Kokemuksia Cybex Priam -vaunuista vol.1

09.06.2017

Paljon on kyselty postausta siitä mitä ollaan tykätty meidän vaunuista, ja nyt luvassa siis kokemuksia Cybex Priam -vaunuista, jotka meillä on ollut nyt käytössä n. neljä kuukautta. Tämä osa keskittyy siis pelkkään vaunukoppaan sekä Cybex Priam-vaunujen käyttöön yhdessä turvakaukalon kanssa, koska ratasosaa ei olla vielä päästy testailemaan. Vaunut ovat olleet meillä päivittäisessä käytössä ihan ensimmäisistä viikoista lähtien, ja kokemusta on kertynyt rutkasti molemmista kokoonpanoista.

Meiltä lötyy siis Cybex Priam krominvärinen runko Trekking-renkailla, Cybex Priam vaunukoppa Manhattan Grey -värin kankailla, sekä Cybex Cloud Q Plus -turvakaukalo* Manhattan Grey -värisillä kankailla, ja siihen Base Q-fix Isofix-telakka. *Turvakaukalo on saatu blogin kautta.

Cybex Priam ja Cloud Q

Cybex Priam ja vaunukoppa

Ostimme Cybex Priam runkoon kovan vaunukopan, koska meille syntyi helmikuun vauva, joka kaipasi vaunuissa suojaa ja lämpöä. Vaunukoppa on ollut tosi suojaisa, ja siinä on hyvin tilaa vaikka Novakin on kasvanut tosi nopeasti. Meillä oli pahimmilla pakkasilla vaunukopassa äitiyspakkauksen makuupussi, sekä Reiman toppahaalari, ja koskaan ei Nova ollut kylmissään. Vaunukoppa on todella helppo klikata yhdellä kädellä kiinni rattaiden runkoon vaikka vauva olisi jo kopassa sisällä. Keinonahkapäällysteinen kantokahva on tyylikäs, ja irtoaa kätevästi molemmilta puolilta (myös yhdellä kädellä), jotta vauva on helppo laskea sisälle koppaan.

Kopan kuomu on oikeastaan niin suojaisa yhdessä peitteen kanssa, että vaunuverho ei ole edes pakollinen ainakaan kesällä, mikäli vauva vain nukkuu. Talvella meillä tietysti oli käytössä vaunuverho kokoajan jotta kylmä tuuli ei päässyt siitä pienestäkään rakosesta. Kuomun asentoa on helppo säätää, ja kun avaa vetoketjun kuomun takaosasta, kuomun saa vedettyä todella alas, ja samalla saa kurkistusikkunan käyttöön niin vauvaa on helppo seurata. Ainoa miinus tulee kopan kankaista, jotka on niin naftit että mulla tuottaa välillä hankaluuksia saada viimeisiä neppareita kiinni, ainakin jos ollaan liikkeessä ja pitäisi olla nopea. Saan ne kyllä siis kiinni, mutta siinä yleensä kestää hetki.

Vaunukoppa on ollut meillä käytössä päiväunilla ja vaunulenkeillä, ja puistossa, yleensä aina kun on ollut tuulista tai kylmää ja ollaan liikuttu paljon ulkona, koska silloin vauva on tarvinnut parempaa suojaa. Pääosin ollaan käytetty vaunuja kuitenkin turvakaukalon kanssa, ja sanoisinkin että jos vauva on kesävauva tai edes loppukevään tai alkusyksyn vauva, on vaunukoppa ihan turha, mikäli hankkii vaunuihin sopivan, makuuasentoon menevän Cybex Cloud Q-kaukalon. Lämpimillä ilmoilla kaukalo nimittäin tarjoaa kaikki samat ominaisuudet ja enemmän kuin vaunukoppa.

Cybex Priam vaunukoppa

Cybex Priam ja Cybex Cloud Q Plus -turvakaukalo*

Vaunujen mukana tulee adapterit turvakaukaloa varten, ja ne  adapterit ovat siis kaksi muovista pötkylää jotka liitetään niihin kohtiin joihin vaunukoppa tai ratasistuin yleensä painetaan paikoilleen. Adaptereiden napsauttaminen paikoilleen ja irroittaminen käy todella helposti ja nopeasti yhdellä kädellä, ja niiden ollessa paikoillaan kaukalo on helppo vain nostaa paikalleen. Kaukalon irroittaminen käy myös kätevästi nappeja painamalla ja samalla nostamalla. 90% ajasta me käytetään vaunuja turvakaukalon kanssa, ja meillä on yleensä adapteritkin aina paikoillaan valmiina käyttöön.

