Mitä lapsiperhe syö kesälomalla

17.07.2018

Me ollaan oltu nyt kohta kaksi viikkoa kotona, ja yritetty tehdä taas mahdollisimman paljon kotona hyvää ja terveellistä ruokaa. Koska faktahan on se, että aina kun me reissataan, tulee käytyä tosi paljon ulkona syömässä, melkeinpä joka päivä jotain. Eli nyt ollaan kiinnitetty asiaan enemmän huomiota, ja laskinkin, että tämän 12 päivän aikana mitä kotona ollaan oltu, ollaan syöty vain kolme kertaa ulkona, mikä on mun mielestä ihan hyvä. Paljon on tullut kokkailtua, ja kokeiltua kaikkia uusia kivoja reseptejä, ja silloin kun on tehnyt mieli syödä ulkona, ollaan syöty.

Se, mikä meillä ainakin johtaa siihen jatkuvaan ulkona syömiseen, on kunnollisen kauppalistan ja kauppareissun puute. Kesähelteillä ja paljon touhutessa ei tunnu löytyvän aikaa (tai kiinnostusta) kumpaankaan. Minkä takia joutuu sekä ramppaamaan kaupassa pahimmillaan monta kertaa päivässä, että miettimään joka päivä erikseen mitä syötäisiin. Usein se johtaa sitten siihen, että joku ehdottaa jotain ravintolaa, ja sitten ollaankin jo matkalla kohti jonkun muun kokkauksia. Tämä on aika paradoksaalista, koska kaupassa ramppaaminen ja ravintoloiden miettiminen vie oikeasti enemmän aikaa kuin se yksi kunnon kauppareissu ja ruokien kokkaaminen.

Sitten taas kun sen kauppalistan ja -reissun tekee, pääsee seuraavan viikon ajan niin helpolla, kun ei tarvitse käydä kaupassa, tai miettiä mitä tai missä syödään. Kaikessa on puolensa, ja kyllähän kesällä voi ottaa rennosti ja mennä sieltä minkä itse kokee helpoimmaksi ratkaisuksi. Kesällä parasta on vapaus ja rentous, ja eri päivinä se voi tarkoittaa eri asioita.

Mä kuvasin viikon ajan meidän iltaruuat joita syötiin. Usein se iltaruoka oli sitten myös seuraavan päivän lounas, koska tehtiin sen verran isoja määriä, että niistä jäi vielä lounasta. Ruokalista suunniteltiin yhdessä lasten kanssa ja ruuat maistuivatkin lapsille hyvin. Jokaisessa ruokaohjeen nimessä on linkki reseptiin jos sellainen on olemassa. Osa resepteistä löytyy täältä blogista, ja osa on joltain toiselta sivustolta bongattu. Mukana myös lasten & meidän kommentit syödyistä ruuista.

Sunnuntai: Korealaiset lohiburgerit (OHJE TÄÄLLÄ) / Me ei leivottu sämpylöitä itse, vaan ostettiin kaupasta

Lapset: ”Nam, ne oli tosi hyviä! Se oli mun mielest maailman parasta hampparia, niinku tosi hyvää!”

Aikuiset: Oikeasti kyllä oli tosi hyvää, lohi oli ihanan mehukasta ja siinä oli paljon makua, majoneesissa oli sopivasti potkua gochujangista & kimchi-kurkut oli ihana raikastus. Itse lisättiin vielä ohjeeseen tomaattia ja sipulia.

Maanantai: Nieriää & kauden vihanneksia ravintolassa

Lapset: ”Me ei kyllä syöty nieriää, vaan lasten pizzaa, ja se oli ihan megahyvää!”

Aikuiset: Nieriä oli herkullista, ihan täydellisesti valmistettua. Ihana syödä muutakin kalaa kuin ainaista lohta, vaikka toki nieriäkin lohikaloihin kuuluu.

Tiistai: Uusia perunoita, broilerin fileepihvejä, sipuli-voikastiketta, salaattia & edellispäivän kurkkuja ja majoneesia (OHJE PERUNOIHIN JA KASTIKKEESEEN TÄÄLLÄ)

Lapset: ”Mmmmmm oli kyl hyvää. Uudet perunat ja voikastike on mun lempparia!!”

