Ajatuksia tulevaisuudesta

08.09.2016

Meidän tulevaisuus kolmen mukulan kanssa on tuntunut mietityttävän monia, miten käy töiden, mahdollisten opintojen, päivähoidon ja muiden asioiden ja aiotaanko me jäädä tähän kämppään vai etsiä isompi. Ajattelin valottaa meidän ajatuksia jonkin verran, vaikka moni asia on näin alussa vielä myös epäselvää eikä olla päätetty mitään absoluuttisia ratkaisuja vielä. Selvää on ainoastaan se että me odotetaan ensi vuotta ihan äärettömän innoissamme koko perhe ja siitä tulee varmasti mahtava.

Mun päätyöni on nykyään tämä blogi, ja päätoimisen bloggaajan on vähän hankalaa pitää täyttä äitiyslomaa, kun ei kukaan muukaan tätä blogia voi kirjoittaa ja elää mun elämää. Äidin on kuitenkin pakko pitää omat neljä kuukauttaan perhevapaista, ja toki mä ne pidänkin ja otan ehkä blogin kanssa vähän rennommalla asenteella, mutta loput vanhempainvapaat meillä pitää näillä näkymin Otto. Silloin me saadaan olla molemmat yhdessä kotona, ja itsehän en mitään hyödy ansiosidonnaisen äitiyspäivärahan mahdollisuudesta kun teen töitä ja tienaan kokoajan, eli saan äitiyspäivärahan muutenkin minimimääräisenä. Näin ollen meille on myös taloudellisesti kannattavaa että Otto pitää vapaita, kun hän saa olla ihan kunnolla vanhempainvapaalla ja saa siitä vieläpä hyvän korvauksen.

Siksi mä kovasti ensi vuotta odotankin, että saadaan olla yhdessä oikein kunnolla. Kukaan ei voi vielä tietää millainen nukkuja meidän vauva tulee olemaan, joten se on sitten ensi vuonna vasta nähtävissä että millaista oma arkeni blogin ja pikkuvauvan kanssa tulee olemaan, raskasta vai helppoa vai jotain siltä väliltä. Onneksi on Otto, jonka kanssa vauva-arkea yhdessä eletään, eikä mun tarvitse yksin organisoida kaikkea vaan ainoastaan oma puoliskoni. Uskon että tällä kertaa meillä on paremmat voimavarat arkeen kuin koskaan aikaisemmin, vaikka ei aiemminkaan valittamista ole ollut.

Vauvan syntyessä Zelda on jo melkein nelivuotias, ja esikoinen viimeistä kevättään päiväkodissa ennen esikoulun alkua. Luultavasti molemmat jatkavat päivähoidossa edelleen, mutta emme ole vielä päättäneet lisätäänkö viikkoon toinenkin vapaapäivä vai ei. En näe ainakaan itse minkäänlaista järkeä siinä että esikoinen otettaisiin pois muutamaksi kuukaudeksi ennen kuin hän aloittaisi samojen kavereiden kanssa eskarin sitten syksyllä. Myös kuopus kulkee mukavasti siinä samalla päiväkotiin missä hänellä on omat tärkeät kaverit ja jutut. Molemmat ovat tykänneet olla hoidossa alusta asti, ja tyttöjen positiivinen kokemus hoidosta vaikuttaa myös.

Meillä lapset eivät koskaan ole olleet vanhempiensa kokopäivätöistä huolimatta päivähoidossa kokonaisia päiviä eivätkä viikkoja, vaan päivät ovat aina max. 5-7h mittaisia ja viikossa on aina ollut vähintään yksi vapaapäivä. Ollaan saatu aikataulut sumplittua Oton kanssa niin että tämä on aina onnistunut, ja ollaan siitä hurjan kiitollisia että tällainen mahdollisuus on ollut. Itse näen helpoimmaksi jatkaa samalla tutulla kuviolla, enkä alkaa metsästämään kiven alta kerhopaikkaa jonne lapset pääsisivät aina vain kahdeksi tai kolmeksi tunniksi kerrallaan.

