Miten keskustella lapsen kanssa koronaviruksesta

11.03.2020

Tällä hetkellä niin kovin ajankohtainen aihe, koronavirus, puhuttaa aikuisten lisäksi myös lapsia. Meilläkin eri ikäisten lasten kanssa asia on mietityttänyt heitä eri tavoilla. Vanhimman kanssa aiheesta on puhuttu kaikkein eniten, keskimmäisen kanssa jonkin verran ja nuorimman kanssa ei oikeastaan ollenkaan, koska häntä asia ei vielä kiinnosta ollenkaan. Multa pyydettiin vinkkejä siihen, miten asiasta voi keskustella lapsen kanssa ja päätinkin listata meidän omat keinot.

1. Älä lue ääneen shokeeraavia otsikoita tai maalaa piruja seinille.

Mun mielestä ihan ykkönen on se, että ei lue ääneen (eikä muutenkaan) mitään shokeeraavia otsikoita tai artikkeleita. Itse välttelen muutenkin kaikkea sensaatiohakuista uutisointia ja keltaisia lööppejä, mutta en varsinkaan lue ääneen mitään koronavirusotsikoita, mistä haluaisin puhua esim. Otolle, vaan laitan mieluummin vaikka linkin whatsappissa. Jos lapsi kuulee vain pelottavan otsikon tai pätkän uutisesta tms. niin saattaa herätä tosi turhaa huolta. Muutenkin pitää muistaa se, että lapsilla on yllättävän tarkat korvat ja he kuuntelevat tosi herkästi sitä, mitä aikuiset juttelevat keskenään. Jos asiasta on pakko keskustella lasten kuullen (aikuisten kesken), niin silloin muistaa ainakin olla rauhallinen ja pysyä faktoissa, joita voi lukea THL:n tai WHO:n sivuilta.

2. Puhu lapsen kanssa avoimesti.

Asia kannattaa ottaa puheeksi lapsen kanssa rauhallisesti jo ennen kuin siitä puhutaan koulussa/eskarissa. Me puhuttiin yhdessä koronaviruksesta jo heti silloin, kun siitä alettiin uutisoida, koska lapset puhuvat paljon myös keskenään ja oli vain ajan kysymys, milloin joku toinen lapsi ottaisi aiheen puheeksi ennen meitä ja me ei voitaisi silloin kontrolloida sitä, millaista juttua lapsi uskoo virukseen liittyen. Nyt tässä vaiheessa toki koulussa on puhuttu viruksesta myös opettajien toimesta, mikä on hyvä.

3. Kerro faktoja, älä arvioita tai mututuntumaa.

Jos lasta huolettaa, voi mun mielestä kertoa rauhallisesti faktoja koronaviruksen yleisimmistä oireista ja sairastuneiden määrästä Suomessa. Kaikenlaista hysterisointia kannattaa välttää, mutta ainakin me ollaan oltu realistisia. Ei olla hysteerisiä eikä myöskään vähätellä. Seurataan aktiivisesti uutisointia ja katsotaan mitä tapahtuu. Ollaan puhuttu myös siitä, että joitakin oppilaita on asetettu karanteeniin joissakin kouluissa ja että jos niin tapahtuisi meidän lapsille, opiskella voi myös kotona etänä. Erityisesti tämä, että mitä opiskeluille sitten tapahtuu, on huolettanut ja ollaan siis vakuutettu, että lapset varmasti saavat oppia kaikki tarvittavat asiat, vaikka koulu menisi kiinni tai tulisi karanteeni.

