Vatsaystävällistä ja herkullista vegeruokaa

27.10.2019

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Green Choicen & Indieplacen kanssa.

Oletteko kuulleet fermentoinnista? Mä kuulin siitä ekaa kertaa jollain pressi-illallisella monta vuotta sitten erässä Helsingin kantakaupungin fine dining -ravintolassa. Mulla ei ollut ennen sitä mitään hajua, mitä fermentointi tarkoittaa. Nykyisin tiedän, että se on sama asia kuin hapattaminen. Fermentointi perustuu maitohappokäymiseen ja se on vanha tapa säilöä ruokia. Nimestään huolimatta maitohappokäyminen ei tarkoita, että tuotteissa käytettäisiin eläinperäisiä bakteereja, vaan hapattaminen muodostaa ruokaan maitohappobakteerikannan, joka pidentää sen säilyvyyttä. Samalla kun hapatettavaan ruokaan muodostuu maitohappobakteerikanta, sen happamuus laskee niin alas, että haitalliset bakteerit eivät pysty toimimaan. Siksi hapattaminen siis pidentää myös säilyvyyttä. 

Fermentointi on noussut viime aikoina aika isoksi ruokatrendiksi niin maailmalla kuin Suomessakin. Ei mikään ihme, sillä maitohappobakteerit eli probiootit tekevät suoliston bakteerikannalle hyvää. Mä syön niitä vuoden ympäri purkista joka päivä, mutta niitä saa hyvin myös joistakin ruuista. Esimerkiksi Green Choicen herkullisista hapankaalivalmisteista, joita me ollaan päästy maistelemaan tänä syksynä brändilähettiläisyyden myötä.

Green Choice luomu Kimchi meillä on ollut jo aiemmin sellainen vakkariherkku kaikkien korealais-tyylisten ruokien kaveriksi, mutta nyt otettiin testiin myös Green Choice luomu hapankaali ja Green Choice luomu punakaali omenalla.

Green Choice kaalituotteet valmistaa hollantilainen Machandel, jolla on pitkä historia (jo vuodesta 1978 lähtien) biodynaamisten ja luomu tuotteiden valmistuksesta.  Green Choice hapankaalit valmistetaan edelleen isoäidin perinteisellä reseptillä käyttäen katajanmarjaa. Machandel myös tarkoittaa muuten katajanmarjaa hollanniksi, aika hauska. Mun mielestä herkulliset kaalivalmisteet sopii hyvin ruokien kylkeen ihan sellaisenaan ja meillä onkin monesti pöydässä jotakin näistä lähes kaikkien arkiruokien kaverina. Hapatusprosessissa kaalien ravintoaineet saadaan säilymään tehokkaasti, mikä on tosi hyvä. Ihanan helppo ja nopea kylkiäinen monelle helpolle arkiruualle makaronilaatikosta kalapuikkoihin.

Green Choice tekee näiden herkullisten hapankaalivalmisteiden lisäksi myös sekä crunchya että sileää luomu maapähkinävoita sekä neutraalin makuista luomu kookosöljyä.

Ajattelin jakaa teille tässä postauksessa meillä usein Green Choice luomu Kimchin kaverina tarjoillun reseptin, joka on korealaistyylinen sticky cauliflower -bowl. Kutsutaan sitä vaikkapa Korealaistyyliseksi kukkakaalikulhoksi sitten suomeksi. Se koostuu herkullisesta tahmean tulisella kastikkeella maustetusta paahdetusta kukkakaalista, herkullisista maustetuista kurkuista, riisistä, korianterista ja kevätsipulista, sekä tietty siitä Kimchistä. Mä lupaan, että nää kukkakaalit vie kielen mennessään sellaisiltakin, jotka eivät yleisesti ole mitään maailman suurimpia kukkakaalifaneja. Mutta sanon myös, että jos ei tykkää tulisesta, niin kannattaa jättää sticky sauce pois, tai tarjoilla se erikseen. Ilman sitä kukkakaalit maistuvat loistavasti myös meidän lapsille.

Siihen kastikkeeseen tulee muuten toistakin fermentoitua juttua, nimittäin korealaista Gochujang-tahnaa, joka on tehty fermentoidusta chilistä. Ei kannata säikähtää reseptin pitkää ainesosaluetteloa, se on todella simppeli tehdä niistä huolimatta ja työvaiheet on tosi yksinkertaiset ja helpot.

