Ekaluokkalaisen vaatekaappi: Mitä sieltä löytyy ja miksi

07.08.2018

Niin kauan kuin olen näitä vaatekaappipostauksia tehnyt, on teiltä tullut toiveita isompien lasten vaatejutuista! Ja nyt saamanne pitää, sillä ekaluokkalaisen vaatekaapin sisältö alkaa viimeinkin olla valmis muutamia pieniä puutteita lukuunottamatta. Kreivin aikaan, sillä kouluthan alkavat jo aivan pian. Jos ei teillä ole koululaisia, niin tsekkaa aiemmat osat eli Vastasyntyneen pukeminen talvella,  Vauvan toimiva vaatekaappi & Taaperon vaatekaappi. Kuvattiin ekaluokkalaisen itsensä kanssa vaatekaapin sisältö, ja siivottiin samalla kaappeja niin, että hänellä on omat hyllyt ja pikkusiskolla omat. Epäilen kuitenkin vahvasti, että kunhan ekat pyykkikoneelliset on pyörineet, on vaatteet taas sekoittuneet, ja palataan takaisin isojen tyttöjen yhteisiin ”paidat”, ”housut”, ”mekot” & ”colleget” -hyllyihin. Se on vaan yksinkertaisesti helpompaa, koska he käyttävät niin monia vaatteita yhdessä.

 

Meidän ekaluokkalainen on venähtänyt kevään ja kesän aikana niin paljon, että suuri osa lahkeista ja hihoista jäi pieneksi. Monesta lempparit piti luovuttaa kokonaan pikkusiskolle, ja hankkia uusia tilalle, ja joitakin hankintoja pitää vielä tehdä.

Meillä suurin osa vaatteista kiertää esikoiselta suoraan keskimmäiselle tai on käytössä molemmilla yhtäaikaa, ja siksi tahdon panostaa erityisen paljon laatuun, jotta vaate kestää pitkää käyttöä. Osan säästän vielä kuopuksellekin, mutta en ihan kaikkea, sillä väli on niin pitkä, kun kuopuksella on keskimmäiseenkin se neljä vuotta ikäeroa. Ei vaan kertakaikkiaan riitä tila säilöä vaatteita niin montaa vuotta. Osa kuitenkin lähtee vielä lähipiirin lapsille, ja palautuu sieltä sitten vuosia myöhemmin vielä takaisin meille. Niitä vaatteita voi kutsua hyvällä omallatunnolla laadukkaiksi ostoksiksi, ja tulee aina ihan hykerryttävän hyvä fiilis, kun saa takaisin vaatteen, jolla tietää olleen jo ainakin neljä käyttäjää. Ja joka siitä huolimatta näyttää edelleen hyväkuntoiselta ja on käyttökelpoinen.

 

Kun puhutaan koululaisen vaatekaapista, on varmaan sanomattakin selvää, että hänellä on jo paljon omia toiveita vaatteidensa suhteen. On ollut ihan mielettömän ihanaa suunnitella lasten vaatekaappeja omien mieltymysteni ja arvojeni mukaan, mutta on myös ihan uskomattoman hienoa, kun koululainen haluaa itse osallistua vaatteidensa valintaan. Hänellä on ihan oma tyyli ja maku, ja hän fanittaa ja fiilaa ihan omia juttujaan, merkkejään ja artistejaan. Mäkin saan edelleen osallistua, ja aikuisen tehtävähän se onkin katsoa, että vaatteet ovat säähän ja tilanteeseen sopivia, puhtaita ja ehjiä. Mutta musta on vaan tosi ihanaa, kun hän ilmaisee omia mielipiteitä ja ihastuu joihinkin vaatteisiin. Mä kannustan mielelläni itseilmaisuun niin vaatteilla kuin muutenkin.

