Kolme vuotta kummina & talvien muutos

09.11.2017

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä WWF:n kanssa.

Olen toiminut WWF:n kummina nyt reilut kolme vuotta. Muistan vieläkin sen päivän kun ryhdyin kummiksi: olin kävelemässä Helsingin rautatieaseman asematunnelissa pikavauhtia metroon, että ehtisin tapaamaan Oton ja tytöt ja mentäisiin yhdessä ruokakauppaan päivän jälkeen. Matkalla tunnelista liukuportaisiin mut pysäytti kuitenkin WWF:n edustaja, joka oli siellä värväämässä kummeja Saimaan norpille. Ensin en meinannut pysähtyä, koska mulla oli oikeasti kiire, ja tiesin että Otto ja tytöt odottivat. Mutta jotenkin mä vaan pysähdyin, ja sitten jäin siihen kuuntelemaan kaiken infon, ja kyselin vielä lisää, ja lopulta värväydyin sitten kummiksi.

Kummiksi ryhtyminen oli helppoa, ja kummina oleminen on vielä helpompaa kummille itselleen: multa menee vaan suoraveloituksena tietty summa kuukaudessa norpille, eli mun ei tarvitse itse tehdä yhtään mitään. Jos kuitenkin haluan, voin osallistua kummina enemmänkin. Saan WWF:n kummilehden säännöllisesti, ja saan sähköpostiini raportteja siitä miten norpat ovat kummien lahjoituksista hyötyneet. Lisäksi voisin osallistua kummeille järjestettäviin tapahtumiin, joita on aina välillä.

Mulle on tärkeää se, että tiedän, että mun  rahat menee oikeasti suoraan norppien auttamiseen, ja on mahtavaa nähdä millaisia tuloksia niillä saadaan aikaan. Esimerkiksi viime talvena norpille kolattiin apukinoksia, jotta ne saivat pesiä rauhassa ja synnyttää poikasia, vaikka lunta ei ollut satanut tarpeeksi. WWF:n työntekijät ja vapaaehtoiset konkreettisesti kolasivat siis kymmeniä apukinoksia lumesta Saimaalla – sen konkreettisempaa luonnonsuojelutyötä on vaikea kuvitella. Apukinokset tarjoavat vähälumisina talvina saimaannorpan poikasille korvaamatonta suojaa kylmyyttä, petoja ja häirintää vastaan. Ilman ilmastonmuutosta norpilla riittäisi lunta joka talvi, mutta talvet ovat lämmenneet vuosi vuodelta ja ilman apua norpat eivät enää pärjää. 

Viime vuosi oli historian lämpimin vuosi, ja sen takia uusia Lumi-kummeja tarvitaan kipeästi! Lumi-kummit tukevat eläimiä ja luonnonsuojelutyötä vähän laajemmin kuin me norppakummit. Lumi-kummit tukevat arktista suojelutyötä, jonka tavoitteena on ilmastonmuutoksen hillitseminen sekä lumesta ja jäästä riippuvaisten lajien suojeleminen. Lumi ja jää merkitsevät monille lajeille turvaa ja piiloa, synnytys- ja pesäpaikkaa, kulkutietä, ravinnonlähdettä, sekä saalistus- ja lepopaikkaa. Ilmaston lämpeneminen vaikeuttaa arktisten lajien elämää jo nyt monella eri tavalla.

