Toiveet tulevalle kodille – kuinka moni toive toteutui?

22.03.2020

Kirjoitin reilu vuosi sitten tammikuussa blogiin postauksen, jossa listasin meidän toiveita uudelle kodille. Sen jälkeenhän toiveista on toki joustettu ja esimerkiksi meidän 2. kauden ekassa podijaksossa puhuttiinkin tarkemmin niistä jutuista, mistä ollaan jo lakattu haaveilemasta ja mitkä on vielä niitä, mitkä meille merkitsee ja joiden haluttiin toteutuvan. Moni on kysynyt, että kuinka moni meidän toiveista tulevalle kodille lopulta toteutui ja ajattelinkin, että olisi aika hauskaa tehdä tällainen vertailupostaus niistä alkuperäisen toivelistan kohdista. Kuinka moni toive lopulta toteutui tässä uudessa kodissa, jonka ostimme?

Aloitetaan niistä silloin tärkeimmiksi määrittelemistäni deal breakereista asunnon suhteen:

Sijainti: Check!

No tämä toteutui ihan 100%. Meillä oli aika iso alue, mistä asuntoja katseltiin. Tyyliin neljäsosa Helsingistä, sitten koko Helsinki. Jossain vaiheessa siirryttiin jo  katselemaan kämppiä Granista, Espoosta, Tuusulasta ja Porvoostakin, kun tuntui, että ei me vaan Helsingistä löydetä sitä sopivaa unelmakotia. Onneksi kuitenkin maltoimme mielemme, sillä lopulta asunto löytyi Helsingistä, juuri sieltä, mistä kaikkein eniten sen toivoimme löytävämme alunperinkin. Sijainti on aivan täydellinen meille. Siellä on rauhallista, mutta silti hyvät kulkuyhteydet. Pääosin pientaloja, ei turhaa läpikulkuliikennettä, palvelut silti lähellä ja paljon kivaa tekemistä lapsiperheelle lähistöllä.

Koko: Check & Noup!

Alunperin me lähdettiin etsimään kotia, joka olisi n. 130m2, mutta määrittelimme neliöiden ehdottomaksi alarajaksi 110m2, jonka arvelimme olevan meille pienin sopiva koko kodille. Lopulta kun aikaa kului, päätettiin, että 100m2 on vielä meille ihan riittävä neliömäärä. Sitten alettiin katsomaan myös alle sadan neliön asuntoja,  koska haluttiin laajentaa reviiriä. Joka kerta todettiin alle sadan neliön asunnot kuitenkin liian pieniksi meille viimeistään näytössä. Onneksi maltoimme tässäkin mielemme, sillä meille löytyi kuin löytyikin sopiva koti, jossa on myös riittävästi neliöitä.

Meidän tuleva koti on juuri yli 100m2, mutta ei kuitenkaan niin paljoa yli, kuin alunperin toivoimme. Siinä on silti sopivasti lisää tilaa nykyiseen asuntoon verrattuna. Meidän tulevassa kodissa on kolme makuuhuonetta, eli kaikille lapsille ei ole omaa huonetta, kuten meillä ei nytkään ole. Toisaalta, kaikki makuuhuoneet ovat melkein tuplasti sen kokoisia, mitä meidän nykyisessä kodissa lastenhuoneet ovat. Pohja on myös sellainen, että mahdollisesti voisimme saada huonejärjestystä muokattua. Toistaiseksi sille ei kuitenkaan ole tarvetta. Keskustelimme lasten kanssa n. miljoona kertaa tämän asunnon etsintä -prosessin aikana ja ennen asunnon ostamista, että sopiiko heille se, jos heillä ei ole omia huoneita, mutta huoneet ovat isompia kuin nykyisin. Se oli 100% ok.

Kodinhoitohuone erillisellä sisäänkäynnillä tai kodinhoitohuone ja kuraeteinen erillisellä sisäänkäynnillä: Noup!

