Kävin tällä viikolla magneettikuvauksessa

29.03.2019

Kun mulle joululomalla iski älytön päänsärky- ja migreeniputki, mä kävin tammikuussa neurologin vastaanotolla. Silloin sain lähetteen myös varmuuden vuoksi magneettikuvaukseen ja nyt kävin sitten tällä viikolla pään ja kaulan magneettikuvauksessa. Multa ei koskaan aiemmin ole tosiaan magneettikuvattu mitään, ja mua vähän jännitti tutkimus etukäteen. En kuitenkaan onneksi kärsi ahtaanpaikan kammosta, joten sitä itse putkea en pelännyt. Lähinnä pelkäsin, että mitähän kuvauksessa näkyy.

Täytin esitietolomakkeen ja olin pukenut päälle mukavat vaatteet ilman metalliosia, niin kuin pitikin. Menin paikalle urheiluleggigseissä, kaarituettomissa rintsikoissa (joissa ei ollut hakasia) ja t-paidassa (no oli mulla myös alushousut ja sukat, obviously). Se oli oikein hyvä asu. Koruja tai kelloja mulla ei ollut päällä, paitsi vihki- ja kihlasormus, jotka unohdin sormeen myös tutkimukseen mennessä. Niistä kuitenkin sanottiin, että ne eivät tutkimusta haittaa, koska ovat jalometallia. Pidin siis sormukset sormessa.

Putkeen mennessä sain kuulosuojaimet, joista olisi voinut kuunnella myös radiota tai Spotifyta. Käteen sain soittokellon, joka toimi puristamalla. Mun kasvojen päälle tuli sellainen muovinen kehikko, joka piti päätä paikallaan. Kehikossa oli myös peili. Mä laitoin tässä vaiheessa silmät kiinni ja silmät kiinni olin itse asiassa siihen asti, että tulin puolen tunnin päästä putkesta ulos. Näin mulle ei ollut mahdollisuuttakaan tulla sitä ahtaan paikan kammoa, kun en edes nähnyt olevani ahtaassa paikassa.

Mä yllätyin siitä, miten kova ääni tutkimuksesta lähti! Olin ajatellut, että kuulosuojaimet auttavat, enkä kuulisi ainakaan häiritsevän kovia ääniä. Äänet olivat kuitenkin todella kovia ja voimakkaita ja myös todella ärsyttäviä. Piipitystä ja hakkaavaa ja poraavaa toistuvaa ääntä pään ympärillä, pisimmillään 8 minuuttia putkeen. Puolen tunnin magneettikuvauksen aikana otettiin monta kuvasarjaa, joista kaikista lähti hieman erilainen ääni. Suurin osa niistä oli 3-4 minuuttia pitkiä, mutta myös pari lyhyempää ja sitten tuo yksi pitkä. Mua pelotti, että saan niistä kovista äänistä migreenin, mutta ei sitä onneksi tullut.

Kuvauksen aikana mietin kauppalistaa ja sähköposteja ja kaikkea muuta ihan perus juttua. Aika ei ehtinyt käydä pitkäksi onneksi, vaikka välillä ne äänet olivatkin todella epämiellyttäviä. Onneksi tutkimus ei muuten tuntunut miltään ja se oli sillä selvä. Sain seuraavalle päivälle lääkäriajan, jossa käytiin sitten mun kuvat läpi. Kovista äänistä huolimatta magneettikuvaus oli yllättävän iisi homma. En ollenkaan tiennyt etukäteen mitä odottaa, kun ei aiempaa kokemusta ollut.

Kuvista ei onneksi löytynyt mitään muuta kuin täysin normaalit ja terveet aivot ja verisuonet. HUH! Se oli ihan valtava helpotus, sillä välillä kun on ollut pidempiä aikoja ja useammin tosi kovia päänsärkyjä ja näköhäiriöitä, on käynyt mielessä, että voiko siellä olla jotain muutakin. Onneksi siis ei. Nyt voi huokaista helpotuksesta ja keskittyä vaan siihen, että silloin kun migreeni iskee, pääsee oireista mahdollisimman nopeasti eroon. Sain tammikuussa ja nyt tälläkin käynnillä uusia migreenilääkkeitä kokeiluun, mutta en itse asiassa ole tarvinnut niitä vielä kertaakaan. Mulla on ollut tavallista päänsärkyä kyllä välillä, mutta migreenejä ei onneksi nyt hetkeen. Toivotaan että oireet pysyvätkin kurissa, eikä niitä tulisikaan.

