Kotiinpaluuta ja arkeen valmistautumista

11.08.2017

Eilen aamulla kurvasimme laivalta autolla kotiin, ja edessä oli arkeen paluu. Hoidettiin kauppaostoksia, tunnollisesti kauppalistan kanssa. Nukkumaanmenoa ollaan aikaistettu, ja tänään herättiin ”jo” yhdeksältä. Vielä muutama päivä aikaa muuttaa rytmiä sopivammaksi ensi viikolla alkavaa eskaria (ja päiväkotia) varten. Tänään on juhlittu puolivuotiasta ystävien kanssa, pesty pyykkiä ja tehty puolentoista tunnin pyörälenkki lasten kanssa.

Mä panikoin eilen varmaan noin 60 kertaa, että ollaanko vahingossa missattu eskarin aloitus, ja se olisikin alkanut jo eilen. Joka puolelta tulvi kuvia pienistä eskarilaisista, jotka Helsingissäkin aloittivat esikoulutaipaleensa. Mutta ei, Helsingin kaupungin ruotsinkielisissä kouluissa eskari alkaa vasta 15.8. eli ensi tiistaina, huh. Meillä oli kyllä lappu jossa aloituspäivä lukee, ja olin sen siitä miljoonaan kertaan lukenut, mutta jotenkin vaan iski paniikki ja hämmennys että olinko ymmärtänyt jotain väärin, kun aamulla kotimatkalla selasin Facebookia aikani kuluksi, ja huomasin että _ihan_kaikki_ aloittivat eskarin eilen.

Ruotsinkielisissä kouluissa on myös kolme päivää pidempi syysloma, tämänkin opin eilen, kun tarkistelin näitä kouluvuoden pituuksia Helsingin kaupungin sivuilta. Hassua, mutta ihan hauskaa, en tosiaankaan valita kuusi päivää lyhyemmästä lukuvuodesta.

Me ollaan oltu yhdeksän viikkoa lomamoodissa lasten kanssa, vailla mitään pakollisia aikatauluja tai menoja. Nyt on pikkuhiljaa aika palata rutiinien ja aikataulujen maailmaan, ja opetella siihen että jatkossa meidän viikon ylimääräinen vapaapäivä, perjantai, ei olekaan enää vapaapäivä, vaan silloin on myös eskaria. Varmasti tässä on sopeutumista itse kullakin perheenjäsenellä, mutta toisaalta myös odotan sitä arkea ja niitä tuttuja ja turvallisia rutiineja tosi paljon. Mä saan itse enemmän aikaiseksi silloin kun on ne selkeät aikataulut, ja varsinkin työt on sitten helpompi tehdä kun päivissä on selkeä rakenne.

Vaikka tämä lomailu ja aikatauluttomuus ja hengailu on ollut ihan parasta, kaipaan myös sitä että mulla on selkeä aika päivässä milloin teen mun työt, ja selkeä aika milloin voin olla 100% perheen kanssa, vailla mitään velvollisuuksia. Lasten ollessa lomalla tästä jaottelusta on hankalaa pitää kiinni, koska mulla sattuu olemaan se mahdollisuus tehdä kaikkea kivaa perheen kanssa ”niinkuin olisin lomalla itsekin”. Se kostautuu sitten iltaisin, kun lapset nukkuvat ja mulla ei olekaan aikaa rentoutua, vaan teen töitä yömyöhään ja stressaan hikikarpalot otsalla deadlineistä. Onneksi nyt alkaa siis arki ja syksy, niin voin palata tuttuihin ja turvallisiin Masterchef Australia -iltoihin Oton kanssa, kun työt on tehty jo päivällä.

Tässä arkeen paluussa on jo vissiä syksyn tuntua, vaikka iltalenkillä ulkona ihanan lämmintä olikin. Romantisoin ehkä syksyä, mutta tavallaan jo odotan vähän niitä pimeneviä iltoja, ja kaikkea sitä ihanaa mitä syksy tuo tullessaan. Jokainen syksy on aina uusi alku. Mutta sitä ennen me nautitaan vielä tästä viimeisestä lomaviikonlopusta ihan täysillä, ollaan yhdessä koko perhe ja tehdään kaikkea kivaa, ihan niinkuin oltaisiin lomalla kaikki.