Tässäkin tulimme vuoden aikana vaatimuksissa vastaan ja päädyimme siihen, että kunhan edes olisi se kodinhoitohuone ylipäätään, niin olisimme tyytyväisiä. Alkoi nimittäin tuntua, että se kodinhoitohuone omalla sisäänkäynnillä oli liikaa vaadittu. Kodinhoitohuoneen täydellisen puuttumisen vuoksi sanottiin ei todella monelle muuten aivan mielettömän kauniille asunnolle. Ja hyvä että sanottiin, sillä tämä pyykkirumba pitkin asuntoa ei vaan tunnu hyvältä enää. Tulevassa kodissa meillä on tilava kodinhoitohuone vesipisteellä ja kunnolla kaappitilaa. Kodinhoitohuoneessa ei ole omaa sisäänkäyntiä, mutta eteisestä pääsee kuitenkin hyvin nopeasti sinne suoraan, eikä tarvitse kulkea koko kodin poikki kuraisissa vaatteissa, kuten meidän nykyisin täytyy, jos haluamme saada märät ulkovaatteet kylppäriin kuivumaan.

Korkea huonekorkeus olohuoneessa: Check!

Mua oikeasti naurattaa tämä kohta. Ja niin nauratti montaa muutakin tämän meidän etsinnän aikana. Arvatkaa kuinka monelle muuten upealle asunnolle me ollaan sanottu ei korkean huonekorkeuden puutteen takia? Aika monelle. Toki ollaan sanottu myös ei upealle asunnolle, jossa oli korkea huonekorkeus mutta ei kodinhoitohuonetta (ja vain yksi suihku koko asunnossa). Mä ymmärrän, että korkea huonekorkeus ei ole mikään asumismukavuutta suoraan lisäävä asia. Ymmärrän, että monesta se tuntuu ihan turhalta ja naurettavalta vaatimukselta asunnolle. Mulle se oli kuitenkin tärkeä juttu, olin haaveillut siitä niin pitkään. Mä tiesin, että jos ei sitä ole, en lakkaa haaveilemasta siitä. Ja nyt kun se on, niin ai hitsi se on mahtava! Ja Ottokin on myhäillyt, että onneksi ei joustettu siitä, kun se on niin upea. Ja se on myös se tekijä, joka tekee meidän uudesta kodista tosi paljon neliöitään suuremman ja avaramman tuntuisen.

Sauna: Check!

Ja ihana ja tunnelmallinen ja tilava sauna onkin. Tästä ei vaan mitenkään olisi voinut joustaa, oma sauna on oltava meillä.

Tuplasuihkut kylppärissä (tai ainakin tilaa laittaa sinne tuplasuihkut): Check!

Meidän tulevassa kodissa on ihanat tuplasuihkut saunan yhteydessä olevassa kylpyhuoneessa ja lisäksi siellä on vielä erillinen yksittäinen suihku yläkerran kylpyhuoneessa. Juuri niinkuin toivottiin! Me tullaan olemaan niin fiiliksissä kun ekan kerran käydään saunassa uudessa kodissa ja on kaksi suihkua!

Haaveilin myös keittiön ja olohuoneen suuresta avoimesta tilasta ja sekin nyt toteutui. Se ei ollut varsinainen dealbreaker, mutta kyllä mä huomasin kiintyväni aina enemmän sellaisiin asuntoihin, joista se löytyi. Ihanaa, kun keittiö ja olohuone ovat yhtä avaraa tilaa!

Nämä olivat ne kaikkein tärkeimmät kohdat. Lisäksi kirjoitin vuosi sitten näin:

”Näiden lisäksi asunnon pitää olla turvallinen asua ja kaikki mahdolliset todistukset olemassa ja tarkastukset tehtynä, sekä mahdollisimman ekologinen lämmitysmuodoltaan. Ollaan valmiita kyllä tekemään keittiö- tai kylppäriremppaa ja pintaremonttia, eli kodin ei tarvitse olla mitenkään priimakunnossa. Mulla on paljon haaveita keittiön ja kylppärin suhteen, ja olen aika varma, että kun me löydetään koti, ei monetkaan niistä haaveista täyty valmiiksi. Mutta onneksi sitten kun koti on oma, sitä voi alkaa pikkuhiljaa muuttamaan enemmän itseä miellyttäväksi (tai jos se pinnat on huonossa kunnossa, voi rempata sen  jo ennen muuttoa).”

