Viisi kuukautta tässä kodissa | Plussat ja miinukset

27.08.2020

Multa toivottiin postausta siitä, miten tämä koti on täyttänyt meidän tarpeet nyt, kun asumista on takana täällä jo useampi kuukausi. Onko herännyt jotain sellaisia juttuja, joiden toivoisi olevan toisin?  Listasin siis tähän postaukseen plussia ja miinuksia, joita täällä asuessa on tullut mieleen. Jätin kokonaan pois tästä pohdinnat uuden keittiön toimivuudesta ja käyttökokemuksista, koska niistä teen myöhemmin ihan oman (toivotun) postauksensa. Tässä tekstissä keskityin kotiin ihan kokonaisuutena. 

PLUSSAT

– Asumiskulut ovat olleet vielä pienemmät kuin oletimme. Maalämpö on oikeasti ihan huippu ja lämmitys + veden lämmitys -lasku on ollut etenkin näin kesäaikaan erittäin matala. Arvion mukaan se on talvella n. tuplat tästä kesäajan laskusta, mikä on silti erittäin kohtuullinen summa. Vaikka neliöitä tuli lisää, meillä ei mene täällä myöskään käyttösähköön yhtään enempää rahaa kuin ennenkään. Voi olla, että uudemmat kodinkoneet vaikuttavat, sekä tietty se, että on ollut niin valoisaa, ettei juurikaan pidetä lamppuja päällä. Telkkariakin tulee katsottua vähemmän. On myös mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon käytämme vettä todellisuudessa, kun aiemmin maksettiin vaan kiinteää vesimaksua. Ilmeisesti olemme myös veden käytössä melko säästeliäitä. Tämä on ollut mukavaa huomata. Kuten keväällä varovaisesti toivoin, muuton myötä asumiskulut eivät ole juurikaan nousseet.

– Tuntuu edelleen niin hyvältä, että tämä kaikki on meidän. Vaikka koti tuntuu niin kodilta kuin voi vaan tuntua, se on silti jotenkin niin epätodellista, että se on meidän oma. 

– Kodinhoitohuone on ihan loistava keksintö. Toki ilmankin sitä pärjää, mutta onhan se nyt mukavaa kun meillä on sellainen. Puhtaat pyykit kyllä tulevat edelleen joskus olkkariin, jos kodinhoitohuoneessa on sotkua, mutta pääosin kaikki kodinhoito-jutut pysyy siellä, missä kuuluukin. Kodinhoitohuone toimii myös maalaus-studiona lasten kanssa ja milloin missäkin puuhassa. Ja ei tietty oltaisi selvitty niin helpolla keittiörempasta ilman kodinhoitohuoneen vesipistettä ja työtasoa. 

– Oma, ja helsinkiläismittapuulla myös iso, piha on paras ikinä. Ollaan vietetty ihan valtavan paljon aikaa ulkona tänä kesänä ja uskon, että se tulee vaan jatkumaan. Pihalla riittää puuhaa, mutta se on onneksi mukavaa puuhaa. Mä oikeasti odotan jo, että pääsee haravoimaan syksyllä! Ja myöskin meidän katettu terassi on mahtava. Niin vaan vietettiin rapujuhlia vesisateessa, eikä kastuttu ollenkaan ja oli niin mysig tunnelma. 

– Asuinalue on juuri niin ihana kuin toivoimme, samoin kaikki lähialueen palvelut toimivat hyvin. Ollaan oltu erittäin tyytyväisiä etäisyyksiin ja fiilikseen täällä. 

– Kaikki lähimmät naapurit ovat tosi mukavia ja täällä on ihanan yhteisöllinen meininki, mutta kuitenkin ihan oma rauha. Tykkään! 

– Nyt kun tietää, että koti on oma ja mahdolliset ongelmat maksetaan ainoastaan omasta pussista, on jotenkin ihan uudenlainen kunnioitus kotia kohtaan. Täytyy myöntää, että ennen en esimerkiksi ole orjallisesti ihan joka kerta kuivannut lattiaa suihkussa käynnin jälkeen lastalla, jos on laiskottanut. Täällä kuivaan seinätkin. Joka_ikinen_kerta.

