Aamut meidän perheessä + vinkit terveellisiin aamupaloihin

13.10.2018

Lupailin arkiruokavinkkejä postatessani palata aamupalavinkkien kera, mikäli niitä toivottaisiin. Ja tehän toivoitte, ainakin vastaanotin aika monta hep-huikkaisua (apua, meinasin sanoa ”heppiä”, mutta sitten onneksi pysähdyin ajattelemaan). No joo, mutta palataanpa siihen aiheeseen. Eli aamuihin meidän perheessä. Me yritetään pitää aamuisin sellainen kiireetön tunnelma arkenakin, mutta tietty joskus se aikataulu on meilläkin turhan nafti, jos nukutaan tavallista myöhempään, tai on tavallista aikaisempi aamu.

Yleensä pyritään varaamaan lapsille aikaa kotona n. tunti ennen lähtöä aamulla, ja laitetaan aina iltaisin kaikki vaatteet ja reput valmiiksi. Tämä onnistuu siksi, että koulu alkaa ekaluokkalaisella joka aamu vasta klo 9, ja matka on lyhyt. Mä vien myös päiväkotilaisen sitten aina suunnilleen samaan aikaan päiväkotiin. Itse heräilen yleensä taaperon kanssa siinä puoli kahdeksan maissa, ja herätän isommat lapset samaan aikaan, elleivät ole jo heränneet taaperon höpötyksiin. Aamulla on siis hyvin aikaa katsella hetki Pikkukakkosta, että unihiekat lähtevät silmistä, ja sitten syödä rauhassa aamupala, tehdä aamupesut, harjata hiukset, pukea vaatteet ja lähteä.

Joskus luetaan aamulla kirjaa, yleensä jutellaan kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä. Mä syön yleensä aamupalan yhdessä lasten kanssa, kun taas Otto syö tai on syömättä töissä. Otto herää arkisin yleensä jo paljon ennen meitä, ja lähtee aikaisin töihin, niin pääsee aikaisin sitten kotiinkin. Viikonloppuisin taas Otto nukkuu vähän meitä myöhempään, koska mä herään muutenkin aina silloin puoli kahdeksalta, mun sisäinen herätyskello on vakiintunut siihen. Meillä toimii tosi hyvin tämä järjestely, koska sitten on arkisin kaikki illat yhteistä aikaa koko perheen kesken, vaikka arkiaamuisin ei nähdäkään Oton kanssa.

Viikonloppuisin taas on ihanaa syödä aamupalaa pitkän kaavan mukaan. Mä tykkään usein kokkailla vähän brunssityylisesti kaikkea mahdollista ainakin toisena viikonloppuaamuna. Hyvää tuoretta leipää tai itse paistettuja croissantteja, Helsingin meijerin herkuttelujugurtteja, munakokkelia ja paljon hedelmiä ja vihanneksia. Ja tietenkin kahvia. Arkisin aamupalat on vähän arkisempia, mutta niissäkin ollaan pyritty tekemään hyviä valintoja.

Arkisin olen ekstatarkka piilosokerin suhteen – meillä ei arkiaamuisin ole tarjolla mitään sokeripommeja, eikä kyllä iltaisinkaan. Viikonloppuisin lapset saavat joskus vanukkaat, herkuttelujugurtit tai pikkupaketin jotain suklaamuroja (kuten tuolla yhdessä kuvassa näkyykin), mutta arkisin meillä on aina mahdollisimman vähäsokerista aamu-, väli- ja iltapalaa. Tässä postauksessa esittelen muutaman meidän lemppari aamupalatuotteen, ja haluan nyt erikseen painottaa, koska joku kuitenkin kysyy, että olemme ostaneet jokaisen tuotteen itse omalla rahalla, eikä tässä postauksessa ole mitään kaupallista yhteistyötä. Ihan vaan puhtaita omia lempparituotteita, jotka kerta toisensa jälkeen löytävät tiensä kaupasta meidän jääkaappiin ja keittiötasolle.

Viisi lempparituotetta aamupalalle:
1. Myllärin Muumi-murot.