Tämä koti, joka me ostettiin on kyllä ehdottomasti turvallinen ja ihan priimakunnossa, sillä se on melko uusi. Lämmitysmuotona on ekologinen maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys. Kyseessä ei ole uudiskohde, mutta talo on vain joitakin vuosia vanha, eli käytännössä siellä ei ole vielä vuosiin mitään remppahuolia. Keittiön suhteen mulla on kuitenkin ollut haaveita niin pitkään, että se meillä on tarkoitus remontoida mun haaveita vastaavaksi. Se on kyllä kaunis ja hyväkuntoinen nytkin, mutta erilainen kuin se mun haaveiden keittiö. Olen haaveillut niin kauan siitä, että pääsen kokkaamaan itse suunnittelemassani unelmakeittiössä, että nyt kun se on vihdoinkin mahdollista, niin me aiotaan toteuttaa se. Vanhoja keittiökalusteita ei ole todellakaan tarkoitus heittää roskiin, vaan myydä eteenpäin, koska niistä joku saa vielä aivan upean, ajattoman ja toimivan keittiön vuosikymmeniksi eteenpäin.

Pintaremppaa aiotaan myös tehdä, eli esimerkiksi seiniä maalataan ja tapetoidaan yms. Saatetaan tehdä jotain muutakin vielä, mutta katsotaan nyt miten tässä menee aikataulut ja muut ja tämänhetkinen korona-pandemia toki varmasti vaikuttaa jonkin verran myös siihen, miten meidän remppa ja muutto edistyy. Voi olla, että joitakin suunnitelmia täytyy lykätä eteenpäin, tai sitten ei. Kaikki on vielä ihan auki. Mutta kuten jo vuosi sitten totesinkin, niin nyt kun koti on oma, on parasta se, että sitä kotia voi pikkuhiljaa muuttaa omannäköiseksi.

*Postauksen kuvat on kuvakaappauksia mun Pinterest-taulusta.

En malta odottaa, että pääsen näyttämään teille lisää! <3 


22 Responses to “Toiveet tulevalle kodille – kuinka moni toive toteutui?”

 1. Tuulia sanoo:

  Onpa ihanaa, että löysitte teille sopivan kodin ja noin monta kriteeriä täyttyi!
  Me ollaan perheeni kanssa asuttu nyt kolme ja puoli vuotta rivitaloasunnossa, jossa on terveyshaitta. Makuuhuoneeseemme tulee melua taloyhtiön lämmönjakohuoneesta, joka sijaitsee makuuhuoneemme seinän toisella puolella. Taloyhtiö on velvoitettu korjaamaan tilanne, mutta siinä tuntuu vain kestävän ja kestävän. Joudumme koko perhe nukkumaan ja viettämään aikaa käytännössä pelkästään olohuoneessa (wc:tä lukuunottamatta), koska makuuhuone on terveyshaitan takia käyttökiellossa. Neljän hengen perheenä tämä ei ole aina helppoa tai nautinnollista! Näinkin voi siis asuntokaupoissa käydä. Meillä on muutto edessä, kunhan tilanne saadaan korjattua, ja jään tietyllä haikeudella mutta myös innolla seuraamaan teidän muutto- ja remonttiurakkaa! Pinterest on täälläkin täynnä ideoita ja sydän täynnä haaveita paremmasta kodista.
  Toivotan kovasti tsemppiä teille ja onnea remonteissa ja vastaan tulevissa hetkissä uuden asunnon kanssa. Ja onnittelut vielä <3

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos hurjasti! <3 Ja voi miten kurjaa, toivottavasti teidän tilanne helpottaa pian ja asia korjataan! Ei varmasti ole helppoa, kun yksi huone on käyttökiellossa. Ja toivottavasti löydätte uuden ihanan haaveidenne kodin <3

   Meidän tuleva koti onneksi on kiinteistö, jolloin ei tarvitse odotella päätösten ja korjausten tekemistä muilta, kun voidaan tehdä itse jos jotain sellaista tulee. Kiinteistössä myös myyjien vastuu on seuraavat viisi vuotta, mikäli jotain piilevää tulisi ilmi. Se antaa jonkin verran mielenrauhaa onneksi. 🙂

 2. Carola sanoo:

  Ihanaa, ihanaa, IHANAA!😍

 3. Laura sanoo:

  Paljon onnea uudesta kodista! <3 Ihana, että niin moni toiveenne toteutui.