Aina meidän maut eivät kohtaa, ja jos yksin saisin päättää, olisi vielä suurempi osa sisällöstä eettisesti ja ekologisesti tuotettua, kuin nyt on. Tällä hetkellä esikoisen kaapista n. 2/3 on eettistä ja ekologista tuotantoa, ja 1/3 ketjuliikekampetta (taaperon kaapissa varmaan 5% on ketjuvaatteita). Tosin myös jotkut ketjut onneksi panostavat samoihin arvoihin joihin itse uskon, ja tästä onkin tulossa juttua tämän viikon aikana. Mä olen myöntynyt ostamaan ketjuvaatteita, koska lapsille se tuntuu olevan tärkeää, että omasta vaatekaapista löytyy joitakin saman tyyppisiä juttuja kuin kavereilla. Muistan kyllä itsekin, että oli kivaa samistella ja parasta oli kun kerran koulukuvissa mulla ja mun kaverilla oli vahingossa molemmilla raitapaita, liivimekko ja kaksi lettiä sivuilla. Näytettiin ihan samalta!

Noniin, nyt on aika siirtyä kohti vaatekaappia ja vaatteiden määriä. Näistä kuvista puuttuu nyt kokonaan kaikki hellevaatteet, eli hellemekot, shortsit ja topit, koska ne eivät tule syksyllä olemaan käytössä. Lisäksi jätin pois juhlavaatteet, koska niitäkään ei koulussa pidetä, paitsi juhlapäivinä.

Meillä ei ole koskaan ollut lasten kaapissa kovin paljoa farkkuja, koska olen ajatellut ne hankaliksi ulkovaatteiden alla. Ekaluokalle mentäessä esikoinen kuitenkin ehdottomasti halusi kaappiin lisää farkkuja, ja käytiinkin ostamassa hänelle muutamat uudet farkut. Housuissa suosin tummia värejä, koska ne pysyvät parempana pihaleikeissä. Vaaleat housut on aina tahroilla, ja siksi en ole niiden suurin fani, vaikka usein niissä onkin tosi kauniita kuvioita, joista taas tykkäisin. Ikuisuusdilemma. Helpommalla kuitenkin pääsee, kun suurin osa housuista on tummia.

Ekaluokkalainen tykkää tosi paljon myös lappuhaalarifarkuista ja maastokuviosta, ja lisäksi kaapissa on yhdet perus siniset farkut, sekä valkoiset culottes-malliset farkut, jotka esikoinen halusi itse ostaa alennusmyynnistä. Verkkareita on yhdet Adidakset, ja lisäksi vielä kahdet collegehousut, ja yhdet mustat trikoopantsit. Hän ei hirveästi tykkää enää leggingseistä, mutta niitäkin löytyy kaapista vielä kahdet kuviolliset, jotka hän kelpuuttaa, sekä yhdet mustat (pesussa) ja yhdet sporttileggarit, jotka ovat tosin jäämässä jo pieniksi.  Urheiluvaatteita pitää ostaa vielä lisää, ainakin parit uudet trikoot sirkuskouluun ja sisäjumppatunneille. Lisäksi veikkaan, että ostetaan ainakin parit trikoopantsit, koska farkkuja ei voi talvella niin mukavasti ulkohousujen alla käyttää, ja trikoopantsit ajavat hyvin mukavien mutta ”housumaisten” housujen virkaa.

Miettikääpä muuten, että alarivin kaikki housut ovat samaa kokoa, paitsi addut yhtä kokoa muita isommat, ja viereiset Blaat yhtä kokoa muita pienemmät (ja adduja kaksi kokoa pienemmät). Kokoerot on tosi suuria eri merkkien välillä. Rivin pienimmät housut on niitä, jotka on juuri nyt tismalleen sopivia, ja suurimmissa on vielä vähän kasvunvaraa. Kaikkia pystyy kuitenkin jo pitämään.

Myös t-paitoja me tarvitaan lisää, sekä lyhyt että pitkähihaisena. Lyhythihaisia t-paitoja löytyy seitsemän, ja pitkähihaisia viisi kappaletta. Suurin osa pitkähihaisista siirrettiin pikkusiskon kaappiin, kun niissä on kesän aikana jäänyt hihat pieneksi. Mun mielestä sopiva määrä paitoja on 7-8 kappaletta (siis 7-8 pitkähihaista & 7-8 lyhythihaista), silloin pärjää hyvin meidän pyykinpesu-tahdilla. Paidoissa näkyy hyvin se, että all-over-printit ei ole enää meidän ekaluokkalaisella kovin suuressa suosiossa, vaan ennemmin yksiväristä tai sitten joku kiva printti edessä. Mä itse rakastan kokoprinttiä, mutta esikoinen tykkää ennemmin simppelimmistä vaatteista. Onneksi raidoista hänkin tykkää, ja lempiväri saattaa antaa jopa all over printinkin anteeksi.