Sekä Niiskuneidin vadelmarenkaat että Muumipeikon mustikkahunajamurot on ihan best. Molemmissa on vain ripaus lisättyä sokeria, (mustikkahunajamuroissa 8,9g/100g  verrattuna esim. Nesquickeihin (25,7g/100g), Paw patrol -muroihin (15g/100g) tai Weetos-muroihin (29g/100g).) Ja molemmat on valmistettu pääosin suomalaisesta täysjyväkaurasta, mikä on erittäin jees. Nämä vertaillut ravintosisältöarvot otin Foodiesta.

2. TwoDads -murot

Meidän tyttöjen lemppareita näistä on uudet AppleBoom -murot, jotka maistuvat omenaiselta. Ne on suunniteltu lapsille yhteistyössä Helsingin yliopiston asiantuntijoiden sekä johtavien suomalaisten lääkäreiden kanssa, osaksi lapsen monipuolista päivittäistä ruokavaliota. TwoDads-muroissa on paljon kuitua (esim. näissä AppleBoomeissa 11g/100g), ne on todella vähäsuolaisia ja ne on valmistettu suomalaisesta täysjyväviljasta. 

3. Juustoportti Hyvin-jugurtit

Juustoportin Mango- ja banaanijugurtit on pelkkää jugurttia ja hedelmäsosetta. Eli siis ihan sama kuin ostaisi erikseen purkin maustamatonta jugua ja purkin maustamatonta 100% hedelmäsosetta, mutta vaan isketty samaan purkkiin. Ne eivät sisällä mitään mehutiivisteitä tai muita makeuttajia (kuten esim. monet muut lapsille suunnatut jugut joita mainostetaan vähäsokerisuudella, mutta kuitenkin maustetaan hedelmäsokerilla tiivisteiden muodossa). Maku on toki vähän miedompi, jos on tottunut yleisesti makujugurtteihin, mutta silti niissä on selkeä hedelmän maku, ja maistuu hyvin meidän lapsille ja myös meille aikuisille. Mun oma lemppari on ihan maustamaton jugurtti, mutta lapsista makujugut on kivoja. Näitä saa sekä isoissa purkeissa, että pikkupurkeissa.

4. Fazer Alku -murot & granolat

Varsinkin Omena-kauragranola on niiiin NAM! Se on rouskuvaa ja rapeaa ja herkullisen omenaista. Alku-granola on makeutettu hunajalla, joten se ei ole meillä mikään joka-aamuinen aamiainen, mutta sentään se on täysjyväkauraa, omenaa ja hunajaa, ei mitään keinotekoista siis.

5. Myllärin Muumi -pikapuurot

Näitä meillä isommat tytöt osaavat tehdä itsekin. Myllärin pikapuuroissa puuro on annosteltu valmiiksi annospussiin, ja se kaadetaan vaan lautaselle, ja päälle 1,5dl keitettyä vettä. Pikkumyyn banaani-päärynäpuuron ainekset ovat: Täysjyväkaurahiutale, banaani, päärynä ja suola, mutta suolaa on 0,5g/100g eli puuro on vähäsuolaista, ja sopii hyvin lapsille. 

Näiden lisäksi lemppareita on maustamattomat pähkinät, marjat, hedelmät ja vihannekset. Me saatiin sieltä Ahvenanmaalta 12kg omenoita, joten viime aikoina lapset on syöneet ainakin omenan päivässä. Kesällä marjoja oli paljon tuoreena, ja nyt taas otetaan pakkasesta. Koitan ostaa aina vähän satokauden mukaan eri hedelmiä, kuten esim. nyt lokakuussa omenoiden kaveriksi päärynää, mangoa ja avokadoa. Mango tosin ei oikein ollut ainakaan taaperon suosikki ensimaistiaisella, mutta ehkä se vaatii vähän harjoitusta? Muuten hän kyllä tykkää hedelmistä, vihanneksista ja marjoista, ja etenkin kaikki kirpeät marjat ja avokadot on hänen suosikkejaan. Lapset tykkäävät syödä myös paahtoleipää, ja mä ostan aina 100% ruispaahtoleipää, koska ruisleipä on vaan best.

