Suolan syönnin vähentäminen lapsiperheen arjessa

18.02.2018

Kaupallinen yhteistyö: Valio ValSa.

Suolan syönti arjessa

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Valio ValSan kanssa. Meidän 1-vuotias on kuluneen puolen vuoden aikana siirtynyt asteittain samaan ruokavalioon mun perheen kanssa. Vauvan ruokien miettimisen ansiosta ollaan otettu koko perheen syömiset vielä entistäkin tarkempaan syyniin, ja pyritty saamaan kaikki ruokavalion osaset kohdalleen. Sitä helposti muistaa vauvan ruokien terveellisyyden tärkeyden, mutta ihan yhtä hyvää huolta täytyy pitää myös isompien lasten ruokavaliosta. Ja ei me vanhemmatkaan voida hyvin, jos syödään huonosti.

Toki arjessa on joskus sallittua mennä sieltä mistä aita on matalin ja kokata vaikka eineksiä, mutta pääosin täytyy pitää huoli siitä, että kukaan ei saa mitään liikaa, eikä liian vähän. Pienten lasten ruokavaliossa on muutamia ainesosia, joiden kanssa täytyy olla tarkkana. Näitä ovat mm. lihajalosteista kuten leikkeleistä ja makkaroista saatava nitriitti, proteiini jota ei saa syödä liikaa, sekä suola, jota munuaiset eivät kestä kuin pienen määrän. Näistä kaikkein vaikeinta tarkkailla on mun mielestä suola, sen kanssa saa olla aivan super tarkkana, koska sitä löytyy melkein kaikesta.

Pienten lasten suolansaantisuositukset

Alle 1-vuotiaille suolaa ei suositella lainkaan, ja 1-2-vuotiaan suolansaantisuositus on maksimissaan 2 grammaa päivässä, eli noin 0,5 teelusikallista. Se on tosi vähän, ja se tulee täyteen hyvin nopeasti esim. leivästä, juustosta ja kahdesta lämpimästä ateriasta. Alle 2-vuotiaan ruokiin ei missään nimessä kannata lisätä suolaa ollenkaan, kun se suositusmaksimi tulee täyteen jo sellaisista tuotteista, joissa suolaa on valmiina. Kannattaa suosia vähäsuolaisia vaihtoehtoja kaikessa missä voi. Esimerkiksi kaikki lihat kannattaa maustaa itse, koska valmiissa marinadeissa on jo reippaasti suolaa. Monessa leipäviipaleessakin suolaa on jo 0,5-1 grammaa.

2-4 -vuotiaiden suolansaantisuositus on maksimissaan 3-4 grammaa päivässä, eli ei sekään kauhean suuri ole.  Se antaa jo vähän enemmän pelivaraa, mutta silti meillä esimerkiksi keitetään aina pasta ja riisi suolaamattomassa vedessä, puuroon en lisää koskaan suolaa, ja esim.  kastikkeisiin laitan suolaa todella maltillisesti, kun sitä voi lisätä sitten omalla lautasella jos siltä tuntuu. Sanoi kulinaristit mitä hyvänsä, en halua että lapset saavat liikaa suolaa. Kun he eivät totu suolaisen ruuan makuun pienenä, eivät he kaipaa sitä isompanakaan. Maailma on täynnä ihan mielettömiä makuja ja mausteita, joilla ruokia voi maustaa suolan sijaan.

Suola ei kokonaan pannassa

Kun pääosin välttelee liikaa suolansaantia ja piilosuolaa arjessa, ei haittaa jos joskus tekee ruuaksi jotain vähän suolaisempaa, kuten soijakastikkeella maustettua lohta. Silloinkin teen tosin oman vähäsoijaisemman version lapsille, ja käytän aina sitä soijakastiketta, josta suolan määrää on vähennetty. Meillä on myös suvussa korkeaa kolesterolia, korkeaa verenpainetta ja tietenkin äitini saama aivoinfarkti, ja siksi pidän äärimmäisen tärkeänä sitä että vältän liikaa suolan saantia itse, ja opetan lapsille pienestä asti hyvän ruokavalion mallin. Me yritetään noudattaa THL:n Syödään yhdessä -ruokasuostuksia koko perheen ruokavaliossa mahdollisimman hyvin. Uskon että niihin voi luottaa, ja ainakin ollaan koko perhe voitu hyvin kun ollaan niitä noudatettu.

