Kotitöiden jako meidän perheessä

27.03.2019

Ihana Mona haastoi mut kertomaan siitä, miten kotityöt jaetaan meidän perheessä. Kysyin teiltä Insta storiesin puolella mitä mieltä olette aiheesta, ja yli 2000 vastaajasta 94% oli sitä mieltä, että laitetaan toteutukseen vaan! Eli tässäpä nyt tulee sitten ajatuksia siitä, miten kotitöiden jako menee meidän perheessä.

Kotitöiden jako on meidän suhteen ja avioliiton aikana vaihdellut tosi paljon ja suuri vaikutus on ollut myös sillä, onko jompikumpi meistä aikuisista ollut perhevapaalla tai tehnyt töitä kotoa käsin. Silloin kun mä olen esimerkiksi ollut vuodelevossa supistusten takia raskausaikoina, Otto on joutunut ottamaan päävastuuta aivan kaikesta niin kotitöiden, kaupassakäynnin kuin lastenkin osalta. Silloin kun Otto aikanaan teki esim. pitkiä työputkia ja päivysti myös viikonloppuisin ja mä olin kotona lasten kanssa, oli päävastuu kodinhoidosta mulla.

Nyt meillä on ollut melko tasainen jako mun viimeisimmän raskauden jälkeen, eli reilut pari vuotta. Ollaan molemmat oltu vuorotellen perhevapaalla pitkiä aikoja ja ollaan molemmat työskennelty paljon kotoa käsin. Kotitöiden jako on mennyt aika luonnollisesti, sillä tavalla, että ei olla edes hirveästi keskusteltu koskaan siitä, miten ne jaetaan. Kumpikin on päätynyt vaan tekemään niitä hommia, jotka itseä miellyttävät enemmän tai joissa kokee olevansa tehokas. Siitä ollaan kyllä keskusteltu, jos jompikumpi on joskus kaivannut enemmän toisen panosta johonkin tiettyyn asiaan.

Esimerkiksi pyykkihuolto oli ennen mun vastuulla suureksi osaksi, ja lopulta mulla meni hermo siihen, että pyykit eivät koskaan löytäneet tietään edes pyykkikoreihin, ja likavaatteiden kiikuttamisesta puhtaan pyykin viikkaukseen kaikki oli yksin mun käsissä. Vaikka mulla ”meni hermo”, ei meille mitään riitaa tullut asiasta, vaan kerroin Otolle miksi se tuntuu musta ärsyttävältä ja hankalalta, että muut  perheenjäsenet eivät ota pienintäkään osaa pyykkihuoltoon. Sen jälkeen Otto on esimerkiksi ottanut päävastuun pyykkien ripustamisesta kuivumaan, lapset ovat alkaneet laittamaan sukkaparit yhteen kuivina ja viemään omat vaatepinot kaappiin ja jokainen pitää huolen siitä, että vie omat vaatteet oikeaan pyykkikoriin likaisina. Mä lajittelen vaatteet koneeseen ja viikkaan puhtaat pyykit. Kumpikin meistä silittää vaatteita silloin kun tarvitsee, eli lähinnä juhlia varten. Muuten ei olla siitä niin tarkkoja. Nykyään pyykkkääminen ei ärsytä enää ollenkaan, vaan kaikki sujuu hyvin. Kannatti siis ottaa asiat puheeksi eikä vaan hampaita kiristellen hoitaa pyykkihommia yksin.

Otto on se, joka meillä siivoaa useimmin keittiön. Mä en itse tykkää keittiön siivouksesta yhtään ja Otto taas nauttii siitä. Tästäkin on käyty keskustelua: joskus mä esimerkiksi saatoin saada ihan hirveän sotkun aikaiseksi vaikka tein jotain suht simppeliä ruokaa. Nykyisin kiinnitän huomiota sotkuun jo ruokaa laittaessa ja siivoilen pois sitä mukaa kun sotkua tulee siinä ruuanlaiton lomassa. Tämä helpottaa keittiön puhtaana pitämistä huomattavasti Otolle. Toki mäkin siivoan keittiötä välillä, mutta useimmin sen tekee Otto.