Makuuasentoon saatava kaukalo on ergonominen vauvan selälle, ja heti ilmojen lämmettyä ollaan oikeastaan pärjätty pelkällä kaukalolla myös esim. kaupungilla ulkona liikkuessa. Kaukalosta saa myös kuomun todella ajas suojaamaan sekä auringolta että tuulelta, ja talvella yhdessä kaukalolämpöpussin kanssa vauva pysyi hyvin lämpimänä. Kaukalon kuomu on sellainen että siihen ei naarmuttamatta saa vaunuverhoa kiinni, mutta se ei oikeastaan haittaa koska kuomu tulee niin hurjan alas että ei verholle ole tarvettakaan muuten kuin lähinnä jos haluaa esteettisistä syistä sellaista käyttää. (Terveisin nimim. meillä olis Kurtis Babyn superherkku musta-kultainen ananasvaunuverho, mutta ei olla käytetty kun muuten kaukalon kuomuun jäisi naarmuja).

Me ei oltaisi kertakaikkiaan tultu toimeen ilman tätä travelsystemiä, se on ollut niin helppokäyttöinen ja loistava. Nyt kun Nova on jo neljä kuukautta, hän viihtyy myös hereillä ollessa vaunuissa tosi hyvin, kun pidetään turvakaukalo siinä kaukaloasennossa. Silloin Nova on vähän pystymmässä asennossa ja näkee ympärilleen, mutta asento on kuitenkin vain loivasti pystyssä (kuten esim. sitterissä) ja ergonominen selälle. Nukkuessa me laitetaan edelleen kaukalo aina makuuasentoon kun ollaan pois autosta.

Cybex Priam ja Cybex Cloud Q

Cybex Priam runko, renkaat, kasaus ja kuljetus autossa

Vaunujen runko menee kasaan ihan superhelposti, ja se on myös todella kompakti kasattuna. Meidän autoon vaunujen runko menee ihan helposti sillä tavalla että ne vain laittaa yhdenkäden kasausmekanismilla kasaan. Mun tädin pikkuauton takakonttiin vaunut menevät, kun irroittaa isot takarenkaat myöskin todella helposti ja nopeasti. Eli ne ovat kyllä kasattuna kompaktit. Nämä on ensimmäiset vaunut jotka mä olen osannut laittaa kasaan ja koota heti samantien, ja ihan itse olen tämän oppinut. Kaikki meidän aiemmat rattaat on olleet sellaisia että joku muu on saanut hoitaa tämän prosessin, mutta Priameissa kasausmekanismi on niin yksinkertainen että se ei vaadi ollenkaan opettelua, hermoja tai älyä. Varmaan meidän lapsetkin osaisi tehdä sen jos olisivat tarpeeksi pitkiä.

Runko on myös tosi kevyt nostella 4,7kg painolla, ja se on autoilevan perheen unelma. Meidän takakonttiin on mahtunut vaunujen rungon, kopan ja kahden lasten polkupyörän lisäksi myös iso matkalaukku ja kaksi pienempää kassia, sekä sitteri ja leikkimatto, kun matkustettiin Ouluun. Että runko ei tosiaankaan vie kovin paljoa tilaa. Myöskään vaunutilassa runko ei vie tilaa liikaa ja bussissa ja muissa julkisissa se vie yhtä vähän tilaa leveydeltään kuin normimatkarattaat. Runko on kevyt nostaa vaikka bussikuski ei laskisi edes lattiaa keskiovelta.

Renkaat ovat olleet tosi hyvät, eikä kertaakaan jumiuduttu talvella lumihankeen. Isot takapyörät auttavat kovasti, ja etupyörätkään eivät ole mahdottoman pienet. Etupyörät on lukittavat, mutta kääntyvät siis todella smoothisti ja rattaita on helppoa ohjata vaikka yhdellä kädellä. Muistan kun käytiin eka kertaa puistossa lasten kanssa Novan synnyttyä, ja mä kannoin toisessa kädessä kahvikuppia ja toisella kädellä ohjasin rattaita loskasohjon läpi puistoon. Onnistui. Kovassa vauhdissa etupyörät kannattaa ehkä lukita, niin pyörät eivät vispaa kuten kääntyville pyörille on tavanomaista kovassa vauhdissa tehdä.

Cybex Priam työntöaisan heiluminen

Koska runko on todella kevyt, se ei ehkä kaikkien mielestä ole tarpeeksi tukeva. Ainoa miinus jota olen lukenut Priameista on heiluva työntöaisa, ja aisa kyllä siis on sellainen liikkuvainen myös kasattuna. Se liikkuu 1-2cm kumpaankin suuntaan heiluttaessa, vaikka on lukittuna paikoilleen.

