Tervetuloa takaisin vaaleanpunainen sohva

29.07.2020

Sisustusjutuilla vielä jatketaan. Mun on pakko päästää kaikki reissun aikana patoutuneet sisustusajatukset nyt ulos, koittakaa kestää. Kuten tiedätte, me ollaan sohvakriiseilty siitä asti kun tänne muutettiin. Meidän Söderhamn-sohva on tuntunut olevan vähän liian iso tähän avoimeen tilaan ollakseen fiksu. Se hallitsee alakertaa ja vaikka sen asettaisi miten päin, se ottaa tosi paljon tilaa. Alkuun se oli olohuoneen ikkunoiden edessä ja nyt viimeiset pari kuukautta se on ollut keskellä lattiaa ilman käsinojia. Kummassakaan paikassa se ei ole tuntunut ihan oikealta. Kun sohva on keskilattialla, alakerta jakaantuu hassusti erilaisiin käytäviin ja suorakulmioihin. Sisustuksen kannalta sohva ei ole se paras vaihtoehto, mutta muuten se on hyvä. Se on edelleen juuri meidän perheelle sopivan kokoinen, mukava, kestävä, kaunis ja mitä vielä. Ei millään haluttaisi vaihtaa sitä, tai ainakaan minä en haluaisi.

Monessakin lukemassani sisustusoppaassa lukee, että yleensä sisustuksen kannalta valtavat kulma- tai divaanisohvat eivät ole niitä optimaalisimpia, koska harvalla on niin paljon tilaa kuin ne oikeasti vaatisivat. Niissä lukee myös, että silti ihmiset usein valitsevat niitä, koska mukavuuden kannalta ne taas ovat usein kaikkein miellyttävimpiä. Ja että usein pitää tehdä sitten valinta sen välillä, että haluaako skarpin ja siron kaluston vai haluaako sitten sen valtavan löhöilylinnakkeen, jossa on mukavaa olla. Mä olen vieläkin sen mukavuuden kannalla.

Ehkä voisin joskus suostua sellaiseen kompromissiin, että luovutaan sohvan divaaniosasta ja hankitaan sen tilalle sirompi nojatuoli tai pari. Näin hallitseva sohva-möhkö lyhenisi vajaalla metrillä, eikä olisi ihan niin hallitseva ja rajoittava. Mutta toisaalta, rakastan löhötä juuri divaanin päällä katsomassa sarjoja, se on sohvan paras paikka. Ja divaanille mahtuu kaksi tai kolme lasta parhaimmillaan, nojatuolille  varmaankaan ei, ainakaan yhdelle.

Ollaan katseltu koko kesä erilaisia sohvia ”sillä silmällä”, mutta ei ole löytynyt yhtään sellaista, mikä miellyttäisi nykyistä enemmän. Kun tämä sohva on juuri se, johon me ihastuttiin ja rakastuttiin. Sirommissa sohvissa ei ole niitä ominaisuuksia, joita mä sohvalta etsin. Eikä tätä sohvaa kannata vaihtaa ollenkaan, ellei vaihda juuri sirompaan.

Sitä me kuitenkin mietittiin, että jos sohvassa olisi vaaleammat päälliset, se ei ehkä ”pienentäisi” olohuonetta niin paljon. Tumman harmaa sohva on ollut myös värin puolesta sellainen iso tumma laatikko keskellä alakertaa. Me vaihdettiin aiemmin meidän vaaleanpunaiset päälliset tumman harmaisiin, koska ne olivat vaan ihan kertakaikkisen hirveän väriset kolmen vuoden käytön jälkeen. Toissapäivänä kun selailin Ikean sivuja ja menin katsomaan uusia oransseja Söderhamnin päällisiä, huomasin yhtäkkiä, että vaaleanpunaisia päällisiä ei ole enää myynnissä ollenkaan! Ja yhtäkkiä muistin, että hitsi, meillähän on ne vanhat vaaleanpunaiset päälliset tallella edelleen. Ja joo, toki ne oli hirveän väriset, mutta oli vielä yksi keino, jota ei oltu kokeiltu. Se oli Vanish Gold. En kestä, tämä kuulostaa joltain mainokselta, mutta voin siis todellakin vannoa, että me ei ikinä käytetä Vanishia normaalisti, koska se voimakas haju on mulle haastava.