Mitä on maitosuola?

Myös Valio on ottanut tärkeäksi asiakseen vähentää liikaa suolan saantia arjessa. Valio on kehittänyt uuden Valio ValSa -maitosuolan, joka koostuu maidon luontaisista mineraaleista. Siinä on lähes 80% vähemmän natriumia kuin tavallisessa
ruokasuolassa. Maidon sisältämät mineraalit ovat peräisin lehmien syömästä rehusta. Kesällä lehmät syövät pääosin
tuoretta nurmea ja talvella säilöttyä AIV-rehua. Maidosta juustoa valmistettaessa syntyy sivutuotteena heraa, joka koostuu heraproteiineista sekä maidon mineraaleista, eli siis maitosuolasta.

Maitosuolalla voidaan korvata osa esimerkiksi maitotuotteiden ja leipien valmistuksessa käytettävästä ruokasuolasta. Samalla tuotteiden suolapitoisuus laskee, mutta mausta ei tarvitse tinkiä. Valio ValSa on keksintönä merkittävä myös kansainvälisesti.

Parempia valintoja

Me ollaan käytetty jo melkein vuoden ajan Oivariini ValSaa levitteenä, koska se on herkullista ja siitä suolan määrää on vähennetty. Se maistuu ihan samalta kuin tavallinenkin Oivariini, mutta tulee syötyä sopivasti vähemmän suolaa levitteessä. Kamppiksen myötä testattiin myös Valio Oltermanni ValSaa, ja sekin maistui ihan perus Oltermannilta. Taidetaan siis vaihtaa meidän Kevyt Oltermanni pysyvästi tähän Valio Oltermanni vähemmän suolaa -versioon.

Me syödään leipää melkein joka päivä, koska leipä on vaan niin hyvää. Siksi musta on tosi hienoa, että leipää syödessäkin voi tehdä vielä entistä parempia valintoja.

Kiinnitättekö huomiota suolan saantiin omassa tai lasten ruokavaliossa? 


9 Responses to “Suolan syönnin vähentäminen lapsiperheen arjessa”

 1. Avatar Anni sanoo:

  Mä oon äidiltä nuoresta asti oppinut ettei suolaa tarvi lisätä ruokiin kun piilosuolaa saa ihan riittävästi kaikesta. En siis lisää suolaa mihinkään (paitsi ranskalaisiin joskus) ja saksassa asuessa kammottaa miten paljon täällä lisätään suolaa kaikkeen. Salaatista ja leivästä lähtien ihan puhdasta suolaa päälle! :D

 2. Avatar Nimk sanoo:

  Vauvan ruuassa ollaan supertarkkoja, että on täysin suolatonta ja sitten tulevaisuudessa juurikin mahdollisimman vähäsuolaista. Itse käytän liikaa suolaa, suulla on huonot makutottumukset, mutta pyrin tässä samalla vähentämään. Valitettavasti meidän mielestä tuo valsa oivariini oli kyllä ihan mautonta, kai siihen suu lopulta tottuisi, mutta sitten katsotaan myöhemmin, kun lapsikin alkaa leipää syömään.

 3. Avatar Mm sanoo:

  Kiinnitän huomiota suolansaantiin – pitkälti siltä osin, että saan sitä tarpeeksi! Aktiiviurheilijana vedin suolaa helposti 10g päivässä ja nostin 12g, kun lihaskrampit vaivasivat jatkuvasti. Olen nyt raskaana ja suolansyönti on sitä kautta vähentynyt salitreenien pakkolopetuksen edessä, mutta treenasin ennen raskautta 5-6x viikossa tavoitteellisesti kropanmuokkausmielessä.

