Viikon arkikuva 17/52

13.06.2020

Arkikuvassa pitäisi olla vain yksi kuva, mutta tässä on nyt monta, koska nämä olivat kaikki niin söpöjä, että en osannut valita lempparia. Viime aikoina iso osa arkea on ollut meidän piha, puutarha ja hyötykasvien kasvattaminen. Se tunne, kun lapset aamulla avaavat terassin oven ja kirmaavat ensimmäisenä tsekkaamaan ovatko taimet kasvaneet lisää ja montako mansikan alkua tänään löytyy. Me tutkitaan kaikkia pieniä öttiäisiä, hämmennytään linnun munasta ja kurkitaan pihalle pomppivia rusakoita.

Yhtenä aamuna kaksi oravaa leikki varmaan puoli tuntia meidän vajan katolla ja me ihmeteltiin heidän hassua hippaa lasten kanssa. Make-kimalainen on lakannut käymästä pihalla, mutta sen sijaan samasta kolosta pihalle tulee nykyisin puolet pienempi kimalainen. Ollaan pohdittu, että onkohan se Maken jälkeläinen? Kenties.

Tällä viikolla pesimme koko terassin ja kaikki pihakalusteet siitepölystä juuri ennen lämpimämpien säiden alkua. 3-vuotias kiljui riemusta, kun sai suihkuttaa vettä puutarhaletkusta tuoleihin. Hänestä oli aivan hulvattoman hauskaa, kun pestiin kaikki pihalelut. 

On niin ihanaa yhteistä ja rentouttavaa tekemistä puuhastella pihalla. Lapset auttavat mielellään kasvien kastelussa ja kaikessa muussakin, mitä laatikkoviljelyyn liittyy. Ensimmäistä kertaa elämässäni mulla ei ole ollut mitään ongelmaa pitää kasveja hengissä. Tätä jaksan hämmästellä viikosta toiseen. Päin vastoin, kaikki meidän kasvit elävät ja kukat puskevat uutta kukkaa toisensa perään. Olen aina ajatellut, että puutarhanhoito on jotain rakettitiedettä, jossa mulla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta onnistua. Olin niin väärässä. Ei se ole sen kummoisempaa kuin, että vähän ottaa selvää asioista, seuraa fiksumpien ohjeita ja oikeasti huolehtii kasveista säännöllisesti. 

Ostin pihalle vain muutamia kukkia juuri siksi, koska pelkäsin, että ne kuitenkin kuolevat pian ja kukkiin käytetty raha menee hukkaan. Mutta ehkä nyt kun meidän hortensiat, orvokit, neilikat ja pelargonit ovat edelleen elossa, uskallan ostaa vielä muutaman kukan lisää? Kukat tekevät niin paljon! Ne näyttävät niin kauniilta ja värikkäältä ja rauhoittavalta pihalla. Vaikka meidän piha on muutenkin todella vehreä, niin kukat tuovat siihen vielä oman ihanan lisän. Olen miettinyt, että pihalle voisi rakentaa vaikkapa lapsille vielä oman kukkapenkin tai ison kukkalaatikon, johon jokainen heistä saisi valita vaikka kolme mieleistään kukkaa. Nyt saa siis suositella vielä helppohoitoisia ja pitkään kukkivia kukkia, jotka viihtyisivät yhdessä lasten omassa kukkapenkissä!


5 Responses to “Viikon arkikuva 17/52”

 1. Rosa sanoo:

  Tähtisilmät ovat mielestäni ihania kukkia ja ollaan saatu jo usemapana kesänä ne pysymään koko kesä hyvinä eivätkä vaadi mitään ihmeellistä hoitoa.

 2. Nimetön sanoo:

  Yksivuotisia kesäkukkia vai monivuotisia perennoja?

 3. Jonna sanoo:

  Moi,

  Ootko tutustunut Ylen Pelasta pörriäinen -kampanjaan? Sieltä voisitte saada pihallenne ideoita, jotka on samalla hyväksi luonnolle ja tärkeille pölyttäjille. Lapsetkin saattaisi innostua tällaisesta projektista ja esim. pörriäishotelleista!

  Tässä vielä linkki Ylen sivuille: https://yle.fi/aihe/kategoria/luonto/pelasta-porriainen

 4. Pulla sanoo:

  Meillä on pihassa pari mäntyä eli joudutaan näin siitepölyaikaan huuhtaisemaan terassi ihan joka päivä mikäli sitä haluaa käyttää. Onneksi kalusteita ei tarvitse roudata mihinkään vaan suihkutetaan koko terassi kalusteineen. Nyt siitepölyn määrä alkaa onneksi jo vähän rauhoittua

 5. UllaL sanoo:

  Petuniat tai miljoonakellot vaikka amppelissa tai korkeassa ruukussa on näyttäviä ja kun kuolleita kukkia nyppii pois ja muistaa kastella niin kukkii koko kesän! Petunia on sillä helpompi, kun kukat on isompia, eli kuolleiden kukkien nyppimistä on vähemmän. :)

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.