Migreenit ja päänsäryt ovat vähentyneet sen jälkeen kun tein muutaman perustavanlaatuisen muutoksen arjessa:
 • Aloin venyttelemään joka päivä, varsinkin niskan ja hartioiden aluetta.
 • Vaihdoin takaisin seisomatyöskentelyyn ja lakkasin tekemästä töitä koneella sohvalla tai ruokapöydän ääressä.
 • Aloin pitämään paremmin huolta riittävästä veden juonnista. Aloitan aamut juomalla ison lasin vettä ja syömällä riittävästi, ja vasta sitten otan kupin kahvia. Ennen saatoin juoda sen kahvikupin muuten tyhjään vatsaan, mikä oli tyhmää.
 • Hankin silmälasit itselleni työntekoa varten.
 • Vaihdoin nukkuessani tyynyyn, joka tukee paremmin mun niskaa ja hartioita.
 • Lakkasin käyttämästä hajustettua kosmetiikkaa.

Kaikki nämä muutokset ovat varmasti merkittävästi vaikuttaneet mun migreenialttiuteen, sillä ennen toimiessani päinvastoin ne kaikki saattoivat johtaa migreeniin. Niskajumit, silmien siristely, liian vähäinen vedenjuonti, liika kofeiini ja voimakkaat hajusteet olivat mulle pahimpia migreenin aiheuttajia. Nyt kun niitä ei ole, ei toivottavasti ole migreenejäkään.

Oli kyllä valtava helpotus saada varmistus siitä, että kyse on todellakin vain toiminnallisesta häiriöstä eli migreenistä, eikä mistään sen vakavammasta. Oli myös hienoa nähdä, että verisuonetkin olivat todella hyvässä kunnossa, kun mun äidillä kuitenkin on ollut aivoinfarkti. Toki olen vielä melko nuori ja niiden kuuluukin olla kunnossa, mutta aion jatkossakin pitää niistä hyvää huolta liikkumalla ja syömällä terveellisesti ja toivoa parasta.

Voin kertoa, että kun näitä asioita on pitkään miettinyt ja vähän pelännytkin, tuntuu älyttömän helpottavalta ja ihanalta, kun tietää kaiken olevan kunnossa. Näissä fiiliksissä on ihanaa lähteä viikonloppuun! Hyvää viikonloppua kaikille <3


20 Responses to “Kävin tällä viikolla magneettikuvauksessa”

 1. SiruH sanoo:

  Ihanaa kuulla, että kaikki oli hyvin! Oon itsekin ollut vuosia sitten samassa tutkimuksessa, eikä se tosiaan mikään erityisen miellyttävä, jos nyt ei satukaan. Mulla on migreenien esiintymistiheyteen vaikuttaneet juuri nuo samat kuin sulla, ja lisäksi hormonitoiminnan muutokset ovat aina tuntuneet. Kummankin raskauden aikana migreeni pysyi täysin jopa poissa, mikä oli ihanaa. En muista, oletko maininnut, mut oletko kokeillut akupunktiota migreeniin? Minä en uskonut sen tehoon tippaakaan, ja kokeilin lähinnä voidakseni sano kokeilleeni oikeasti kaikkea, mutta se todellakin sai mun migget kuriin. Toivottavasti sunkin päänsäryt saadaan hallintaan, sillä on elämisenlaadulle kyllä iso merkitys.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Joo, siis se oli kyllä valtava helpotus! Mulla myös hormonaaliset muutokset vaikuttaa, mutta itse en ole niitä onnekkaita, joilla raskausaikana migreeni pysyy poissa, mulla siihen liittyy viikoilla 9-16 tosi tiheät migreenit joka kerta :/ Akupunktiota en muuten ole vielä kokeillut, pitääkin pitää se mielessä. Tosi hienoa kuulla, että siitä on ollut sulle apua! 🙂 Muistan tämän, jos vielä tulee sellainen tiheämpien migreenien kausi. Kiitos paljon vinkistä ja kommentista <3

