1. luukku: lasten valitsemat joulukoristeet 2021

01.12.2021

Tervetuloa vuoden 2021 blogijoulukalenterin pariin! Tämä on blogijoulukalenterin yhdeksäs vuosi ja tänäkin vuonna tulet löytämään joulukalenterista jouluista sisältöä aattoon asti. DIY-juttuja, ruoka- ja leivontaohjeita, koristeita ja ajatuksia liittyen joulun viettoon. Niin ihanaa olla taas tässä. Tämä on mun lempi vuodenaikani sisällön tuottajana! Uusi luukku ilmestyy joka aamu klo 05.00!

Meillä on lasten kanssa joulukoristeperinne. Perinteen mukaisesti tänäkin vuonna meidän lapset saivat valita jokainen yhden uuden koristeen meidän joulukuuseen. Kertauksen vuoksi tämän joulukoristeperinteen ideana on siis se, että joka vuosi lapset saavat valita yhden uuden koristeen siihen asti, että muuttavat omilleen asumaan. Sitten he saavat muutossa mukaansa kaikki ne itse valitut koristeet, niin ei ole ainakaan ihan tyhjä joulukuusi! Luultavasti heillä tulee olemaan jo ihan hyvä kokoelma persoonallisia koristeita, joilla kaikilla on tarina sitten, kun he joskus ovat niin isoja ja aikuisia, että muuttavat pois kotoa. Kaikkien lasten kohdalla ollaan aloitettu koristeiden kerääminen vauvavuonna siitä, että he ovat saaneet oman syntymävuotensa Weisteen ”Baby’s first Christmas” -pallon. 

Näitä vauvan ensimmäisen joulun palloja oli meidän esikoisen ja toisen lapsen vauva-aikaan vain vaaleanpunaisena ja vaaleansinisenä ja lainkaan ajatusta kyseenalaistamatta ostin silloin ne vaaleanpunaiset pallot molemmille (no okei, se on toki myös mun lempiväri). Myöhemmin saataville on tullut myös valkoisia Baby’s first Christmas -koristeita, mutta en ole ainakaan meidän lähimmissä tavarataloissa nähnyt niissä syntymävuotta lainkaan. Syntymävuosi on ollut ainoastaan vaaleanpunaisissa ja -sinisissä koristeissa.

Päädyttiin tälläkin kertaa siis ostamaan vauvallemme stereotyyppinen vaaleanpunainen koriste. Halusin talteen sen vuosiluvun, koska halusin, että meidän neljännellä lapsella on samanlainen ensimmäinen koriste kuin isosiskoillakin. Olisi tuntunut tylsältä, että hänellä ainoana on sitten vuosiluvuton pallo tai vaaleansininen pallo, just to prove a point. Vaikka olen ehdottomasti sitä mieltä, että nämä väristereotypiat ovat oikeasti ehkä pöntöin juttu ikinä. Toivoisinkin, että myös joulukoristevalmistaja heräisi tähän vuoteen 2021 ja toisi valikoimiin vuosiluvullisia palloja myös valkoisena ja vaikkapa kultaisena, laventelin värisenä tai hopeisena (tai hitto vaikka ruskeana). Vaaleanpunainen ja vaaleasininen on ihan kivoja värejä, mutta värejä on muitakin ja uskon, että moni vanhempi ottaisi tervetulleena vastaan esimerkiksi omaan kuuseen parhaiten sopivan värivaihtoehdon vuosiluvulla näiden ainaisten sukupuolitettujen sävyjen sijaan.

Koristeiden valinnassa on aina ollut hauskaa se, miten övereitä koristeita meidän lapset varsinkin pienempänä ovat valinneet. Ne ovat tuoneet hauskuutta ja yllätyksellisyyttä meidän kuuseen. Tänä vuonna taas oli hauska huomata, että meidän koululaiset alkavat oikeasti olla isoja, eikä heidän ykkösvalintakriteeri koristeille ole enää söpöt eläimet tai se, että siinä on mahdollisimman paljon glitteriä. He nimittäin onnistuivat valitsemaan (täysin itsenäisesti) juuri ne koristeet, joita olin itse käynyt aiemmin hypistelemässä, mutta en raaskinut ostaa vain itselleni, koska en varsinaisesti tarvitse enempää omia joulukoristeita. Nauratti oikein, että voiko meillä oikeasti olla näin samankaltainen maku lasten kanssa. Ilmeisesti. He valitsivat kummatkin ihanat läpinäkyvät pallot, joiden sisällä on kuivattuja kukkia. Niin kauniita ja herkkiä koristeita.

Onneksi 4-vuotias piti edelleen kiinni söpöistä eläimistä ja valitsi valtavan koristeen, jossa on suloinen koiranpentu punaisessa jouluun koristellussa koirankopissa. Se loistaa erikoisuudellaan mahtavasti kuusen koristeiden joukosta. Näistä tulee kyllä niin hauska kokoelma meidän lapsille – ja koristeita alkaa olla jo suuri määrä, kun niitä on kerätty jo yli kymmenen vuoden ajan. Olen iloinen siitä, miten moni on tullut kertomaan, että on ottanut meidän innostamana tämän saman perinteen käyttöön omien lasten kanssa! Tämä on niin ihana juttu koko perheelle.


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.