Vessan siivous taas on mun vastuulla. Vessa on täynnä mun meikkejä ja tököttejä ja mä jotenkin nautin vessan siivoamisesta. Rakastan sitä, kun vessa on kiiltävän puhdas ja vasta siivottu. Mua ei ällötä pöntön peseminen tai hammastahnatahrojen hinkkaaminen, päin vastoin.

Otto pyyhkii useimmin pölyt ja pinnat (huom. mikrokuituliinalla tai swifferillä, pölyhuiska oli hieno rekvisiitta). Mä taas sitten imuroin ja luutuan lattiat. Mä olen tarkka imuroinnista ja olen todennut, että pääsen itse helpommalla kun hoidan sen vaan itse. Toki molemmat imuroivat vuorotellen ruokapöydän alta sotkuja, mutta viikkosiivouksessa imuroinnin hoidan minä. Tähän aikaan vuodesta eteinen täyttyy hiekasta ja pikkukivistä jatkuvasti ja sitäkin saa olla imuroimassa vähän useammin kuin yleensä.

Yleinen järjestely on molempien vastuulla. Siinä missä Otto keittiön pintojen siivouksen ja astioiden lisäksi hoitaa myös järjestelyä keittiössä ja ruokailutilassa, mä järjestelen usein olohuoneen ja eteisen. Ne on sellaiset paikat kotona, jotka saa järjestellä yleensä monta kertaa päivässä. Aina kun joku oleskelee olkkarissa tai lähtee ulos tai tulee sisään, saa olla järkkäilemässä. Varsinkin just nyt kun eteiseen on tungettuna sekä talvi- että välikausivaatteet, se ei mitenkään vaan pysy siistinä. Kaikelle ei vaan fyysisesti ole juuri nyt edes paikkaa ja eteinen on yksi kaaos, vaikka kaikki yritetään parhaamme. Toivottavasti pian ilmat alkavat oikeasti pysymään kunnolla plussan puolella, niin saa heivata talvitakit ja muut kamppeet eteisestä varastoon.

Lapset keräävät yleensä lelut itse, vievät vaatteet itse pyykkikoreihin ja vievät puhtaat pyykit itse kaappiin. He saavat halutessaan myös imuroida omat huoneensa, mutta yleensä imuroin sitten itse vielä uudelleen. Välillä mä autan suorittamaan perusteellisen siivouksen lastenhuoneissa, koska heidän omat siivousratkaisut on yleensä hieman erilaisia kuin mun. He myös säästävät kaikenlaista, jota itse en välttämättä säästäisi (kuten wc-paperirullia, joihin on piirretty yksi ympyrä).

En koe tarpeelliseksi kuitenkaan puuttua niihin ratkaisuihin arjessa (esim. siihen kun hyllyn päälle järjestellään hienosti tavaroita asetelmiksi ja rykelmiksi, vaikka ne voisi laittaa myös esim. kaappeihin ja laatikoihin). Mun mielestä on ihanaa kun he itse yrittävät ja toteuttavat itseään ja tekevät huoneista sellaiset, joissa itse viihtyvät. Välillä on silti kiva nähdä sitä hyllyn pintaakin tavaroiden alta, ja siksi joskus (ehkä kerran parissa kuussa) myös siivoilen ihan kaiken paikoilleen ja laitan ne oikeasti unohdetut wc-paperirullateokset ja hampurilaisravintolalelun puolikkaat eteenpäin, eivätkä he huomaa edes. Silloin lapset aina yllättyvät ja kiittävät mua iloisesti ihanan siististä huoneesta. Tämä varmaan muuttuu sitten kun ikää tulee lisää, esim. teinin huoneeseen ei tulisi mieleenkään mennä omin päin järjestelemään ja käymään läpi kaikkia tavaroita. Luvan kanssa toki auttaisin siivouksessa myös teiniä. Lapsilla on oma paikka niille oikeasti tärkeille askarteluprojekteille ja taideteoksille, ja sieltä mä en koskaan heitä mitään pois, varsinkaan kysymättä.