Ilmaston lämpeneminen uhkaa arktisen alueen ainutlaatuista luontoa. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat juuri arktisilla alueilla kaikkein suurimmat: arktinen alue lämpenee nimittäin yli kaksi kertaa nopeammin kuin muu maapallo. Esimerkiksi jääkarhut ovat kuolemassa sukupuuttoon kun jäätiköt sulavat. Alueella on tärkeä rooli maapallon ilmaston säätelyssä, ja jäätiköiden sulaminen vaikuttaa merenpinnan nousuun kaikkialla maapallolla. Jos ilmastonmuutos etenee nykyistä tahtia, sillä on suuria vaikutuksia meihin kaikkiin. Suomikin on arktinen maa, ja monet meidän lajeistamme, kuten naali ja itämerennorppa, ovat arktisia lajeja. Vaikutukset eivät kuitenkaan ulotu pelkästään eläimiin, vaan meidän kaikkien elämään. (WWF: Arktinen alue)

WWF tekee tärkeää työtä, josta yli puolet rahoitetaan yksityisten ihmisten lahjoituksilla. WWF:n työhön arktisilla alueilla kuuluu mm. ilmastonmuutoksen hillitseminen, lajien suojelu niiden elinympäristössä, luonnonsuojelualueiden perustaminen sekä luonnonvarojen ryöstämisen estäminen. WWF:n perustaa ja varustaa jääkarhupartioita, suojelee naaleja Suomen Lapissa ja lainaa öljyntorjuntajoukkojen osaamista arktisille alueille.

Kyllä sen huomaa ihan maallikkokin, että talvet on nykyään paljon lämpimämpiä kuin mun omassa lapsuudessa. Silloin lunta oli joulukuusta maaliskuuhun vähintään, ja kovia pakkasiakin pitkiä aikoja putkeen. Toki talvien lämpötilat vaihtelevat joka vuosi, mutta fakta on että nykyään talvet ovat lämpimämpiä. Jos tulee päivä jolloin pääsee pulkkamäkeen tai saa tehtyä lumiukon, se päivä todella kannattaa käyttää siihen, koska ei ole mitään takeita että seuraavana päivänä enää olisi tarpeeksi lunta. Meidän lapset eivät enää saa kokea samanlaisia talvia kuin mun omassa lapsuudessa oli, koska suurimman osan talvesta on yleensä lumetonta ja märkää. Mun lapsuudessa oli ihan ok lähteä meren jäälle kävelemään tai hiihtämään, nykyään ei tulisi mieleenkään lähteä noille ohuille jäille talsimaan.

Ilmastonmuutos ja arktisten alueiden lämpeneminen on helppo unohtaa päivittäisessä arjessa, mutta se ei poista sitä faktaa että se tapahtuu koko ajan, joka päivä, joka sekunti. Tärkeintä on kiinnittää arkipäivässä huomiota siihen millaisia valintoja itse kuluttajana ja esimerkiksi vanhempana tekee. Mutta auttaa voi myös helposti ryhtymällä Lumi-Kummiksi. Pienin lahjoitussumma on vain 8 euroa kuukaudessa, joka ei todellakaan paljoa kenenkään lompakkoa rokota. Saman verran menee leffanvuokraukseen ja karkkeihin, tai yhteen pikaruoka-ateriaan kerralla. Siitä on kuitenkin vuositasolla jo iso hyöty. Ja jos pystyy, voi toki lahjoittaa enemmänkin.

Niin kuin kerroinkin, Lumi-kummiksi ryhtymisen jälkeen ei tarvitse tehdä mitään jos ei halua, vaan lahjoitussumma lähtee kuukausittain tililtä suoraveloituksella. Lahjoittaa voi myös kertalahjoituksena. Se on loistava aineeton lahjaidea jouluun tai vaikka nyt isänpäivään heille, joilla on jo kaikkea.

Lumi-Kummi KILPAILU: Voita liput Planeettamme Maa -konserttiin Hartwall Areenalle 24.2.2018. Miten nykytalvet eroavat lapsuutesi talvista? Vastaa tämän postauksen kommenttiboksiin ja voita kahden hengen lippupaketti Planeettamme Maa -konserttiin. Muista jättää sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään. Arvonta-aikaa on 16.11.2017 asti, ja tarkemmat säännöt näet TÄÄLTÄ. Onnea arvontaan!