Mähän olen hajusteherkkä, eli me ei käytetä mitään hajustettua yleensä. Siksi meillä ei myöskään ole mitään tuollaisia superpuhdistusaineita ollenkaan, vaan mennään aina hajustamattomilla pesuaineilla ja hajustamattomalla tahranpoistosuihkeella. Nyt kuitenkin päätettiin ostaa purkillinen Vanishia ja kokeilla vielä, että jos päällisiin pinttynyt lika irtoaisi liottamalla. Hengitysmaski naamalla ja vessapaperia sieraimissa mä laitoin kaikki vaaleanpunaiset päälliset likoamaan Vanish-veteen tunniksi ja sen jälkeen pesin ne vielä koneessa Vanishilla. Ja kaikki lika lähti! Ihan uskomatonta, en olisi uskonut. Sen jälkeen pestiin päälliset vielä kaksi kertaa hajusteettomalla pesuaineella ja etikalla ja kuivattiin ne välissä kahdesti ulkona, jotta saatiin se Vanishin jäätävä haju pois.

Se ero oli ihan valtava, en olisi oikeasti uskonut, että päälliset saa vielä näin puhtaiksi, vaan luulin, että ne oli kokonaan menetetty. Miettikää, kolmen vuoden tummentumat ja esimerkiksi violetit slime-tahrat, jotka aikoinaan olivat se viimeinen niitti, joiden vuoksi päälliset lähtivät vaihtoon. En edes tiedä miksi säästin päälliset, niin hirveät ne olivat. Kai mä ajattelin, että ne voisi vielä värjätä (kunnes tajusin, että tekokuituja ei niin vaan värjätä). Mutta nyt olen niin iloinen, että me säästettiin ne, koska kaikki lika lähti. Harmaat päälliset on tallessa ja ne voi vaihtaa sohvaan koska tahansa, jos tuntuu, että vaaleanpunaiset keräävät liikaa likaa. Mutta vaihtelu virkistää ja nyt alakerta muuttui tuhat kertaa valoisammaksi, kun iso tumma alue muuttuikin vaaleanpunaiseksi.

Ei tämä vieläkään ratkaissut sitä, että mikä tulee joskus olemaan meidän lopullinen ratkaisu olohuoneen järjestykseen. Mutta ainakin tämä piristi nyt tässä hetkessä ja sohva tuntuu taas enemmän omalta. Vaaleanpunainen on niin mun juttu! Ja ehkä harkitsen, että pidän jatkossa kotona purkillisen tuota ihmeainetta, että jos joskus vielä tulee jotain ihan järkyttäviä tahroja vastaan.

Tervetuloa takaisin vaaleanpunainen sohva <3


22 Responses to “Tervetuloa takaisin vaaleanpunainen sohva”

 1. Nimetön sanoo:

  Olohuone näyttää hyvältä just noin 👌🏻

 2. LindaWa sanoo:

  Hej! Nämä on näitä kotirintaman sankaritarinoita! Tuleepa hyvä mieli! Meillä on kanssa sama sohva harmaana, mies vihaa, mä rakastan 😍 toistaiseksi ollaan vielä pidetty se, on se lapsiperheelle hinta-laatusuhteeltaan mainio sohva.

  Hyvä että Vanish toimi, mutta pyykkinörttinä kiinnostaa, että olitko kokeillut sappisaippuaa?
  Meillä Ruotsissa on myytävänä Galltvål litran pullossa, versio joka on tiiviste ja sillä lähtee kyllä ihan kaikki. Vanishia on meilläkin pahan päivän varalle, mutta aniharvoin tulee sitä käytettyä kun sappisaippua hoitaa👍

 3. Linda sanoo:

  Eikös Söderhamnia saa pilkottua osiin? Jos pystyy niin miksette jakaisi sohvaa kahteen osaan. Toinen ikkunan eteen ja toinen keskilattialle. Vai viekö se ratkaisu liikaa tilaa? Vaaleanpunainen sohva on aina yhtä suloinen.