– Meillä oli kriteerinä, että sauna on oltava, mutta ollaan ihan yllätytty siitä, miten kovalla käytöllä se sauna on ollut. Se ei ollut mikään sellainen tekijä, johon olisin erityisesti ihastunut asuntoa ostaessamme, mutta ollaan huomattu, että se on aivan hurmaava. Juuri sopiva meidän perheelle ja siellä saa niin hyvät löylyt. Se on yksi mun lemppareimpia asioita tässä kodissa. Parasta on myös vilvoitella saunan jälkeen terassilla!

– Lasten huoneet ovat oikeasti kovassa käytössä ja kaikki sisustusratkaisut niissä ovat toimineet kivasti. Isojen huone on ollut täydellinen kavereiden yökyläilyyn ja he hengailevat huoneessaan mielellään niin yhdessä kuin erikseenkin. Leikit taas ovat pysyneet hyvin kuopuksen huoneessa eli leikkihuoneessa. Leluja ei enää juurikaan tule olohuoneeseen tai alakertaan ylipäätään, mikä on siisteyden ylläpidon kannalta mukavaa.

– Suurin plussa on varmasti se, että ollaan edelleen erittäin tyytyväisiä asunnon pohjaan, huonejakoon ja kaikkeen sellaiseen. Vaikka kirjoittelen täällä remppasuunnitelmista ja sisustuksen mietinnöistä, me mietitään niitä kaikkia vain siksi, että nautitaan siitä miettimisestä niin paljon. Nautitaan siitä, kun saadaan pyöritellä huonekaluja ja miettiä parhaita ratkaisuja ja nautitaan siitä, että saadaan kodista pala kerrallaan vieläkin enemmän oman näköinen. Ollaan jo nyt pystytty toteuttamaan täällä enemmän haaveita kuin missään koskaan ja koti täyttää kaikki ne tarpeet, jotka toivottiinkin sen täyttävän. 

MIINUKSET

– Raju ukkonen ja sade kuuluu täällä niin kovaa, että siihen herää keskellä yötä, vaikka ikkunat on kiinni. Ihan uusi ilmiö mulle, johon en ollut varautunut. Mutta kaipa siihenkin tottuu vielä joskus. Erilainen katto siis varmasti vaikuttaa tähän. Olen myös asunut suurimman osan mun elämästä kerrostalossa, jossa meidän ja katon välissä on ollut muita asuntoja, jolloin tietenkään ropina ei ole ollut niin kova. 

– Kodinhoitohuoneen kaapistot/työtasot & alakerran vessan allaskaappi eivät ole toiminnallisuudeltaan sellaiset, jotka itse olisin valinnut (kuten ehkä keittiön perusteella tiedätte, suosin vetolaatikoita), mutta ollaan pärjätty kyllä. Mutta jossain vaiheessa tullaan varmasti vaihtamaan ne toimivampiin. 

– ÖTÖKÄT! Olen löytänyt meiltä kotoa valtavan hämähäkin, ison tuhatjalkaisen ja hyttyset ja kärpäset nyt on ihan perus. Meillä on yläkerrassa joka ikkunassa sellainen verkko, jotta voi rauhassa tuulettaa, mutta alas pitäisi hommata vielä jotkut yhtä hyvät, mutta katseenkestävät ratkaisut oviaukkoihin. Se on kuitenkin ehkä laskettava plussaksi, että olen alkanut tottua ötököihin, ainakin paremmin kuin ennen. Mutta kyllä ne isoimmat saa mut edelleen kiljumaan. Ja sekin on plussa, että täällä ei ole juurikaan ampiaisia. Rauhallisia kimalaisia kyllä, mutta ei pelottavia amppareita. 

– Ollaan vieläkin melko tietämättömiä ja joka viikko tai ainakin kuukausi tuntuu olevan jotain selvitettäviä asioita tai yllätyksiä. Jonkun eläimen kaivamia kuoppia pihalla tai jotain muuta, mitä pitää googlata. Tämä nyt ei ehkä ole varsinainen miinus sinällään, ollaan innokkaita oppimaan ja monia uusia juttuja on kiinnostavaa opetella. Mutta välillä naurattaa, että taasko jotain.