Suurin tekijä on kuitenkin se että kaupungin kerhoja ei ole tarjolla ruotsinkielisenä, ja kielellisen kehityksen kannalta olisi mun mielestä tosi huono juttu jäädä juuri ennen ruotsinkielistä eskaria ja koulutien alkua pois sieltä missä tukea kieleen eniten tarjotaan kodin lisäksi.  Uskon että päivähoidossa jatkaminen on kaikkein järkevin ratkaisu meille. Varmasti kuitenkin vietetään kevään aikana ja kesällä lasten kanssa pari (tai useampi) pidempää lomaa niin että he ovat kokonaan pois hoidosta, kun siihen on kerran mahdollisuus.

Tuleva kuopus syntyy keskelle vuoden pimeintä ja kylmintä aikaa ja se on tietenkin nostattanut omalta osaltaan kuumetta matkustaa jonnekin vähän lämpimämpään länsimaahan. Ei ihan vastasyntyneen kanssa, mutta jossain vaiheessa vähän myöhemmin keväällä. Ei olla päätetty tämänkään suhteen vielä mitään varmaa, että minne ja kuinka pitkäksi aikaa, mutta aihe pyörii usein keskusteluissa. Haaveissa siintää ehkäpä noin kuukauden reissu tai jopa pidempi, riippuen kovasti siitä millaista arki tulevan tyypin kanssa on, ja parista muusta jutusta. Ja niistä muista jutuista saammekin sopivan aasinsillan uuteen asuntoon, sillä se vaikuttaa matkustukseenkin kaikkein eniten.

Meillä ei siis ole vielä kiikarissa uutta asuntoa, mutta sellainen on etsinnässä. Ollaan annettu itsellemme aikaa ensi kesään asti löytää se unelmien asunto. Ei haluta muuttaa mihinkään mikä ei tunnu tismalleen oikealta, ei haluta muuttaa kauas nykyisestä talosta eikä haluta tyytyä mihinkään nykyistä huonokuntoisempaan. Se rajaa vaihtoehdot aika vähiin, sillä olimme tämän asunnon ensimmäiset asukkaat talon valmistuessa vuonna 2012. Nykyinen alue tuntuu vaan niin omalta, ollaan asuttu täällä siitä asti kun Tiara oli ihan vauva, ja ollaan rakennettu koko elämä tänne. Myös päiväkoti ja koulu ovat tulleet tutuksi tästä läheltä, ja halutaan että lapset saavat jatkaa juuri niissä, tutussa seurassa ja tutussa ympäristössä. Täällä on sopivasti rauhaa mutta pääsee kuitenkin tarpeeksi nopeasti kaupunkiin. Ollaan siis päästy yhteisymmärrykseen siitä, että missä halutaan asua, kun aiemmin kirjoitin että aihe on keskustelun alla mulla ja Otolla. Tämä alue on sopiva kompromissi keskustan ja Espoon lintukodon väliltä.

Vauva ei vie mitenkään hirveästi tilaa oletetulla puolen metrin pituudellaan, ja hän mahtuu hyvin tähän nykyiseen kotiin, mutta tavoitteena on että kun esikoinen aloittaa eskarin ensi syksynä, on hänellä ihan ikioma huone niin halutessaan. Tavallaan jo kutkuttaa ajatus edessä siintävästä muutosta, mutta toisaalta on hirveän haikeaa luopua myös tästä rakkaasta asunnosta, jossa me ollaan luotu niin paljon muistoja ja menty niin paljon eteenpäin. Ei me tähän kuitenkaan ikuisesti mahduta, joten pakko tästä on joskus luopua!

Paljon jännittäviä muutoksia edessä ensi vuonna, onneksi nyt saa vielä vähän aikaa kuitenkin myös nauttia tästä vanhasta ja tutusta ja tasaisesta arjesta ja valmistautua rauhassa kaikkeen.

