Luukku 12: Kaikki meidän piparkakkutalot

12.12.2022

Esittelen teille nyt kaikki meidän piparkakkutalot, joita ollaan blogijoulukalenterin olemassaolon aikana tehty. Meille piparkakkutaloperinne on verrattain uusi, aloitettiin se lasten kanssa vasta vuonna 2016. Mun lapsuudessa piparkakkutaloja ei koristeltu, tai no siis ei tehty piparkakkutaloja ollenkaan. Pipareita kyllä äidin kanssa aina leivoimme, mutta taloa ei tehty. Ehkä siksi se tuntui melko työläältä ajatukselta (ja sitähän se onkin), eikä tehty taloja lasten ensimmäisinä jouluina.

Ensimmäisen piparkakkutalon tein itse köksän piparkakkutalokurssilla kasi- tai ysiluokalla, johon ilmoittauduin koulussa vapaaehtoisesti. Siellä teimme itse oman piparkakkutaikinan ja leivoimme muumitalon muotoiset piparkakkutalot. Tämä ajoittui muistaakseni siihen jouluun, kun mun äiti oli melko sairas, enkä muista tästä piparkakkutalokurssista kovin tarkasti mitään. Mutta joka tapauksessa, se oli ensimmäinen piparkakkutalo jonka tein, ja seuraavan oman piparkakkutalon leivoin vasta aikuisena omien lasten ollessa jo melko isoja.

2016:

Aloitimme piparkakkutaloperinteen koristelemalla valmiin Annas pepparkakor-piparitalon lasten kanssa. Koska huomasimme sitä tehdessä, että ei se osien kiinnittäminen niin hankalaa ollutkaan, saimme kenties kipinän tehdä seuraavalla kerralla osatkin itse. Tämän talon teimme niin, että minä koristelin toisen puolen ja lapset toisen puolen. Yksi talon seinä tosin tippui sulaan sokeriin ja katkesi ja sen toisesta puolikkaasta tuli tuollainen kiiltävä, kun se oli sokeripäällysteinen.

2017:

Suunnittelin ensimmäistä kertaa piparkakkutalon osat itse! Piirsin kaavat ja teimme osat, sekä koristelimme. Talosta tuli melko suuri ja näyttävä. Silloin en vielä tiennyt, että osat kannattaa koristella ennen kiinnittämistä toisiinsa. Tykkäsin tästä mallista kovasti, ehkä sen voisi tehdä uudelleen mutta hieman suuremmilla ikkunoilla ja näyttävämmällä koristelulla. Se olisi hauskaa, palata ikäänkuin juurille!

2018:

Okei, ehkä tuota 2017 taloa ei tarvitse tehdä enää uusiksi, koska 2018 teimme lähes samanlaisen talon, mutta hieman erilaisilla koristeluilla. Myös tässä teimme niin, että lapset saivat koristella talon toisen puolen ja minä koristelin toisen puolen! Tästähän tuli super hieno, tykkään! Rapatessa aina vähän roiskuu ja sulaneet sokerit välillä valuvat, mutta kyllä tässä huomaa, että harjoitus tekee mestarin, pikkuhiljaa sitä oppii enemmän ja enemmän.

2019:

Rohkenimme yrittää jo piparkakkutalorykelmän tekemistä ja tästähän tuli hieno! Meidän rakennukset on aina melko kotikutoisia ja koristelut myös, mutta tehdessä on aina super hauskaa. Mulle on tärkeää, että lapset saavat olla aidosti mukana, enkä todellakaan nipota koristeluista. Kunhan taloa leipoessa on hauskaa, me ollaan onnistuttu. Tämä talorykelmä on kyllä yksi mun lemppareista! Se oli myös eka kerta kun tajuttiin valaista talon sisus pienillä led-valoilla.

2020:

Tämä piparkakku-Tylypahka oli kenties kunnianhimoisin piparkakkuprojekti, joka me ollaan tehty! Sen tekemisessä kesti _kauan_. Mutta olihan se nyt mahdottoman söpö! Ja sitä oli hauska tehdä. Toiste en kyllä aio tehdä ehkä yhtä massiivista piparirakennelmaa, en ainakaan ennen kuin meillä on kolme kertaa isompi saareke kuin nyt, koska tämän säilyttäminen oli hieman hankalaa, kun ei sille meinannut löytyä hyvää paikkaa mistään. Mutta voi veljet, tää oli kyllä hieno projekti!

2021:

Viime vuonna teimme piparkakkutalo-kasvihuoneen ja tästä olen kyllä ylpeä! Siitä tuli tosi kaunis ja se toimi ihanana lyhtynä keittiössä, eikä vienyt liikaa tilaa kuten Tylypahka. Liivatelehti-ikkunat päästivät kauniisti valoa läpi ja muutenkin tämä oli tosi symppis. Tämänkin voisi tehdä joskus uudelleen!

Tällä hetkellä suunnittelussa on piparkakkutalo vuosimallia 2022. Vai tuleeko siitä talo ollenkaan? Piparkakkurakennelma 2022. Paljastan sen myöhemmässä luukussa sitten! Mikä taloista oli teidän lemppari? 


Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.