 2. Maiju sanoo:

  Voin hyvin samaistua tuohon jäytävään jännitykseen ja pelkoon, että ”mitä jos mun päässä on jotain pahemmin vialla”. Itse kans kävin viime heinäkuussa vajaan puolen vuoden odotuksen jälkeen pään magneettikuvissa, kun ei ollut selvää johtuuko pääkivut ja muut oireet migreenistä vai lievän aivovamman jälkitilasta vai kenties jostain muusta..
  Ja itse kans koin nuo kuulokkeet aika tehottomina kun se hakkaus, poraus ja piippaus oli niin läpitunkevaa. Onneksi ei tosiaan oo ahtaanpaikan kammoa! Eikä päästäkään onneksi sitten löytynyt mitään 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Joo se on kyllä todella kuluttavaa pelätä ja jännittää :/ Mutta onneksi kaikki oli hyvin, ja ihanaa, että kaikki oli sullakin hyvin <3 Ne kuulokkeet oli tosiaan aivan tehottomat 😀 Äänet oli ihan älyttömän kovat! Kiitos kun kommentoit <3

 3. Elisabeth sanoo:

  Hieno kirjoitus! Minulla ollut samanlaisia pelkoja, koska migreeni puhkesi minulla n. vuosi sitten kun palasin mammalomalta töihin. Samalla tuttavia on menehtynyt syöpään ja kolmella nuorella tutulla todettu hyvänlaatuinen kasvain. Miten pääsit magneettikuvauksiin, mitä maksoi? Onko sinulla joku vakuutus, joka kattasi sen? Mistä lääkäri? Itselläni nyt kohtauslääkkeet käytössä, ja olen käynyt työterveyden lähetteellä fysioterapiassa. Teen 7min. venyttelyä joka päivä, mutta fyssari sanoi kyllä, että tuloksia näkee vasta 6kk:n jälkeen – eli että onko sillä vaikutusta päänsärkyihin. Konekäyttöä varten mullakin lasit, ja pyrin seisomaan mahdollisimman paljon päivän aikana, sekä nousemaan portaita ja muutenkin paljon liikkumaan. Uuden työtuolin sain myös itselleni. Kuitenkin itselläni vielä usein kohtauksia, jotka kyllä tähän asti ovat lähteneet lääkkeillä (mutta en tykkää niitä popsia) 🙁

  xxx
  E
  http://www.elisabethrundlof.com

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi kiitos Elisabeth <3 Stressi on hyvin voinut laukaista sinulla migreenin, kun arki on muuttunut töihinpaluun jälkeen, vaikka se ei niin stressaavalta olisi tuntunutkaan. Mulla on kaikenkattava sairaskuluvakuutus itsellä, niin sitä kautta varasin ajan neurologille ja pääsin magneettikuviin. Olisin oikeasti voinut päästä jo tammikuussa heti, mutta jostain syystä heillä oli unohtunut varata aika mulle, ja mä sain sen vasta kun tajusin nyt maaliskuussa itse soitella perään (siihen asti vaan kiltisti odottelin, että joku soittaa mulle :D). Yksityisellä siis magneettikuvaukseen pääsee tosi nopeasti, eli tämä mun parin kuukauden odotus oli vaan erehdyksestä johtuvaa. Suosittelen itse sekä Terveystaloa että Pohjola Sairaalaa, kävin Terveystalolla neurologilla ja Pohjola Sairaalassa magneettikuvauksessa.

   Mä itse huomasin, että migreenit alkoivat vähentyä heti kun niskajumit oikeasti hellittivät. 6kk tuntuu siinä tosi pitkältä ajalta odotella. Tiedän tuon pelon tunteen, se on niin inhottava! Uskon, että sinulla on kuitenkin vain kyse siitä migreenistä, jos kohtauslääkkeet kerran auttavat. Mulla oli just sekin, kun ne lääkkeet ei aina auttaneet, niin siksi myös pelkäsin, että kyse jostain muusta. Mutta ymmärrän hyvin, että lääkkeitä ei ole kiva popsia, itsekin vältän viimeiseen asti.