Ihanaa viikonloppua kaikille <3


14 Responses to “Kotiinpaluuta ja arkeen valmistautumista”

 1. Emppu sanoo:

  Pakko kommentoida, että ruotsinkielisissä kouluissa on kylläkin syysloma 3pvää lyhyempi kuin suomenkielisissä kouluissa eli vain to ja pe on vapaata.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Aivan totta!! Katsoinkin nähtävästi sen väärin :D no mutta, tämä kyllä käy järkeen, ihmettelinkin että miten tämä opetussuunnitelman kannalta on muka ok kun se on kuitenkin sama :D hyvä minä! Kiitos korjauksesta :)

 2. Iris sanoo:

  Mä ymmärsin niin, että päinvastoin ruotsinkielisissä kouluissa syysloma olisi kolme päivää lyhempi ja näin ollen lukukaudet yhtä pitkät kummallakin puolella.

 3. Apua! :D Mä olisin varmasti panikoinut ihan samalla tavalla ton eskarin aloituksen kanssa. Ja osaisin rauhoittua vasta kun lapsi on onnellisesti eskarin kynnyksen yli. :’D
  Meillä arki koitti jo viime viikolla ja podetaan jo syksyn ensimmäistä flunssaa. Mutta kyllä nämä arkirutiinit helpottaa ihan kivasti täälläkin päässä tätä arkea. Teillä ymmärrän hyvin, että olette nauttineet tästä kesästä, kun onhan tämä teille ihan erityistä aikaa.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hahah joo, kyllä tässä vieläkin kalvaa sellainen ”olihan se varmasti niin” -tunne :DD Voi ei, tsemppiä arkiflunssaan, toivottavasti tämä jäisi syksyn viimeiseksi :( Kiitos taas ihanasta kommentista ja tsemppiä sinne<3

 4. N sanoo:

  Siis mulla oli ihan sama paniikki!!
  Palasin itse töihin (päiväkotiin) ja siellä sit kaikki puhuivat, että eskari ja koulut alkaa 10.8. Olin ihan että ei, kyllä ne alkaa vasta 15.8. Äkkiä sit laitoin viestiä kaverille, joka töissä ekaluokkalaiseni koulussa ja selvisi sit mulle tää sama, että ruotsinkieliset aloittavat vasta 15.8. ja suomenkieliset 10.8. Ja tämä siis Vantaalla, eli samalla tavalla menee täällä.

  Huh, ehti jo tulla paniikki, että en mä voi väärin muistaa ekaluokkalaiseni koulun aloitusta!! :D

 5. Jassu sanoo:

  Kaikilla on lukuvuosi saman mittainen, monilla se tasoittuu joululomalla, joka voi olla toisilla jopa viikon pidempi. Jos vaikka miettii, että tällä viikolla koulut ovat alkaneet eri puolilla Suomea eri päivinä, niin silti kaikilla on tasan yhtä monta koulupäivää kun Suvivirsi lauletaan keväällä.

 6. mymmeli sanoo:

  voisitko tehdä jossain välissä postausta teidän kieseistä, nyt kun ratasosakin on päässyt käyttöön? :)

 7. Paula sanoo:

  Oppivelvollisuus ja lukuvuosien kesto on kaikilla yhtäläinen. Koulut voivat päättää itse työskentelypäivistään
  Kiva blogi sulla, jotenkin koukuttaa seuraamaan, vaikka oma elämä onkin hyvin erilaista. Tsemppiä uuteen arkeen!

 8. helmia sanoo:

  Sulla niin ihanat asut näissä kuvissa!! tsemppiä arkeen paluun :)

 9. Jenna sanoo:

  Ihanat noi sun housut! Onko ne mistä ostettu ja mitä kokoa? Tuollaisia juuri etsiskelen :)

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.