Haluan esittää kiitoksen päiväkotien henkilökunnalle

01.03.2019

Vähän samaan tapaan kuin lapsiperheistä muutenkin luodaan jatkuvasti negatiivista kuvaa mediassa, tällä hetkellä päiväkoteja koskien mediassa korostuvat kaikki huonot puolet ja hirveät yksittäistapaukset. Viime päivinä on tullut oikein tavallistakin enemmän ikäviä uutisia eri päiväkodeista, jotka ovat tietysti kaikki tosi surullisia ja ikäviä juttuja. Se ei kuitenkaan ole koko totuus varhaiskasvatuksesta.

Milloin olette viimeksi lukeneet positiivisen ja ylistävän kirjoituksen varhaiskasvatuksen tilasta? Niinpä. On ihan totta, että varhaiskasvatuksessa voi olla ongelmia, suuria ja pienempiä. Henkilökuntapula vaivaa varsinkin näin pahimpaan flunssa- ja vatsatautiaikaan, ryhmäkoot voivat olla liian suuria ja joissakin paikoissa varhaiskasvatuksen työntekijät eivät varmasti pysty tekemään työtään aina niin hyvin kuin itse toivoisivat. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki päiväkodit olisivat mätiä omenoita ja kukaan varhaiskasvattaja ei välittäisi hoitolapsistaan.

Oma neljän vuoden kokemukseni meidän lasten varhaiskasvatuksesta kahdessa eri paikassa on täysin erilainen kuin se median luoma kuva. Mun kokemus on, että silloinkin kun sijaista ei aina saa poissaolijan tilalle, jokainen opettaja ja hoitaja tekee parhaansa. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja joustoa otetaan sieltä mistä voi. Pienille löytyy syliä aina tarvittaessa ja lapsia kuunnellaan. Lapsia kohdellaan ihan yhtä tärkeinä tyyppeinä kuin aikuisiakin, eikä ikinä ole ollut mitään ”lasten päiväsäilytys” -meininkiä. Ne aktiviteetit järjestetään mitä pystytään, ja jos joskus viikottainen metsäretki peruuntuu henkilökuntavajeen vuoksi, voi järjestää hauskan eväspiknikin vaikka jumppasalissa.

Silloinkin kun mulle kertomassa lapseni päivästä on vieras ihminen, joka on ekaa päivää juuri siinä päiväkodissa sijaistamassa, hän tulee rohkeasti esittäytymään ja kertoo lapseni päivästä sen mitä tietää. Ja jos joskus sijaisen ja muiden henkilökemiat eivät ole kohdanneet, se ei koskaan ole välittynyt minulle asti.

Koskaan en ole ollut näiden neljän vuoden aikana tilanteessa, että kukaan ei olisi osannut kertoa mitä lapseni on päivän aikana tehnyt. Koskaan ei ole ollut tilannetta, että henkilökunta ei olisi tiennyt, missä lapseni on kun tulen häntä hakemaan. Koskaan ei ole ollut tilannetta, että mulle ei olisi osattu kertoa, onko lapseni syönyt tai nukkunut päiväunia. Yleensä kertomusta päivän kulusta höystää vielä jokin hoitajan tai opettajan merkille laittama hetki, jossa lapseni on toiminut erityisen mukavasti tai josta hän on tykännyt erityisen paljon. Meidän koko perheellä on ihan alusta asti ollut sellainen tunne, että lapsista välitetään niin päiväkodissa kuin eskarissakin aidosti.

Jos lapselleni on sattunut hoitopäivän aikana jokin pieni vahinko, haaveri tai konflikti, siitä on kerrottu heti ensimmäisenä. Näitä tilanteita on neljän vuoden aikana ollut maksimissaan yhden käden sormilla laskettava määrä kahdella eri lapsella yhteensä. Ei siis mitenkään hurjan usein. Aina on osattu hyvin kertoa mitä on tapahtunut ja miksi ja miten tilanne on selvinnyt. Ja kaikki on ollut hyvin.

Varhaiskasvatuskeskusteluissa meidän lapsista on aina osattu kertoa hurjan paljon asioita. Henkilökunta on laittanut merkille monia sellaisia pieniä kivoja juttuja, joita omista lapsista on ihana kuulla. Hauskoja hetkiä, joita heillä on ollut tai jotain mitä he ovat sanoneet, mikä on jäänyt mieleen. Sitä on ollut ihana kuunnella. On ollut mahtavaa huomata, että varhaiskasvatuksen henkilökunta tuntee ja tietää heidät ihan samalla tavalla kuin mekin.

Nyt kun kuopus on aloittamassa päivähoitoa ja ollaan oltu itse päiväkodin arjessa mukana useampana päivänä, olen saanut ihaillen seurata vierestä, miten hienosti kaikki toimii. Joku kyyninen sanoisi tähänkin, että ei se päiväkodin arki ole samanlaista silloin kun vanhemmat eivät ole paikalla. Mutta mä uskon, että on. Mä uskon, että näen meidän lapsista, miten kovasti he ovat hoitopaikoistaan tykänneet, silloinkin kun äiti tai isi ei ole paikalla. Näen, miten he luottavat aikuisiin ja tukeutuvat heihin. Olen nähnyt miten he pikkuisena ovat kiivenneet heidän syliin meidän lähtiessä ja hakeneet heistä turvaa. Olen kuunnellut, miten he ovat innostuneesti kertoneet päivistään. Olen saanut nähdä, miten hienosti lapset saavat toteuttaa itseään, ja miten varhaiskasvatussuunnitelmaa toteutetaan käytännössä.

Mä haluan ainakin esittää suuren kiitoksen sekä meidän päiväkodin henkilökunnalle että esikoisen vanhan eskarin, tulevan keskimmäisen eskarin henkilökunnalle. Kiitos, että olette hoitaneet ja kasvattaneet meidän lapsia niin hienosti nämä vuodet. Kiitos syleistä, silityksistä ja hoivasta. Kiitos vaihdetuista kuulumisista ja tarjotuista elämyksistä. Kiitos hyvistä pöytätavoista ja uusista kaverisuhteista, joiden syntymisessä olette olleet apuna.

Kiitos siitä, että lapset osaavat käyttää saksia ja tietävät kaikki lastenlaulut ruotsiksi, joita minä en tiennyt. Kiitos tunnekasvatuksesta ja piparinleipomispäivistä isovanhempien kanssa. Kiitos iloisesti pulppuavista keskusteluista mielenkiintoisista aiheista lasten kanssa ja elämyksistä joita olette tarjonneet. Kiitos, että eskarin uimakoulun myötä meidän lapset ovat innostaneet koko perheen uimaan. Kiitos, kun olette se turvallinen paikka päivästä  ja vuodesta toiseen, jonne voin viedä lapset tietäen, että heillä on yhtä hyvä olla kuin kotona tai isovanhemmilla. Kiitos, että pidätte huolta meidän elämän kaikkein tärkeimmistä asioista.