Ihanaa torstai-iltaa kaikille! <3


No Responses to “Ajatuksia tulevaisuudesta”

 1. Katziki sanoo:

  Ihania kuvia tytöistä! Tsemppiä uusien tuulien pohdiskeluun 🙂 toivottavasti löydätte ihanan uuden kodin. Onneksi tutut huonekalut ja tavarat saavat uuden kodin äkkiä tuntumaan omalta vaikka ainahan se on vaikea luopua paikasta missä on paljon hyviä muistoja.
  Ps.Olisi kivaa jos kirjoittaisit jossain vaiheessa raskausajan liikunnasta :))

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos hurjan paljon <3 🙂 Toivotaan että löytyy! Ja ihan totta, onneksi saa ottaa rakkaat tavarat mukaan. 🙂 Mä en tiedä mitä kirjoittaisin raskausajan liikunnasta, mun liikunta koostuu nimittäin lähinnä siitä että kävelen noin neljä kertaa viikossa 30min-45min lenkin ja sen lisäksi koitan venytellä vähän välillä, kun on niska ja selkä jumissa 😀 Pitäis varmaan vähän skarpata, mutta en uskalla ihan hirveästi liikkuakaan kun on aimmissa raskauksissa ollut niitä ennenaikaisia supistuksia ja vuodelepoa.

 2. Hanna-täti sanoo:

  Olet nuoresta iästäsi huolimatta niin kypsän oloinen.

 3. Iina sanoo:

  Hyviä pohdintoja! Kyllä se elämä kantaa ja asiat tuppaa aina loksahtelemaan paikoilleen vaikka välillä saattaakin tulla ehkä kärsimätön fiilis. Meilläkin oli vuoden alussa muutto ja vielä edellisenä syksynä ajateltiin että ”kyllä me mahdutaan ja ei nyt myydä kun ollaan saatu kaikki kivasti laitettua jne..” Noh toisin kävi ja vaikka alkuun tuntuikin että kotiutuuko sitä niin nyt voin jo sanoa että hyvä kun vaihdettiin asuntoa. Molemmilla lapsilla omat nyt omat huoneet ja vielä erillinen leikkitilakin!
  Ja noista valinnoista-kuka jää kotiin ja kuka ei niin se on kyllä hienoa että ootte saaneet järjestymään noin. Nauttikaa! On se kuitenkin todella ainutkertainen mahdollisuus. Älkääkä antako muiden mielipiteiden vaikuttaa. Niitähän aina riittää puolesta ja vastaan…

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos paljon! 🙂 Niinhän se on vaikka tosiaan välillä on niin kärsimätön olo 😀 Ihanaa että te löysitte kodin joka tuntuu kodilta ja missä on paljon tilaa kaikille, toivottavasti mekin 😀 Ja joo, me ollaan kyllä tosi iloisia että saadaan kokea vielä vähän erilainen vauvavuosi ja Otollakin on mahdollisuus kokeilla sitä koti-isyyttä mistä hän tyttöjen kanssa jo haaveili. Varmasti jollakin on tästä mielipiteitä mutta tärkeintä on se että se tuntuu meistä oikealta 😀 Kiitos vielä! Ja oli tosi ihana tavata, oot niin rento ja fiksu!

   • Iina sanoo:

    Meilläkin oltiin viime vuonna olosuhteiden pakosta molemmat kotosalla 9kk ja mies totesi että osaa arvostaa nyt ihan eri tavalla mun panosta kotona. Ja sanoi myös että nautti aivan mielettömästi vauvan hoidosta ja siitä että sai viedä ja hakea esikoisen eskarista. JA
    Kiitos samoin! Oli mukava jutella ja kaikinpuolin kiva ilta 🙂

 4. Lastentarhanope sanoo:

  Nykyinen laki sanoo, että lapsella, kenen vanhempi/vanhemmat on kotona vauvan kanssa tai vaikka työttömänä, on oikeus päivähoitoon max 20h/vko 🙂 Eli sitten kun teillekin perheenlisä tulee, niin tytöillä ei ole sen enempään oikeutta olla päivähoidossa 🙂

 5. Lotta sanoo:

  Me oltiin juuri 3,5kuisen vauvan kanssa Kreetalla. Kaikki meni tosi hyvin ja musta matka oli ”helppo”, vauva kun ei vielä liiku mihinkään ja ruoka kulkee tisseissä mukana 🙂 suosittelen!