4. KÄSIENPESU.

Mä olen itse kunnon käsienpesun puolestapuhuja, koska pelkään etenkin tähän aikaan vuodesta norovirusta oksennusfobiani vuoksi. Tämän takia käsienpesu on meillä aikuisilla ja meidän lapsilla erittäin hyvin hallussa ja he pesevät aina kädet hyvin vedellä ja saippualla, riittävän rauhallisesti ja joka puolelta, ja kuivaavat kädet hyvin. Mun blogista löytyy myös (kaupallinen yhteistyö) hyvät ohjeet oikeanlaiseen käsienpesuun. Meillä on mukana käsidesiä aina kun käydään kaupassa tai missä tahansa. Jos ei ole pääsyä veden ja saippuan ääreen, niin sitten läträtään käsidesillä. Kun käydään kaupassa ja tullaan sen jälkeen autoon, desinfioidaan kädet. Kotiin tullessa vielä pestään kädet. Hyvästä käsihygieniasta ei voi olla mitään haittaa, vaan jokaisen kannattaa opetella se.

Koronavirus voi säilyä pinnoilla jopa useita päiviä (lähde: YLE). Esimerkiksi koulujen buffet-ruokailuissa olisi todella tärkeää, että ne kädet on pesty hyvin ennen, kuin kaikki koskevat samoihin kauhoihin ja sen jälkeen syövät niillä samoilla käsillä esimerkiksi leipää. Ja tätä mieltä olen aina, en pelkästään koronaviruksen vuoksi vaan ihan jo noroviruksen ja kausi-influenssankin vuoksi. Vaikka itse ei tauteja pelkäisi, meidän joukossa elää paljon perussairaita ihmisiä ja vanhuksia, joille ne itselle harmittomalta tuntuvat ”pikkusairaudet” voivat olla kuoleman vaarallisia. Lisäksi ainakin meidän lapsille oli huojentavaa se, että niinkin pienellä ja helpolla keinolla kuin hyvällä käsihygienialla voi parhaiten ehkäistä koronavirukseen sairastumista.

5. Yskiminen ja aivastaminen nenäliinaan tai hihan yläosaan, mikäli nenäliinaa ei ole saatavilla.

Yhtä tärkeää kuin hyvä käsihygienia on myös oikeanlainen yskiminen ja aivastaminen. Kannattaa pitää pientä nenäliinapakettia taskussa mukana ja jos yskittää/aivastuttaa niin sitten käyttää nenäliinaa ja laittaa sen samantien roskiin. Jos ei ole nenäliinaa saatavilla, voi käyttää omaa kyynärtaivetta/hihan yläosaa. Missään nimessä ei aivasteta/yskitä omiin käsiin. Nämä jutut on hyvä kerrata lasten kanssa, vaikka olisivatkin itsestäänselvyyksiä.

6. Lapsen rohkaiseminen puhumaan kaikesta, mikä mietityttää.

Lapsella pitää olla sellainen tunne, että voi ja saa kysyä vanhemmalta ihan mitä vaan. Liittyi se sitten koronavirukseen tai mihin tahansa isompaan tai pienempään asiaan.

Kukaan ei tällä hetkellä vielä tiedä varmuudella miten laajalle koronaviruksen vaikutukset tulevat ulottumaan Suomessa tai maailmanlaajuisesti. Koronavirus on juuri julistettu WHO:n toimesta maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Seuraan uutisointia aktiivisesti luotettavista lähteistä, noudatan hyvää käsihygieniaa, enkä matkusta. Mikäli viranomaisilta tulee lisäohjeita tai rajoituksia, noudatan niitä. Nyt voi vain toivoa, että voimme omilla toimillamme hidastaa viruksen leviämistä, jotta terveydenhuollon kapasiteetti riittäisi kaikkien sairaalahoitoa tarvitsevien hoitamiseen, kun sairastuneiden määrä kasvaa.

Miten teillä on puhuttu koronaviruksesta lasten kanssa? Mietityttääkö aihe teidän lapsia?