Tein aikaisemmin sen postauksen, että mitkä meidän toiveet toteutuivat tässä asunnossa ja mitkä eivät. Vielä useamman kuukauden asumisen jälkeen ollaan tosi samoilla linjoilla ihan kaikesta, mitä siinä kirjoitinkin. Fiilis on edelleen se, että ne asiat saatiin, joilla oli merkitystä ja hyvin ollaan pärjätty ilman niitä, joita ei saatu. Nuo listaamani miinukset eivät tavallaan edes ole ”miinuksia”, koska en vaan keksinyt mitään enempää. Ja se onkin varmaan ihan hyvä, sillä täällä olisi tarkoitus asustella pitkään. En voi enkä halua kuvitella meitä minnekään muualle kuin tähän kotiin, niin hyvä täällä on olla.

Meidän koti <3


13 Responses to “Viisi kuukautta tässä kodissa | Plussat ja miinukset”

 1. Annika sanoo:

  Hienoa että olette noin tyytyväisiä! Itse oon välillä luullut lukeneeni rivien välistä (ilmeisesti väärin), että koti olisi ehkä vähän pieni teille, esim. kun sinulla tai Otolla ei oo oikein tilavaa tai rauhallista työpistettä eikä kaikilla lapsilla omia huoneita ja sohvankin sijoittelun kanssa on tuntunut olevan haasteita. Mutta sehän on pääasia, että tuntuu kotoisalta ja selvästi tykkäätte miettiä luovia ratkaisuja esim. työpisteiden suhteen 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos! 🙂 Ei se tarkoita, että koti olisi liian pieni, jos ei ole (vielä) tilavaa työpistettä tai kaikilla lapsilla omia huoneita. Kysehän on siitä, mitkä asiat itse priorisoi, joillekin ne omat huoneet on esim. ehdottomat, toisille ei. Sama työpisteen kanssa. Ja sohvan sijoittelun kanssa olevat ”haasteet” ovat nimenomaan sitä pohdintaa, mistä me nautitaan. Että mietitään juuri sitä hyvää ratkaisua, että onko meillä liian iso sohva, vai saisiko juuri kyseisen sohvan pyöriteltyä jotenkin! Hyvinhän se mahtuu nytkin, mutta olisiko kivempi toisinpäin. 🙂 Me Oton kanssa ollaan sellaisia Ikea-faneja, rakastetaan niitä Ikean sisustettuja minikoteja siellä tavaratalossa ja kuvastoissa, joissa näkee, miten tosi pienenkin tilan voi saada toimimaan. Meillä nyt toki neliöitä on yli 100, mikä on mielestäni aivan riittävästi ja jopa paljon, mutta me todellakin nautitaan siitä, että saa miettiä erilaisia luovia ratkaisuja ja hyödyntää erilaisia tiloja :).

   • Susu sanoo:

    Viime syksynä kirjoitit näin:

    ”Pikkuhiljaa ollaan karsittu toivelistaa ja jätetty sinne vaan ne muutamat pakolliset asiat, sellaiset, jotka oikeasti vaikuttavat merkittävästi meidän asumismukavuuteen: kodinhoitohuone, keittiö jossa on paljon laskutilaa (tai mahdollisuus lisätä sitä), hyvä kunto ettei tarvitse remontoida paljoa ja oikea määrä makuuhuoneita, sekä työtila. Kaikki muut me ollaan unohdettu ja luovuttu niistä.”

    ”Sitten on upea talo, jossa on kodinhoitohuone, kiva keittiö, fiksu pohja, hyvä hinta, loistava sijainti, mutta yksi makuuhuone liian vähän. Jouduttaisiin siis muuttamaan sieltä pois jossain vaiheessa ihan varmasti ja etsitään kotia, jolla ei olisi deadlinea jo valmiiksi.”

    Ymmärrät varmaan, että tämän vuoksi saat niin paljon kritiikkiä talon koosta. Olisiko lukijoita kunnioittaaksesi parempi rehellisesti kertoa mitä asuntokauppojen kanssa kävi kuin yrittää vakuutella, etteikö lasten omat huoneet ja työtila oikeasti olleet toivelistan kärkipäässä? Kun todisteet voi kuka tahansa lukea blogista!