  Lastani en todellakaan aio marinoida suolalla, mutta aion itse palata aktiiviurheilun pariin ja suolan käyttö lisääntyy sitä mukaa. Jos tästä pojasta kuoriutuu urheilija, myös pojalle kerrotaan suolankäytön tärkeydestä, jos hikoilee useita kertoja viikossa :)

 4. Avatar Maisu sanoo:

  Me kiinnitetään huomiota suolan saantiin. 2,5 vuotiaan ruoat on lähes poikkeuksetta vähäsuolaisia ja jotkut jopa suolattomia, jos muita mausteita on reilusti. Myös mausteet meillä on suolattomia, ne on toki vähän kalliimpia mutta varmasti terveellisyys maksaa itsensä takaisin. 8kk ikäinen vauva saa suolatonta ruokaa, soseuta teen hänelle itse ja ruokaan lisään vain rypsiöljyä. Me aikuiset pyritään pitämään omasta suolan saannista myös huolta, tehdään perus kotiruokaa ja lisätään jodioitua suolaa suositusten mukaan. Suolaa ei kuitenkaan ihan kokonaan voi unohtaa, elimistöhän tarvitsee sitä kuitenkin jonkin verran.

 5. Avatar Heta sanoo:

  Ennen lapsen saantia tuli suolaa laitettua todella reippaasti ruokaan, vähän liiankin reippaasti. Kun 6kk tuli vauvalle täyteen täyteen ja alettiin sormiruokailla samasta padasta (miinus tietenkin maidot yms.) niin väheni meidänkin suolan käyttö kerta rysäyksellä. Tyttö on nyt 1v 4kk ja edelleen teemme ruuat täysin suolattomina, lisätään sitten aikuisten lautasille suolaa jos tarve vaatii, yleensä ei kyllä vaadi. Niin sitä vaan suu tottuu suolattomuuteen ja nykyään muitten tekemät ruuat maistuvat todella suolaisilta. Kun tyttö yksi vuotiaana alkoi saada leipää siirryimme oivariini valsa vähäsuolaiseen voihin ja oltermannin vähäsuolaiseen juustoon, ovat kyllä todella hyvän makuisia, ja mikä parasta, niitä voi huoletta laittaa pikkuisenkin leivän päälle!

 6. Avatar Suolaton sanoo:

  Omia lapsia ei vielä ole (eikä vähään aikaan tulekkaan) mutta silti katson suolan määrää tosi tarkkaan. Oma sairauteni reagoi suolaan, mikä on hyvin ikävää sillä nautin suolaisista herkuista enemmän kuin makeista. Suolaisia herkkuja tulee yhä syötyä (liikaa) mutta kompensoin sitä siten etten käytä ruuassa yhtään lisättyä suolaa. Mitä nyt munakkaassa välillä. Piilosuolaa tosiaan on niin paljon! Aluksi oli hieman tympeää, mutta nykyään ei yhtään haittaa ja usein jonkun muun tekemiä ruokia syödessä maistan vaan suolaisuuden. En siis oikeastaan kaipaa suolaa kuin munakkaassa ja karjalanpaistin liemessä (ja niissä suolaisissa herkuissa kuten sipseissä, mutta niistäkin vähiten suolatut)

 7. Avatar mervi sanoo:

  Hei! Minulle taitaa näkyä joku hassu versio, josta on nimet pois näkyvistä. Ensimmäisestä lauseesta puuttuu yhteistyökumppanin nimi. Toki se selviää myöhemmin kuvista. Kiinnostaisi myös maitosuolan nimi, vai onko sillä muuta nimeä kuin maitosuola?
  Viimeisestä kappaleesta puuttuu myös sen levitteen nimi, jota käytätte.

  Suolan käytöstä näin kahden aikuisen taloudessa: Emme erikseen seuraa käyttöä, mutta joka tapauksessa se on tavanomaista pienempää. Jos syömme toisten laittamaa ruokaa, seuraa välittömästi jano. Eli suolaa on ollut enemmän kuin meillä kotona.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.