Käy ihmeessä lukemassa lisää Lumi-kummiudesta WWF:n sivuilta, tai tee kertalahjoitus joululahjaksi tai isänpäivälahjaksi, tai vaikka ihan muuten vain. Jokainen euro on tärkeä!


33 Responses to “Kolme vuotta kummina & talvien muutos”

 1. Avatar Daisy sanoo:

  En ole huomannut suurta eroa lapsuuden- ja nykytalvien, minusta täällä Etelä-Suomessa talvet ovat aina olleet kovin loskasia ja vaihtelevia. Mutta otanta-aikakaan ei ole kovin pitkä :D

 2. Avatar Maria sanoo:

  Vähemmän lunta ja pakkasta, siinä nuo pähkinänkuoressa. Valitettavasti.

 3. Avatar Maiju sanoo:

  Omassa lapsuudessa talvet oli ihan pirun kylmiä, 30 astetta oli ihan peruslukema mittarissa. Ja silloin kuljettiin pyörällä ympäri vuoden. En edes muista, miltä se oikein tuntui ja joskus sitä jopa vähän kaipaa.

 4. Avatar Annak sanoo:

  Talvet on nykyään tosi vähä lumisia ja lyhyitä. Tuntuu, että kevät ja syksy kestää vesisateineen paljon pitempään kuin luminen talvi. Valkoinen joulukaan ei ole enää varmaa, vaan enneminkin ihme.. Surullista.

 5. Avatar Tanja sanoo:

  Etelässä on vetisemmät talvet. Lunta ei enää yhtä paljon, kun lapsuudessani.

 6. Avatar SiiriMH sanoo:

  Huippu palkinto :) olen asunut koko elämäni Etelä-Suomessa, joten varsinkin nykyään talvisin on välillä hankala saada edes lumipalloa pyöritettyä, kun lapsuudessa tehtiin vaikka mitä lumilinnoja ja -ukkoja. Tai ainakaan lunta ei nykyään riitä yhtä pitkäksi aikaa. Olisihan se mukavaa jos lunta olisi edelleen paljon, mutta lumettomuus helpottaa kyllä liikkumista. Muistan pienenä kun piti tarpoa valtavan hangen läpi vain päästäkseen kouluun johtavalle tielle :D

 7. Avatar Anna sanoo:

  Lunta ja pakkasta on vähemmän, tai siltä se ainakin tuntuu – voi toki olla että lapsuuden muistoihin talvesta on aina ne sidottuina, mutta luulen tilanteen oikeasti muuttuneen.

 8. Avatar Jessica sanoo:

  Hei mistä olet löytänyt Zeldalle noin ihanan värisen Gugguun pipon..? Ja minkä kokoinen tuo on joka käy Zeldalle? Täällä myös 4v tyttö ja haluaisin kovasti juuri samantapaisen ja värisen mutta en ole löytänyt enkä tiedä mikä koko hyvä 4v. Vaikka tietenkään ei välttämättä ole sama kaikille 4v mutta antaa kuitenkin vähän osviittaa että mikä koko suunnilleen :) Kiitos jo etukäteen :)

 9. Avatar Päivi sanoo:

  Olen aina asunut Suomen eteläisissä osissa, joten talvet ovat olleet kylmiä, tuulisia ja märkiä. Aina jossain välissä ollut kylmä jakso lumineen. Eroa en muista.

 10. Avatar Ella sanoo:

  Kunnon talvet ovat paljon lyhyempiä, lunta on vähän, jos lainkaan, ja lämpötilat ovat korkeampia. Etelässä asuessani en ole kokenut vielä yhtäkään minulle normaalia lumista ja kylmää talvea, täällä olen asunut kuitenkin jo neljä vuotta. Tosiaan, nykyisin ei pysty lumileikkeihin juuri lainkaan talvisin. Varhaiskasvatuksen työntekijänä sitä arvostaisi päiviä jolloin ei tarvitsisi pukea kurahousuja ja pääsisi touhuamaan lumessa!