Meillä saa lukea aamupalalla kirjaa, meillä saa höpöttää ja syödä rauhassa. Aamupala on meille tärkeä hetki, ja musta on ihana aloittaa aamut yhdessä lasten kanssa. Me nautitaan rauhallisista aamuista, ja olen kyllä tosi iloinen, että ainakin tällä hetkellä pystytään tällaisia aamuja viettämään. Varmasti niitä kasin aamujakin on koulutiellä luvassa, mutta just nyt on hyvä näin.

Millaisia aamuja teillä vietetään? Mitkä on teidän aamupalalemppareita?


12 Responses to “Aamut meidän perheessä + vinkit terveellisiin aamupaloihin”

 1. Avatar Hipsu sanoo:

  Ei liity postaukseen, mutta Zelda näyttää kasvaneen jotenkin (mun, heh) huomaamatta isoksi. :)
  Onko hän jo melkein Tiaran pituinenkin?

 2. Meillä lapset syö aamupalan arkisin hoidossa. Viikonloppuna syödään vaihtelevasti puuroa, muroja tai leipää. Esikoinen rakastaa mangoa, jota kuulemma saa aina mummilassa. :)

 3. Avatar Hilma sanoo:

  Jes! Kiitos näistä! Meillä ei aamulla oikein enää puurot uppoa, eikä koululainen itsekseen ala edes tekemään joten nää murovinkit tuli tarpeeseen. (Tällä hetkellä koululainen tekee siis aamulla itselleen yhden(!) paahtoleivän aamupalaksi…) Mä olen kanssa nipotarkka piilosokereiden kanssa, eikä meillä siis lapset ole syöneet minkäänkaisia muroja tähän asti. Täytyy ottaa joku paketti testiin, jos saisi sen koulukkaankin syömään vähän enemmän aamuisin.
  Jogurteista me ollaan tykätty Valion hunajaisesta jogurtista ja siihen sitten lisätty itse marjoja tai hedelmäpaloja. Toimii loistavasti smoothiessakin. Ihan maustamaton jogurtti ei meidän lapsiin uppoa.

 4. Avatar Nimetön sanoo:

  Kaurapuuro+marjat/marjasose.
  Meillä syödään puuroa ja pakasteeseen kerättyjä marjoja. Puurostakin saa niin erilaista kokeilemalla eri juttuja. Kaura-, ruis-, tai neljän viljan puuroa, nokare maapähkinävoita proteiinin lähteeksi ja sitten päälle pakkasesta mustikkaa ja vadelmaa, joskus myös mansikkaa.

  Jotkut laittavat myös raejuustoa puuroon, mutta sille en ole vielä lämmennyt.

 5. Avatar - sanoo:

  Kaurapuuro+marjat/marjasose.
  Meillä syödään puuroa ja pakasteeseen kerättyjä marjoja. Puurostakin saa niin erilaista kokeilemalla eri juttuja. Kaura-, ruis-, tai neljän viljan puuroa, nokare maapähkinävoita proteiinin lähteeksi ja sitten päälle pakkasesta mustikkaa ja vadelmaa, joskus myös mansikkaa.

  Jotkut laittavat myös raejuustoa puuroon, mutta sille en ole vielä lämmennyt.

 6. Avatar Santsu sanoo:

  Meillä aamut on aika hätäisiä mutta nekin pojan toimesta :D haluaa aina heti vaihtaa yökkärin pois ja syödä. Eli aika pikaseen kun sängystä päästään niin hoidetaan kaikki pakolliset aamupuuhat ja sitten vasta vanhemmat syö ja poika saa vähän kattoa telkkaria. Toisaalta tää on kiva näin, kaikki saa oman rauhan aamusella, mutta olishan se kiva välillä syödä yhdessä kunnolla. Ehkä sitten lapsen ollessa isompi.

 7. Avatar Nimetön sanoo:

  Meillä syödään paljon leipää, joista iso osa leivotaan taloudellisista syistä itse.
  Myös puuroa syödään aamupalalla tai illallisella, sillä se on edullista. Valmiita jauheita emme käytä, vaan ihan tavallisia ryynejä, hiutaleita ja jauhoja.

  Muroja syödään kausittain, mutta ovat aika kalliita eikä ravintoarvoltaan oikein tuo pöytään mitään uutta.