Aikuiset: Kesän simppeleimpiä herkkuja, ja niin hyvää. Uudet perunat on kyllä paras kesäruoka, mummon kastikkeella tietenkin!

Keskiviikko: Mozzarella-tomaatti-pyttipannua uusista perunoista ja broileri-grillimakkaroista (OHJE TÄÄLLÄ) / me vaihdettiin ohjeen makkara ihan tavalliseen broileri-grillimakkaraan

Lapset: ”Se oli hyvää! Varsinkin ne mozzarellat. Voidaanko tehdä sitä joka päivä?”

Aikuiset: Ehkä herkullisin spydäri ever! Mozzarella ja tomaatti on lyömätön yhdistelmä, ja ne toi ihanasti uutta ulottuvuutta peruspyttikseen. Niin herkkua!

Torstai: Nuudeliwokkia kesävihanneksilla (OHJE TÄÄLLÄ)

Lapset: ”JOOO! Se oli kyl mun lempparia. Se oli tosi hyvää!”

Aikuiset: Maut kohdillaan, ja tuoreet kesäporkkanat & herneet toi ihanasti raikkautta ja makua nuudeliwokin tavallisiin makuihin. Tutun lempiruuan kesäversio, ja lapset oli ihanan innoissaan kun saivat auttaa herneiden kuorimisessa.

Perjantai: Muumimaailmassa ainoassa auki olevassa ravintolassa pizza-sliceja ja broilerijuustopastaa, valitettavasti kuva puuttuu, kun litimärkinä kaatosateesta alettiin vaan suoraan syömään
Lauantai: Huli-Huli -kanaa & grillattua ananasta, maissia ja varhaiskaalia sekä riisiä mistä ei ole kuvaa kun unohdin niiden olemassaolon kuvaa ottaessani (OHJE TÄÄLLÄ)

Lapset: ”Parasta kanaa ikinä! Niin hyvää! Ja maissi ja ananas on meidän lemppareita, mut kaali ei oo ihan.”

Aikuiset: Kaikki oli tosi hyvää, ja varhaiskaali oli kyllä aikuisten lemppari. Kanassa oli yllättävän hyvin makua, vaikka se ei kyllä ehtinyt marinoitua kuin puolisen tuntia suositellun kahden tunnin sijaan.

Sunnuntai: Uusia perunoita, grillimakkaraa, grillipekonia, salaattia, grillattua kesäkurpitsaa & paprikaa & halloumia

Lapset: ”Mun mielestä kaikki oli parasta ja hyvää. Halloumi on meidän lempparia! Me tykätään tosi paljon grilliruuasta”

Aikuiset: Ei mitään muuta vikaa kuin se, että liikaa liian hyviä aineksia ja kauhea ähky jälkeenpäin. Ihan super hyvää perus grilliruokaa, tältä maistuu KESÄ!

Sellaiset noin viikon ruuat meillä! Aika nappiin meni tämä kauppalista, ja tänään suunnitellaan seuraava kauppalista, ja hoidetaan seuraava viikon kauppareissu. Nyt meille on tulossa mun äiti ja mun serkku viikoksi kyläilemään, joten pitänee kysyä heidänkin ruokatoiveitaan. Mun teini-ikäinen serkku ainakin toivoi jo Oulussa ollessamme nuudeliwokkia ruuaksi, kun on ennenkin syönyt sitä meillä, eli varmaan sitä on tälläkin viikolla. Lapsilla on yleensä myös hyviä ruokaideoita ja he saavat olla aktiivisesti mukana suunnittelemassa ruokalistaa. Myös kaupassa he avustavat, sillä esikoinen pitää kauppalistaa ja kynää ja viivailee yli haettuja ruoka-aineita, ja keskimmäinen hakee aina listan juttuja hyllystä kärryyn. Ihanaa yhteistyötä!

Näistä ruuista olen joistakin tehnyt taaperoystävällisempiä versioita hänelle, eli esim. ottanut sivuun ennen chiliä & soijaa, tai tehnyt oman vähemmän mausteisen marinadin taaperon pihville, mutta pääosin hänkin on syönyt meidän kanssa ihan samaa ruokaa.