Mä toivon, että tämä teksti tavoittaa mahdollisimman monet vanhemmat, jotka tällä hetkellä miettivät uskaltavatko laittaa lastaan päiväkotiin ollenkaan. Mä toivon, että tämä tavoittaa mahdollisimman monta päiväkodin työntekijää, joka ei ole saanut tarpeeksi arvostusta työstään. Mä toivon myös, että tämä teksti tavoittaa mahdollisimman monta päivähoitoon tyytyväistä vanhempaa, joka haluaisi jakaa kiitokset päiväkodin henkilökunnalle.

Nyt haluan haastaa jokaisen päivähoitoon tyytyväisen vanhemman jakamaan omat kiitokset joko tähän kommenttiboksiin, tai sitten somessa hashtagilla #kiitospäiväkodille. Someakin tärkeämpää on sanoa kiitos ihan kasvotusten. Siksi mä aion, jälleen kerran, maanantaina päiväkodille mennessäni sanoa ääneen henkilökunnalle, miten kiitollinen olen heidän hyvästä työstä. Monesti olen jo sanonut, mutta sitä ei koskaan voi sanoa liikaa.

PS: Tähän postaukseen en julkaise kauhutarina-kommentteja, niille on omat fooruminsa ja oikea paikka ottaa yhteyttä varhaiskasvatuksen ongelmiin liittyen on oma päiväkoti tai oman kunnan varhaiskasvatuksesta vastaava taho. Tämän postauksen tarkoitus on tuoda esiin niitä ihania työntekijöitä ja paikkoja, joita ihan varmasti tästä maasta löytyy hurjasti! 

Ihanaa viikonloppua kaikille!


61 Responses to “Haluan esittää kiitoksen päiväkotien henkilökunnalle”

 1. tiina sanoo:

  Oman lapseni päiväkotiin&henkilökuntaan olen huippu tyytyväinen. Hoidon alkaessa pieni, pohtiva ja herkkä poikani on saanut riittävästi tukea omaan yksilölliseen kasvuunsa ja vahvistusta olemaan ryhmän jäsen. Meillä vanhemmilla on aina ollut tunne, että olemme täysin tietoisia miten päivät päiväkodissa sujuvat ja kuinka helpottavaa on ollut huomata että työntekijät todella tekevät työtä täydellä sydämellään.
  Luottavaisin mielin laitan pikkuveljen syksyllä samaan hoitopaikkaan.

  Huippu aiheen olit valinnut tällä(kin) kertaa. Luin blogiasi melkein päivittäin.

 2. Anna sanoo:

  ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
  T. Lastentarhanopettaja länsi-Suomesta

 3. Leena sanoo:

  Ihania sanoja ❤❤❤❤
  T: lastenhoitaja

 4. Jellu sanoo:

  Ihanaa tekstiä ja kiitos sulle tästä!❤️Kurjaa on ollut lukea viimeaikoina negatiivisia uutisia varhaiskasvatuksesta ja samaa mieltä että ei joka paikassa ole sellaista! Itse olen lastenhoitajana yksityisellä pienten ryhmässä ja vanhemmat onneksi tyytyväisiä, myös äitinä olen tyytyväinen kuopuksen päiväkotiin missä on myös esikoinenkin ollut❤️

 5. Nina sanoo:

  Ihanaa lukea välillä positiivistakin palautetta! ❤️
  Viimeaikoina on somessa tosiaan pyörinyt paljon näitä ikäviä tapauksia, ja kaikki hyvä jää huomiotta.. On toki hyvä, että epäkohdat alalla tuodaan julki, mutta välillä olisi mukava lukea myös positiivista uutisointia varhaiskasvatuksesta. Se kun ei tosiaankaan ole meille pelkkää leikkimistä ja kurahousujen pukemista. Eikä meillä yksikään lapsi ole ”päiväsäilytyksessä”, niinkuin hyvin totesit! Jokainen perhe ja lapsi on tärkeä, ja ansaitsee laadukasta varhaiskasvatusta! 🙂
  T. Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja ❤️

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Just näin, mä olen tismalleen samaa mieltä sun kommentin kanssa! On tärkeää puhua ongelmista ja hienoa, että niitä tuodaan esiin, mutta ihan yhtä tärkeää on joskus saada myös kiitosta työstään ja positiivisia näkökulmia sen negatiivisen rinnalle! 🙂 Ihanaa viikonloppua sinne! <3

 6. Laura sanoo:

  Varhaiskasvattajat ovat todellakin kiitoksensa ansainneet! Hienoa että tuot tätä positiivistakin puolta esiin ja muistutat siitä miten tärkeää on kiittää kasvattajia (ja toki muidenkin alojen ihmisiä) tärkeästä työstään. Mä onneksi en ole oikein törmännyt kirjoituksiin joissa varhaiskasvatuksen henkilökuntaa olisi moitittu, vaan puheenaiheena on lähinnä ollut resurssipula, joka on nimenomaan aiheuttanut ongelmia varhaiskasvattajille ja lapsille.

  Me ollaan juuri etsimässä hoitopaikkaa meidän lapselle ja yritetään selvittää, missä hoitopaikassa resurssit olisivat kunnossa ja jos kyseessä on yritys, että yritys oikeasti toimii mainostamiensa arvojen mukaan. Se on tietysti ulkopuolelta käsin todella vaikeaa eikä edes hoitopaikan vanhemmat välttämättä ole hyvä tietolähde, koska heillä voi olla väärä käsitys hoitopaikan arjesta (olen itsekin ollut eräänlaisessa hoitopaikassa töissä). Mutta yleensä henkilöstöstä ainakin voi hieman nähdä kuinka hyvin he työssään näyttävät jaksavan ja onko paikassa työntekijöitä jotka ovat viihtyneet siellä pitkään. Lisäksi johtoportaalta voi suoraan kysyä kuinka sairastapauksissa menetellään ja kuinka henkilökunnan työvuorot on porrastettu ja kuinka paljon lapsia on läsnä silloin, kun koko henkilökunta ei ole töissä esim. aamuisin ja iltapäivisin.