 4. Annika sanoo:

  Mun mielestäni olohuone näyttää oikein hyvältä noin! 🙂 Vaaleanpunainen päällinen tosiaan tuo avaruuden tuntua ja ikkunat pääsevät paremmin oikeuksiinsa, kun sohva ei ole niiden edessä. Olisihan sirompi sohva ehkä sopivampi tilaan, mutta nykyinen näyttää musta tosi mukavalta ja kodikkaalta ratkaisulta. En itsekään vaihtaisi sohvaa tai ottaisi divaania pois, koska kyllä mukavuus on mun mielestäni ehdottomasti oleellisin asia sohvassa.

 5. ope sanoo:

  Näyttää tosi tosi ihanalle!

 6. Ninni sanoo:

  Kannattaa laittaa instassa ruotsalainen ekotipset seurantaan. Ihan superhyviä ekologisia, myrkyttömiä ja hajusteettomia siivous- ja tahranpoistovinkkejä. Just tänään oli tahranpoistosta ruokasoodan avulla! Tulevia tarpeita varten🙂

 7. Ansu sanoo:

  Hei! En olekaan aiemmin kommentoinut ja olette jo kokeillut kaikkea sohvan sijoittelun suhteen.. mutta kun näin eteisestä olohuoneeseen päin otetun kuvan sohvasta, niin uskaltaudun kysäsemään onnistuisiko sohvaa siirtää kyseisellä paikallaan hieman taaksepäin? Jos se ei häiritse liikaa kulkua ulos (oven aukeamissuunnalla myös merkitystä). Nyt ei puhuta siis monien senttien siirrosta. Se voisi rikkoa sitä suorakulmaisuutta, vaikkei suorakulmaisuus ns.häviä. Eli eteisestä katsottuna sohva olisi vähän terassioven edessä, vaikkei paljoa olisikaan. En tiedä saatko tästä kiinni, mutta yritys hyvä 10 😄 Ihanaa, että sohvasta on moneksi!

 8. Mei sanoo:

  Tää oli kiva postaus, ja kiitos vinkistä tosta Vanish Goldista! Mulla on pari vaatetta joiden kohdalla oon jo menettänyt toivoni, etten saa niitä enää puhtaaksi.. Mutta pitääpä yrittää vielä tuota. 🙂

  Ootteko kokeillut sohvaa vaaleanpunaisena ikkunan eteen? On kyllä varmaan tuo parhain paikka telkkariakin ajatellen sohvalle, mutta mietin vaan, et kun teillä uudessä keittiössä niemeke on kivasti olkkaria kohti, niin tylsää ehkä keskustella selillle. Mutta onhan toi korkea ikkuna kyllä upea kun näkyy kokonaisuudessaan.

  Noh, kompromisseja joutuu tekeen kun tila ei ole iso, sama juttu meillä. Me valittiin myös iso löhösohva, ja olkkari on nyt vähän ahdas. Onneks asutaan vielä kaksin, niin mahdutaan silti hyvin. 😀

  Vaaleanpunainen on kyllä ihana väri myös sisustuksessa. Pitäisi itsekin vähän rohkeammin käyttää värejä.. 🙂

 9. Toi vaaleanpunainen sohva on vaan niin teidän näköinen ratkaisu. 😍 Ihanaa, että saitte päälliset pelastettua. 💖

 10. Emma sanoo:

  Mä laittaisin ton sohvan telkkarin tilalle ja telkkarin siirtäisin taulun tilalle 😊 muistaakseni sanoit, että telkkarista jää isot jäljet seinään. Siihenhän voi varmasti jotain keksiä jälkiä peittämään.

 11. Merja sanoo:

  Hei nyt kun vaivalla saitte puhtaaksi, niin kannattaa laittaa joku suoja-aine niin saatte pidempään nauttia puhtaista sohvatyynyistä. Nekin aineet haisee, mutta hyvällä tuuletuksella hajusta pääsee kyllä eroon. ☺️

 12. Minna sanoo:

  Aivan ihana sohva! Me juuri tilattiin meidän sohvaan vaaleanpunaiset päälliset ja samaa pelkään että ne on parin vuoden jälkeen entiset. Nykyiset tumman harmaat vain tuntuu liian tummilta ja kaipaan raikkautta. Kiitos tästä Vanish -vinkistä! Minäkään en voi sietää hajusteita joten en ole koskaan uskaltanut tuota kokeilla.