Mitä teillä syödään kesälomalla? Mikä on teidän mielestä paras kesäruoka? Jakakaa ihmeessä inspiraatiota ruokapöytään, niin kauppalistan tekemisestä tulee entistäkin helpompaa sekä meillä että ehkä jollain muullakin, joka tätä sattuu selaamaan! Autetaan toisiamme <3


20 Responses to “Mitä lapsiperhe syö kesälomalla”

 1. Essi sanoo:

  Ihania herkkuja ja uusia vinkkejä! oma tän hetken suosikki on meksikolainen tomaattikeitto, vaikka ei niin kesäinen olekaan. Kannattaa tehä kerralla tuplamäärä, että riittää, on sen verran herkullista! https://www.viimeistamuruamyoten.com/meksikolainen-tomaattikeitto-v/

 2. Nimetön sanoo:

  Eikö se Sannan Ruokakassi palvele kesälläkin? Sehän oli niin helppo ainakin silloin aikanaan. 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Palveleehan se, mutta meillä on ollut tilaus tauolla kesän ajan, koska sen saa vain joka viikko, tai joka toinen viikko, ja ollaan oltu pois ekaksi kolme viikkoa putkeen ja näiden seuraavien parin viikon jälkeen ollaan taas pois kotoa. 🙂

 3. J sanoo:

  Nam, korealaisia burgereita on kyllä testattava! Kiitos vinkistä! Suunnittelu kyllä säästää niin euroja kuin hermojakin. Meillä suositaan paljon K-Ruuan sovelluksen ehdottamia reseptejä (helposti saatavilla kaupassa) sekä sesongin tuotteita. Salaatit ja grilliruoat on kesällä parasta! Tänä vuonna ollaan ihastuttu myös paellaan. Esim. tätä ohjetta saa helposti varioitua: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/lohi-ayriaispaella 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Siis oli ihan super hyviä, ja niin mehukasta se lohi! Ja reseptilinkeistä varmaan huomaistkin että me ollaan kans hulluna K-ruokaan :DD Se on kyllä tosi kätsä! Kiitos, toi paella kuulostaa supernamilta!

 4. Lm sanoo:

  Kesäruoka josta haaveilen on PS olen vegaani:n kesäsalaatti! Ohje heidän youtubekanavallaan. Salaattiin tulee ainakin paahdettuja kikherneitä ja cashew-pähkinöitä, mansikoita ja varhaisperunoita <3
  Ruokia joita suosittelen on nyhtökauramakaronilaatikko (ei kovin kesäinen mutta hyvää), tofuwokki ja kaalilaatikko varhaiskaalista.

  Tämä oli tosi kivasti toteutettu ruokapostaus 🙂

 5. SP sanoo:

  Moi Iina! Mielenkiintoisia reseptejä, täytyy muutama ottaa kokeiluun!

  En halua saarnata, mutta haluaisin nostaa esille sen, että yhtään kasvisruokaa ei näyttänyt olevan viikon listalla. Suuren lihamäärän syöminen ei vain ole ympäristölle kestävää, lihantuotannosta syntyy suuria kasvihuonepäästöjä, ja esimerkiksi sen tuotantoon käytettävän veden ja ravinnon määrä on hirvittävän suuri. Ruokavalio on yksi suomalaisen suurimmista kasvihuonepäästöjen lähteistä.

  Ehkä tämän jo tiesitkin, eikä maailma siihen kaadu, että kesällä grillaa makkaraa. Itsekään en ole vegaani, mutta ihan oikeasti meidän kaikkien pitää miettiä kulutustottumuksiamme, että jää sitten lapsillekin tästä maapallosta jotain 🙂 kasvisruoka voi myös olla täyttävää, herkullista ja jännittävää, joten siitä ei pitäisi olla kyse!

  Mukavaa kesän jatkoa!

 6. Tuua. sanoo:

  Papuquesadillat on yks suosikeista. Helppoja, nopeita ja koko perhe tykkää! Plussaa myös se, että on lihaton:)

 7. Nimetön sanoo:

  Teillä laitetaan ihania, ennakkoluulottomia ruokia!
  Kesällä ruuanlaitolle olisi periaatteessa kaikki aika maailmassa, mutta silti tuntuu, että se aloittaminen on tosiaan hirmuisen vaikeaa!
  Meillä on tällä viikolla syöty keittoja, joista riittää helposti useammalla aterialle ilman tarkempia aikatauluja: ota ja lämmitä. Tämän viikon ”keittolistalla” ovat olleet lohikeitto ja kasvissosekeitto.
  Vaikka helteillä ei suositella uunin lämmittämistä, laitan mielelläni euokaa uunissa. Paistan leipää melkein päivittäin joko padassa tai sitten sämpylöinä, joten uuninlämpeää joka tapauksessa. Viimeisen viikon aikana kesäklassikkona on valmistettu kaalilaatikkoa (tällä kertaa ihan lihan kanssa, mutta menee myös soijarouheella). Tänään uuniin menee punajuurikiusaus.