  Seuraavan kommentin tarkoitus ei ole ilkeillä tai pelotella, mutta haluan täsmentää, että valitettavasti talon uutuus ei ole turvallisuuden tae. Myös uusissa kohteissa todetaan jatkuvasti esimerkiksi kosteusvaurioita. Kustannus- ja energiatehokas rakentaminen voivat saada aikaan huonoa laatua. Puolisoni työskentelee rakennusalalla, ja hänen mukaansa huono kosteudenhallinta on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Tästä on myös uutisoitu laajasti. Tämä oli yksi syy, miksi päädyimme 50-luvun taloon itse.

  • Alessia sanoo:

   Kiva että saitte noin monta kriteeriä täytettyä!
   Itse etsimme mieheni ja perheeni kanssa taloa pari vuotta sitten. Mutta tajusimme pian kriteerimme olevan niin vaativat, ettei sopivaa taloa tule löytymään, joten päätimme rakentaa itse. Pääsimme muuttamaan viime kesänä unelmien kotiimme.
   Meidän kriteerit olivat seuraavat: omakotitalo, vähintään 150m2, 5-6 makkaria, tuplasuihkut, poreallas, iso kodinhoitohuone, iso eteinen, isot makuuhuoneet, terassi ja parveke sekä ainakin yksi vaatehuone.
   Meillä on siis viisi lasta, joten tilaa tarvittiin.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Moikka ja kiitos Laura <3 🙂

   Olen kyllä aiheesta ihan perillä, enkä käyttänyt uutuutta sen takeena, että koti on turvallinen, vaan viittasin uudella siihen, että esim kaikki pinnat yms on hyvässä kunnossa, niin sinällään niitä ei ole pakko remontoida pitkiin aikoihin, ellei itse halua.

   Turvallisuuden takeena on meillä onneksi ihan muut jutut kuin vain kohteen ikä, kuten taloon tehdyt tarkastukset ja kaikki meidän saama tieto siitä, miten talo on rakennettu. Talossa on asunut samat asukkaat jo vuosien ajan, eikä siinä ole ollut tarvetta millekään kosteusvaurio-korjauksille, joten sekin on jo huojentavaa.

   Media liioittelee asioita, jokaista kosteusvaurio-uutista kohden on vaikka kuinka paljon tyytyväisiä kodin omistajia, joilla ei ole mitään ongelmia, heistä ei vaan puhuta mitään. Ja luulen, että alalla vallitsee myös samanlainen kalajuttu-kulttuuri kuin vaikka synnytysten suhteen, että niitä kauhukokemuksia kerrotaan eteenpäin ja liioitellaan mielellään. Kiinteistön myyjillä on onneksi viiden vuoden vastuu kohteesta, mikäli jotain piilevää ilmenisi, eli me voidaan ihan rauhassa muuttaa ja katsella, että tuntuuko joku oudolta tai ilmeneekö ongelmia. 🙂 En usko, että ilmenee, mutta eihän sitä tietty koskaan tiedä. 🙂

 4. jeline sanoo:

  Moi ja valtavasti onnea uudesta asunnosta! En malta odottaa kaikkia siihen liittyviä juttuja 🙂 Millaisella aikataululla muutto tapahtuu? Nyt ”heti”, vai remppailetteko ensin pidempäänkin?Superihanaa kuulla, että myös lapset ovat innoissaan muuttamassa tuonne!

 5. Milla sanoo:

  Onko asuntoon tehty kuntotutkimus? Kannattaa ehdottomasti teettää laaja kuntotutkimus (ei kuntotarkastus) taloon johon kuuluu myös rakenneavaus, olipa talo vuoden vanha tai 100 vuotta vanha! Itse rakennusinsinöörinä nään työssäni monenlaista, ja kova pettymys on ollut ihmisillä jotka ovat kauppoja tehneet ja piileviä vikoja löytynyt vuosien päästä, vaikka tutkimuksilla ne olisi ollut havaittavissa ja korjattavissa. Ja tosiaan, talon ikä ei ole suojaava tekijä. Myös uusista ja aivan priiman oloisista taloista voi olla vakavia vikoja. En halua pelotella, mutta parempi katsoa kuin katua.

