustila päällä, eikö se soita kelloja? Mä olen itse omaehtoisessa karanteenissa, sillä mulla on pieni flunssan poikanen. Terveyskeskuksesta sanottiin, että riski kotonaan on matala, mutta jos tilanne muuttuu, saman tien lääkäriin. Olen soitellut äidille, mutta en ole käynyt siellä, samoin isovanhempien kanssa puhumme skypepuheluita. Eniten jännittää tuo mies, kun se ei ole suostunut päästämään minua omaan kotiini karanteeniin, mutta hän haluaa varmistaa, että mulla on kaikki ok. :un on järkeillyt

 13. Avatar Alina sanoo:

  Asiaa! Mä haluaisin kuulla niiden ihmisten, jotka eivät noudata viranomaisten suosituksia tai mahdollisesti edes lakia, perustelut miksi oma napa, oma nautinto, omat mielipiteet ovat ykkössijalla. Miksi juuri MINÄ olen tärkeämpi ja parempi kuin miljoonat muut.
  Viikonloppuna radiossa kerrottiin ruuhkautuneesta nelostiestä ja miten ihmiset tosiaan matkaa läpi Suomen lappiin lomailemaan tai karanteeniin erämökille. Vasta-argumentiksi joku kuulija soitti, että olen maksanut kalliin mökin, enkä ole kipeä. Mä väitän, et nämä ihmiset kyllä pysähtyvät huoltoasemille vähintäänkin tankkaamaan tai käymään vessassa ja vaikka oireita ei juuri nyt olisikaan, olet mahdollinen taudinkantaja ja mahdollistat taudin levittämisen käymällä kaikkialla, nyt vielä muuallekin Suomeen.
  Toivon myös, että Suomen pahin epidemia-alue suljettaisiin. Tähän ihmiset ovat ajaneet itsensä, kun suosituksia ei ole noudatettu. Kaikki pitää ilmeisesti aina kieltää lailla, että varmasti uskotaan.
  Kirjotit erittäin tärkeästä aiheesta todella hyvin, kiitos sinulle Iina siitä!

 14. Avatar Aliisa sanoo:

  Olen aivan tyrmistynyt kun meillä täällä Etelä-Karjalassa ihmiset(ei nyt tietenkään kaikki mutta näkyvä osa) ovat lomailun kannalta ottaneet kotikoulun ja muut toimenpiteet. Lapset leikkivät isoissa porukoissa koulujen pihoilla, nuoriso yskii kauppojen irtokarkkilaariin kaulakkain ja omien lasten(1-,2- ja 3lk) puhelimet soivat jatkuvasti ”voitko olla”, mennääkö yhessä koululle syömään, mennäänkö kaupungille. Monta riskiryhmäläistä lähipiirissä joista kaksi omassa perheessä olevia lapsia.. asumme kerrostalossa ja naapurit eivät ymmärrä etteivät voi tulla lähellämme. Asialle naureskellaan ja CM-myyjä irvaillen nimitti pahimman luokan hamstraajaksi kun hain kuusihenkinen perheen(+isovanhempien) n2.viikon ruokaostokset kerralla, jolloin vältytään jatkuvalta ravaamiselta kaupassa. Harmittaa ihmisten välinpitämättömyys ja mukavuudenhalu.. se että lapset ja nuoret tylsistyvät nyt kodeissa ja rasittavat vanhempiaan ei tarkoita sitä että he voivat sillä verukkaalla liikkua vapaasti tartuttamassa muita.. surullista

 15. Avatar emmi sanoo:

  Suomessa on todella paljon syrjäytyneitä ja yksinäisiä moniongelmaisia ihmisiä, joilta on loppunut kriisin myötä ehkä ne ainoat sosiaaliset kontaktit, jotka syntyvät päiväkeskuksissa ja/tai muissa kunnan toiminnoissa. Lisäksi Suomessa on arvioiden mukaan useita ihmisiä, joilta puuttuu lievän kehitysvamman diagnoosi – sekään ei näy päälle päin.