DISCLAIMER: Kuvat on otettu huumorimielessä ja ne ovat täysin lavastettuja. 😀

Tällä hetkellä meidän kotityöjako toimii mun mielestä tosi kivasti. Siivous on ihan luonteva osa elämää, ei mikään sellainen osa, joka aiheuttaisi harmaita hiuksia tai ärsytystä. Jokainen huolehtii omasta osuudestaan ja pidetään koti sellaisessa kunnossa, jossa itse viihdytään.

Laitan nyt heti tämän postauksen julkaisun jälkeen instaan kyselyä teille siitä, kuinka teillä hoidetaan kotitöiden jakaminen! Käykää vastailemassa, olisi hauskaa nähdä miten tasaisesti tai epätasaisesti kotityöt jakautuvat ja onko teillä enemmän samoja suosikkeja ja inhokkeja kuin mulla vai Otolla!


15 Responses to “Kotitöiden jako meidän perheessä”

 1. J sanoo:

  Kiva postaus! Tykkäsin paljon, miten kerroit, että otit pyykkihuollon puheeksi, kun ”meni hermo”. Mun pitää ottaa susta mallia! Mulla on paha tapa varsinkin kotitöihin liittyen olettaa asioita ja sit kun toinen ei autakaan tai tee oma-aloitteisesti jotakin, niin mä suutun puhumisen sijasta. Mua ärsyttää se itseäkin, kun tiedän kyllä, että puhumalla selviäis asiat helpommin. Ehkä se tästä pikku hiljaa! 🙂

 2. Laura sanoo:

  Aivan mahtavat kuvat! Kiitos muutenkin ihanasta ja hyväntuulisesta blogista joka tuo harva se päivä hymyn huulille 🙂

 3. Haha noi kuvat, huiput :D. Miulla sama,että räjäytän keittiön niin helposti hetkessä ja Tuomas yleensä siivoaa keittiötä enemmän. Muuten mie kyllä siivoilen enemmän ja myös sotken enemmän:D

 4. Henni sanoo:

  Voi että mä rakastan näitä kuvia! Ihania! 😀

 5. Äitiliini sanoo:

  Itse tykkään pyykkäämisestä, silitystä inhoan ja sitä tehdään vain tarvittaessa 😀
  Mä otin tavaksi että yleisesti lapset vie oman pinon kaappiinsa, vaikka joskus tekisi kyllä itsekin mieli viedä järjestellä hyvin ne sinne 😀

 6. Anna sanoo:

  Mulle tuli tästä postauksesta mieleen, että tuu meillekin pesemään vessa 😀

 7. Toki sanoo:

  Ottakaa ihmeessä useamminkin tälläisiä huumorikuvia, ihan mahtavia 😀 voitko vielä kertoa et minne lykkäät sen puhelimen piiloon, jos käytät sitä etälaukaisimena?

 8. Anna sanoo:

  Mutta siis kiinnostava aihe! Meillä mä teen nyt enemmän kotitöitä kuin mies, koska olen kotona lasten kans. Mies kyllä tekee silloin myös, kun ei oo töissä. Mulla on päävastuu ruuanlaitosta yms kyllä, mies hoitaa oikeastaan kaikki ulkotyöt tässä omakotitalossa ja kaikki autoon liittyvät jutut. Ihan ok:sti tää toimii, mutta väillä kyllä mieluusti palkkasin meille vaikka kokin tekemään ruuat. Tykkään kyllä ruokaa laittaa, mutta välillä se kyllä Laiskottaa ja keittiön siivous ei myöskään oo mun lempipuuhia!