  Mutta ei tuo sohva ainakaan kuvissa näytä yhtään möhkäleeltä, eikä tila ahtaalta, vaan ihanan pehmeältä ja kutsuvalta.

 13. M sanoo:

  Hei, teillä on aivan ihana koti. Keittiöstä tuli upea ja vaaleanpunainen sohva istuu teille hienosti, tuli vaan mieleen, että jos hankkisitte pyöreän maton olohuoneeseen se voisi viedä pois laatikkomaisuutta.

 14. Mari sanoo:

  Tuo sohva on niin ihana ja koko teidän koti näyttää tosi ihanalle!

  Tulevaisuutta varten, wanishia saa myös hajusteettomana, mä käytän sitä pyykinpesussa.

 15. Ee sanoo:

  Ehdottomasti kivempi noin kun siellä ikkunan edessä! Ja minusta näyttää ihan kivasti mahtuvan noin, sohva rajaa hyvin olkkaria omaksi tilakseen ja telkkari ei ole liian keskeisellä paikalla tuossa!
  Munkin viimeinen keino on aina vanish ja monesti lastenvaatteiden kanssa siihen turvaudunkin jos ei sappis aurinko ym tehoa! Se haju lievenee jo ekassa perus pesussa tosi hyvin ja tokassa mielestäni häviää täysin, vaikka eihän se mikään ekologinen ja vaatteita säästävä ole mutta parempi kuin rumat tahrat 😀

 16. Natali sanoo:

  Wow! Everything looks so pretty and cozy! Love what you did. 🙂

  https://lartoffashion.com

 17. Erika sanoo:

  Mä laittaisin ehdottomasti sohvan tuolle seinälle, missä telkkari nyt on. Toisi avaruutta rutkasti enemmän ja hävittäisi käytävämäisyyttä. Jos se ei ole kuitenkaan mahdollista, on tuo nykyinen järjestely varmasti paras mahdollinen. Ei kannata peittää noita upeita ikkunoita! Ja vaaleanpunainen sohva on tosi hieno!

 18. Nanna sanoo:

  Oletteko kokeilleet sohvaa vinottain? 😀 Divaaniosa toiselle puolelle ja sitten kääntäisi vähän vinottain niin, että tulisi tavallaan terassin oven eteen, mutta aukaisisi tilaa portaikkoon ja eteiseen päin.

 19. Satu sanoo:

  Niin pyöreämatto voisi teille käydä ja miksei sohva voisi olla kiinni seinässä vaikka noin päin tuosta löhö kohdasta. Tai sohva tuhon missä tv taso ja taso sohvan tilalle.

 20. P sanoo:

  Vautsi, tuli tosiaan paljon valoisuutta ja tilan tuntua olkkariin sohvan päällisten vaihdon myötä! <3

 21. […] ollaan menty hieman hillitymmillä sävyillä alakerrassa, mutta kyllä pienikin väri, kuten se vaaleanpunainen sohva, jo […]

 22. Satu sanoo:

  Hei, millaiseen vatiin sait mahtuu sohvan päälliset likoamaan..vai useampaan erilliseen? Meillä valkoiset päälliset, tummentumaa tullut. Vuosien aikana joka ei perus pesuaineella oo lähtenyt. En vaan tiiä mihin saisin ne mahtuu likoo jos tuota vanishia kokeilis.
  Meil on muuten samanlailla olkkaris terassin ovi. Kokeile vetää sohvaa vähän taaemmas oven eteen (ei toki kiinni oveen että siitä mahtuu kulkee ulos). Tälleen sais lisää tilantuntua olkkariin. Me pidetään oven eessä – kesällä osittain ja talvella kokonaan oven eessä kun talvella en halua että lapset kulkee lumisin kengin terassinovesta suoraan parketille 😌
  Kaunis uusi koti teillä ja ihana sun blogi- oikein välittyy miten tiivis ja onnellinen perhe olette 😍

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.