  Todella toivon että resursseja saataisiin varhaiskasvatukseen ja vanhuspalveluihin ja ylipäätään hoiva-alalle lisättyä, jotta työntekijät eivät uupuisi vaan jaksaisivat edelleen tehdä uskomattoman arvokasta työtään ja kaikkiin satoihin avoimiin paikkoihin saataisiin houkuteltua uusia työntekijöitä! Vaaleissa tähänkin on mahdollisuus vaikuttaa. Onneksi on myös paikkoja joissa työntekijät voivat hyvin jo nyt ja lapsille tosiaan riittää niin paljon aikaa ja energiaa kuin he tarvitsevat. 😊

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos, kiva että tykkäsit aiheesta<3 Mun tarkoituksena ei tällä tekstillä ollutkaan mitenkään väittää, että resurssipulaa ei ole tai vastakkainasetella omaa näkökulmaani ja median näkökulmaa, vaan halusin nimenomaan tuoda vaan sitä kiitosta ja hyvää kokemusta esiin. NIin paljon on puhetta huonosta, että eiköhän joukkoon mahdu myös yksi positiivinen kokemuskin! Ja nimenomaan, koko hoiva-ala tarvitsee lisää resursseja, vauvoista vanhuksiin. Halusin vaan kiinnittää huomion juuri niihin ihaniin ihmisiin, jotka tekevät työtä täydellä sydämellä niistä mahdollisista ongelmista huolimatta. 🙂 Ja juuri näin, onneksi vaaleissa tähän voi vaikuttaa!

   Toivottavasti löydätte ihanan hoitopaikan lapsille ja kivaa viikonloppua <3

 7. Mia sanoo:

  Meidän lapsukaiset käyvät samaa dagista teidän lasten kanssa ja pakko sanoa että ihan huippu tarhahan se on. Ihanat hoitajat, joilla on huumoria ja empatiakykyä ja aikaa ja halua antaa haleja <3 2vee tyttärellämme on prinsessa- ja läheisyysvaihe meneillään ja omahoitaja tekeekin päivittäin hänelle hänen pyynnöstään prinsessaletit. Heillä todella huomioivat yksilöitä ja toiveita ja tarpeita ja antavat aikaa lapsille. Poikamme puolestaan on monessa asiassa todella herkkä ja pohdiskeleva, toisaalta myös energinen papupata, ja hänen mielipiteet ja tarpeet huomioidaan aina. Ja tosiaan kuten sanoit siellä kyllä tiedetään mitä lapset tekevät: aina tiedetään kuinka monta nakkia tai lihapullaa on syöty, kuinka kauan päikkäreitä on nukuttu tai mihin leikkeihin on päivän aikana osallistunu. Joka päivä ollaan kiitollisia siitä että tiedetään että lapsemme ovat hyvissä ja ennen kaikkea välittävissä käsissä <3

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Hauskaa, että lapset on samassa dagiksessa! 🙂 AIvan ihana henkilökunta tosiaankin ja meidänkin tyttöjen hiuksia on letitetty. Aivan ihanaa, että siellä huomioidaan lapset yksilöinä ja välitetään täysillä <3 🙂

 8. T sanoo:

  Eihän tässä päiväkotikeskustelussa ole alun alkaenkaan moitittu niitä hoitajia, vaan hoitajille annettavia resursseja.
  Hoitavat tekevät varmasti parhaansa jokaisessa päiväkodissa, mutta kaikkeen hekään eivät pysty jos lapsia on liikaa ja hoitajia liian vähän.

  Hoitajat haluaisivat tehdä työnsä hyvin ja tarjota lapsille erilaisia kokemuksia. Mutta jos heidän pitää jatkuvasti toimia liian vähällä henkilökuntamäärällä, liian pienellä budjetilla ja ahtaissa tiloissa, ei lasten saama hoito ole kiiden hoitajienkaan mielestä sillä tasolla kuin he haluaisivat.
  Ei kukaan halua jatkuvasti tehdä työtään huonommin kuin mitä itse haluaisi, osaisi ja pystyisi. Negatiivinen palaute on kohdennettu sinne ylemmäs, niille jotka näistä asioista päättävät.

  Itse hoitajien toiminnasta olen kuullut aina vain hyvää.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Heippa! Et varmaan ole seurannut uutisointia viime viikkoina, kun puhetta on nimenomaan ollut yksittäisistä päiväkodeista, puutteellisista tiloista, huonosta johtamisesta, laaduttomasta ruuasta ja myös hoitajista. Resurssipula on aito, ja minunkin mielestäni on tarpeellista esiittää kritiikkiä liian suurista ryhmäkoista ylemmille tahoille. Mutta minä halusin nimenomaan tuoda esiin tämän positiivisen puolen, koska fakta on se, että resurssipulasta ja ongelmapäiväkodeista puhumisen lisäksi mediassa ei varhaiskasvatuksesta juuri muuta uutisoida. Kuten itsekin totesin, ongelmista on tärkeää puhua ja on hienoa, että niitä tuodaan esiin. Päivähoito on kuitenkin paljon muutakin kuin vain ne ongelmat, ja siihen halusin tällä postauksella kiinnittää huomion. Ihmisten reaktioista päätellen tällaiselle huomiolle oli tilausta 🙂

   • Nora sanoo:

    Kyllä kommentoija T varmasti on seurannut uutisointia. Itsekin olin tulossa huomauttamaan, ettei mediassa niinkään ole moitittu hoitajien toimintaa, vaan johtajien. Ei minulle ole ainakaan missään vaiheessa tullut kuvaa, kuin hoitohenkilökunta ei välittäisi lapsista, nimenomaan hoitajat ja lto:than näitä kokemuksia ovat tuoneet mediassa ilmi, ja kertoneet, että haluaisivat niin kovasti tehdä rakasta työtään, mutta eivät vaan enää jaksa resurssipulan takia. Itse olen aktiivinen Ei leikkirahaa -kansanliikkeen seuraaja ja lähipiirissä on useampi lto. Nyt on aika puuttua resursseihin ja keskustella niistä. Toki mediassa on ollut muutamia tapauksia joissa hoitohenkilökunta on toiminut väärin, mutta en niinkään nää niillä yhteyttä uutisiin joissa kerrotaan hoitohenkilökunnan epäinhimillisistä työoloista.

    • Iina Hyttinen sanoo:

     En silti ymmärrä tätä vastakkainasettelun tarvetta tässä, joka monella tuntuu olevan. Kun tarkoituksenani ei tällä tekstillä ollut viedä huomiota ongelmilta tai väittää että niitä ei ole, tai sanoa että niistä ei saisi puhua, vaan ainoastaan kiittää siitä hyvästä työstä, jota monet tekevät. Miksi ei saisi kiittää hoitajia? Miksi ei saisi tuoda sitä positiivista näkökulmaa esiin sen kaiken negatiivisen rinnalle (huom. ei tilalle, ei vastaan)? Eiväthän ne ole toisensa poissulkevia asioita ollenkaan. Onko se jotenkin huono asia, jos haluaa kiittää hyvästä työstä? 🙂

 9. Hanna sanoo:

  ❤️ihana juttu!! Kosketti kovasti❤️
  Terveisin lastentarhanopettaja Oulusta

 10. Marsa sanoo:

  Aivan ihana postaus, näin itsekin päiväkodissa lastenhoitajana työskentelevänä tuli kyllä hyvälle mielelle.
  Tällaista palautetta varhaiskasvatuksesta on ihana lukea, vaikka paras ja vilpittömin palaute tuleekin suoraan lapsilta juurikin noissa tilanteissa kun pienet juoksee avosylin vastaan kun saapuu töihin, tai kertoo jo perjantaina että tulee varmasti viikonloppuna ikävöimään päiväkotiin. <3