 6. Lulu sanoo:

  Hei!

  Voi olla, että menee liian henkilökohtaiseksi, mutta itseäni kiinnostaa, jatkavatko tytöt nykyisessä koulussaan vai muutatteko toiselle alueelle? Itselläni vanhin lapsi aloittaa parin vuoden päästä koulun ja olen miettinyt, että olisi mukavaa asettua aloilleen ennen sitä. Toisaalta, ei koulun vaihtaminenkaan varmasti mikään katastrofi myöhemmin olisi ja toki vaihtoe voisi tulla ilman muuttoakin esim. jonkun painotuksen perässä. Jokatapauksessa ihanalta kuulostaa teidän uusia koti, onnea 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Heippa! 🙂 Ymmärrän, meilläkin oli sama suunnitelma, että pysytään sitten samalla paikalla kun lapset ovat aloittaneet koulun. En mene ihan noin henkilökohtaisiin juttuihin ainakaan vielä, mutta tuo on todellakin ihan totta, että koulun vaihto voi tulla eteen myös muista syistä vielä koulun alettuakin, esimerkiksi jos lapsi pyrkii taito- ja taideaineiden luokalle 3.luokalla tai haluaa opiskella jotain erityisempää kieltä kuin esim. englantia ja kielen takia vaihtaa toiseen kouluun. Me ei osattu ajatella näitä asioita etukäteen, kun ajateltiin vaan, että kaikki pysyy automaattisesti samana ykkösestä kutoseen. 😀 Kiitos hurjasti <3

 7. Sofia sanoo:

  Hei, oletteko laittamassa kotinne pian myyntiin? Olemme mieheni ja kahden lapseni kanssa etsineet pitkään taloa, jossa olisi kolme makkaria, eikä olohuone ja keittiö olisi samassa tilassa. Teidän koti olisi juuri täydellinen meille, mikäli laitatte sen pian myyntiin. Tiedättekö jo, millä hinnalla myytte talon?

 8. Jansku sanoo:

  Me päätimme lykätä asunnonostoa taloustilanteen vuoksi. Siksi kysynkin, ihan mielenkiinnosta että miten varaudutte lamaan? Otitteko korkokattoa, lainan takaisinmaksuturvaa ym? Nuoria asunnonostajia varmasti kiinnostaa, kuinka varautua lainan kanssa. Juuri tulevan laman vuoksi emme uskalla nykyistä asuntoa vaihtaa, koska korot varmasti nousevat ja yt-neuvotteluita käydään koko ajan. Ja tilanne tulee pahentumaan pandemian levitessä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ymmärrän hyvin, että mietityttää. Meillä on onneksi lähipiirissä useampia juuri tämän alan asiantuntijoita, jotka ovat aivan ytimessä ja saavat parhaan tiedon ja ovat voineet meitä neuvoa. Siksi uskalsimme ihan hyvillä mielin ottaa nyt lainan, vaikka toki tämä koronatilanne vähän ahdistaa kaiken kannalta. Itse en usko, että korot nousevat vielä pitkiin aikoihin, korkoputket ovat vain pankkien markkinointikikka, että takaavat itselleen enemmän tuloja vuosien ajaksi. Kaikki pankit eivät niitä onneksi edes tarjoa. Meillä on henkivakuutukset, joissa lainan takaisinmaksuturva ja lisäksi toimeentulo on mun yrityksen osalta turvattu muilla vakuutuksilla. Lisäksi meillä on säästössä hyvin puskuria ja sijoituksia, vaikka nekin toki ovat nyt laskussa. En usko, että tämä tilanne kestää ikuisuuksia, mutta kaikkeen täytyy varautua. Täytyy toivoa, että myös palkansaajien työt jatkuisivat hankalasta tilanteesta ja yt-neuvotteluista huolimatta ja valtio tukisi mahdollisimman hyvin niin yrityksiä kuin palkansaajiakin tarvittaessa.