   Oliko sulla samaan aikaan hormonaalisia muutoksia, kun palasit töihin? Eli lopetitko esim. imetyksen? Mä itse nimittäin huomasin, että just viime syksynä kun lopetin imetyksen, migreenit alkoivat tulemaan taas tiheämmin. Ja silloin kun migreeni ekan kerran "puhkeaa", kohtauksia voi olla käsittääkseni alkuun tiheämmin, ennen kuin se siitä sitten rauhoittuu. Ainakin mulla oli näin, ja olen kuullut muutamalta muulta samaa. Toki lääkäri varmasti tässä tietää paremmin, tämä on vain omaa kokemustani.

   Tsemppiä sinulle, toivottavasti saat pian itsekin mielenrauhan magneettikuvasta migreenien suhteen ja saat olla ilman migreenikohtauksia <3

 4. Minä sanoo:

  Hei! Hyvä, että kävit kuvissa. Itsellä viime syksynyä vastaavat oireet. Lääkkeet eivät auttaneet ja menin viikon jälkeen uudestaan lääkäriin. Lähete neurologille, jonka kautta magneettiin. Kuvauksen jälkeen ilta kymmeneltä saan puhelun oudosta numerosta. Keskussairaalasta soitettiin ja pyydettiin tulemaan välittömästi paikalle taksilla. Siellä omaisten yhteystietoja lomakkeeseen kirjoitellessa kerkesi miettiä kaikenlaista. Päivystävän lääkärin saavuttua vihdoin sain kuulla, että minulla oli aivoissa tihkuttavasti vuotava verisuoni. Siitä sitä sitten uudestaan kaikkiin laitteisiin ja olinkin menossa jo vauhdilla leikkaukseen.. Kannattaa vaatia tutkimuksia varsinkin jos itsellä on vahva tunne ettei kaikki ole kunnossa. Ei varmasti lääkärilläkään tule heti mieleen, että kolmekymppisellä terveellisesti elävällä vuotaa aivot. Mutta elämä jatkuu normaalisti komean arven kanssa.

  Mistähän mun puhelin tiesi tarjota uutisena tätä sun kirjoitusta 😂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Voi ei, ihan älyttömän hurja kokemus sinulla! Mutta onneksi menit lääkäriin ja se huomattiin, niin ehdit saada apua ja tilanne saatiin korjattua. Siis juuri tämän takia ei kannata epäillä niitä omia tuntemuksia, vaan nimenomaan vaatia kunnon tutkimusta! Kiitos paljon kun kommentoit ja jaoit oman tarinasi <3

 5. Sussu sanoo:

  Mulla loppui migreenit kuin seinään, kun hammaslääkäri teki semmoisen ”purulelun” mitä pidetään öisin nukliessa. Mulla johtui migreenit siitä.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Multakin on kysytty, että purenko hampaita yhteen tai narskutanko, mutta sitä mulla ei ole. Onneksi löysit avun ”purulelusta” ja pääsit eroon migreeneistä! 🙂 Kiitos kun kommentoit <3

 6. Nimetön sanoo:

  Mä oon käyny magneettiputkessa viitisen kertaa kun on kuvattu polvet. Ekasta kerrasta lähtien on pahemmalta vaan tuntunut se putkeen meno vaikka polvea kuvatessa pää onkin siinä ulkopuolella. Kerran on myös kuvattu ranne, ja se oli hiukan erikoista, kun piti maata mahallaan käsi suorana siellä putkessa. 😀 Viimesimmän kerran kävin magneettiputkessa helmikuussa ja sillon meinas iskee pikkupaniikki kun yhtäkkiä kesken kuvauksen se juttu missä makasin, liikkui eteenpäin sinne putkeen, tai siltä se ainakin tuntui. Ja mulle on melkein joka kerta annettu korvatulpat kuulosuojainten lisäksi.

