Laatikkoviljelyn aloittaminen omalla pihalla

21.04.2020

Päätettiin heti kun tähän muutettiin, että halutaan kasvattaa ainakin jotain hyötykasveja pihalla. Nyt, kun ei olla luultavasti lähdössä mihinkään kesäreissuille vallitsevan maailmantilanteen vuoksi, niin ollaan ainakin kotona kastelemassa ja pitämässä huolta pihasta. Mikä olisikaan parempi aika kokeilla omien vihannesten ja marjojen viljelyä? 

Otolla on toki kokemusta omasta pihasta jo lapsuudesta, mutta mulla ei meidän rivarin puuterassia ja muutamaa tuijaa enempää. Mä olen aivan noviisi kaikissa puutarhajutuissa. Ei löydy viherpeukaloa (vielä). Otto on jonkun verran pyörinyt pihahommissa, mutta mistään viljelystä hänelläkään ei ole kyllä aiempaa kokemusta yhtä puoli vuotta olohuoneessamme kasvanutta chilin taimea enempää. Päätimme silti kokeilla.

Törmäsin Hilla Stenlundin mahtavaan postaukseen heidän kasvilaatikoista ja samalla tuli sellainen fiilis, että hitsi kyllä mekin nyt kokeillaan muutaman istutuslaatikon verran, että tulisiko tästä mitään. Tänään sitten tartuimme tuumasta toimeen. Ostimme istutuslaatikot Biltemasta osta & nouda -palvelulla, missä kätevästi ja turvallisesti vaan ostokset toimitettiin suoraan auton takakonttiin, eikä meidän tarvinnut edes nousta autosta. 

Kävi ilmi, että se ei todellakaan ole ihan niin helppoa, että vaan ostetaan ne laatikot ja vähän multaa ja kohta on kukkiva puutarha. No, en nyt ihan niin ajatellutkaan, mutta yllätyin tosi paljon siitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon! Kyselin onneksi seuraajilta vinkkejä jo etukäteen Instagram storiesin puolella ja sainkin aivan huippuja vinkkejä, jotka ajattelin nyt listata tähän postaukseen teillekin! Ne löytyvät postauksen loppupuolelta.

Kun tosiaan me ollaan aivan ensimmäistä kertaa liikenteessä, niin monet itsestään selvältä varmasti muille tuntuvat asiat oli meille ihan uusia. Esimerkiksi se, että ostetaanko me sitten laatikoihin taimia vai siemeniä, kuinka paljon kasvilaatikkoon menee multaa, milloin siemenet tai taimet kylvetään, mitä istutuslaatikon alle kuuluu laittaa, kuinka paljon siemeniä tai taimia menee mihinkin, mitkä kasvit voi laittaa samoihin laatikoihin jne. Lisäksi mietitytti erilaiset tuholaiset ja muut. 

Googlettelin tosi paljon ja päädyimme lopulta ostamaan neljä lavakaulusta. Kaksi 120x80cm kokoista ja kaksi 80x60cm kokoista. Isot laitoimme päällekkäin ja pienemmät erikseen. Paikaksi valitsimme pihan aurinkoisimman paikan, johon aurinko paistaa ihan koko päivän ajan, vaikkakin osan päivästä hieman puiden takaa. Mutta suoraa auringonvaloa tulee varmasti tuossa riittävästi. Se on hyvä paikka myös siksi, että se on ihan terassin ja grillin vieressä. 

Laatikoiden pohjalle laitoimme katekangasta, jonka tehtävänä on pitää rikkaruohot poissa laatikoista. Niiden päälle laitoimme märkiä sanomalehtiä, kuten meitä neuvottiin. 

Sitten ostimme multaa ja sitä menikin aika reippaasti, mutta kuitenkin vähemmän kuin luulimme. Netissä luki lähes kaikkien lavakauluksia myyvien kauppojen sivuilla, että “yhteen laatikkoon menee n. 200-250l multaa”. Näin luki sekä pienempien että isompien laatikoiden kohdalla, joten arvioimme, että tarvitsemme yhteensä ainakin 16 (50 litran) säkkiä multaa. Se oli vähän yläkanttiin, sillä lopulta multaa meni noihin meidän laatikoihin 12 kappaletta 50 litran säkkiä. Pienempiin laatikoihin meni kumpaankin kaksi säkillistä ja isoon meni yhteensä kahdeksan. Mutta ei haittaa, että multaa jäi yli, koska laitetaan varmasti vielä meidän isoihin termoruukkuihinkin jotain kasvamaan ja niihin tarvitaan multaa myös. 

