Luukku 22: Meidän joulumenu 2018

22.12.2018

Kuten kirjoitinkin jo aiemmin, me ei vietetä jouluaattoa kotona. Tehdään silti lähes kaikki samat jouluruuat kuin muinakin vuosina, koska ollaan kuitenkin muina päivinä kotona, ja tapanina mun täti perheineen tulee meille syömään. Silloin tarjoillaan kunnon joulumenu. Mä oon saanut postaustoiveita instassa ja myös täällä blogissa meidän joulumenusta, ja siksi halusin jakaa meidän joulumenun ja vielä muutaman reseptivinkin jouluaatoksi.

ALKUPALAT

Tuoresalaatti (tätä ei olla vielä päätetty) 

Graavilohi (valmiiksi graavattu)

Mäti + smetana + punasipuli 

Sienisalaatti (käytän tätä ohjetta vähän sovellettuna, lisään ripauksen sitruunamehua enkä liota sieniä yön yli)

Savuporoterriini (ohje täällä, tosin me tehdään aina ilman pikkelssivihanneksia ja ilman suolakurkkuja terriinissä)

Rosolli sillillä (valmiina)

LÄMPIMÄT RUUAT

Kinkku mummun perinteisellä hunaja-sinappi-korppujauho-kuorrutuksella (Dijon-sinappia, juoksevaa hunajaa ja korppujauhoa, kuorrutukseen 1 osa Dijonia & 1 osa hunajaa)

Bataatti-pekaanipähkinä-vuohenjuustolaatikko (ohje täällä)

Imelletty perunalaatikko mummun perinteisellä reseptillä (suunnilleen vastaava resepti esim. täällä)

Lanttulaatikko mummun perinteisellä reseptillä (lähes vastaava resepti esim. täällä)

Oululainen hernetuuvinki mun mummun reseptillä (suunnilleen vastaava täällä)

JÄLKIRUOAT

Juustolautanen, keksilajitelma & viikunahillo

Piparihyydykekakku glögikastikkeella (ohje TÄÄLLÄ) tai päärynäpiirakka (ohje täällä, kaupallinen yhteistyö)

Pipareita

Tänä vuonna ollaan jätetty porkkanalaatikko pois, koska sitä niin usein jää paljon jäljelle. Se ei ole kenenkään erityinen suosikki, vaan sitä on vaan aina tehty, koska sitä on vaan aina tehty. Yritetään vähentää ruokahävikkiä jatkuvasti, eikä joulu ole mikään syy tehdä enempää ruokaa kuin oikeasti tarvitsee.

Näitä meidän ruokia ruokailee täällä koko meidän perhe, mun äiti, sekä mun tädin viisihenkinen perhe, eli iso ruokamäärä on perusteltu. Me puputetaan näitä samoja pöperöitä ainakin sinne 27. päivä asti, jolloin ne varmaan jo loppuvatkin. Joulussa parasta on lasten ilon ja yhdessäolon lisäksi se, että voi vaan ottaa rennosti ja lämmittää aina ruokaa kun tulee nälkä, eikä tarvitse kokata. Toki silloin tapaninpäivänä me tehdään uusi salaatti ja varmaan haetaan kaupasta tuoreet kala ja mäti, koska niitä ei voi ostaa/säilyttää kovin isoa satsia kerralla.

Mä olen aika tyytyväinen tästä joulumenusta, se on meidän näköinen ja makuinen, ja yhdistelee sopivasti uutta ja vanhaa. Kaikki rakkaat herkut on tallella, ja kaverina uudempia lemppareita. Jouluaatoksi viedään mukana laatikoita, ja kaikki muut löytyykin valmiina paikan päältä. En malta odottaa aaton varmasti super mieletöntä ja runsasta alkupalapöytää, joka varmasti varastaa kaiken mun huomion muilta herkuilta.

Mikä on teidän lemppari jouluruoka? Entäs mitä ette ikinä ottaisi omaan joulupöytään? 


6 Responses to “Luukku 22: Meidän joulumenu 2018”

 1. Linda sanoo:

  Ihana luukku, hauska nähdä teidän koko menu 🙂 meillä on paljon kalaa mutta lipeäkalaa ei tulisi kuuloonkaan laittaa. Samoin maksalaatikko, sienet sekä Waldorfin salaatti jäisi meiltä suurimmalla osalla syömättä vaikka varmasti hyviä ruokia ovatkin.

 2. K sanoo:

  Perunalaatikkoa en ole koskaan syönyt jouluna.

 3. Marsa sanoo:

  Wau, miten on jälleen upeen (ja ennenkaikkea herkullisen) näköstä ja kuulosta!😍
  Itselle taas porkkanalaatikko on ehkä joululaatikoista se rakkain, joten en ikinä sitä vois täysin pois jättää!
  Enää kaksi yötä jouluun, hui! Tää sun blogijoulukalenteri on kyllä kiva osa myös omaa joulunodotusta😘

 4. Nims sanoo:

  Meidän joulupöytään kuuluu uudet perunat (kesällä pakastettu), karjalanpaisti, kinkku, lanttu- ja porkkanalaatikko, erilaisia kaloja (graavilohi, smetanasilli, lasimestarin silli, sinappisilakat), sienisalaatti ja perunasalaatti. Omaan joulupöytään ei tule ikinä kuulumaan lipeäkala, rosolli tai maksalaatikko 😀

 5. Manteli sanoo:

  Lemppari on graavilohi, maksalaatikosta ja sienistä en välitä. Kiva luukku minunkin mielestä. Olet nähnyt paljon vaivaa joulukalenterin ja joulun valmistelun eteen.

 6. Nimetön sanoo:

  Meillä tehdään porkkanalaatikko, kuten lanttulaatikkokin, sileänä, ilman mitäön riisipuuroa. Maistuu taivaalliselta.

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.