 7. L sanoo:

  Kiitos tästä kirjoituksesta! Mun mielestä migreenitietoisuuden lisääminen on todella tärkeää. Itselläni ei migreeniä ole, mutta suvussa sitä paljon on, ja pelkään vain sen puhkeamista. Yhdelle läheisistäni migreeni on aiheuttanut useita vaarallisia tilanteita, joita ei ole osattu hankalissa olosuhteissa ottaa vakavasti, kun on ajateltu olevan kyse tavallisesta päänsärystä. Itse koitan pienillä elämänvalinnoilla pienentää riskiä migreenin puhkeamiseen, mutta ei sitä koskaan tiedä, kun olen vielä nuori…

  Aurinkoista kevättä teidän perheelle! Sun blogi on aina päivän piristys, alusta asti olen lukenut <3

 8. Aura sanoo:

  Onneksi kuvista ei löytynyt mitään huolestuttavaa ja olet jo löytänyt keinoja helpottaa migreeniä omin konstein! Jouduitko menemään myös tuossa pelkän pään kuvauksessa kokonaan sinne putkeen? Minulta kuvattiin selkä pari vuotta sitten ja ahtaanpaikankammoisena sekä kovia ääniä herkästi säikkyvänä se oli kyllä elämäni top-5 tukalimpia kokemuksia 😀 Muistan, että siinä putken katossa oli sellainen minimaalisen pieni pölyhiukkanen/roska, jota vaan tuijotin sen puolen tunnin ajan, että olisi joku kiintopiste, johon keskittyä ja siten helpottaa paniikkia… Oli myös todella vaikeaa pysyä liikkumatta, kun se hirveä ryskytys ja kolina saattoi alkaa uudestaan ihan yhtäkkiä hiljaisuuden jälkeen, ja säpsähdin pakostikin vähän joka kerta! Toivottavasti jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi kerraksi se kuvausreissu 😀

 9. anna sanoo:

  Joko maadoitus ja suojautuminen auttaa migreeniin tai muutenkin tietyistä syistä johtuviin päänsärkyihin. Täällä maapallolla on melko suuret energiat tällä hetkellä ja ihan jokaisen olisi hyvä olla omissa energioissaan. Tai sitten dnrs -menetelmä. Riippuen ihmisestä. 🙂

 10. Karoliina sanoo:

  Minkälaisia näköhäiriöitä sinulla? Itse ahdistuneena mietin kun jatkuvasti migreenikohtauksia ja pää kuvattu yli kymmenen vuotta sitten viimeksi… 😕

 11. H sanoo:

  Heippa! Myös mulla on kuvattu magneetissa käsi, se asento kun on tosiaan vatsallaan makuulla käsi ylhäällä niin mulla täytyi ottaa kuvat useamman kerran kun nukahtelin sinne putkeen 🤭 mullakin oli kuulosuojaimet ja alla korva tulpat. Vaikka musiikki soi niin äänet kyllä kuuluivat läpi… Ja silti mä torkahtelin 🤣
  Onneksi ei löytynyt mitään! Toivottavasti migreeni helpottaa noiden elämänmuutoksien avulla, mulla myös silmälasit auttoi migreeniin. Kokonaan ei tietysti kohtauksia poistanut, mutta harventuivat, kun ennen oli noin kahdesti kuukaudessa ja nyt kerran kahdessa kuukaudessa 🥳

 12. Ida ihana sanoo:

  Ihana kuulla, että kuvissa kaikki oli hyvin, vaikka varmasti raskasta elää migreenikipujen kanssa! Toivottavasti saat helpotusta noista keinoistasi, voimia!

  https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa/

 13. Iikku sanoo:

  Antaa kyllä suuren mielenrauhan, kun selviää ettei mitään vakavaa löydy. Itselläni olkapäät kääntyvät rakenteellisesti hiukan eteenpäin, jolloin pääkin roikkuu eteenpäin ja niska joutuu koville ja siitä johtuen niskan alue on helposti jatkuvasti jumissa ja särkevät. Olen itse saanut suurta apua ylävartalon treenaamisesta salilla, jolloin lihakset ylläpitävät parempaa ryhtiä ja oireet pysyvät poissa. Tulikin mieleen, voisiko lihaksien reenaaminen sinunkin kohdallasi tuoda apua venyttelyn lisäksi, jos niskasi helposti kipeytyvät ja yhtenä tekijänä myöskin laukaisevat migreenikohtauksen.

 14. […] keskimmäisellä murtui käsi temppuradalla. Käytiin lasten kanssa Kiasmassa ja loppukuusta mä kävin pään ja kaulan magneettikuvauksessa pitkään jatkuneiden päänsärkyjen ja migreenien jälkeen ja sain huojentavat tulokset: kaikki […]

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.