 11. Janita sanoo:

  Kiitos tästä postauksesta, mä täällä oikein kyynelehdin. Valmistun keväällä varhaiskasvatuksen opettajaksi ja työkokemusta päiväkodista löytyy. Mun mieltä rauhoittaa se, että on olemassa myös vanhempia ja huoltajia, jotka arvostaa ja kiittää varhaiskasvatusta ja kaikkea sitä pedagogiikkaa. Tiedän, että olen valmistumassa alalle, jossa ei paljoa arvostusta ja kiitosta saa, mutta onneksi meillä on sun kaltaisia ihmisiä ❤️

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi ihana, kiitos sulle aivan ihanasta kommentista <3 Te todellakin ansaitsisitte paljon enemmän arvostusta ja kiitosta, ja se saisi todellakin näkyä myös siinä, millaisilla resursseilla teillä on mahdollisuus työskennellä ja millaista palkkaa saatte.

 12. Jannu sanoo:

  Eikö suurin huomio juurikin uutisissa ja somessa yritetä kohdistaa liian isoihin ryhmäkokoihin? Se on sellainen asia, jota ei pitäisi yrittää vähätellä tai piilotella.
  Vaikka hoitajat olisi miten hyviä, niin liian suurien ryhmäkokojen kanssa ei voi puhua varhaiskasvatiksesta.
  Meillä on ihan loistava päiväkoti ja palautetta olen antanut ihan kasvotusten. Kuitenkin uskon, että meidänkin päiväkodissa suurin tekijä on se, että päiväkoti on pieni. Se on myös hoitajille varmasti mieluisa työpaikka, ja heillä on ihan eri resurssit järjestää hoitoa, kuin ylimitoitetussa ryhmässä.
  Toki uskon, että myös isommassa päiväkodissa on hyvää hoitoa, ja aivan varmasti suurin osa hoitajista on hyviä ja tekee työtä koko sydämestään. Ymmärtääkseni kuitenkin ainakin Helsingissä liian isot ryhmäkoot ja sijaisuuksien puute on se, mikä tuhoaa nykyistä varhaiskasvatusta.
  Ja valitettavasti tätä ei korjaa hyvät päiväkodin hoitajat tai johtajat, vaikka he kaikki varmasti tekevät parhaansa

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Heippa! Et varmaan ole seurannut uutisointia viime viikkoina, kun puhetta on nimenomaan ollut yksittäisistä päiväkodeista, puutteellisista tiloista, huonosta johtamisesta, laaduttomasta ruuasta ja myös hoitajista. Resurssipula on aito, ja minunkin mielestäni on tarpeellista esiittää kritiikkiä liian suurista ryhmäkoista ylemmille tahoille. Mutta minä halusin nimenomaan tuoda esiin tämän positiivisen puolen, koska fakta on se, että resurssipulasta ja ongelmapäiväkodeista puhumisen lisäksi mediassa ei varhaiskasvatuksesta juuri muuta uutisoida. Kuten itsekin totesin, ongelmista on tärkeää puhua ja on hienoa, että niitä tuodaan esiin. Piilottelu tai vähättely ei kuulu mun tapoihin. Päivähoito on kuitenkin paljon muutakin kuin vain ne ongelmat, ja siihen halusin tällä postauksella kiinnittää huomion. Ihmisten reaktioista päätellen tällaiselle huomiolle oli tilausta 🙂 Kiva että olette olleet omaan päiväkotiinne tyytyväisiä! Niin myös me, vaikka ihan kunnallisesta helsinkiläisestä päiväkodista on kysymys 🙂

 13. neito sanoo:

  Meillä on lapset tätä nykyä jo koulussa. Mutta kuljemme edelleen ohi (ja yläkerran parvekkeelta näkyy talvisin meidän vanha päiväkoti) päiväkotimme ohi. Lapsemme olivat kunnan pitämässä päiväkodissa, jossa on loistava henkilökunta. Päiväkodin silloinen johtaja on tosin jäänyt eläkkeelle, mutta hän on aivan paras ja myös mies. Kun hän jäi eläkkeelle, päiväkodissa pidettiin eläkkeelle lähtöjuhla, esikoisemme (poika) purskahti itkuun, kun ei päässyt juhlaan mukaan, kun oli koulussa. Eläkkeelle jäänyt johtaja kävi satunnaisesti päiväkodilla, kun tykkää soittaa kitaraa ja ryhmät tarvitsivat soittotaitoisia aikuisia. Tyttäremme kävi aina kertomassa hänelle silloisen kuulumiset, vaikka on luonteeltaan hitaasti lämpiävä ja ujohko. Mutta vanhan johtajan juttusilla oli käytävä kertomassa kuulumiset. 🙂

  Poikamme vanhassa ryhmässä on vanhempi rouva, jonka avustuksella saimme puheterapiassa käyneen aran pojan rohkeaksi ja puheliaaksi pojaksi, jolla nykyään paljon kavereita. Poikamme ei oikein uskaltanut tutustua muihin ja nyhjäsi yksin. Päiväkodin loistavan henkilökunnan tuella poika oppi sosiaalisia ja leikki taitoja, joilla saa kavereita ja osaa olla luontevasti kavereiden kanssa. Tätä yhtä aivan parasta rouva olen kiittänyt useampaan otteeseen ja halannut lukemattomat kerrat, kun hän on vaan niin paras. Poikani epäili, ettei tämä rouva osaa suuttua laisinkaan, hän vain laittaa lapset järjestykseen. 🙂 Poikani, joka rakastaa tarinoita, kaipaa päiväkodista tasan yhtä juttua ja se on tämän rouvan päivälepo tarinat, joita kertoi aina pitkät pätkät ja kuulemma paljon pidempään kuin muut.

  Oma toiveeni on, että päiväkotien työntekijöille annetaan mahdollisuus tehdä työnsä hyvin. Hyvintoteutellla päivähoidolla on pitkät positiiviset vaikutukset lapsiin. Jonkin tutkimukseen mukaan parhaan tuoton rahalle saa kun sijoittaa sen päivähoitoon ja kouluun ja toteutetaan koulu ja päivähoito viisaasti, silloin saamme hyvinvoivia aikuisia eniten.

