9x alle 15min ruokaideat arkeen & kesään

11.06.2020

Ollaan kokattu viimeiset kolme kuukautta enemmän kuin ikinä ennen, kun ravintolat olivat kiinni ja koko perhe on ollut kotona niitä kahta kouluviikkoa lukuunottamatta. Välillä jaksaa panostaa ja kokata oikein pitkän kaavan mukaan, mutta paljon ollaan etsitty myös helppoja ruokia ja helppoja herkkuja. Monet meidän aterioista valmistuvat alle puolessa tunnissa ja osa jopa alle viidessätoista minuutissa. Rakastan sellaisia aterioita, joita tehdessä ei kauan nokka tuhise. Lisäksi tykkään siitä, kun saa hyödynnettyä tehokkaasit myös ne jääkaappiin vikana hengaamaan jäävät jutut ennen uutta kauppareissua, joista äkkiseltään voisi ajatella, että ei enää ateriaa saa. Kyllä muuten saa! Päätin koostaa teille postauksen joistakin meidän viime aikojen suosikeista. 

Mukana on niin helppoja arkiruokia kuin myös lisukkeita ja herkkuja, jotka eivät yksinään mene kokonaisesta ateriasta, mutta ovat kuitenkin helppoja esim. jonkin proteiinin kaverina. Kaikki ruuat ovat joko kalaruokia, kasvisruokia (maitotuotteilla) tai täysin vegaanisia ruokia. 

Täältä löytyy helpot vinkit niin grilliin kuin kattilaankin, sekä meidän tämän hetken lemppari-iltaherkku, joka saa aloittaa tämän postauksen ensimmäisenä ohjeena. Fetadipin valmistus kestää ehkä viisi minuuttia ja se on aivan käsittämättömän taivaallisen hyvää! Kun olin tehnyt ekan kerran, tehtiin heti parin päivän päästä uudelleen. 

1. Fetadippi & paistettu leipä

100g Feta-juustoa

100g Maustamatonta tuorejuustoa

100g Creme Fraichea

1-2 Kevätsipulia varsineen

1 Valkosipulin kynsi

Reilusti juoksevaa hunajaa

Mustapippuria

Kuivahtanutta Ciabattaa tai muuta leipää

Oliiivöljyä 

Sekoita vatkaimella feta, tuorejuusto, puristettu valkosipulinkynsi  ja creme fraiche keskenään. Silppua kevätsipulit ihan pieneksi. Laita dippi kulhoon ja tee keskelle syvä “kolo”. Kaada kolo täyteen hunajaa. Ripottele reunoille silputut kevätsipulit ja rouhi mustapippuria päälle. Leikkaa leipä ohuiksi viipaleiksi ja pyöräytä nopeasti oliiviöljyn kanssa kuumalla pannulla. Tarjoile dippi leivän kanssa.

Vinkki! Jos haluaa hiukan kevyempää, tämä toimii varmasti aivan loistavasti myös dippivihannesten dippinä, etenkin jos valitsee kreikkalaiseen tyyliin esim. kalamata-oliiveja, kirsikkatomaatteja ja kurkkua dippailtavaksi. 

2. Vuohenjuustolla täytetyt tomaatit grillissä (8kpl)

8 tomaattia

200g vuohenjuustoa (pehmeää, ilman tuhkapintaa)

Hunajaa

Mustapippuria

Leikkaa tomaateille “lakki”. Koverra tomaatit tyhjäksi. Täytä tomaatit vuohenjuustolla lähes kokonaan. Lisää tomaattien sisälle oman maun mukaan hunajaa ja mustapippuria. Laita lakit takaisin paikoilleen. Grillaa grillin lämpötilasta riippuen n. 10 minuuttia. Tarjoile tomaatit valitsemasi proteiinin kanssa. 

Vinkki! Voit tehdä tomaatin sisuksista vaikka tuoresalsan yhdessä sipulin, korianterin, ananasmurskan, chilin ja mausteiden kanssa. 

Resepti on alunperin meidän esikoisen kummisedältä ja rakastuttiin siihen heti kun maistettiin! 