  • Ida sanoo:

   Moikka! Meillä olis laskettu aika samoihin aikoihin Iinan ja Oton vauvan kanssa ja ollaan myös mietitty, että jossain vaiheessa lämmin lomapaikka olis aika ihana (olis samalla häämatkaki). Miten rokotukset noin pienellä juuriki vaikka Välimeren maihin täytyy ottaa huomioon? Onhan meillä toki aikaa myös miettiä matkajuttuja ym, mutta mutta… 😀

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ihanaa kuulla! Mäkin oon aatellut just että silloin kun vauva on täysimetyksellä on matkustus kaikkein helpointa kun ruoka kulkee mukana kokoajan 😀 Ja kaiholla jo toukokuussa kattelin Mallorcalla söpöjä pikkuvauvoja meidän hotellilla ja mietin että iik oiskohan meilläkin ensi kesänä 😀

   Rokotuksista meille sanottiin neuvolasta, että ainoa mikä pitää ottaa ekstraa jos matkustaa esim. Espanjaan on Tuberkuloosi-rokotus JOS loma kestää yli kuukauden, koska tuberkuloosissa on kuulemma niin pitkä altistusaika että alle kuukauden altistuksella sitä ei saa. Eli luultavaksi ei mekään matkusteta yli kuukaudeksi tästä syystä, ettei tarvita mitään ylimääräisiä. Ihanaa raskautta sinne Ida!! 🙂

 6. millamainen sanoo:

  Voi noita tyttöjä! Niin söpöjä bestiksiä <3

  Paljon muutoksia tosiaan teillä edessä. Me saatiin onneksi kesäkuussa 60 neliöinen asunto vanhan yläkerrasta. 35 neliöiseen yksiöön ei marrasvauvan kanssa oikein oltais sovittu..

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ne on kyllä <3 😀 Vaikka osaa noi bestikset tapellakin 😀 Ja oi ihanaa, kiva että löytyi noin läheltä sopiva asunto! Meidän talossa on nytkin vapaana asunto, mutta täällä ei ole yhtään meidän nykyistä kotia isompaa kämppää niin ei voida jäädä samaan taloon 🙁 se on just harmi kun 4h+k ja siitä isompia on niin paljon vähemmän tarjolla 🙁

 7. Elina sanoo:

  Anteeksi, jos oon liian utelias. Ymmärrän, että asiahan ei oikeestaan mulle kuulu. Toivottavasti et nyt loukkaannu, mutta miks ootte ajatellut niin päin, että Tiaralla pitäis olla oma huone? Tai siis ymmärrän, että Tiara on esikoinen ja varmasti Tiarasta onkin kivaa, jos on oma huone. Mutta entäs Zelda? Eikö Zeldan ois mukavampi olla samassa huoneessa siskon kanssa, jonka kanssa ikäeroa 1,5v., kun siskon kanssa jonka kanssa ikäeroa 4v.? Voishan vauvakin olla omassa vauvan huoneessaan ja Tiaralla Zeldalla olis yhteinen isompien tyttöjen huone. Tällästä vaan jäin pohdiskelemaan

  • niinb sanoo:

   Mistä sä päättelit että heidän vauvansa on tyttö? 😀
   Ja mistä tiiät jos heillä on uusi asunto sellainen jossa on Zeldalle ja tulevalle vauvallekin omat huoneet? 🙂

   • Elina sanoo:

    No siitä vaan päätelin, kun Iina erikseen mainitsi, että tavoitteena on että Tiaralla olis oma huone, ei että tytöillä ois omat huoneet tai että kaikilla lapsilla ois omat huoneet. Ja en tiedä miks oon kirjottanu, et vauva on tyttö 😀 varmaan jotenkin alitajuisesti näin olen vaan nyt ajatellut, mutta eipä sillä tässä väliä oo kumpi se on.