Sitä en ymmärrä mitä haittaa siitä on, aisa toimii tasan niinkuin pitää, ja tämä heiluminen ei vaikuta mihinkään muuhun kuin työntäjän tuntumaan. Ja se täytyy ymmärtää että jos haluaa ihan superkevyen rungon joka painaa alle viisi kiloa, se ei ehkä ole yhtä tukevan tuntoinen kuin joidenkin kymmenen kiloa painavampien hyökkäysvaunujen runko. Minua tai meitä tämä pienen pieni heiluvuus ei ole siis haitannut ollenkaan, eikä se vaikuta käyttöön millään tavalla. Vaunujen jarrut, kasaus ja lukitukset toimivat täydellisesti eikä koskaan ole ollut tunnetta että ne eivät olisi riittävän tukevat tai turvalliset. Aisan työntökorkeutta on helppoa ja nopeaa säätää ja se sopii niin pitkälle työntäjälle kuin lyhyemmällekin (esim. meidän esikoiselle).

Keinonahkapäällysteinen työntöaisa tuntuu edelleen ylelliseltä ja siitä saa hyvän otteen hanskat kädessäkin, ja siitä on todella helppoa ohjata vaunuja.

Cybex Priam tavarakori ja lisävarusteet

Priameiden tavarakori on tilava ja helppokäyttöinen. Sen kangas hylkii likaa todella hyvin ja meidän kori näyttää edelleen kuin uudelta vaikka rattaita on työnnetty ties missä loskassa ja muussa talvikeleillä. Tavarakorin saa laajennettua avaamalla nepparit. Yleensä meillä kulkee siellä kantoreppu ja hoitolaukku sekä pieni kassillinen randomtavaraa tai vaihtovaatteita isommille muksuille.

Lisävarusteena me olemme hankkineet Cybex Priam mukitelineen, jolla suomalaisissa kaupoissa on hintaa 69 euroa. Siis muovisella pikkutelineellä. Meidän oma mukiteline me ostettiin Haaparannalta Ruotsin puolelta, missä se maksoi lastentarvikeliikkeessä 30 euroa. Mukiteline on kätevä olla ja olen siihen tottunut meidän vanhojen rattaiden kanssa, siksi halusin sen nytkin. Mukitelineeseen saa kätevästi vesipullon tai kahvitermarin ja mulle se on ihan ehdoton. Suosittelen etsimään sitä kuitenkin jostain muualta kuin Suomesta, koska täällä se on ihan naurettavan kallis.

Mukiteline tulee työntöaisan oikeaan sivuun, missä se on mulle oikeakätisenä oikein hyvällä paikalla. Ainoa miinus on että kun kerkesi tottua työntelemään vaunuja pari kuukautta ilman telinettä, oli hankala oppia että se yhtäkkiä olikin siinä lisäämässä vajaat kymmenen senttiä leveyttä vaunujen runkoon, eikä enää voi puikahtaakaan niin läheltä oviaukon reunaa kuin ennen. Törmäilen mukitelineellä välillä edelleen. Eli suosittelen ottamaan sen heti alusta asti käyttöön jos aikoo ottaa, muuten se kokee kovia aluksi (tai näin ainakin meillä).

Cybex Priam plussat ja miinukset lyhyesti

Plussat:

+ Maailman kätevin travelsystem ja kasausmekanismi, varmasti helpoimpia mitä on olemassa

+ Todella kevyet sekä työntää että kantaa

+ Upea ulkonäkö ja kestävät kankaat ja osat, näitä kelpaa työnnellä missä tahansa

+ Pieni koko ja kapeus, mahtuvat hyvin kivijalkaliikkeisiin sisälle, ja bussissa vievät tosi vähän tilaa

+ Muuntautumiskyky, erilaisilla istuimilla ja turvakaukalolla näiden käyttömahdollisuudet ovat rajattomat ja kestävät koko lapsuuden

Miinukset:

– Kalliit lisävarusteet Suomessa

– Kallis (?) hinta muutenkin

Yleinen fiilis Cybex Priameista ja mitä jatkossa

Nämä vaunut ovat ns. premium-vaunut, ja siksi hintakin on korkea monen mielestä. Me haluttiin panostaa näihin, ja kertaakaan en ole sitä katunut että käytettiin vaunuihin paljon rahaa, ne ovat todella olleet hintansa väärti. Seuraavaksi me ollaan ostamassa näihin vanuihin ratasistuin, mutta pohditaan vielä väriä. Tuo Manhattan Grey on ihan mielettömän kaunis väri, mutta kun Priameihin on vaikka mitä ihania värejä ja jopa designer-kuoseja joihin olen ihastunut. Järkevintä tietysti olisi varmaan ostaa samanvärinen ratasistuin kuin koppa ja turvakaukalokin ovat. Me ostetaan kahden eri istuinmallin valikoimasta luultavasti Lux-istuin.