 11. Avatar Laurap sanoo:

  Joulut oli ennen valkeita☹️

 12. Avatar Inkeri sanoo:

  Talvet on todellakin muuttuneet, vaikka lännessä merestä johtuen on vähälumisempaa ollutkin. Ihan turha kuvitella että pääsisi edes kerran talvessa kotikonnuilla hiihtämään vaan suoriksi saa kaartaa auton rattia pohjoisempaan. Norppien lumikolaajille arvostusta, ihanaa <3

 13. Avatar Heli sanoo:

  Hurjasti vähemmän lunta ja pakkastakin on enää harvakseltaan yli kymmentä astetta..toisin kuin lapsena oli helposti useita päiviä -20. Ei pysty nykylapset enää tekemään läpi talven valtavia lumilinnoja niin kuin silloin 90-luvulla :/ Lumi-kummius kuulostaa tosi mielenkiintoiselta eikä tosiaan olisi iso summa tuo pienin kuukausilahjoitus.

 14. Avatar anna sanoo:

  Talvet ovat nykyään lyhyempiä ja leudompia kuin 25-30v sitten. :-\

 15. Avatar Airiina sanoo:

  Olen kotoisin kainuusta jossa oli aina paukkupakkaset ja paljon lunta, nyt olen asunut Länsi-Suomessa kauan ja talvet ovat melkein lumettomia, välillä on lumisia talveja mutta harvoin pääsee edes pulkkamäkeen, suksia ei kannata ostaa kuin sitten vasta jos tulee lunta lapsille joka vuosi.

 16. Avatar Henna sanoo:

  Olen asunut pienen elämäni aina etelässä joten joskus on lunta ja joskus taas lumi tulee vasta tammikuussa, lapsen minulla oli aina sukset ja luistimet ja kyllä silloinkin opin molemmat taidot luonnonjäällä ja lumella.

 17. Avatar Pee sanoo:

  Kyllä lapsena ollessani oli hyvät talvet, ei ollut loskaa eikä vesisadetta kuten nyt. Upea konsertti jonne haluaisin mukaan.

 18. Avatar Mk sanoo:

  Lapsena oli aina talvisin lunta. Varsinkin jouluaattona. Ainakin muistelen niin. Ja pakkasta. Nyt on ollut enemmän sateisia talvia ja jouluaatto on varmemmin sateinen kun luminen.

 19. Avatar T sanoo:

  Vaikka tuntuu, että lapsena oli aina lunta, ei se ehkä niin ollutkaan. Palatakseni 90-luvun alkuun ja kuvaan itsestäni kotipihalla, vihreä nurmikko ja jouluaatto.

  Toki silti minustakin tuntuu, että nykyään on lämpimämpää talvisin ja vähemmän lunta.

 20. Avatar Milla.R sanoo:

  Kyllä on selvä muutos havaittu. Omassa lapsuudessa lumikinokset ylsivät ikkunan alapuolelle asti ja oli ihanaa päästä hangille. Nykyään tosiaan lunta ei tunnu olevan talvisin ollenkaan ja säät ovat loskaisia. :( tarkoitukseni on ryhtyä kummiksi johonkin paikkaan kunhan rahatilanne on kunnossa. :)

 21. Avatar Jenni sanoo:

  Omissa lapsuusmuistoissani joka joulu oli lunta, vaikka monesti se satoi vasta juuri ennen joulua ja jännitettiin, tuleeko valkea joulu. Vasta jostain 90-luvun lopusta muistan ekan mustan joulun, mutta voi toki olla, että aika kultaa muistot. Selvää on kuitenkin, että kyllä tällä vuosituhannella on useammin ollut niitä lumettomia, mustia jouluja.