  Smootit taas ovat listalla juuri siksi, että niihin on helppoa ”piilottaa” kerralla paljon hybiä juttuja, kuten tyrnimarjoja ja puolukoita.

 8. Avatar Milla sanoo:

  Eipä ole tullut kokeiltua noita muumituotteita koskaan,tuttava kokeili juurikin tuota myllärin muumimuroja ja niillä ei kuulemma kukaan tykännyt niistä :D
  Maistuivat pahville tai jotenkin oudolle heidän mielestään mutta kokeilu listalla ovat nuo,kun nyt muistaisi joskus ostaa :)
  Meillä yleensä viikonloppuisin yritetään syödä yhdessä aamupalaa,ainakin minä ja mies,sekä nuorin.
  Murrosikäiset sitten vielä melkein nukkuvat siihen aikaan kun me ollaan aamupalalla jo.
  Mutta siis pitäisi vähän yrittää panostaa että söisi muutakin kun aina sitä leipää ja puuroa sekä kahvia tottakai aikuisille.
  Välillä olisi kiva vaikkapa juuri croissanteja tai hedelmä lautasen tekisi pöytään viikonloppuna :)
  Arkisin tytty syö tarhassa kun menee seitsämäksi joka aamu,siellä on aamupuuro yleensä ja minä syön kotona pikaisesti leivän ja kahvia juon töissä.
  Mies menee viideksi joten hän syö myös töissä aamupalansa :)
  Ja isommat syö mitä nyt laittavat sitten aamulla.

  Kiva postaus kyllä, sai taas insipistä omiin aamuisin viikonloppuna kun ei ole niin kiire mihinkään ja yleensä saadaan olla koko poppoo kotona.

 9. Avatar Inga sanoo:

  Noi Juustoportin jugut on kyllä niin hyviä!! Vähän aika sitten maistoin ekan kerran ja heti sai pysyvän paikan jääkaapista.

 10. Avatar Päivi sanoo:

  Mä kans peukutan noiden Juustoportin jugujen puolesta! Ollaan tykätty myös Arlan Luonto+ -sarjasta, mutta nykyään valitaan Juustoportti pelkästään jo sen korkkipurkin ansiosta. Siis niin paljo siistiimpää kaataa korkista ku perinteisestä ”nokkanurkasta”, joka jää aina kamalan törkyseks..

  Meillä 2v:n kestosuosikki on onneks perinteinen kaurapuuro marjakeiton kera, kun ei suostu marjoja muussa muodossa syömään.. Toinen puurolemppari on kauramannapuuro, rakastan sitä itekki kanelin kera :D

 11. Avatar Jenni sanoo:

  Meillä lapset tykkää syödä hedelmiä (yleensä omenaa) ja leipää. Itse syön kaurapuuroa raejuustolla ja mehukeitolla.
  Suosittelen muuten Arlan pehmoista jogurttia maustettuna mustaherukanlehdillä. Siinä on sokeria 5,1g/100g

 12. Avatar Jensku sanoo:

  Meillä arkiaamuisin syödään joko noita pikapuuroja, yleensä noita muumi mutta välillä ollaan ostettu ihan perus pikakaurapuuroa ja välillä jotain kotimaista merkin aprikoosi puuroa, myös ruisleipä on arkisamuje vaihtoehto, hedelmät ja välillä myös nuo muumimurot tai talkmuromuru? Mitä olikaan ja välillä myös mysli, aamusin en syö lasten kanssa (en osaa syödä heti aamulla) mutta istun pöydässä heidän kanssaan ja annan vauvalle sosetta tai puuroa samalla. Viikonloppuisin saattaa olla jotai lasten rahkaa tai vanukasta tai pawpatrol muroja yms tai jotain karjalanpiirakoita smoothieta suklaapuuroa yms mikä ei oo niin tarkkaa katottua onko siinä sokeria vai ei jne, iltapalalla syödään joko hedelmiä leipää tai puuroa ja sillon oon tosi tarkka ettei oo niitä piilosokereita. Niin ja porkkana tikkuja on jokaisella aterialla tarjolla jos haluaa ja niitä yleensä aina haluaa lapset ja jopa koira…

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.