Luulen että ostetaan matkarattaat siinä vaiheessa, kun lakataan käyttämästä turvakaukaloa ja siirrytään turvaistuimeen. Tai mahdollisesti sitten kun lähdetään syksyllä pidemmälle reissulle ulkomaille, ja tarvitaan lentokoneeseen mukaan käsimatkatavaroihin menevät rattaat. Mutta sinne on onneksi vielä aikaa.

Olen huomannut että Priameiden määrä katukuvassa lisääntyy kokoajan mikä on ihan mahtavaa, nämä ovat todella hyvät ja käytännölliset vaunut ja näin jälkikäteen sanottuna myöskin varmasti päätyisin uudelleen ostamaan juuri nämä kaikista vaihtoehdoista. Me ollaan äärettömän tyytyväisiä!

Mikäli vaunuista haluaa lukea lisää, niin ensimmäinen esittelypostaus Cybex Priameista tarkempine faktoineen löytyy TÄÄLTÄ, sekä oma erillinen esittely Cybex Cloud Q -turvakaukalosta* löytyy TÄSTÄ.

Mikäli teillä on jotain kysyttävää vaunuista niin vastaan mielelläni parhaani mukaan! 


14 Responses to “Kokemuksia Cybex Priam -vaunuista vol.1”

 1. mikaela sanoo:

  Me ostettiin lokakuussa syntyvälle esikoiselle Cybex Balios M – rattaat torista. Puoleen hintaan vuoden vanhat rattaat, ei tosiaankaan ollu paha. Vaunukoppa pitää vielä ostaa myöhemmin ja tosiaan haluun kans tuon saman turvakaukalon mikä teillä on, just tuon makuuasento-ominaisuuden takia.

  Tykkään noista rattaista tosi paljon, rataosan saa yhdellä kädellä kallistettua ihan makuuasentoon ja kuomu on myös vedettävissä ihan lapsen jalkoihin asti. Myös se että istuinta voi pitää selkä- tai kasvot menosuuntaan, lisää käyttöikää ja sen voi ottaa käyttöön jo alle vuoden ikäiselle lapselle.

  En malta oottaa että saadaan rattaat käyttöön 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ne on varmasti kyllä kivat rattaat myös, kun Cybex on niin laadukas merkki 🙂 Nuo on tosi tärkeitä ominaisuuksia että saa käännettyä kasvot tai selkä menosuuntaan, ja että saa täyteen makuuasentoon. 🙂 Ja suosittelen ehdottomasti kyllä cloud Q:ta, se on huippu! Paljon onnea tulevasta esikoisesta <3

 2. Iina sanoo:

  Kommentoinkin aiempaan postaukseen vaunuista, että kiinnostaa kovasti käyttökokemukset. Ehdittiin sit ostaa nää vaunut huhtikuussa kun löyty alessa, mutta seuraavana päivänä meidän vauva kuoli kohtuun vähän raskauden puolivälin jälkeen … Mua ei kuitenkaan harmita yhtään, että ehdittiin ostaa noi vaunut. Toivon mukaan tulee käyttöön vielä myöhemmin. Eipähän tarvi sit seuraavalla kerralla miettiä missä vaiheessa uskaltaa ostaa mitään kun isoimmat hankinnat on tehty.

  Huomattiin jo liikkeessä toi vaunujen työntöaisan heiluminen, mutta kun saatiin runko kotiin ja kasattiin se niin meidän vaunuissa se ei heilu ollenkaan! En tiedä onko ne jotenkin muokannut sitä runkoa palautteen perusteella vai löystyykö se sitten ajan myötä, mutta katsotaan. Eipä se heiluminenkaan haittaa. Meillä on lux-istuin ja vaunukoppa mustana ja kromi-runko ja toi manhattan grey turvakaukalo. Mä käsitin ettei sen 2 in 1 -istuimen kankaita voi ostaa erikseen? Vaan samassa paketissa olis sitten sekä koppakankaat että istuimen kankaat, jotka laitetaan samaan kopan runkoon. Eli jos haluaa ostaa erikseen niin silloin on erikseen vaunukoppa ja lux-istuin, mutta en oo ihan varma! Tosi hyviltä vaunuilta vaikuttaa kyllä kaikin puolin ja hintakin kirpasee vaan kerran. Vaunut on kuitenkin niin paljon käytössä arjessa (vaikka meillä nyt ei oo vielä päässytkään käyttöön), että mun mielestä niihin kannattaa sijottaa.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos paljon kommentista ja toivottavasti tää postaus oli sellainen kuin toivoit! Kiitos paljon myös neuvoista noiden rataistuinten suhteen, nyt tiedän enemmän. 🙂