  Myös ulkona tulee syötyä, tottakai, kun perhe on kesällä paljon liikkeellä. Ulkona syöminen vaan on hirmu kallista ja valitettavan usein menee lapsilla juuri tuohon pitsa ja ranskis -osastoon.

  Tänä vuonna laittamatta on vielä paella avotulella, mikä on ehdottomasti oma suosikkini! Ehkä sitä vielä loppuviikosta…

 8. Rk sanoo:

  Tällaisia postauksia olisi mielestäni kiva nähdä useamminkin, näistä saa hyviä vinkkejä omaan ruuanlaittoon ja on tosi mielenkiintoista lukea toisten ruokalistaa. Vaikkapa syksyllä ja talvella voisi myös toteuttaa tällaisen listauksen, kun syödään vähän toisenlaisia ruokia? Minua kyllä kiinnostaisi myös joku toinen viikko kesältä.

 9. s sanoo:

  Meidän perheessä on kyllä kesällä ihan samanlainen meno: liian usein turvaudutaan ravintolaan kun kaupassakäynti ja ruoanlaitto tuntuu ylitsepääsemättömältä kesällä. Yks hellepäivä syötiin päivällinen mäkin autokaistalla kun auto oli ainut siedettävä paikka vauvalle ja taaperolle Mut oon todennut että kesällä saa olla spontaani ja sit syksyllä saa taas kököttää sisällä.

  En muista ootko ikinä tehnyt sellaista postausta, mut mua kiinnostaisi kuulla jossain postauksessa teidän lasten sisarussuhteesta/sen kehittymisestä. Koetko, että vanhemmalla on roolia sen edesauttamisessa? Kuinka paljon teillä riidellään? Tai onko ylipäätään suhteen syntyyn kiinnitetty huomiota pienestä pitäen. Teidän tytöt vaikuttaa olevan niin hyviä kavereita keskenään ja aihe on itselleni ajankohtainen. 🙂

  Kiitos mukavasta blogista ja kivoja kesäpäiviä!

 10. An sanoo:

  Superhyvä postaus! Ihanaa saada uusia ideoita ja inspiraatiota kokkailuun!
  Meillä tämän kesän uusina ruokina, mihin ollaan ihastuttu mm.: -Kylmä tomaattikeitto, missä kaltattuihin tomaatteihein surautetaan Sekaan mm. Paprikaa sekä kurkkua!
  Sekä -broileripyörykät (sormiruokailuohjeen mukaisesta broilerin jauhelihaa, porkkanaa, kaurahiutaleita sekä omenaa ja aikuisten plussana suolaa & pippuria, sipulia sekä kananmunaa, hullun hyvää vaikka esim omena voi aiheuttaa ennakkoluuloja, suosittelen kokeilemaan 🙂

 11. xod sanoo:

  Tosi kiva postaus! Ihana kun kaikki tuntui olevan teidän lasten lemppareita 😀

 12. Juulia sanoo:

  Sun ruokapostaukset on aina niin inspiroivia! Ihanan näköisiä uusia ruokia, joita on pakko kokeilla. Myös kommenttiboxista sain uusia ruokaideoita. 🙂

  Meilläkin on tapana suunnitella viikon ruuat etukäteen ja nyt laitoin toisen kerran ruokatilauksen citymarketiin. Meidän alueelle ei ole toimitusta, mutta jo valmiiksi keräily helpottaa huomattavasti. Mies voi huomenna töistä tullessa vain napata ruuat kyytiin. 🙂

  Näiden kuumien jaksojen siivittämänä meidän ruokalistalta löytyy aika pitkälti eri keittoja. Ainakin kesäkeitto, pinaattikeitto ja nakkikeitto 😀

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.