Mekkoja ja hameita häneltä löytyy  koulukäyttöön sopivina kaksi ja kaksi. Hän ei ole mikään erityinen mekkofani, mutta tykkää simppeleistä trikoomekoista ilman rimpsuja tai röyhelöitä, sekä rennoista midimittaisista hameista, joiden kanssa pystyy skeittaamaan. Yleensä hän valitsee kaapista päälleen housut ja paidan, mutta joskus on kuulemma kiva pitää mekkopäivä.

Huppareita ja collegeita me ei tarvita enää yhtään lisää, niitä on melko paljon. Huppareita löytyy viisi, joista kolme on sellaista pidempää mallia, että menisivät vaikka sukkahousujen kanssa mekkona. Lisäksi on pari bomber-mallista college- tai verkkatakkia, pari neuletta ja yksi collegepaita. Meillä oli ennen enemmän collegepaitoja, mutta hupparit on vieneet niistä voiton tämän vuoden aikana esikoisella. Simpsonihupparin esikoinen löysi Kreikasta, ja halusi pitää sitä siellä 30 asteen helteelläkin. Onhan se kyllä aika siisti!

Ulkovaatteita löytyy Polarn O. Pyretin kuoritakki ja -housut, sekä Mini Rodinin bomber-takki, joka on jäämässä pieneksi. Lisäksi on tietysti sadevaatteet sellaisille päiville, kun sataa aivan täysillä. Pipoja, lippiksiä, hanskoja ja huiveja on myös iso liuta, joista iso osa myös on edelleen kesäjemmassa, ja kaivellaan esille sitten kun ilmat viilenevät. En viitsinyt ihan vielä kaivella kaikkea esiin kuvia varten, kun lämpömittari näytti ulkona edelleen 29 astetta näitä otettaessa. Tänään on toki ollut jo vähän viileämpää, mutta ei nyt ihan kuorihousujenkaivamis-fiilis kuitenkaan.

Kenkäpuolellakin on kaikki kunnossa. Hän valitsi koululenkkareiksi Niken Air Huarachet, ja muuten löytyy Vansit, reilulla kasvunvaralla Minna Parikan puputennarit ja baltsuja joka lähtöön. Kylmempiä säitä odottelevat vielä nahkaiset nilkkurit, jotka ainakin toistaiseksi ovat vielä sopivat, sekä säänkestävät talvikengät. Hankintalistalla on vielä kunnon vedenpitävät lenkkarit syyssäihin. Kuvassa muuten meidän taaperon varpaat, jos mietitte, miksi kenkä näyttää jalkaan nähden vähän väärän kokoiselta.

Mä uskon, että pärjätään näillä seteillä hyvin, kunhan vielä parilla yksilöllä täydennetään paita-, housu- ja sporttivaatevarastoja. Onneksi nyt on vielä ainakin niin lämmintä, että ei ole kiire ostella pitkähihaisia, voidaan rauhassa etsiskellä niitä täydellisiä lemppareita, kun tänä syksynä on ilmestymässä vielä vaikka kuinka monta ihanaa mallistoa. Mun mielestä tämä vaatevalikoima näyttää aivan meidän esikoisen näköiseltä, ja siitä tulee hyvin ilmi hänen lempparit: mukavat ja rennot vaatteet, lempibändi sekä lempivärit vihreä ja musta.

Postaus on tehty koululaisen luvalla ja avustuksella, yhdessä suurella innostuksella. Näillä mennään <3

Mitä teidän koululaisten vaatekaapeista löytyy? Onko koulukavereiden kanssa tullut jotain must-juttuja, jotka koululainen on ehdottomasti halunnut kaappiin? Fanitetaanko teillä jotain tiettyjä artisteja tai bändejä, tai kenties merkkejä?