 14. Mertsi sanoo:

  Kiitos sanoistasi, ne tavoittivat täällä yhden varhaiskasvatuksen opettajan. On ollut surullista seurata uutisointia aiheesta, pelkkää kuraa usein saadaan niskaan. Olen itse yksityisen puolen opettaja ja erityisesti yksityisiä päiväkoteja on nyt mollattu tyylillä: älä koskaan vie lastasi yksityiseen päiväkotiin. Toisinaan tähän on varmasti syynsäkin, mutta esimerkiksi meidän päiväkodissa ei ole ollut päivääkään tänä toimintavuotena, jolloin meillä olisi ollut alimiehitys. Meillä on sellainen kultaakin kalliimpi etuus kuin tutut kiertävät sijaiset, jotka tuntevat lapset. <3 Talossamme on myös jatkuvasti yksi ylimääräinen työntekijä, joka on aina siellä ryhmässä, jossa tarvitaan. Onneksi meidän päiväkodista ainakin toistaiseksi on yhä kulkemassa hyvää palautetta, mutta kyllähän sitä aina pelkää, mihin tämä uutisointi alkaa vaikuttaa. Toisaalta onhan se myös hyvä, että nyt joidenkin päiväkotien oloihin puututaan. Niiden, joissa on oikeasti aihetta puuttua. Mutta olisi kiva muistaa myös huonon rinnalla tuoda esille näitä hyviäkin kokemuksia.

 15. Inkku sanoo:

  Kiitos Iina! Ja kiitos kaikki ihanat päiväkodit ja hoitajat❤️Voin luottaa lapseni olevan hyvissä käsissä päiväkodissa oman työpäiväni aikana ja mikään ei ole sitä seikkaa tärkeämpää!

 16. emzi sanoo:

  Aivan ihana postaus ja tärkeä! Ja näin sijaisena päiväkodeissa voin sanoa että välillä on hektistä mutta kaikki tekee aina parhaansa ja lapset etusijalla.

  <3

 17. Mira sanoo:

  Pakko sanoa, että melkein itku pääsi😭❤️ Kaiken tämän negatiivisen mediahuomion keskellä. Itse olen töissä varhaiskasvatuksen ammattilaisena ihanassa, pienessä, kodinomaisessa päiväkodissa ja todellakin voin sanoa, että meillä lapset saa syliä, huomiota ja yksilöllistä hoitoa, joka päivä! Toisena päivänä se voi olla haastavampaa, toisena helpompaa, mutta aina mahdollista. Meillä päiväkodin johtaja myös hoitaa hommansa paremmin kuin hyvin ja oikeasti suhdelukujen ylityksiä ei käytännössä ikinä tule. Tiedän olevani onnellisessa asemassa, mutta toivon myös, että ammattihenkilöstö vaatisi enemmän; hoitajien/opettajien EI tarvitse vetää äärirajoilla peläten, ja vaarantaen pahimmillaan pienten murujen turvallista hoitoa! Olen iloinen, että näistä asioista puhutaan, muuten niille ei muutostakaan voi tulla, mutta ihanaa myös nähdä välillä positiivista kaiken tämän keskellä ❤️

  Samalla haluan myös ehdottomasti antaa kiitosta omien lasten päiväkotiin, olen tyytyväinen varhaiskasvatuksen laatuun siellä ehdottomasti. ☺️ Kiitos sinulle tästä päivää piristävästä postauksesta❤️

 18. Sonii sanoo:

  Mun mielestä on hyvä, että kaikki epäkohdat tuodaan esille. Oma lapseni oli tällaisessa päiväkodissa, josta on myös kirjoitettu aijemmin. Siellä vika ei ollut kyllä hoitajien vaan johdon, joten tykkäsin kyllä suurimassta osasta hoitajia vaikka he vaihtuivatkin tiuhaan, mutta tekivät varmasti parhaansa siinä tilanteessa.

  Nyt lapseni on ollut jo puolisen vuotta toisessa päiväkodissa, joka on aivan ihana johtoporrasta myöten (on yksityinen). Päiväkodissa ei ole mitään tiukkaa kellonaikaseurantaa, hoitajat ovat ihania, kokeneita ja osaavia, lapsen ryhmä on pienryhmä (7 lasta), päiväkodin johtaja tuuraa tarvittaessa sairastuneita eikä ole vain etäinen hahmo jne. Todella ihana päiväkoti! Kiitokset heille. Tuohon päiväkotiin uskaltaisin viedä pienenkin lapsen hyvillä mielin, koska luotan heihin 🙂

 19. Salla sanoo:

  Oi,kiitos tästä ihanasta kirjoituksesta.❤ Teemme parhaamme,jotta lapsilla olisi kaikki hyvin ja tuntevat olevansa hoitopäivänkin ajan turvassa. ❣
  T, lastenhoitaja

 20. Moi sanoo:

  Eihän se julkinen kritiikki koske hoitajia, vaan päivähoidon resursseja, jotka ovat surkeat. Kritiikki kohdistuu ylempään tahoon. Itse olen myös ollut hyvin tyytyväinen niihin päiväkoteihin, joissa lapseni on ollut. Hyviä hoitajia, joista lapsi on pitänyt. Silti niissäkin on ollut ongelmia, kuten sijaisten puuttuminen. Tällaisia asioita se kritiikki koskee. En siksi ihan tajunnut tämän postauksen pointtia, jos tämä oli vastine julkiselle keskustelulle mitä päivähoidosta on käyty, niin tämähän meni ihan ohi aiheen.

 21. alma sanoo:

  Henkilökuntaan olen ollut tyytyväinen ja uskon, että useimmat muutkin. Eikö nykyinen keskustelu ole käyty enemmänkin riittämättömistä resursseista? Tärkeä asia joka tapauksessa, eikä henkilökunta varmasti kiitosta liikaa saa, joten mukavan positiivinen juttu tämäkin!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Toki riittämättömistä resursseistakin puhutaan, mutta viime viikkoina on uutisoitu lähes yksinomaan yksittäisistä ongelmapäiväkodeista, henkilökunnasta, päiväkotien huonosta johtamisesta, puutteellisista tiloista ja hygieniasta ja monista muista ongelmista. Tämän postauksen tarkoitus ei ollut vastakkainasetella mitään tai väittää, että ongelmia ei ole, vaan ainoastaan tuoda negatiivisen uutisoinnin rinnalle positiivinen kokemus ja kiitoksen sanoja :). Munkaan mielestä kiitosta ei voi olla liikaa! Kiitos kommentoinnista 🙂