   Mä en tiedä edes mitä sanoa, oon tosi pahoillani teidän puolesta ja otan osaa teidän menetykseen <3
   Toivottavasti saatte vaunut pian käyttöön!<3

   • Iina sanoo:

    Optimistisin mielin ollaan tulevaisuuden suhteen, vaikka rankkaa on ollut. Tää nyt vaan on osa meidän elämää että meillä on pieni enkelipoika, mutta aika tekee tehtävänsä ja suru helpottaa. Onneks ollaan vielä nuoria niin aikaa on.

    Mutta joo kiitos vielä postauksesta, vahvisti sitä, että on tehty oikee päätös vaunujen suhteen! 🙂 Tosi vähän näistä on löytyny kokemuksia suomeks.

 3. gemma sanoo:

  Pystyykö sen kaukalon säätämisen makuuasennosta kaukaloasentoon tehdä siten että vauva on koko ajan kaukalon kyydissä vai pitääkö riipiä säädön ajaksi hänet pois?

 4. Nimetön sanoo:

  Eikös tuota mukitelineitä voi asentaa työntöaisan sisäpuolelle?

 5. Mariiia sanoo:

  Oliko teillä millainen lämpöpussi talvella käytössä? Meille talvivauva tulossa ja priamit ja yritys löytää nyt kesä-aleista hyvä lämpöpussi 🙂

 6. Marjo sanoo:

  Kiva lukea kokemuksia. Meillä on syysvauvaa odottamassa tomaatinpunaiset Priamit. Vaunuja tuli jo testattua kun muistuttelin koiralle hihnakäytöstä, hyvältä vaikutti kyllä ja hienostu kulki polulla oksienkin päältä.

 7. Maria sanoo:

  Moi,
  Kiitos erittäin kattavasta postauksesta! Meille tuli eilen juuri tuo sama turvakaukalo ja meillä ainakin on ihan järjettömän jäykkä tuo makuuasentoon säätö -toiminto. Havaitsitko sinä saman? Mietin, että onkohan uutuuden kankeutta, valmistusvika vai käyttäjän vika? Se on tosissaan niin jäykkä, että voimat loppuu, kun yrittää kääntää makuuasentoon 😀

 8. Sanna sanoo:

  Meillä on just samanlaiset vaunut, sama väri, renkaat ja kaikki, vaunuverhoa myöten Ollaan tykätty tosi paljon! Varsinkin tuo vaunujen keveys ja älyttömän nopea kasattavuus on Vielä odotellaan että saatais se istuinosa käyttöön..nyt vauva vasta pari kk

 9. Hanna sanoo:

  Meillä nyt 1,5 kuukautta ollut käytössä samat vaunut trekking renkailla. Myös turvakaukalo on tuo sama. (Ja kun joku kysyi säädön jäykkyydestä, voin sanoa että kannattaa opetella vain käyttämään. Aluksi oli itselläkin liikaa väkisin yrittämistä. Sen saa aivan helposti yhdellä kädellä alas, kun tajuaa painaa oikeaan suuntaan.)

  Olemme ehdottoman tyytyväisiä. Sain turvakaukalon sekä vaunukopan ostettua käytettynä ja ovat kuin uudet. Matkustussysteemi on telakkaa myöden ihan loistava. Aluksi tuntui hieman vaikealta pistää vaunuihin niin paljon rahaa, mutta päivääkään ei ole kaduttu. Päin vastoin, kyllä suututtaisi joka päivä vääntää epäsopivilla kärryillä.

 10. Maija sanoo:

  Moikka,

  Meillä odottaa Cybex Priam 2 in 1 -yhdistelmävaunut ensimmäisiä ajoja ja kevätvauvaa lastenhuoneessa. Nyt sitten olisi hankintalistalla hoitolaukku. Onko teillä ollut vaunujen kanssa käytössä hoitolaukkua ja onko tästä jotain tipsejä? Jonkinlaista reppu-mallista olen lähtökohtaisesti ajatellut, niin olisi ehkä miehelläkin mieluisampi kannella. 😀

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.