PS: Huikatkaas HEP jos kaipaatte samanlaista vielä päiväkoti-ikäisen vaatteista? Meidän keskimmäinen taitaa olla tämän perheen eniten vaatteista kiinnostunut tyyppi, ja hänen vaatekaapistaan löytyy vaikka jos mitä aarteita. 


31 Responses to “Ekaluokkalaisen vaatekaappi: Mitä sieltä löytyy ja miksi”

 1. heidisusanna sanoo:

  HEP! Nää on kyllä kivoja postauksia tehdä ja lukea. 🙂

 2. Jensku sanoo:

  Tee ihmeessä keskimmäisenkin kaapista! 🙂
  Näin teijät eilen illamma meijän lähi smarketissa ja siitä heräsikin kysymys asutteko jossain lähettyvillä, kun osa kuvienkin paikoista näyttää niin tutuilta 😀

 3. Emminkemmi sanoo:

  Ihanan näköisiä vaateita löytyy koululaisen vaatekaapista.Rupeeko esikoinen harrastamaan syksyllä sirkuskoulua?Voisit tehdä postauksen keskimmäisen vaatekaapista? hanaa viikon jatkoa teidän perheelle

 4. TarjaL sanoo:

  Hei! Kiva postaus, ehdottomasti lisää näitä! Tarvitaanko teillä päin pitkiä alushousuja talvella? Täällä pohjoisemmassa niitä vielä ainakin tulee käytettyä. Ehkä täydennät tätä vielä talven tullen.. Mietin pitkähihaisten määrää, että onhan tuossa paljon paitoja vaikka vähän vähemmän pitkähihaisia t-paitoja. Teet kyllä sydämellä tätä työtä, aina niin panostettuja poatauksia. Kiitos ja hyvää pian koittavaa syksyn alkua!

 5. Sella sanoo:

  Hep! Ihana vaatekaappi teidän koululaisella 🙂

 6. Elina sanoo:

  HEP myös äidin/aikuisen vaatekaapille vuodenaikojen mukaan jatkossa 🙂

 7. Linnea sanoo:

  HEP! Päiväkodin aloitus ihan just ja lasten vaatteet pitäis käydä läpi tuota ennen! 🙂

 8. Janita sanoo:

  Hep hep hep!!

 9. B sanoo:

  Turvallisuussyistä kannattaa suosia sellaisia huppareita, joissa huppu on neppareilla kiinni paidassa. Huppu voi olla vaarallinen, tukehtumisriski, jos se jää johonkin kiinni (kiipeilyteline, puunoksa, ovi yms.) tai jos joku siitä kiskaisee.

  • Pitäs lailla kieltää sanoo:

   Kiinteät huput kieltoon. Kypärä pakko myös kävelyyn. Mailat ja pallot kieltoon. Kiipeäminenkin kieltoon ja varsinkin pitkät hiukset ja oven kahvat ja huivit ja hameen helmat ja henkselihousut ja vyöt ja kengän nauhat. Kyllä elämä on vaarallista… Joo anteeksi, kun alkoi naurattaa tuo kommentti ja aloin miettiä, mitä kaikkea voikaan sattua meille kaikille täällä vaarallisessa ihmiselossa 😀

 10. Ehdottomasti juttua myös päiväkotilaisen vaatevarastosta. Nämä on tosi kivoja ja yleishyödyllisiä postauksia. Minäkin inspiroidun näistä valtavasti, vaikka meillä on ihan eri maku lastenvaatteiden suhteen. ❤

 11. iiris sanoo:

  Mulla on kans ekalle menevä tyttö ja on kyllä aivan erilainen meillä vaatekaappi. Alaosissa pääasiassa on leggginssit, niitä on jokaista väriä useita kappaleita ja myös kuvioituja. Legsujen päälle mene tunikoita ja mekkoja, väreinä pinkin eri sävyjä, mustaa, punaista, sinistä (nyt just fanittaa sinistä). Pari hupparia, pinkkejä ja mustaa. Muutamat collarit ja paidat/neuleet. Merkkivaatteita meillä on tosi vähän, suurin osa vaatteista tulee kavereilta ja menee kavereille.