 22. Rosa sanoo:

  Kiitos positiivisesta tekstistäsi ja kiva kuulla, että teidän perheellä on noin hienoja kokemuksia varhaiskasvatuksesta!
  On kuitenkin hyvä huomioida se, mistä tässä median luomassa negatiivisessa kuvassa on kyse. Kritisointi kohdistetaan nimenomaan riittämättömiin resursseihin ja tarkoituksena on tuoda esiin suurta tarvetta saada parempia resursseja laadukkaan varhaiskasvatuksen järjestämiseen kaikissa päiväkodeissa ja muissa varhaiskasvatuksen muodoissa. Ilman tätä kritisointia/negatiivisen kuvan esiintuomista yhteiskunnalliseen keskusteluun on myöskin vaikea saada asioihin muutosta, kuten esimerkiksi on myös vanhustenhoidon kohdalla. Voisin väittää, että 99% varhaiskasvatuksen henkilökunnasta välittää hoitolapsistaan aivan älyttömän paljon ja tekee parhaansa niiden resurssejen puitteissa, mitä on tarjolla, mutta se ei valitettavasti ole riittävä edellytys pedagogisesti laadukkaan varhaiskasvatuksen järjestämiselle. Siinä ensisijaisen tärkeää roolia näyttelee juurikin pedagoginen johtaminen, riittävät resurssit pedagogisten tavoitteiden toteuttamiseen (ryhmäkoot, henkikökunnan ja lasten suhdeluvut, riittävät tilat, materiaalit ja välineet, järkevät työvuorojärjestelyt, sijaisten saatavuus, käyttö-täyttömittareiden kanssa ”pelleilyn” lopetus… jne. jne.) sekä henkilökunnan pysyvyys ja korkea koulutustaso. Näihin asioihin on syytä saada muutosta ihan lainsäädännön tasolla, eikä näihin muutoksiin valitettavasti päästä ilman näiden epäkohtien voimakasta esiintuomista julkiseen keskusteluun ja siitä eteenpäin poliittiseen päätöksentekoon.
  Toki myös hyvin olevien asioiden ja kiitosten esiintuominen on tärkeää vastapainoa, mutta yritin tässä vähän avata sitä, miksi tämä vallitseva uutisointi on merkityksellistä kehityksen kannalta, jos se ei ole vielä aiemmin täysin avautunut 🙂 Mukavaa viikonloppua myös teille!
  Terveisin, Varhaiskasvatuksen opettaja

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Heippa! 🙂 Tuossa ihan postauksen alussa kirjoitin itsekin juurikin niistä ongelmista. Tiedostan ne kyllä ja mielestäni niistä on tärkeää puhua. En siis millään tavoin ole sitä mieltä, että ongelmista ei pitäisi puhua, eikä tämän postauksen tarkoitus ollut väittää niin. Mutta juuri niin kuin itse tuossa viimeisessä kappaleessa toteatkin, kiitosten ja hyvien asioiden esiin tuominen on tärkeää vastapainoa. Tähän postaukseen inspiraatio ei kuitenkaan tullut tuosta resurssipulasta uutisoimisesta, vaan ikävistä yksittäistapauksista, jotka ovat viime viikkoina korostuneet mediassa varsinkin yksityisten päiväkotien osalta. Halusin tuoda myös erilaisen kokemuksen esiin, koska niistä ei niin paljoa puhuta. Kiitos kommentista ja mukavaa viikonloppua <3

 23. ÄkäinenTäti sanoo:

  Omat lapseni ovat jo kouluikäisiä. Meillä on kokemusta kahdesta yksityisestä päiväkodista ja ainostaan positiivista sanomista. Itse kerroin usein myös päiväkodissa hoitajille miten tyytyväinen ja kiitollinen olen. Hoitajia oli aina tarpeeksi ja välillä jopa yli: kiitos pätevän johtajan, aina oli syliä tarjolla: kiitos pienten ryhmäkokojen, aikuiset oli tuttuja ja turvallisia ja aina osattiin kertoa miten päivä on mennyt ja otettiin lapsi yksilönä huomioon, oli retkiä uimahalliin, uimarannalle, kirjastoon, pulkkamäkeen, metsäretkille ja jopa yöpäiväkoti. Oli erilaisia teemapäiviä ja meille vanhemmille järjestittiin perhe-ja isien hemmotteluiltoja ja isovanhempien päiviä sekä koko perheen iltoja.

  Itse taas olen työskennellyt kunnallisessa päiväkodissa, jossa olen nähnyt toisen puolen. En missään tapauksessa olisi laittanut lastani kyseiseen päiväkotiin jossa hoitajat että lapset voivat huonosti. Sillä valitsin lasten päiväkodit todella tarkkaan ja alussa menin hakemaan mihin aikaan sattuu että näen sen mitä siellä todellisuudessa tapahtuu. Mutta näkihän jo lapsista että päiväkodissa oli turvallinen ja hyvä olla ja sinne oli mukava lähteä ❤

 24. P sanoo:

  Ihanaa, että joku jaksaa tuoda näitä positiivisiakin puolia esiin <3 Vaikka resurssien jatkuva kiristäminen on myös omasta mielestäni väärin ja voi vaikeuttaa päiväkotien henkilökunnan työntekoa ikävällä tavalla, on hyvä kuitenkin muistaa se kuinka hyvin loppujen lopuksi meillä täällä Suomessa on asiat myös päivähoidon taholla. Olin jonkin aikaa sitten opettajaopintojeni ohella töissä päiväkodissa, johon tuli ulkomaalaisia tutkijoita/päivähoidon kehittäjiä tarkastelemaan päiväkotien toimintaa. Ulkomaalaiset vieraat olivat hämmästyneitä muun muassa päivähoidon alhaisesta hinnasta Suomessa, ilmaisista kunnollisista aamupaloista, lounaista ja välipaloista sekä siitä kuinka lapset saivat piirtäessään käyttää niin monta paperia kuin halusivat. Eipä tule usein itse mietittyä, että jossain muualla jopa piirustuspaperia säännöstellään 1 paperi/lapsi/päivä. Tällaiset hetket herättävät aina huomaamaan miten hyvin meillä monet asiat toimivat pienistä puutteista huolimatta.

 25. anna sanoo:

  Keksit kyllä aina niin positiivisia ja uudenlaisia näkökulmia melkein aiheesta kuin aiheesta. Monet hoitajat varmasti tekevät parhaansa yms. Ja ainahan joka asiassa voi nähdä ne huonot puolet, koska ainahan niitäkin löytyy!

 26. Elisa sanoo:

  Meillä myös neljä lasta tällä hetkellä yksityisessä ihanassa päiväkodissa. Menevät sinne mielellään ja viihtyvät hyvin kodinomaisessa pienessä päiväkodissa. Ihana, kun lapset halaavat ja osoittavat kiintymystä hoitajia kohtaan. Olen onnellinen lasten hyvästä hoidosta.

 27. Hoitaja sanoo:

  Eipä ne päiväkotien riittämättömät resurssit sillä muutu, että hoitajia kiitellään. Meitä on riittävästi alistettu ylistämällä. Ongelma on oikea eikä muutu kiinnittämällä huomiota ammattitaitoomme.

 28. Lastenhoitaja sanoo:

  Kiitos valtavan paljon sanoistasi <3

 29. Moi sanoo:

  ”Et varmaan ole seurannut uutisointia viime viikkoina, kun puhetta on nimenomaan ollut yksittäisistä päiväkodeista, puutteellisista tiloista, huonosta johtamisesta, laaduttomasta ruuasta ja myös hoitajista.”