  Nämä ihmiset eivät ehkä osaa tai pysty ymmärtämään informaatiota, joka tulee koko ajan ympäriltä, eivätkä osaa suhteuttaa omaa rooliaan tämän kriisin keskellä, heillä ei välttämättä ole sosiaalisen median tilejä tai internet-yhteyttä. Ehkä he ovat juuri niitä tyyppejä, jotka tulevat moikkaamaan äitiäsi ja Armasta tuolla ulkona, koska tuntevat olonsa yksinäiseksi, eivätkä ymmärrä täysin tilanteen laajuutta tai osaansa mahdollisena tartunnan levittäjänä.

  Tai sitten ne, jotka tulevat moikkaamaan ovat juuri niitä ”ei koske mua” / ”eipä paljon kiinnosta” tyyppejä, joka puolestaan on anteeksiantamatonta, välinpitämätöntä ja vaarallista.

  Ehkä pointti oli se, että kaikki eivät ehkä ihan oikeasti vielä ymmärrä, mistä on kyse, osaa taas ei kiinnosta.

  Tsemppiä teidän perheelle, ja äidillesi tähän vaikeaan aikaan.

  T. Riskiryhmäläinen, joka huutaa kadun toiselta puolelta moikat jollekin, joka yrittää minua ja koiraani lähestyä! :)

 16. Avatar I sanoo:

  Kiitos tekstistäsi! Mä en myös ymmärrä, miten tämän asian vakavuus on niin vaikea sisäistää. Joka kerta kaupassa asioidessani kauppa on tupaten täynnä lähinnä eläkeläisiä. Jokaista vihannesta lääpitään ja kuulumiset vaihdetaan keskellä käytävää. Luulen, että moni ajattelee, ettei saa koronaa, tai jos saa, niin siihen saa hoitoa. Ongelmahan on se, että jos sinä saat hoitoa, voi olla, että joku toinen ei enää mahdu sairaalaan ja jää kokonaan ilman. Mieheni on elinsiirtojonossa, ja pelkää terveydenhuoltojärjestelmän kaatumista. Jos kaikki resurssit meneekin yhtäkkiä koronasairaisiin, miten me hoidetaan kaikki muut sairaudet ja tapaturmat? Kuoleeko ihmisiä elinsiirtojonoihin, joudutaanko päättämään kuka pääsee hengityskoneeseen ja kuka jää ilman?

  Ei ole niin vaikeaa pysytellä kotona jos vaan työn puolesta voi. Tsemppiä varsinkin kaikille hoitoalalla työssä oleville <3

 17. Avatar Kaupan alan muurahainen sanoo:

  Kiitos Iina hyvästä kirjoituksesta! Itsekkin joudun väkisin riskiryhmään kuuluvana päivittäin välinpitämättömiä asiakkaita kohtaamaan. Oon siis sellaisessa kaupassa töissä jonka ei todellakaan tarvis olla auki tössä tilanteessa. Silti sinne päivittäin eksyy lähes sama määrä asiakkaita kuin normaalisti! Pahimmassa tapauksessa pärskitty ja kerrottu kuinka palattu etelänmatkalta eikä korona pelota. Ihan älytöntä! Tullaan tylsistyneenä kun joutuu etätöissä olemaan eikä jaksa muksujen seuraa ja koristetyynyt just nyt pakko uusia, niinku mitä??!! Järki käteen ihmiset! Mä oon ainakin jättänyt kaikki menot minimiin enkä nää ketään vapaa-ajalla, kantakaa tekin kortenne kekoon. Et voi tietää jos just SÄ oot se oireeton kantaja joka tartuttaa riskiryhmään kuuluvan joka ei selviäkkään siitä taudista yhtä helposti kun sä. Ja miks? Kun vanhan kylppärinmaton väri ei miellytä silmää ni pakko nytheti saada uus. Tää ihmisten itsekkyys on jotain aivan käsittämätöntä.