    • Iina Hyttinen sanoo:

     Me etsitään ensisijaisesti siis kotia josta löytyisi tulevaisuudessa makkarit kaikille lapsille, mutta jos sattuu löytymään joku aivan ihana neliö niin eiköhän me sinnekin mahduta useamman vuoden. Ja tämä nukkumajärjestely siis lähinnä siksi, että a) mielestäni eskarilainen/koululainen on oikeutettu siihen että hänellä on ihan oma tila missä tehdä koulutehtäviä tarvittaessa, toki sen tilan voi järjestää muutenkin kuin kokonaan omalla huoneella, mutta luultavasti me annetaan ihan kokonaan oma huone Tipalle. ja b) nykyinen kuopus, tuleva keskimmäinen, laskee öitä siihen että vauva syntyy ja on tarpeeksi iso nukkumaan alasängyssä jotta hän pääsee vihdoin nukkumaan kerrossängyn yläsänkyyn 😀

 8. kotitonttu sanoo:

  Oletko lopettamassa blogin?
  Jotenkin tästä heijastuu vähän sellainen tunne, että blogi on jäämässä tulevaisuudessa pois. 🙁
  Toki vauvan tulo muuttaa teidän elämän taas aivan erilaiseksi mitä se on tähän asti ollut, mutta toivottavasti blogi ei silti lopu ♥

 9. Emma sanoo:

  Myöskin kiinnostaisi jättää lapset hoitoon muutamaksi päiväksi viikossa kun vauva syntyy huhtikuussa. Kerhotkim taitaa jäädä kesätauolle toukokuussa niin aika lyhyen aikaa ehtisivät sielläkään olla. Meilläkin esikoinen aloittaa eskarin elokuussa ja lokakuussa kuopus täyttää 4 🙂 osaatko sano että mitä päivähoito maksaa silloinkun äiti kotona? Kesä aikaahan ei sellaiset lapset saa olla päiväkodissa jos jompi kumpi vanhemmista kotona. Se on mun mielestä hyvä juttu koska lapset tarvitsevat lomaa.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kesäaika käsittääkseni tarkoittaa sitä heinäkuuta, jolloin osa päiväkodeista on kiinni? Meillä lapset ovat aina silloin olleet lomalla, ja tulevat olemaan kyllä ensi kesänäkin. 🙂 Mä en tiedä noista maksuista, vanhempien tulojen mukaanhan ne maksut menee. Meillä maksu on korkein mahdollinen mutta siitä tietenkin vähennettynä sitten vapaapäivät ja se osa päivästä mitä he eivät ole hoidossa. Paljon onnea odotukseen ja toivottavasti löytyy teille sopiva ratkaisu hoidon suhteen! 🙂

 10. Susanna sanoo:

  Ymmärrän hyvin haikeuden lähteä nykyisestä asunnosta. Muutimme itse edellisestä asunnosta pois, kun vauva oli 5 kk vanha, ja ekat kuukaudet tuli melkein itku aina kun ajoin vanhasta asunnosta ohi. Muistelin vain, että tuolla sitä työnneltiin pientä vauvaa noissa maisemissa ja tuolla oli meidän pienen perheemme ensimmäinen koti.

  Vaan kyllä se uusikin paikka kodiksi muodostuu, kun vaan mahdollisimman nopeasti tutustuu ympäristöön ja naapuruston ihmisiin ja sisustaa kodin omannäköisekseen. Ja nyt parin vuoden jälkeen tuntuu, ettei tästä haluaisi enää lähteä.

 11. Salla sanoo:

  Uskon, että joku ihana, juuri teille sopiva asunto löytyy 🙂 tsemppiä etsintään ja odotukseen.

 12. Sara sanoo:

  Kiva kuulla teidän tulevaisuuden suunnitelmista, jotka kuulostaa tosi mukavilta 🙂 Meinaatteko jo ihan omaa kotia vai vielä vuokralle? Toivottavasti mieluisa löytyy pian 🙂

 13. Mama sanoo:

  Moi!

  Haaveillaan miehen kanssa toisesta lapsesta ja toivottavasti semmoinen meille vielä lähitulevaisuudessa suodaan. Ennen sitä meidän on kuitenkin löydettävä uusi, isompi ja ihan oma asunto, tänne nykyiseen ei vaan kahden lapsen kanssa mahduta. Odotan muuttamista ja sisustamista ihan innoissani vaikka asuntoa ei vielä ole!