  En nyt ihan ymmärtänyt tätä kommenttia. Nuo asiathan johtuvat juurikin resurssien puutteesta. Jos resurssit olisivat kunnossa, ei olisi huonoja tiloja, huonoa ruokaa ym. Mistä sinusta nuo ongelmat (pl. huonot hoitajat tai huono johtaminen) johtuvat, jos eivät resurssipulasta?

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No ainakin niissä uutisissa mitä minä olen viime aikoina lukenut ne ongelmat johtuvat uutisten mukaan lähinnä siitä, että joissakin yksityisissä päiväkodeissa/päiväkotiketjuissa halutaan ennemmin tuottaa yrityksellä rahaa, kuin tarjota mahdollisimman laadukasta päivähoitoa. Siinä taas en näe yhteyttä kunnallisen päivähoidon resurssiongelmiin, jotka nimenomaan johtuvat politiikasta. Niiden ongelmapäiväkoteja koskevien uutisten (ja niitä koskevien kauhistuneiden vanhempien some-keskusteluiden) pohjalta minä inspiroiduin muistuttamaan, että on olemassa paljon myös ihania hoitopaikkoja. Tarkoituksena ei tässä ollut vastakkainasetella tai kieltää ongelmia, vaan ainoastaan kiittää siitä hyvästä työstä, jota monet tekevät. 🙂

 30. Rr sanoo:

  Sehän se ongelma on myös, että varhaiskasvatuksen laadun vaihtelu eri päiväkodeissa asettaa lapset eriarvoiseen asemaan.. toiset saavat paremmat eväät elämään kuin toiset.

  Ihana kuitenkin, että teidän lapset ovat saaneet noin huipun paikan! Itse varhaiskasvattajana olen myös ollut töissä useammassa päiväkodissa, joista on pääasiassa positiivista sanottavaa. Mukaan mahtuu kuitenkin niitäkin, joihin pätee viimeaikaiset negatiiviset kirjoittelut. Kumpa kaikille lapsille saataisiin yhtäläiset oikeudet laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, epäkohtiin puuttumalla ❤

 31. Inkeri sanoo:

  Itselläni on kokemusta niin varhaiskasvatuksen asiakkaana olemisesta, kuin siellä työskentelemisestä. Omat lapseni eivät enää muutamaan vuoteen ole olleet päiväkodissa, mutta silloin kun olivat, olin tosi tyytyväinen päiväkotiin ja sen työntekijöihin. Mutta täytyy myöntää, että kun valmistuin itse lastenhoitajaksi niin kyllä alalla työskentely avasi silmiäni ja aloin näkemään lastenikin päiväkodin uusin silmin ja arvostamaan työntekijöitä vielä enemmän.

  Varhaiskasvatukseen kuuluu niin paljon kaikkea, mitä vanhempana ei tiedä tai huomaa. Esim. että joka iltapäivä, kun aamuvuoro lähtee kotiin, ollaan kahdestaan tai kahden kasvattajan ryhmissä yksin, eikä lapsia välttämättä olla haettu yhtään tai vain muutama. Tai että opettaja ei ole ehtinyt pitää moneen päivään hänelle kuuluvaa suunnittelu, arvionti ja kehitysaikaa, kun muut tehtävät, siivouksesta kiinteistönhuoltoon, vievät aikaa.

  Työskentelen samalla varhaiskasvatusalueella, kuin missä lapsesi ovat hoidossa ja olen aika varma, että kaikissa tämän alueen päiväkodeissa painitaan melko samojen ongelmien kanssa. Resurssipula, koulutettujen sijaisten puute, määrärahojen pienuus ja usein vielä sisäilmaongelmatkin. Olen hyvilläni, että varhaisvatuksesta keskustellaan, niin positiivisista kuin negatiivisista puolista. Vain niin saadaan asioihin muutoksia.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Tällä viikolla vietin itse neljänä päivänä aikaa päiväkodissa 2-6h putkeen, joten näin kyllä paljonkin mitä siellä tapahtuu, sekä pihalla että sisällä. Sisäilmaongelmia ei onneksi ole, eikä määrärahojen pienuuskaan koskaan ole ainakaan meidän hoidossa mitenkään näkynyt koskaan. Retkiä ja spesiaalijuttuja on usein. Koulutettujen sijaisten puute sen sijaan näkyy, ja juuri sijaisista ja henkilökuntavajeesta tässä itsekin kirjoitin. Varsinkin juuri siksi mitä näin tämän viikon aikana, koin tarpeelliseksi kiittää kaikesta siitä hyvästä työstä, jota näin. Minä olen myös hyvilläni, että varhaiskasvatuksesta keskustellaan, ihan kaikilta kanteilta. Sitä tosin en ymmärrä, että miksi kiitos ja kehu aiheuttaa vastalauseiden ryöpyn (en tällä tarkoita sinun kommenttiasi), enhän missään sanonut, että ongelmia ei ole tai että niistä ei saisi puhua, päin vastoin. 🙂

 32. Mari sanoo:

  Toki nyt on ollut yksittäisissä uutisissa mainintaa hoitajista, mutta ne ovat olleet täysin yksittäisiä tapauksia. Suurimmalta osin ongelmat päivähoidossa johtuvat nimenomaan resursseista, jotka vaikuttavat siihen, että hoitajat joutuvat tehdä heille kuulumattomia töitä. Uutisoinnissa ei siis tosiaankaan ole syyllistetty hoitajia, vaan resursseja. Mielestäni se on tärkeä seikka huomioida asian kommentoinnissa, kuten muutkin tähän kommentoineet ovat ottaneet esiin.

 33. Jensku sanoo:

  Itse olin ihan kauhuissani kun tuli aika jolloin omat lapset menivät päivkotiin, olin kauhissani siitä koska pelkäsin etten löydä hyvää päiväkotia (itsellöni kauheat kokemukset päiväkodista omassa lapsuudessani), mutta löysin kuin löysinkin aivan ihanan ryhmäperhepäiväkodin ja olen erittäin onnellinen kyseisestä päiväkodista, enkä voi kuvitellakkaan mitään muuta pk:ta lapsilleni. Lapseni ovat myös 3pvä/vkossa päiväkodissa ja aina kun heidät haen he haluavat antaa tarhatädeille halit ja aina kun alkaa pitkä vikkonloppu tai loma sanovat että heillä tulee ikävä tarha tätejä, joka mielestäni kuvastaa erittäin paljon sitö kuinka paljon lapseni siellä viihtyvät, aamuisin myös löhtevät hyvillä mielein päiväkotiin. Tyttö olisi jopa halunnut kutsua tarhatädit syntymäpäivilleen 😀 meillä harvemmin on sijaisia ollenkaan ja sillon kun onkin niin on tutut sijaiset lähi ryhmäperhepäiväkodeista missä käyvät myös kesken tarhapäivän leikkimässä tai tekevät yhteisiä retkiä. Meillä on aivan mahtava pk mitä voisin suositella kenelle tahansa!