8 Responses to “Miten keskustella lapsen kanssa koronaviruksesta”

 1. Tipe sanoo:

  Meidän neljävuotias on aiheesta myös kiinnostunut ja siitä ollaan paljon puhuttu. Asutaan alueella, jossa koronaa on liikkeellä ja hänen harrastus on esim sen vuoksi nyt tauolla.
  Ollaan pelkoa lietsomatta puhuttu taudin tarttuvuudesta ja vaarallisuudesta. Ollaan mietitty, että meille tauti ei välttämättä ole vaarallinen, mutta esim isomummulle voisi olla. Lapsi on ottanut tilanteen kuitenkin aika rennosti, eikä tunnu pelkäävän mikä on tietysti hyvä.

  Käsihygienia on meillä normaalistikin todella tärkeää ja on tietysti hyvä että sitä nyt joka puolelta rummutetaan. Mua itse ärsyttää eniten se, että nyt pidetään tärkeänä pestä käsiä ja kouluista tulee viestiä ettei kipeänä saa tulla. Sitten kun korona laantuu niin käsien pesut hutaistaan vain vedellä, ja puolikuntoisia ja jopa kipeitä lapsia raahataan päiväkotiin ja kouluun.
  Vaikka, nyt koronaa vähättelemättä, se ihan perus flunssa, mahatauti ja varsinkin influenssa on myös vaarallinen ja tappava tauti osalle väestöä. Mua ärsyttää, että ihan perusasiat on nyt tapetilla, vaikka ihan aina ne olisi tarpeen. Ihan aina se, että kipeä lapsi tulee päiväkotiin, jättää kädet pesemättä ja vanhemmat aivastelee suojaamatta ympäriinsä (ja tätä tapahtuu) voi olla hengenvaarallista jollekin toiselle.

  Korona ei mua itse ihan kauheasti pelota, mutta tietysti mietityttää paljonkin kun sen vaikutuksen on jo nyt niin laajat, ja tauti vain leviää leviämistään.

  T. Tiia

  • Iina Hyttinen sanoo:

   Kiitos paljon kommentista! <3 Tosi hyviä keskusteluita ja ajatuksia teillä Ja olen ihan samaa mieltä, että käsihygienia on super tärkeää ihan muutenkin. Mulle on naureskeltu vuosia, että olen neuroottinen käsienpesun suhteen.Toivottavasti tämän myötä ihmiset opettelisivat pitämään käsienpesusta muutenkin parempaa huolta, kuin pelkän epidemian ajan. Kyllä se itseäkin vähän mietityttää, että kuinka laajalle ne vaikutukset tulevat vielä ulottumaan.

 2. Elisa sanoo:

  Onko teidän lapsille annettu kaikki rokotteet, mitkä kuuluvat rokotusohjelmaan? Tai jotain muita rokotusohjelman ulkopuolisia rokotuksia? Itsellä vastasyntynyt vauva, ja itse ainakin ehdottomasti otan kaikki rokotukset hänelle. En ymmärrä, miksei jotkut ota rokotuksia lapsilleen.

 3. Minä sanoo:

  Eihän koronaan ole rokotuksia……

 4. Taija sanoo:

  Joo siis meillähän 2-luokkalaisen koulukaveri oli jo puhunut että Suomessa on lapsi kuollut koronaan jne. joten ollaan kotona asiasta puhuttu ja aika ajoin aina tarkastettu lapsen tietämys asiasta, ettei lähtis pelko yms. leviämään. Nuorimman eli 3 v. kanssa ei olla asiasta puhuttu, käsiä pestään ja hän on oppinut yskimään ja aivastamaan käsivarteen 🙂

  • Iina Hyttinen sanoo:

   No voi ei, toi on just niin pelottavaa, kun lapset voi puhua ihan mitä vaan. Mutta hyvä, että puhutte avoimesti ja pidätte huolen, että lapsella on oikeaa tietoa <3 Meillä sama nuorimman kanssa. 🙂

 5. Anna sanoo:

  Itse oon oppinut pienestä lähtien siihen, että kädet pestään hyvin vessassa käynnin jälkeen, kotiin tullessa, ennen ruokailua jne…

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.