Ostimme lisäksi vielä kupariteippiä, jota laitetaan laatikoiden reunoihin pitämään etanat loitolla. Pihan lähellä on oja ja sieltä nousee jonkin verran kuulemma etanoita. Täällä meidän pihalla on näkynyt myös jo ainakin kaksi tai kolme kertaa jänis sinä aikana kun ollaan asuttu täällä, eli varmasti myös jonkinlainen suoja laatikoiden päälle tulee olemaan tarpeellinen, etteivät mene porkkanat parempiin suihin. 

Mietinnässä on vielä, että ostetaanko jonkinlainen tukiritilä, jos tuohon isoon laatikkoon laitetaan kasvamaan jotain, mikä nousee ylöspäin niin sitten varmasti sellainen tarvitaan vielä. 

Meidän piha-ostokset tähän mennessä:

2x istutuslaatikko 120cmx80cm 9,90/kpl yhteensä n. 20€

2x istutuslaatikko 80cmx60cm 7,90/kpl yhteensä n. 16€

1 rulla (80cmx10m) katekangasta 9,90 

16 säkkiä multaa 9,80 x 4kpl, yhteensä n. 40€ (huom. meidän laatikoihin riittikin 12 säkkiä) 

2 säkkiä kylvö- ja taimimultaa varmuuden vuoksi 4,50kpl yhteensä 9€

1 pakkaus lannoitetta 19,90 

2 rullaa kupariteippiä 5,90/kpl yhteensä n. 12€

Kaikki yhteensä: n. 127€ 

Kyselin tosiaankin mun seuraajilta vinkkejä niin viljeltävistä kasveista kuin viljelyn aloittamisestakin. Sain hurjan määrän vinkkejä sekä viljeltävistä kasveista että viljelyn aloituksesta. Tässä tulee ensin vinkkejä aloitukseen tarvittaviin varusteisiin ja aikatauluun: 

SEURAAJIEN VINKIT LAVAKAULUSVILJELYN / KASVILAATIKKOVILJELYN ALOITTAMISEEN:

– Ekaksi suositeltiin liittymään lavakaulusviljely -FB-ryhmään ja sinnehän mä liityinkin samantien! Tämä oli mahtava vinkki. Siellä oli paljon keskustelua ja konkreettisia vinkkejä.

– Suositeltiin myös @versoileva IG-tiliä & podcastia

– YouTubessa helppoja ohjevideoita

– MTV3 Kotoisa-ohjelmassa ja Strömsössä hyviä vinkkejä

– Mahdollisimman aurinkoinen paikka kasveille, mieluiten vähintään 8h auringonvaloa päivän aikana.

– Taimia ostamalla pääsee helpommalla, sitten kun on enemmän kokemusta, voi aloittaa siemenistä.

– Toisaalta, osa on kuulemma vaan kylvänyt siemenet multaan ilman sen kummempaa tietoutta ja saanut satoa silti.

– Taimet kannattaa istuttaa ulos vasta kun ei ole enää yöpakkasia, vaan mittari näyttää öisinkin ainakin yli viisi astetta. Osa neuvoi, että vähintään 10 astetta öisinkin ja osa taas sanoi, että kasvilaatikkoon uskaltaa jo heti toukokuun alussa laittaa. 

– Salaatit ja yrtit kasvavat kuulemma hyvin myös yhden kauluksen laatikossa, juurekset ja muut pidempijuuriset kannattaa laittaa vähintään kahden kauluksen laatikkoon. 

– Joitakin siemeniä (esim salaatit & yrtit) voi suorakylvää siemenistä vielä toukokuussakin laatikkoon, kannattaa katsoa siementen pusseista kylvöaika. 

– Taimia voi ostaa jo nyt ja pitää niitä sisällä öisin ja viedä ulos aurinkoon päivisin kun on lämmintä.

– Kannattaa huomioida tuholaiset ja/tai eläimet. Laatikon päälle voi tehdä verkon tai laittaa kankaan suojaksi. 