 34. varhaiskasvatus sanoo:

  Pointtihan siinä että asiasta keskustellaan on ennemminkin se, että näin vaalien alla hoitoala saisi lisää resursseja. Ei siitä, että hoitajat olisivat huonoja. Siksi halutaan puhua nyt niistä huonoista puolista, ettei sitä lakaista taas maton alle ja yritetä hoitajia kiittämällä ja ylistämällä päästä siitä vastuusta, joka määrärahojen tuojalle eli hallitukselle kuuluu. Kiitos ei tuo yhtään lisää rahaa varhaiskasvatukseen, vaan se saa asiat pysymään ennallaan ; koska kaikkihan on hyvin. Sanoisin, että jos tuolle alalle on lähtenyt tekee kyllä kaikkensa resursseista huolimatta, että lapset vois hyvin, mutta se ei ole oikein eikä siihem pidä tyytyä!
  t: Varhaiskasvattaja

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Heippa! Ymmärrän sen vallan mainiosti, eikä tämän tekstin pointtina ollut lakaista maton alle tai yrittää väittää että ongelmia ei ole, luettelinhan niitä itsekin tekstissä. Sen sijaan sitä en ymmärrä, miksi ei saisi kiittää juuri niitä ihmisiä, jotka työtä tekevät? En todella usko, että tämä teksti nyt voisi olla syypää siihen, että määrärahoja ei hallitukselta tule lisää. Sen sijaan uskon, että tästä tuli monelle työtä tekevälle hyvä mieli ja sellainen olo, että on kiva kun joku kerrankin sanoo jotain positiivista julkisesti. Eihän kiitos ja ongelmista puhuminen ääneen ole toisiaan poissulkevia asioita. Se ei todellakaan ole oikein, että työtä joutuu tekemään puutteellisilla resursseilla ja liian pienellä palkkiolla, eikä siihen missään nimessä pidäkään tyytyä. Mutta mulla on kyllä mielestäni täysi oikeus esittää kiitos hyvästä työstä. Jotenkin sitä ei koskaan etukäteen itse osaa nähdä, että kiitoksesta ja kehuistakin voisi saada negatiivisen asian. Mutta aina saa yllättyä 😀

 35. Milla sanoo:

  Itse olen alalla. Saatu kiitosta ja lapset viihtyvät.
  Toivon mukaan vanhemmat muistavat, että tärkeintä on vanhempien läsnäolo ja lapset tarvitsevat myös vapaapäiviä päivähoidosta! Perusarkea kotona. Monet helposti vievät vanhempien kotipäivinäkin hoitoon, kun lapset viihtyvät tai pitävät vielä työpäivän jälkeen kauppareissun jälkeen hoidossa. Hoito on jokatapauksessa lapsille rankkaa ja jatkuvaa valveillaoloa, kaverien kanssa leikkimistä ym. Pitkistä hoitopäivistä voi helposti tulla väsymystä ja lasten keskittyminen kärsii ja alkaa tulla negatiivisuutta ja henkilökunta joutuu sanomaan käyttäytymisestä ym.
  Välillä miettii, että pitäisikö olla vähemmän kivaa, että se hoitopaikka ei olisi lapsen mielestä paras paikka tai hoitotädin syli se muistoihin jäänyt paras syli. Mutta ei se ole lasten vika, että monen hoitoputki alkaa jo ennen kun on ehtineet 1v. täyttämään. Yritämme parhaalla tavalla hoitaa, että pienellä on kaikki hyvin!

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Ihanaa, että saatte kiitosta ja lapset viihtyvät! 🙂 Ja olen kyllä tosi samaa mieltä lapsen vapaa-ajan ja perusarjen tärkeydestä. Meillä on ollut se onnekas mahdollisuus, että lapset ovat aina voineet olla lyhyempää viikkoa ja vain 6-7h päiviä päivähoidossa ja saaneet niitä extravapaapäiviä + pitkät lomat aina. Kaikilla ei sitä mahdollisuutta kuitenkaan ole, esim. oma äitini yksinhuoltajana joutui viemään mut aina tosi aikaisin päivähoitoon, ja yleensä olin vika joka haettiin, päivät ja viikot olivat pitkiä. Hoidon aloitin 1v3kk iässä. Varmasti äiti olisi mieluusti ollut mun kanssa kotona, mutta taloudellisesti se ei vaan ollut mahdollista. Mun mielestä hoidossa ei missään nimessä pitäisi olla vähemmän kivaa, vaan sen pitää turvallinen paikka, jossa lapsella on hyvä olla. Ei se mun mielestä ole monen vanhemmankaan vika, jos lapsen hoitoputki alkaa aikaisin, vaan työelämän joustamattomuuden ja taloudellisten paineiden vika.

 36. Mira sanoo:

  Väsyttävän työpäivän jälkeen tällaisen tekstin lukeminen saa kyyneleen silmäkulmaan. Jokainen kaunis sana ja kiitos tehdystä työstä on kultaakin kalliimpi voimavara tässä työssä, missä vastuuta on paljon, resursseja heikosti ja laatuvaatimusten lista vain kasvaa. Kiitos sinulle kauniista tekstistä! 🙂

 37. lastenhoitaja ja perhepäivähoitaja sanoo:

  Kiitos että arvostat. Kyllä me työntekijät osataan myös ”lukea” asiakkaista aika hyvin ovatko he tyytyväisiä ja luottavaisia tuodessaan lapsensa päivähoitoon. Se heijastuu myös lapseen, jolloin tyytyväinen huoltaja = tyytyväinen lapsi ja toisinpäin.
  Onnekseni voin todeta työskenteleväni hyvässä työyhteisössä jossa kaikkien päämäärä on luoda joka päivään turvallinen ilmapiiri ja toimintaympäristö joka pohjustaa onnistumista kaikelle toiminnalle. Kasvattajien tehtävä on joustaa (ja muuttaa toimintaa tai päiväsuunnitelmaa, ryhmäjakoa, aikataulua tai mitä ikinä onkaan tarpeen) muuttuvissa arjen hetkissä, jolloin voidaan tehdä laadukasta varhaiskasvatusta myös silloin kun resurssit jollain kerralla ovatkin erilaiset kuin ”normaalisti”.

 38. Riikka sanoo:

  Mulla 4v ja kohta 2v ollut elokuusta asti päiväkodissa. Oon ihan älyttömän onnellinen meidän ihanasta päiväkodista ja varsinkin henkilökunnasta. Molempien ryhmissä ihanat, avoimet ja luotettavat tyypit!! Kiitos että voin rauhallisin mielin viedä lapseni välittävään hoitoon <3

 39. Heidi sanoo:

  Uusimmassa Opettaja lehdessä (5/2019) kommentoitiin tätä sinun kirjoitusta ihan pääkirjoituksessa ja positiiviseen sävyyn 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.