Korealaistyylinen kukkakaalikulho 4:lle

Kukkakaalit:

1 iso kukkakaali

1dl tomaattipyreetä

4 valkosipulinkynttä

1/2tl suolaa

2dl pankojauhoja

Tahmean tulinen kastike:

1dl Gochujang-tahnaa

3/4dl siirappia (esim. vaahterasiirappi, vaalea siirappi, glukoosisiirappi, hunaja tai agave-siirappi käy)

2rkl ruokokidesokeria

2rkl soijaa

2rkl seesamiöljyä

Maustetut kurkut:

1/2 kurkku

1dl valkoviinietikkaa

1tl roseepippuria

1/2 punainen chili

2rkl sokeria

1/2tl merisuolaa

Lisäksi:

Basmati- tai Jasmiiniriisiä

kevätsipulia

korianteria

Green Choice luomu kimchiä

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Pilko kukkakaalit sopivan kokoisiksi nupuiksi. Ota iso kulho, sekä laakea lautanen. Sekoita kulhossa keskenään tomaattipyree, murskaksi puristetut valkosipulinkynnet ja suola. Sen jälkeen kaada pankojauhot laakealle lautaselle ja pyörittele kukkakaalit pankojauhoissa. Paista uunissa pellillä 25 minuuttia.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja keitä miedolla lämmöllä kastikkeeksi kunnes se on tahmeaa, eikä enää niin vetistä. Ota pois liedeltä. Pyörittele uunista tulleet kukkakaalit kastikkeessa tai tarjoile kastike erikseen.

Keitä riisi ja pilko kevätsipulit. Tarjoile kukkakaalit riisin, kevätsipulin, korianterin sekä Green Choice luomu kimchin kanssa. NAM!

LUKIJAKILPAILU: VOITA GREEN CHOICE -TUOTEPAKETTI!

Mitä Green Choice luomu kaalivalmistetta sä haluaisit maistaa? Kommentoi postauksen kommenttiboksiin ja voita Green Choice -tuotepaketti! Tuotepaketteja arvotaan yhteensä kolme kappaletta, eli kolme voittajaa. Muista jättää sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään, jotta sinulle voidaan ilmoittaa voitosta henkilökohtaisesti. Arvonta-aikaa on 3.11.2019 klo 23.59 asti ja tarkemmat säännöt näet TÄÄLTÄ.


41 Responses to “Vatsaystävällistä ja herkullista vegeruokaa”

 1. Maiju sanoo:

  Kaikki kuulostaa hyvälle mutta kimchi houkuttaa eniten!

 2. sitruunasooda sanoo:

  En osaa valita, kumpi mua kiinnostaa enemmän, kimchi vai hapankaali, koska molemmat on mun suuria herkkuja ja on aina kiva löytää uusia hyviä versioita molemmista 😊

 3. Jossu sanoo:

  Moi,
  Kiinnostaisi kysyä näistä blogiyhteistöistä ja muista sisältömarkkinoinneista. Tuntuu, että sinulla on tosi paljon mainosyhteistöitä nykyisin. Onko se yleistä vai oletko valinnut tämän linjan, että markkinoit runsaasti? Kiinnostaisi kuulla näistä yhteistöiden valintakriteereistä, otatko sellaisia mitkä voisit ottaa käyttöön arjessasi muutenkin, sellaisia jotka sopivat brändiisi vai jokin muu peruste yhteistöiden valinnoille? Mielenkiintoisia juttuja. Kivaa syksyä perheellesi sateista huolimatta!

 4. Nimetön sanoo:

  Eikös tänään olisi pitänyt tulla Ihanat erilaiset perheet-sarjan postaus?

 5. Jonha sanoo:

  Punakaalia omenalla ehdottomasti ✌️

 6. Hetukka sanoo:

  Kimchi voisi olla mielenkiintoinen kokeilukohde 🙂

 7. Iita sanoo:

  Kimchi ollut pidempään kokeiltavien listalla!

 8. Miten niin vatsaystävällistä? sanoo:

  Millä perusteella kukkakaali on vatsaystävällistä? Kaaleja pidetään yleisesti vaikeina sulattaa eikä ne sovi esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville.

 9. Hanna sanoo:

  Haluisin ehdottomasti kokeilla Punakaali-omenaa 🙂

 10. Lottae sanoo:

  Haluaisin maistaa Kimchiä!

 11. Nimetön sanoo:

  Syöttekö pitkää riisiä puikoilla vai onko puikot kuvausrekvisiittaa?

 12. Marjo Särkelä sanoo:

  Kaikki on varmasti hyviä mutta eniten haluaisin maistaa kimchiä.

 13. Sonja sanoo:

  Kimchiä! Se on superhyvää, mut itse tehtynä en ole saanut onnistumaan… Tuota en ole kokeillut.