  Mutta esim viikonloppuisin mies saattaa hoitaa viikkosiivouksen kun mä oon lasten kans ja se on kyllä tosi kiva:)

 9. Inga sanoo:

  Parhaita nää kuvat!!

 10. Jensku sanoo:

  Meillä miehellä on ehdoton kielto täyttää astianpesukonetta ja laittaa pyykkejä kaappeihin, tosin jos oon niin kipeä yms etten pysty niin sitten voi sen astarin hoitaa, mutta pyykkejä kaappeohin ei edes sillon omat vaattensa voi laittaa, mutta mulle on tärkeetä että mun ja lasten vaatteet ovat just niin siellä kaapissa kun olen järjestänyt, eikä mies tunnista lasten vaatteista mikä on kenenkin 😀

 11. Annika sanoo:

  Ihana postaus! Pitääkin lukea miehellekin tämä 🙂 Ja aivan supereita kuvia! Tuli niin hyvä mieli.
  Meillä on suht uusi parisuhde ja myös perhe, tulin raskaaksi hyvin alkumetreillä suhdettamme. Meillä on kolmio ja kolme alle 3v lasta ja suht kiireinen elämä. Siivoaminen on siis iso osa elämäämme. Raskauden jälkeen vihdoin alkanut rullaamaan kotityöt niin ettei koko ajan tarvitse tehdä suursiivousta. Vanhinta lasta, 2,5v ollaan koitettu nyt opettaa kotitöihin ja hän innoissaan auttaa pyykkien ja astioiden kanssa, omia leluja ei kiinnostaisi korjata kuitenkaan 😉
  Miehen kanssa jako on suht tasainen, mutta tietysti teen nyt kotona ollessa enemmän. Yleistä järjestelyä hoidan minä enemmän, mies laittaa välillä astiat koneeseen, hoitaa nykyään (thank god) omat ja lasten pyykit pyykkikoriin, auttaa välillä pyykkien ripustamisessa, minä imuroin ja pesen lattioita yleensä mutta mieskin joskus vapailla hoitaa niitä, pintoja pyyhin enemmän minä ja pyykit pesen ja laitan kaappiin. Mies taas ottanut täyden vastuun roskien viennistä (välillä tosin joutuu sanomaan kun eihän häntä haittaa töissä ollessa että ne roskapussit haisee keittiössä:D) ja myöskin ruuanlaittoa hän tekee huomattavasti enemmän. Välillä ärsyttää kun asioista saa sanoa eikä mies tajua itse mutta hyvällä mallilla onneksi ollaan. Lisäksi huojentaa kun kesällä roolimme vaihtuvat ja minä menen töihin ja mies jää lasten kanssa kotiin 4kk. Katsotaan miltä kämppä näyttää sitten ja osataanko ehkä sitten nähdä toisen näkökulmaa yhtään paremmin 🙂

 12. Jenni sanoo:

  Hauskat kuvat!
  Vinnki vitonen, tsiikaa enjo.com/fi ja tutustu kemikaalittomaan siivousmenetelmään! Huippuyhtiö joka tukee työntekijöitään ja tuottaa laadukkaita kuituja itävallassa aikisella työvoimalla! 6x puhtaampaa pelkällä kuiduilla ja kylmällä vedellä!

 13. […] lukemia siitä, miten kotitöiden teko jakaantuu miesten ja naisten kesken ja myös Iinan blogissa oli kattavasti aiheesta. Ajattelin tarttua myös tähän aiheeseen, sillä onhan se niin, että […]

 14. […] jakamisesta mä kirjoitin pitkän postauksen juuri vähän aikaa sitten, mutta ei siis ole ollut hankalaa. Myös lastenhoito meillä on mennyt […]

 15. […] keväällä siitä, miten meillä jaetaan kotityöt. Silloin keskityin pääosin vain niihin ja jätin arjen muut velvollisuudet pois aiheista. […]

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.