   • Henna sanoo:

    Hei Iina ja onnea uuteen kotiin! Muuten mielenkiintoisesta postauksessa pomppasi tämä yksi kommenttisi pahasti silmään. Tällä hetkellä moni pohtii tai on monia, jotka ovat suojanneet lainansa korkojen nousulta kiinteällä korolla tai korkoputkelle. Osa pankeista raportoi jopa 40 % suomalaisista haluaa varautua. Ja tiesitkö, että Suomi on pankkimaailman erikoisuus vaihtuvakorkoisilla lainoilla? Euroopan lähes kaikissa maissa kuluttajien lainat on sidottu kiinteisiin korkoihin. Korkoputket ja kiintiö korko eivät suinkaan ole pankkien ’Markkinointikikka’ vaan monelle suomalaiselle tapa hallita riskiä ja suojautua tulevalta epävarmuudesta. Tiesitkö esimerkiksi, että korkoputken valinnut asiakas voittaa, jos nykyinen viitekorko nousee esim. Edes 0,2 korkopistettä? Tämä voi hyvinkin olla edessä lähivuosina. Ihmisillä on hyvin erilainen taloudellinen tilanne ja kaikilla ei ole taloudessa niin hyvää puskuria, että se kestäisi useamman sadan euron muutoksen lainan takaisinmaksussa. Korkoputki on joustava korkosuojauksen muoto ja monelle se takaa hyvät yöunet kun ei tarvitse miettiä ja stressata korkotilannetta. Tätä voisi verrata esim. henkivakuutukseen. Kaikki eivät sitä koe tarvitsevansa ja moni mielelellään siitä maksaa vaikka toivoo toki ettei sille ikinä tule käyttöä. Väittäisitkö henkivakuutusta vakuutusyhtiön markkinointikikaksi, jolla se saa itselleen tuottoa? Vaikka ette itse koe, että korot tulisi nousemaan, en tuomitsisi korkosuojausta huijaukseksi siitä paremmin tietämättä. Muuten odotan innolla tulevia postauksia uudesta kodista ja remontista. Tsemppiä koronakevään keskelle!

    • Iina Hyttinen sanoo:

     Moikka! Kiitos paljon onnitteluista! 🙂 Tässä tämänhetkisessä korkotilanteessa en itse ikinä ottaisi korkoputkea, sen kun saa otettua myöhemminkin jos näyttää siltä, että korot lähtevät nousuun. Eihän se niin mene, että kun kerran ottaa asuntolainan, niin sen ehtoja ei koskaan voisi muuttaa. Lainan voi aina kilpailuttaa ja korkoputken ottaa myöhemminkin, jos tarve tulee. 🙂 En mä ajattele korkosuojauksen olevan huijausta, mutta tämänhetkisessä korkotilanteessa se ei vaan kannata. Tokihan tilanne voi muuttua myöhemmin. 🙂

     • Henna sanoo:

      Korkosuojaus onkin tällä hetkellä halpa kun korot on alhaalla ja juuri silloin heidän joita korkojen nousu huolettaa kannattaa varautua. Korkosuojauksen hinta lasketaan päivittäin ja jos korot lähtevät nousuun ei enää halpaa korkosuojausta ole tarjolla vaan myös suojauksen hinta nousee nopeasti. Jokaisen on hyvä miettiä mikä sopii omaan taloudelliseen tilanteeseen ja hyvä, että olet pohtinut asiaa ja olet varma taloudesta. Silloin en itsekään korkosuojausta ottaisi. Kunhan juuri miettii tätä tilannetta pidemmälle ja mitä oma talous kestää jos tilanne muuttuu. Korkosuojauksen lisäksi voi olla esim. muuta omaisuutta tai säästöjä, jolla esim lyhentää lainaa enemmän jos näyttää siltä, että korot kääntyvät nousuun. Asunnon osto on useimmille isoin taloudellinen päätös ja kannattaa perehtyä eri vaihtoehtoihin hyvin.

 9. Emma sanoo:

  Odotan niin innolla kuvia asunnosta <3

 10. […] aikaisemmin sen postauksen, että mitkä meidän toiveet toteutuivat tässä asunnossa ja mitkä eivät. Vielä useamman kuukauden asumisen jälkeen ollaan tosi samoilla linjoilla ihan kaikesta, mitä […]

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.