 14. Jaana K. sanoo:

  Kaverin kans vasta näistä hapatetuista ollut puhe, mut en ole koskaan maistanut. Kimchillä voisin aloittaa 😄

 15. Kukka sanoo:

  ”Kimchi Mild Fermented” olisi tuote, mitä haluaisin maistaa!

  Muut tuotteet on tuttuja, mutta maailmankuulu kimchi odottaa vielä testausta!

 16. Reeta sanoo:

  Haluaisin maistaa kimchiä.

 17. Karoliina sanoo:

  Kimchi kiinnostaa kaikkein eniten, vaikka uskon kyllä että muutkin tuotteet uppoaisivat 😋 olis mahtavaa päästä kokeilemaan 🙂

 18. Susanna Ahokas sanoo:

  Haluaisin maistaa kimchiä, se on ihan lempparia yleensä!

 19. Anni sanoo:

  Pitkäjyväinen riisi on kyllä aika haastavaa syödä puikoilla…

 20. Elina sanoo:

  Haluaisin maistaa Kimchiä!

 21. Helii. sanoo:

  Kimchiä! Meidän perheessä vasta alettu harjoittelemaan kasvisruokavalion lisäämistä arkiruokiin. Kyllä se tästä pikkuhiljaa alkaa sujua, muutakin jo kokeiltu kuin pinaattilättyjä ja porkkanapihvejä..

 22. Lauren sanoo:

  Kimchiä 🍜ja kiitokset kiinnostavasta reseptistä!

 23. Annika sanoo:

  Punakaali-omena kuulostaa herkulta!

 24. Kata sanoo:

  kimchiä!! vielä kun pääsisi joskus Koreaan maistamaan paikan päälle 😊

 25. Essi sanoo:

  Kimchi olis hyvä kokeilla. Ikinä en oo maistanut hapankaalia, kun ei oo tullut ostettua siinä pelossa että en tykkäisi!

 26. Airi sanoo:

  Punakaalia omenalla

 27. Petri sanoo:

  Maistaisin kimchiä ja kiitos resepteistäsi.

 28. P sanoo:

  Kyllä meillä ainakin syödään myös basmatiriisiä puikoilla, tekemällä oppii!

  • Nimetön sanoo:

   Miksi ihmeessä, ihan vain puikkojen käytön opettelun takia? Ei basmatiriisiä tai muita pitkäjyväisiä riisejä syödä edes niissä maissa puikoilla, joissa niitä pääasiassa lisukkeena käytetään. Niissä maissa taas joissa riisi syödään puikoilla, kuten vaikka postauksessa mainitussa Koreassa, ei käytetä basmatiriisiä, vaan pyöreämpää lyhytjyväistä puuroutuvaa riisiä, mikä pysyy puikoissakin paljon paremmin. Tällaiset kulhoon koottavat annokset tosin syödään yleensä ihan vaan lusikalla.

 29. ride sanoo:

  Kimchi olisi kiehtova, etenkin kun sitä ja sen terveellisyyttä on hehkutettu tosi paljon ja se olisi ”normi-hapankaaliin” verrattuna itselle uusi tuttavuus. Tykkään kuitenkin pikantista ruoasta..

 30. Elina sanoo:

  Haluaisin maistaa tuota hapankaalia.

 31. Elina Virkkala sanoo:

  Ehdottomasti kimchiä haluaisin maistaa! Ollaan molemmat mieheni kanssa suuria aasialaisen ruoan faneja, ja usein tulee käytettyä aasialaisia mausteita ihan kotiruoanlaitossa. Jostain syystä en ole kuitenkaan koskaan kimchiä päässyt maistamaan. Sopii varmasti hyvin moneenkin ruokaan.

 32. Mirka sanoo:

  Kimchi kuulostaa hyvältä, se lähtisi ekana testiin:)

 33. Annakk sanoo:

  Punakaali omenalla kuulostaa hyvältä, sitä siis!

 34. Annie sanoo:

  Punakaalia! Kimchi ja hapankaali on tuttuja ennestään 🙂

 35. Eeva sanoo:

  Kimchiä haluaisin kokeilla.

 36. Sonja sanoo:

  Haluaisin ehdottomasti kokeilla kimchiä. Kuuntelen juuri äänikirjaa, jossa kerrotaan suolistobakteereiden vaikutuksista terveyteen ja aivoihin. Kirjassa on jo useampaan kertaan mainittu kimchi suolistoa parantavana ruokana, joten sitä on joku päivä hankittava!

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.