– Pohjalle aluskangas tai pohjalevy.

– Mullan alle märkiä sanomalehtiä. Voi laittaa myös vanhoja lehtiä pihalta.

– Kannattaa jättää laatikoiden väliin tilaa ruohonleikkurille/kottikärryille jos mahdollista. (me ei jätetty, kun laatikoiden ympärille ehkä tulossa koristekiviä tms). 

– Muista kastella paljon ja päivittäin, ei vain mullan pintaa vaan myös syvältä. 

SEURAAJIEN VINKIT LAATIKOIHIN KYLVETTÄVISTÄ KASVEISTA: 

– Samettikukkaa yrttien sekaan tuholaisten karkottajaksi.

– Porkkana kannattaa ostaa kylvönauhoissa, jolloin ei tarvitse harventaa. 

– Minttu ja oregano valtaavat tilaa muilta kasveilta, niitä kannattaa kasvattaa mieluummin ruukussa. 

– Kesäkurpitsan taimet valmiisen istutussäkkiin.

– Kannattaa hyödyntää kaupan yrttien ja salaattien jämät myös, niitä voi kylvää laatikkoon. 

– Kotimaiset mansikantaimet, basilika ja ruohosipuli

– Vadelma on kiva. Hyvä kalkitus multaan, taimi sinne ja reilusti vettä.

– Peruna, porkkana, sipuli, salaatti.

– Herneet, retiisi. 

– Avomaan kurkku, helppo ja satoisa.

– Pelargoniat ja orvokit helppoja kukkia.

– Sokeriherneet siemenistä suoraan laatikkoon toukokuussa.

– Peruna, herne, lehtipersilja, kaupan ruukusta tulee hyvä.

– Salaatit ja yrtit on helppoja.

Löysin itse vielä hyvän kumppanuuskasvilistauksen Turun sanomien sivuilta, jota ajattelin hyödyntää nyt, kun alan suunnittelemaan, että mitä me noihin meidän laatikoihin oikein kylvetään. Sen avulla on varmasti hyvä suunnitella, että mitkä kasvit viihtyvät samassa laatikossa ja kuinka paljon tilaa niille pitää varata. 

Tää on jotenkin niin jännittävää ja ihanaa ja hauskaa! Tästä tulee varmasti yksi kivoimmista koko perheen yhteisistä projekteista, kun seurataan sitten mitä meidän laatikoissa kasvaa (vai kasvaako mitään). Me ollaan aivan aloittelijoita ja varmasti tullaan tekemään myös jotain virheitä, ellei olla tehtykin jo. Mutta ei se haittaa, tekemällähän sitä oppii.  Seuraavaksi meillä on siis suunnitelmissa päättää mitkä kasvit me kylvetään näihin laatikoihin ja mitä mahdollisesti vielä ruukkuihin kaveriksi. 

Edelleen otamme kiitollisina kaikenlaiset vinkit vastaan! Ja olen super kiitollinen ihan jokaiselle, joka laittoi yksityisviestillä tai muuten mulle tänään vinkkejä IG Storyssa! Ihan mahtavaa, miten paljon löytyy auttamisen halua ja ennen kaikkea hyviä neuvoja. Kiitos ihan valtavasti <3


13 Responses to “Laatikkoviljelyn aloittaminen omalla pihalla”

 1. kp sanoo:

  Tosi kiva kun postasit tämän. Me muutettiin joulukuussa paritaloon ja ekaa kertaa elämässä on piha ja kaks partsia joihin olis tarkoitus jotain alkaa kasvattaan. Ollaan vaan kans aika ummikkoja joten tämän postauksen vinkit oli tosi hyödyllisiä.

 2. Iina sanoo:

  Voi vitsi mä en ehtiny vastata edelliseen, mutta tohon mullan ja laatikon väliin kannattaa laittaa patolevyä jos noita laatikoita haluaa käyttää useemman vuoden. Se estää sen puun homehtumisen, tai niin ainakin mulle kerrottiin ja samat laatikot on ollu mun mutsilla nyt kasvihuoneessa monta vuotta.. 🤔

 3. ida ihana sanoo:

  Tuosta tulee varmasti teidän koko perheelle yhteistä kivaa tekemistä!:) Mulla on niin hyviä muistoja lapsuudesta isovanhempien pienestä kasvishuoneesta, jossa kasvoi mansikoita, salaattia ja kurkkua!
  Kivaa kevättä teidän kotipihalle ja aurinkoa koko perheelle!<3
  Ida Kotona kaupungissa -blogista
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

 4. Nimetön sanoo:

  Tykkään tosi paljon näistä viimeaikaisista postauksista! Laita sitten myöhemmin kuvia miten kasvijutut edistyy ja millaista satoa tuli 🙂

 5. Kirsi sanoo:

  Laitoin tuon kesäkurpitsakommentin. Isäni toi siis viime vuonna pihallemme istutussäkin johon oli laittanut kaksi kesäkurpitsantaimea. Pussissa oli ohjeet kastella runsaasti ensin yhdestä aukosta ja myöhemmin leikata myös toinen aukko auki ja kastella siitä. Kaikki tarvittavat ravinteet oli säkissä mullan lisäksi valmiina. Koko kesän syötiin kesäkurpitsaa, useampi kappale tuli viikossa ja erityisesti kesäkurpitsan kukat voissa paistettuna tai täytettynä rapu tuorejuustotäytteellä on todella herkullisia. Vielä helpompi vaihtoehto kuin nuo teidän laatikot, mutta kesäkurpitsa on kyllä hyvä kasvi varmasti noihinkin!

 6. Nimetön sanoo:

  Lähiömutsin blogissa on ihania kuvia laatikkoviljelystä, sekä painavaa asiaa siitä, miten ja miksi ei https://lahiomutsi.fi/2020/03/31/lavakaulusten-mukana-puutarhaan-saattaa-tulla-kasvintuhoojia/

 7. Emma sanoo:

  Olispa oma piha jossa vois leikkiä viherpeukaloa ! No saan tyytyä mun ruukkukasveihin …. vielä. 😀

 8. JB sanoo:

  Olen noin 10 vuotta viljellyt kaupungissa parvekkeella ja mökillä laatikossa. Nopeasti valmistuvat ja helpot on salaatit (esim. lehtisalaatti tai tammenlehtisalaatti). Rucola viihtyy myös parvekkeella, mutta mökillä siihen tulee joka vuosi jotain tuholaisia, niin annoin mökillä periksi. Salaatteja on kiva käydä hakemassa kesällä esim. grilliruokien lisukkeeksi ja salaattia tulee siis kesän mittaan lisää ja lisää. Pinaattikin on aika nopeakasvuinen ja runsas, mutta jostain syystä se ei ole minulla joka vuosi viihtynyt. Retiiskin kasvaa nopeasti, olisi varmaan kiva lapsille. Porkkanassa ja esim. punajuuressa menee syksyyn ennen kun valmistuu. Kirsikkatomaattikin on aivan mahtava ja onnistunut itselläni joka vuosi, mutta itse pistän sen aina erilliseen iso on ruukkuun. Tomaatit valmistuu siinä loppukesästä /alkusyksystä. Ruohosipuli on kiva kun sekin kasvaa lisää pitkin kesää, ja se voi myös talvehtia laatikossa. Persilja on myös helppo. Mutta kuten joku muukin kommentoi, älä missään nimessä pistä minttua laatikoihin, se leviää joka paikkaan…

 9. Nimetön sanoo:

  Ei vitsit, kiitos ihan sikana tästä<3 just täydellinen vinkkipostaus tämmöselle ihan kädettömälle pihan ja puutarhan kanssa!

 10. Tiia sanoo:

  Mikä noiden sanomalehtien idea tuolla pohjalla on? 🙂

  • Nimetön sanoo:

   Estää rikkaruohoja tulemasta läpi.
   Paksu kerron sanomalehteä maatuu sinne aikanaan, mutta siihen mennessä alle jääneet rikkakasvit siemenineen ovat jo (ehkä) luovuttaneet

 11. […] kiittää ihan super paljon teitä kaikkia, jotka neuvoitte laatikkoviljelyn aloittamisessa! Eilen haettiin taimia sekä siemennauhoja ja siemeniä ja kylvettiin osa niistä meidän […]

 12. […] alettiin tänä keväänä lavakaulusviljelyyn aivan noviiseina. Ei tiedetty aloittaessa mistään mitään, mutta päätettiin silti kokeilla. Laitettiin pihalle […]

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.