  Mutta on jännä nähdä, että samanikäisillä voi olla aivan erilainen vaatekaappi keskenään. Ehkä mun pitää kans tehdä joku postaus samasta aiheesta. Meillä likan pikkusisko on 3,5 ja monet vaatteet menevät heille molemmille (ainakin leveyssuunnassa).

 12. Nimetön sanoo:

  Ensimmäinen sanapari, joka spontaanisti tulee mieleen meidän koululaisteen vaatekaapeista on ’aivan liikaa’. Kaikkea. Ja Apua. Kyllähän ne muuten pitäisi taas käydä läpi.
  Pyykkihuollossa on kesällä pyörinyt iloisesti vain pienen pieniä vaatteita, shortseja ja t-paitoja, ja hupparit ja farkut ovat saaneet rauhassa jäädä pieneksi kaapeissa. Armaan kallis lasku tulossa, jos kaikille jälkeläisille pitää löytäää taas oikean kokoista päällepantavaa…

  Poikien pukeminen on toistaiseksi ollut helppoa. Farkut, huppari, t-paita, sukat ja kalsarit. Mitä mustemmat sen mieluisammat 😉
  Tytöillä taas pukeutumiseen liittyy toisella tavalla tuo mainitsemasi itseilmaisu. Välillä ollaan jo äidin kanssa eri mieltä siitä, mikä on ”cool”.

  Ostan suurimman osan lasten vaatteista kirpputorilta. Uorten vaatteita siellä liikkuu vähemmän, joten niistä suurin osa ostetaan kaupasta tai tehdään heidän oheidensa perusteella itse.

 13. Nora sanoo:

  Vaatekaappipostaukset on ihan parasta!

 14. Maitoviiksi sanoo:

  Hep! Haluaisin myös kuulla vinkit keskimmäisenne vaatekaapista. Kauniita kouluvaatteita Tiaralla kyllä. Ihanaa koulunaloitusta koko perheelle!

 15. Cami sanoo:

  Tyylikkäitä vaatteita teidän koululaisella! 🙂 Tee ihmeessä myös päiväkoti-ikäisen vaatekaapista postaus, sillä meidänkin neiti on vielä päiväkodissa. Ikää neidillä on vielä sen verran, että täällä äiti määrää kaapin sisällön vielä toistaiseksi, mutta jotenkin meininki enteilee sitä, että neidistä olisi tulossa enemmän kenkätyyppi 🙂 <3

 16. Iina sanoo:

  MoI! näyttää kyllä kivoilta vaatteilta esikoisellasi. Itselläkin muistelen olevan samantyyppisiä vaatteita, ,kun ekaluokalle astelin 2000-luvun alkupuoliskolla. Mielenkiinnosta kysyn, minkä pituinen ekaluokkalaisenne on?

 17. Moi sanoo:

  Moi,

  Mua kiinnostaisi ekaluokkalaisen ulkovaatteet enemmänkin. Eli millaiset syyskengät, millaiset hanskat, pipot jne on lapsella, joka kuitenkin vielä rymyää pihalla mutta on jo koulussa. Tuntuu hankalalta löytää hyvää komboa, mikä olisi a) helppo ja nopea pukea b) säänkestävä c) siistin näköinen.

 18. Showroom sanoo:

  Oletko ottanut selvää Leviksen ja Adidaksen eettisyydestä ja ekologisuudesta? Taitavat saastuttaa jo tulemalla Suomeen aika paljon. Jos haluaisit oikeasti olla ekologinen ostaisit lapsillesi vaatteita kirpputoreilta.

 19. Tea sanoo:

  Kivan näköinen vaatekaappi, päällä mukavaa mutta kuitenkin nättiä käyttövaatetta. 🙂 Ja ehdottomasti päiväkotilaisen garderobista myös postaus! Näitä on kiva lukea kun oman 4veen vaatekaappi on vielä täydennyksiä vailla ja tietty muutenkin.