 22. Avatar Hetukka sanoo:

  Lapsuuden talvissa oli kireät pakkaset, että nenän pää jäätyi heti ulos astuessa, mutta nykyään tuollaisia talvia varhemmin on. Viime talvena muistan tosin nuo -17 asteiset kelit, jolloin tuuli tehosti astemäärän -25 parhaimmillaan. Nuo kelit ovat jääneet takaraivoon, sillä tuolloin innostuin kävelylenkeistä enemmän. Kunnon kerrospukeutuminen ja ulkovaatteet päälle ja lenkille. Kaverit pitivät minua hulluna, mutta rakastan talvea yli kaiken ja kaipaan lapsuuden lumisia ja pakkasasteisia talvipäiviä, silloin sai peuhata haalarit päällä lumihangessa. Harvemmin sitä nykypäivänä pääsee nauttimaan lumesta samalla tavalla, mutta se on vain hyväksyttävä ja otettava ilo irti niistä päivistä kun sitä lunta ja pakkasta on. Siinä samassa missä kunnon talvea ei enää mielestäni ole, ei ole joulutkaan ollut valkoisia niin kuin lapsuudessa.

 23. Avatar Kaisa sanoo:

  Aika on ehkä kullannut muistoja ja skidinä asuin vähän pohjoisemmassa mutta omaan lapsuuteen liittyy se, että lunta oli paljon ja toppahaalarissa vedettiin päivästä toiseen. Nyt hyvälle välikausiasulle (ja välikerroksille) ja goretexille on tarvetta pitkin talvea.

 24. Avatar Esterix sanoo:

  Valitettavaa on se, että talvet ovat nykyään paljon vähälumisimpia sekä lämpimäpiä, kuin minun nuoruudessani.

 25. Avatar Mymmeli sanoo:

  Lapsuuden talvet olivat tosi lumisia, myös pakkasjaksot olivat välillä tosi pitkiä.
  Kaipaan kunnon talvea, toivotaan että tästä talvesta tulisi sellainen.

 26. Avatar A sanoo:

  Vähemmän lunta nykyään kuin lapsuuden talvissa.

 27. Avatar Arpps sanoo:

  Ei ole lunta niin kuin ennen oli ja myrskyää usein.

 28. Avatar Pauliina O. sanoo:

  Kyllä sitä itse muistaa talvet kylmempinä ja lumisempina, mutta voi toki olla että aika on kullannut muistot :-) Nykyään tosin tuntuu, että talvi on noin viikon-parin pituinen, että kyllä ne varmasti ennen on pidempiä olleet!

 29. Avatar Viljami sanoo:

  Varmasti upea konsertti, olisi kyllä hieno päästä! Ensimmäisenä tuli mieleen se, että nykyään ei tahdo päästä ulkojäille pelaamaan huonojen kelien vuoksi toisin kuin lapsena. Ellei kyseessä ole siis tekojää.

 30. Avatar xod sanoo:

  Kyllä mä muistelisin että lunta oli enemmän ja kauemmin!

 31. Avatar Nea sanoo:

  Ensimmäisenä mieleen tulee lumen määrä! Olen syntynyt lokakuun loppupuolella ja ala-asteella muistan tulleeni kavereiden kanssa koulusta suoraan kotiin potkukelkalla ja lunta oli varmaan lähemmäs puoli metriä! Nykyään ensilumi tulee tosi myöhään, määrä on vähäinen eikä se pysy maassa ainakaan viikkoa pidempään. Nykyään talvet ovat paljon leudompia eikä koko talven aikana ole kunnon pakkaspäiviä kuin ehkä muutama hassu. En edes muista millon jouluna on viimeksi ollut kunnolla lunta! :(

 32. Avatar Milla sanoo:

  Nykyään on Huomattavasti vähemmän lunta ja pakkasta. Talviaktiviteetit jäävät paljon vähemmälle. Lumettomuus ja pimeys laskevat energiatasoja aika lailla.

 33. Avatar Salli sanoo:

  Kyllä omassa lapsuudessa oli kunnon talvet ja lunta ja sai harrastaa hiihtoa .nykyään ainakin eteläsuomessa on vähä lumista ja leutoa aika pitkälti.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.