  Teidän perhettä ja arkea on ihana seurata. Näin kun itsekin haaveilee toisesta lapsesta niin sun raskautta on kiva seurata ja elää mukana näin lukijana.

  Hyvää syksyä sulle ja koko perheelle!

  – Mama

 14. Sanni sanoo:

  Moikka! Postausidea: Miten pukeutuisit, jos et olis raskaana? Tai joku mis ei ois mammavaatteita:) Sul on tosi ihana tyyli ( siis nyt ja aina) joten ois kiva saada jotain syysinspistä myös ns. tavallisista kaupoista <3 esim se sun äsköne asupostaus oli himo kiva!

 15. Sonja sanoo:

  Hurjan paljon onnea teille tulevan perheenlisäyksen johdosta! Pidin pitkään blogi-taukoa, eli en lukenut mitään blogeja (aikapulasta johtuen), mutta joku aika sitten ajattelin, että sentään sun blogia on pakko taas päästä lukemaan ja olin tosi iloinen kun huomasin heti, että sulla on asukuvissa iso masu, oijoi 🙂 Huippua! Ei kyllä auttanut yhtään omaan vauvakuumeeseen 😀 😀 Muakin kiinnosti tietää, mitä olitte ajatelleet tehdä asunnon suhteen ja kiva kun valoitit teidän tulevaisuuden suunnitelmia 🙂 Me ollaan just päästy kiinni omaan kotiin ja tää olis aivan täydellinen meille, ihan uusi ja meille (kolme henkilöä) sopivan kokoinen, ihanalta asuinalueelta… Sit aloinkin haaveilla perheenlisäyksestä… Ja nyt en tiedä mitä tekis, kun ei millään mahduta tähän kovin pitkäksi aikaa, jos meille tulisi vielä vauva… Mutta en haluais luopua tästä unelmieni kodista. Jos sua inspaa, niin olis kiva jos kirjottelisit joskus lapsiperheiden asumisen väljyydestä/ahtaudesta, et mitä ajatuksia asumisen neliöt herättää ja kuinka paljon sitä tilaa toisaallta tarvii… Nyt olen ajatellut, että ehkä vauva menisi meidän makkarissa jopa muutaman vuoden, kun esikoinen tarvitsee omaan käyttöönsä oman huoneen, koska on jo 10v…. Ja sit ostettais joku isompi, saman tasoinen asunto….

 16. Eveliina K sanoo:

  Oon seuraillut sun blogia jo pitkään, mutta taitaa olla eka kerta kun kommentoin. Eletään ihan erilaisissa elämäntilanteissa, eikä itsellä lapset ole vielä pitkään aikaan suunnitelmissa, mutta oon silti aina tykännyt lukea teidän meiningeistä. Rakastan lapsia ja heidänkin kuulumisia ja hassuja juttuja on mukava lukea!

  Mutta se miksi lähdin kommentoimaan, oli tuo mahdollinen pidempi loma ulkomailla. Oon asunut jo yli 2 vuotta Espanjassa Fuengirolassa, vaikka en koskaan olisi uskonut tänne päätyväni tai täällä viihtyväni. Täällä on tosi paljon suomalaisia, ehkä jopa liikaakin, mutta myös paljon muuta. Itse en kuitenkaan vietä aikaa niissä tyypillisissä suomipiireissä, joten voin kokemuksella sanoa, että täältä löytyy myös sitä paikallisuutta. Hyviä puolia on myös runsaat lennot, lentokenttä puolen tunnin ajomatkan päässä, hyvät rannat, Fuengirolan kompakti koko eli kaikki lähellä, ja myös se, että jos tarvitsee jotain suomalaista niin sitä myös saa! Täältä on kuitenkin tosi helppo kulkea omalla autolla tai julkisilla muihin paikkoihin, joten tekemistä riittää varmasti. Tässä tällainen pieni mainospuhe haha ja voin kyllä kertoa lisää jos kiinnostaa! 🙂

 17. Vvv sanoo:

  Hei,

  Saako kysyä missä asutte? 🙂 Olet ehkä jossain aiemmin maininnutkin, tai jos et halua kertoa, ymmärrän. 😀

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.