 20. Krista sanoo:

  Teidän esikoisen vaatemieltymykset kuulosti monelta osalta ihan omiltani. Ikää löytyy itseltä 22. Maastokuvio, rennot hupparit ja kengätkin on melkein kun omasta vaatekaapista! Parikan puputennarit uupuu, mutta joskus vielä nekin itselleni hankin. Ihanaa syksyä koko perheelle ja koulun aloitusta Tiaralle! 🙂

 21. Mamma sanoo:

  Hei. Yritin etsiä oletko tehnyt postauksia vauvan ulkovaatteista eri vuodenaikoina? Oman esikoisen kanssa olen esim. pähkäillyt, että minkälainen on 6-8kk ikäisen syyspukeutuminen ulkona. Talvipukeutumisesta nyt vielä puhumattakaan… Oon ihan hukassa 😀

  • Nimetön sanoo:

   Hyviä vaihtoehtoja pienen syyspukeutumiseen löytyy softshell haalareista. Ne ptvät kostee ja tuulta, eivätkä kahise. Niin syksyyn kuin talveenkin varataan välivaatteeksi luonnonkuituja, kuten esimerkiksi villaa ja silkkiä. Ruskovillalta löytyy ne parhaimmat, vaikkei ehkä edullisimmat. Kun lapsi ei vielä kävele ulkona, menee villasukat tai töppöset kengistä.
   Paljon toppavaatetta ei pieni tarvitse. Mieluummin useamman lämpimämmän välikerroksen, joita lisäillä tai poistaa ilman ja kulkuneuvon mukaan. Että mielummin ohut kypärähattu ja pipo päällekkäin kuin yksi paksu lakki.

 22. Päivi sanoo:

  Ehdottomasti kiinnostaa myös keskimmäisen vaatekaappi ja just siks että hän on itsekin niin vaatteista kiinnostunut 🙂

 23. milla sanoo:

  Ekalle mennessä ajattelin että pinkki prinsessa kausi alkoi olla meidän tytöllä päättymässä, ja tuntui että hän suosi enemmän hillitympiä vaatteita. taisi jopa sanoa että pinkki on ihan yök. Sitten tapahtui joku niksahdus, ja hänen kaikki luokkansa tytöt alkoi fanittaa täysillä JoJo Siwaa. Kaiken on pitänyt sitten olla taas aivan överi pinkkiä, ja mitä enemmän glitteriä, rusetteja ja kuvioita, sen parempi. Myös crocksit oli tämän syksyn must have. Ihan hirveän kiinnostunut vaatteista tuo ei kuitenkaan ole vielä ollut, vaan haluaa että minä valitsen kaapista vaatteet jotka pukee. useimmat kirpparilöydöt kelpuuttaa myös. Lähinnä kaupassa saa hepulin jos silmiin osuu jotain kimaltavaa tai söpöä. Saas nähdä mitä tokaluokka tuo tullessaan 🙂

 24. Unelias sanoo:

  Huomasin tossa just että sun ekaluokkalaisella on enemmän ja kivempia vaatteita kuin mulla

 25. Suvi sanoo:

  Näen ekaluokkalaisessasi itseni. Olisin halunnut ekaluokalla skeittilaudan, mutta en uskaltanut toivoa sitä, koska sitä pidettiin silloin poikien juttuna. Uskalsin alkaa kertoa omaa mielipidettäni vaatteista enemmän vasta kolmannella, jolloin sain ekat khakin vihreät reisitaskuhousut ja tummanvihreän hupparin. Hamepäivät vähenivät koulussa, kun minun oli vaikea ajatella, että ne mahtuisivat samaan tyyliin poikamaisiksi katsomieni vaatteiden kanssa. Onneksi partiossa sain olla oma itseni. Hameet ja tyttömäiset asiat tulivat takaisin lukiossa niiden ”poikamaisten” sekaan. Skeittilaudan hankin nyt parikymppisenä – ajattelin, että nyt tai ei koskaan. Ihanaa, että lapsesi saavat ilmaista itseään ja olla sellaisia, kuin ovat, eikä siihen sisälly oman identiteetin ja sen, mitä tyttö saa olla, kanssa kamppailua. Eikä mitään tyttömäisten ja poikamaisten vaatteiden jakoa taidakaan olla enää juuri olemassa. Maailma on parantunut ’00-luvulta. Kiitos, kun näytit sen minulle.

 26. S sanoo:

  HEPHEP! Ehdottomasti Zeldankin vaatekaappi esittelyyn:)

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.