3. Lohi, parsa ja puolikuivatut tomaatit uunissa

1 ruodoton kirjolohifilee (700-800g)

1 sitruuna

1 punasipuli

1 puntti parsaa

250g miniluumutomaatteja

100g voita

2 valkosipulinkynttä

1tl mustapippuria

1tl suolaa

2rkl oliiviöljyä

½ dl valkoviinietikkaa

Laita lohifilee uunipellille nahkapuoli alaspäin. Purista päälle puolikkaan sitruunan mehu ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista fileetä uunissa 200 asteessa n. 15-20 minuuttia (Kiertoilma 175). Pese parsat ja miniluumutomaatit. Leikkaa parsoista puumainen osa varresta pois. Halkaise miniluumutomaatit. Levitä parsat ja tomaatit uunipellille. Ripottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Paista uunissa 225 asteessa 10 minuuttia (jos kiertoilma, niin voit lisätä ne lohen kanssa yhtäaikaa kun lohi on ollut uunissa 5-10min ja nostaa lämpötilan 200 asteeseen). Pilko punasipuli ja valkosipuli. Sulata voi pannulla ja lisää sipulit sekaan. Purista mukaan vielä puolikkaan sitruunan mehu ja lisää puoli desiä valkoviinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile kaikki yhdessä. 

Vinkki! Ohje voi näyttää pitkältä, mutta kiertoilmauunin kanssa koko reseptin saa tehtyä 15-20 minuutissa. Jos vihannekset ja kalan joutuu paistamaan uunissa vuorotellen, niin se lisää valmistusaikaa. Jos uuninpellille mahtuu, voit nostaa kalan 10min jälkeen pois ja lisätä vihannekset samalle pellille. 

4. Korealaistyylinen minced “beef” kaurajauhiksesta (vegaaninen)

400g kaurajauhista tai muuta “jauhista” tai jauhelihaa

3-5 porkkanaa

2 kevätsipulia varsineen

3dl (basmati)riisiä

2 valkosipulinkynttä

1rkl raastettua inkivääriä

4rkl soijaa

1tl srirachaa

3rkl ruokokidesokeria

1 rkl seesamiöljyä (tai ruokaöljyä)

(2rkl seesaminsiemeniä)

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko porkkanat ohuiksi suikaleiksi ja sipulit varsineen pieniksi renkaiksi. Ruskista kaurajauhikset nopeasti pannulla (n. 2-3min). Lisää sekaan porkkanat ja paista niitä pari minuuttia. Lisää pannulle soija, sriracha, sokeri, seesaminsiemenöljy sekä inkivääri raastettuna. Purista mukaan valkosipulinkynnet. Sekoittele ja paista vielä muutama minuutti. Laita kulhoon riisia ja annostele päälle “minced beefiä”. Ripottele tuoreet kevätsipulit. Halutessasi voit vielä paahtaa seesaminsiemeniä pannulla ja ripotella päälle. 

5. Tomaatti-mozzarella-raviolit

500g ravioleja haluamallasi täytteellä

1pkt mozzarellaa

½ ruukkua basilikaa

250g kirsikkatomaatteja

balsamicoa

Keitä raviolit pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko tomaatit ja mozzarella, silppua basilika pieneksi. Tarjoile raviolit mozzarellan, tomaatin ja basilikan sekä balsamicon kanssa.

6. Valkosipuliöljyllä ja Parmiggiano reggianolla täytetyt herkkusienet grillissä

250g herkkusieniä (keskikokoisia)

4 valkosipulinkynttä

1dl oliiviöljyä

100g Parmiggiano Reggiano -juustoa

Ripaus mustapippuria

Pese herkkusienet ja poista jalat. Purista valkosipulinkynnet oliiviöljyn sekaan ja lisää mustapippuria. Raasta juusto. Täytä herkkusienet valkosipuliöljyllä ja juustoraasteella. Grillaa n. 8-10min. 

Tämän reseptin saimme Oton veljen avovaimolta. Aivan super herkullista ja niin helppo tehdä. Ihanan erilainen vaihtoehto perinteisille tuorejuusto-herkkusienille. 

Vinkki! Saat reseptistä vegaanisen vaihtamalla juustoraasteen vegaaniseen vaihtoehtoon. 

7. Vesimelonisalsa (vegaaninen)

½ siemenetön vesimeloni

1 ruukku korianteria

1 pieni punasipuli

1rkl oliiviöljyä

1 chili

1 limen mehu

Pilko vesimeloni kuutioiksi. Silppua sipuli ja korianteri. Poista chilistä siemenet ja pilko pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoile esim. grilliruuan kaverina. 

8. Uudet perunat, silli ja voi

1kg uusia perunoita

sillejä oman maun mukaan (mun suosikki esim. rapuherkku-silli, gini-silli tai sinappisilli)

50g voita

Keitä uudet perunat. Tarjoile sillin ja voinokareen kanssa. Halutessasi voit tehdä kaveriksi vaikka perus tuoresalaatin tomaatista, kurkusta ja kevätsipulista. 

Tämän helpompaa lounasta ei ole!