    Kiitos kun jätät julkaisematta 😉

    • Iina Hyttinen sanoo:

     Ymmärrät varmaan, että jokaisella on oikeus muuttaa mieltä ihan milloin vaan? Ymmärrät varmaan, että en ole tilivelvollinen kenellekään muulle kuin itselleni ja perheelleni siitä, millainen koti meillä on ja miksi? 😀 Muistan aivan hyvin tuon ajatuksen? Tilanteet muuttuu, prioriteetit muuttuu, se on elämää. Olen perustellut moneen kertaan sitä, miksi muutin mieltäni ja silti tästä jaksetaan jauhaa. Kenelläkään tuntemattomalla ei ole varsinaisesti mitään oikeutta esittää ”kritiikkiä” päätöksistä, jotka eivät heidän elämää kosketa millään tavalla. 🙂

 2. Tätä postausta oli tosi kiva lukea. Aivan ihana tuo olohuoneen rottinkinen sohvapöytä. 😍

 3. Mami sanoo:

  Ihana kun koti tuntuu edelleen täydelliselle! Koronakevään aikana useamman meistä on varmasti tullut vietettyä todella paljon aikaa kotona, jolloin on tosi tärkeää, että kotona on hyvä olla. Kuvat postauksissa eivät ehkä oikein tee oikeutta teidän kodille. Näissä moni tila näyttää hieman ahtaalle. Yllätyinkin kun luin, että
  esim. lastenhuoneet ovat lähes kaksi kertaa aiempaa suurempia, en ole tajunnut tätä kokoa kuvista.

  Kauniille kotinne kyllä näyttää! Olisi kiva nähdä enemmän kuvia muualtakin asunnosta.

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No todellakin <3 Kiitos paljon! 🙂 Ehkä en osaa kuvata kotia - pitää opetella paremmaksi kuvaajaksi. 🙂 Lastenhuoneet kyllä eivät mielestäni näytä kuvissa ahtaalta, vaan sen kokoeron vanhaan huomaan ainakin itse aivan selvästi. Meidän lastenhuoneethan on nykyisin tosi tilavat verrattuna vanhaan. Aiempiin huoneisiin ei mahtunut edes yksi 80x200-sänky kuten kerroinkin, koska ei ollut 2m pitkää kokonaista seinää. Näihin mahtuu helposti kaksi (ja kolmaskin ulos vedettävänä). 🙂

 4. Tinsku sanoo:

  Niin kaunista! 🥰 ja tosi kiva ja kiinnostava postaus 😊

 5. Katarina sanoo:

  Hykerryttävä postaus! Nautin tällaisen sisällön lukemisesta! 😊 Ihanaa, että kotinne on osoittautunut juuri niin ihanaksi kuin ensivaikutelmakin oli!

 6. neito sanoo:

  Itse olen asunut lähes koko ikäni kaksi kerroksisessa rivitalossa ja makkarit yläkerrassa. Kokemusta muutamasta eri talosta ja eri kattotyypistä. Peltikatto on äänekkäin sateella. Kun muutimme mieheni kanssa ensimmäiseen yhteiseen rivitalokotiin, jossa oli peltikatto, meni aikansa että tottui katon pitämään ääneen sateella. Muutimme muutama vuosi sitten isompaan asuntoon (myös rivari), jossa tiilikatto ja se on todella hiljainen sateella. Kaatosateella kuuluu ääntä, mutta pienemmästä sateesta ei kuulu juurikaan ääniä.

 7. Ee sanoo:

  Mahtavaa että ootte ollu niin tyytyväisiä kaikinpuolin ja koti on kohdannut tarpeenne 🙂 Mekin ollaan yllätytty maalämmön edullisuudesta! Haluaisin kysyä onko teillä sellanen ajatus, että tää ois teiän ns. loppuelämän koti vai onko vielä sellasia saavuttamattomia unelmia kodin suhteen joita haluutte jossain kohdin lähteä havittelemaan? Me rakennettiin unelmien koti ja mä näkisin meidät asumassa täällä ainekin kunnes lapset lähtee pesästä mutta mies haaveilee et pääsis kokemaan vielä vähän erityyppistä, vaikka tämä onkin meille täydellinen nyt, hän näkis et voitas vaikka viiden vuoden päästä lähteä sitä metsästämään… eihän sitä tiedä jos jomman kumman mieli muuttuu, onneks tää on nyt paras meille ja katotaa mitä elämä tuo 😀

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.