 18. Avatar Sofia sanoo:

  Kiitos Iina!
  Tää on ihan sairaan pelottavaa kun lähipiirissä niin monta perussairasta, nuoriakin😭😭 Oikeesti ihmiset herätkää ettei meidän tarvi luopua rakkaista❤️

 19. Avatar Amppuli sanoo:

  Kiitos, kun kirjoitit tästä! Minunkin vanhrmpani sekä muutama muu läheinen kuuluu riskiryhmään ja huoli heistä on suuri. On aivan käsittämätöntä, kuinka osa ihmisistä jatkaa elämäänsä kuin ennenkin ja vähät piittaa annetuista ohjeista ja suosituksista. En vaan voi uskoa sitä! Täällä me ollaan linnottautuneina kotiin, kun jotkut käyvät kahvilassa, baarissa tai päästävät lapsensa viettämään aikaa isoissa porukoissa. Eilenkin ruokakaupassa jouduin ystävällisesti huomauttamaan takanani jonottavalle, että muistetaan turvaväli, kuten kaupassa oli juuri kuulutettu ja silti hän tuli aivan selkääni kiinni ja alkoi kiroillen sättiä minua oudoksi, kun pidän huolta etäisyydestä. Ei uskalla kohta kauppaankaan mennä.

 20. Avatar Henna sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Mulla oikein kiehahti, kun kuulin tuttavaperheen lähteneen viikonloppuna Lappiin ”lomailemaan”. Kunpa kaikki ymmärtäisivät tilanteen vakavuuden ja tekisivät vain pakolliset matkat ja asioinnit.

 21. Avatar Jenni sanoo:

  Kiitos Iina. Mulla ei kanssa riitä ymmärrys, miksi kaikki ei ota tätä vakavasti. Hoidan itse vanhuksia työkseni ja meillä on valitettavasti jopa töissä näitä tapauksia. Itse yritän tehdä kaikkeni etten veisi koronaa työpaikalleni. En siis tapaa ollenkaan ystäviäni, eikä myöskään lapset.
  Toivottavasti äitisi pysyy terveenä.

 22. Avatar Huoh sanoo:

  En tajua miksi suuret yritykset saa toimia, kun koulut ym suljetaan. Kiva olla töissä riskiryhmäläisenä usean sadan ihmisen kanssa…

  • Avatar Pihvi sanoo:

   Koska maailma ei vaan voi pysähtyä. Sitten olisi oikeasti kaupat tyhjänä eikä tavara liikkuisi. Suurimman osan tavallisista työssäkäyvistä on vaan pakko jatkaa töissä käymistä ihan normaaliin tapaan jotta yhteiskunta toimii! Ihan oikeasti todella pieni osa ihmisistä pystyy edes etätöihin työnsä puolesta.

 23. Avatar lillamy sanoo:

  Todella todella hyvä kirjoitus, olen täysin samoilla linjoilla sun kanssa. :'( <3 Meillä on pieni perhe ja suku ja haluan pitää todellakin läheiseni vielä täällä niin pitkään kuin vain mahdollista. Oma äitini kuuluu riskiryhmään monen sairauden vuoksi eikä ole työelämässä enää samoista syistä ja käy ulkona vain koiran kanssa ja kauppaostoksilla ja on niin varovainen kuin vain voi. Silti joku oli mennyt tönimään leipähyllyllä ja tulin siitä todella surulliseksi ja vihaiseksi. Hän oli vielä tiuskaissut äidilleni, että "mikä ***** siinä kestää". Äitini kertoi, että oli odotellut kauempana, että kukaan muu ei olisi enää leipähyllyllä ja kun siellä ei ollut enää ketään, hän meni vuorosrtaan ja halusi vain rauhassa katsoa, mitä leipää ostaisi (ja tosiaan äitini liikkuminen on vähän hidasta terveydentilan vuoksi, mutta kaikki ei tosiaan näy päällepäin) :(

 24. Avatar Pöö sanoo:

  Ite oon riskiryhmää ja siivooja. Eipä voi kotiin jäädä etätöihin. Ja asun yksin uudella paikkakunnalla josta en tunne ketään, joten sinne kauppaankin on vain mentävä.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.