9. Jämävihannes-mozzarellapasta

½ kesäkurpitsa

2 pientä punasipulia

500g gnocchi-pastaa

2 pkt mozzarellaa

250g kirsikkatomaatteja

rypsiöljyä

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

(parmesan-juustosiivuja tai raastetta)

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko kesäkurpitsat ohuiksi ympyröiksi. Ripottele päälle suolaa ja anna olla yhteen kerrokseen levitettynä n. 5min. Pilko sipulit lohkoiksi. Pyyhi suola ja pintaan noussut neste pois kesäkurpitsoista. Kuullota kevyesti pannulla rypsiöljyssä sipuleiden kanssa. Pilko tomaatit ja mozzarella. Kaada pastan sekaan pari ruokalusikallista oliiviöljyä. Sekoita vihannekset ja mozzarella pastan sekaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile parmesanin tai muun italialaisen pastajuuston kanssa. 

Tämä ruoka syntyi ihan vahingossa, kun kaapissa oli jäljellä enää puolikas kesäkurpitsa, yksi pussi Gnocchi-pastaa, kaksi pientä punasipulia, rasiallinen kirsikkatomaatteja ja kaksi pakettia mozzarellaa. En odottanut ruualta oikein mitään, mutta lapset santsasivat useampaan kertaan ja itse myös! Tässä pastassa toimivat mitkä tahansa vihannekset, mitä kaapissa on jäljellä. Myös paprika olisi sopinut loistavasti, miksei myös porkkana, parsa tai parsakaali.

Ja nyt mua kiinnostaisi ihan hirveästi kuulla teidän tämän hetken nopeita lemppareita! Mitä te kokkaatte juuri nyt näin kesällä, jos mieli tekee helppoa ja herkullista lounasta?


7 Responses to “9x alle 15min ruokaideat arkeen & kesään”

  1. Saimi sanoo:

    Uunifetapasta on ykköslemppari kesät talvet 😀

    Muuten helppoja kesäisiä ruokia meillä edustaa salaattibaari. Kun yhtenä päivänä näkee sen vaivan, että pilkkoo ison satsin vihanneksia ja hedelmiä ja laittaa lasiastioissa (tai -astiassa, jos ei haittaa makujen sekoittuminen) jääkaappiin, niin siitä syö helposti useammankin päivän. Toki meidän perheessä vain kaksi aikuista syöjää. Salaatin lisäksi joku protsku, mitä nyt ikinä haluaakaan.

    Ai niin ja täytetyt paprikat! Ja pannulla (tai grillissä, jos sellainen olisi) paistetut tomaatit ja halloumi. Onhan näitä 😀

  2. Pihvi sanoo:

    Ihan parhaat täytetyt herkkusienet täytetään valkosipulivoilla jonka sekaan on pilkottu irroitetut sienen jalat. Eli tehdään perus valkosipulivoi, voita, suolaa, valkosipulia, persiljaa ja lisätään pieneksi pilkottu herkkusieniä irroitetut jalat. Ihan super hyvää! Sinne sulaan valkosipuliseen sienen koloon on ihanaa dipata grillattua patonkia 🤤

  3. Katarina sanoo:

    En kestä! ihania ja niin tarpeeseen tulevia simppeleitä kala/kasvisreseptejä! inspiroidun ja kiitän!

  4. Laika sanoo:

    Nopeita suosikkeja esim. Parsakaali-feta-minttu -pasta. Pastat kiehumaan, sekaan lopuksi parsakaali pilkkottuna. Kun valmista, kaadetaan vedet pois ja sekaan kuutioitu feta ja paljon kuivattua minttua. Munakkaat, päälle kaikki jämät ja nahistuneet jääkaapista. Pinaattikeitto, joko pakasteesta tai itse tehtynä. Tomaattirisotto, päälle mozzarellaa ja basilikaa. Syökö teillä lapset silliä ja jos ei, mitä heille on sen sijaan?

  5. ida ihana sanoo:

    Ihanan inspiroiva postaus, kiitos! Lohi ja raviolit lähtee ekana testiin 🙂
    Ihanaa viikoloppua,
    Ida Kotona kaupungissa -blogista
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  6. Elina sanoo:

    Ei vitsit kun on hyvän kuuloisia reseptejä ja myös herkullisen näköisiä, värikkäitä kuvia ruoista. 🙂 Tekisi mieli kokeilla ihan jokaista. (Sen saa kun lukee nälkäisenä, heh.) Ollaan jotenkin kesällä jämähdetty niihin samoihin ruokiin, joita aina tekee. Korealaistyylinen minced ”beef” menee ainakin heti testiin. Sun blogista oon saanut tosi monta reseptiä mitä olen kokeillut ja osa jäänyt ihan vakkarikäyttöön. Jotenkin tarpeeksi simppeleitä, moderneja ja maukkaita kasvisvoittoisia ruokia. Meidän perhe kiittää 🙂

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.