On etuoikeus jakaa elämä parhaan ystävän kanssa

04.10.2020

Tehtiin Oton kanssa perjantaina Instagramiin Reels-video, jossa 15 sekunnissa pikakelattiin meidän yhteinen tarina. Sen tekeminen Oton kanssa oli ihan hulvatonta. Sovitin mm. hääpukuani ekaa kertaa sitten hääpäivän ja puettiin Baby Born meidän keskimmäiseksi. Hauskuuden lisäksi se oli myös ihan hirveän tunteita herättävää. Vaikka Otolla alkoi kuulemma tulla se biisi jo korvista ulos n. miljoonan kuuntelukerran jälkeen niin muuten hän oli ihan täysillä messissä. “Kosi” mua, vaihtoi vaatteita kolme kertaa ja kuvasi pätkät niin monta kertaa kuin piti, että saatiin ne musan kanssa edes suunnilleen kohdilleen.

Ja olen siitä niin kiitollinen. Olen kiitollinen, että Otto lähtee aina täysillä mukaan kaikkeen mitä keksin tehdä. Hän ei pelkää heittäytyä tai tehdä jotain ihan uutta. Otto ei koskaan nolostele tai mieti mitä muut ajattelevat. Ja kun me tehdään jotain yhdessä, meillä on aina hauskaa. 

Vaikka ihastuttiin ja rakastuttiin toisiimme ja edelleen joka päivä mulla on ihastuksen lepatusta rinnassa ja perhosia mahanpohjassa kun ajattelen Ottoa, ollaan kasvettu ennen kaikkea toistemme parhaiksi ystäviksi. Vaikka romanttiseen rakkauteen kuuluu ehdottomasti intohimo ja halu toista kohtaan, ne eivät mun mielestä sulje kuitenkaan pois sitä, etteikö samalla voisi olla myös oman puolisonsa paras ystävä. 

Parhaan ystävän puolia pidetään aina. Parhaan ystävän kanssa on sellainen me vastaan maailma -mentaliteetti ja toisen puolesta ollaan valmiita tekemään mitä vaan. Parhaalle ystävälle ei nalkuteta, eikä hänestä puhuta koskaan selän takana pahaa toisille. Kaikesta halutaan kertoa ensimmäisenä parhaalle ystävälle ja hänelle voi sanoa kaiken suoraan. Parhaiden ystävien välillä ei ole salaisuuksia. Parhaat ystävät ovat tasavertaisia, eikä heidän tarvitse taistella omasta ajasta tai  ottaa erikseen aikaa ystävyyssuhteelle. Parhaat ystävät haluavat muutenkin viettää toistensa kanssa paljon aikaa ja se on luontevaa. Parhaan ystävän kanssa voi olla aina oma itsensä, juuri sellainen kuin on. Parhaan ystävän kanssa on ne omat inside-läpät ja hän ymmärtää pelkästä katseesta, mitä tarkoitat. 

Parisuhteita ei kuitenkaan ehkä yleisesti kuvailla usein yllämainitulla tavalla. Oikeastaan aika usein parisuhteista puhutaan BFF-suhteen vastakohtina. On yleisesti täysin hyväksyttyä, että puolisolle naureskellaan  tai puolisoiden toiminnasta valitetaan kavereiden kesken tai FB:n Naistenhuoneella. Puolisolle saa nalkuttaa – sehän on vain vitsikästä. Siitäkin vitsaillaan, miten puolisolta voi esimerkiksi salata omia ostoksia tai muita asioita, joista heille ei haluta kertoa. Tai siitä, miten hassun hauskaa on olla mustasukkainen. Sitä pidetään edelleen yleisesti ihan hyväksyttävänä (tai vähintäänkin tavallisena), että velvollisuudet ja oikeudet eivät jakaudu parisuhteessa tasan. Ja siitä puhutaan paljon, miten parisuhteelle täytyy ottaa oikein erikseen aikaa, ettei se jää arjessa kaiken muun jalkoihin, koska se vaara on aina olemassa.

Mä väitän, että jos parisuhteeseen suhtauduttaisiin yleisesti enemmän niin kuin suhteeseen parhaan ystävän kanssa, olisi paljon vähemmän parisuhdeongelmia. Toki voin itse puhua vain omasta puolestani. Itse kaipaan noita luettelemiani asioita parisuhteelta ja olen onnekseni löytänyt itselleni puolison, joka kaipaa samoja asioita. Siksi meillä on helppo olla toistemme kanssa. Ehkä moni hakee parisuhteelta täysin erilaisia asioita kuin ystävyyssuhteelta, mistäpä minä sen tiedän. Mutta uskon silti, että jos parisuhteeseen suhtaudutaan lähtökohtaisesti samanlaisella ilolla ja kiitollisuudella kuin parhaaseen ystävään, suhteessa on hyvä olla. 

Otto aina soittaa mulle vaikka olisi parin minuutin päästä kotona, jos näkee vaikka jotain siistiä/järkyttävää/hauskaa matkalla kotiin.  Koska hän vaan haluaa päästä kertomaan siitä heti. Ja joskus jos mulla on ollut joku pitkä työjuttu, jonka jälkeen käyn vielä nopeasti kaupassa ennen kuin menen kotiin myöhään illalla, ostan Otolle jonkun kivan pienen yllärin. Ihan vaan koska tiedän, että se tekee hänet iloiseksi. Ei sen tarvitse olla mitään ihmeellistä – mutta vaikka jätskiä tai joku tosi kummallisen näköinen pienpanimo-IPA. 

En usko, että kumpikaan meistä on koskaan haukkunut toista ystäville selän takana. Jos meillä on jotain sanottavaa toisen toiminnasta, sanotaan siitä suoraan toisillemme. Me odotetaan joka päivä innolla sitä, että saadaan olla kahdestaan illalla. Mutta kumpikaan ei ole ikinä mustasukkainen tai valita, jos toinen tekee jotain omaa tai näkee kavereita. Meillä on pilkettä silmäkulmassa. Höpötellään, vitsaillaan, vihjaillaan ja nauretaan, ihan joka päivä. Mutta jos mulla on paha mieli, saan aina näyttää sen. Ja Otto lohduttaa. Mulla ei koskaan ole sellainen olo, että mun pitäisi tehdä vaikutus Ottoon. Toki usein mielelläni sen teen – ja Otto kehuu aina vuolaasti jos kehuttavaa on. Tai ihan muuten vaan. Mulla ei koskaan ole sellainen olo, etten riittäisi omana itsenäni. Ja sama toisinpäin. 

Tärkeimmät sanat meidän suhteessa on “Mä rakastan sua”, “kiitos” ja “anteeksi”. Niillä pääsee todella pitkälle. Ja se, mikä tuo meille molemmille iloa ja onnea, on toisen tarpeiden huomioiminen ja toisen haaveiden mahdollistaminen. Omia haaveita ja unelmia ei tarvitse unohtaa parisuhteessa, päin vastoin. Mutta molemmat suhteen osapuolet voivat toimia toistensa parhaina sparraajina ja tsemppareina, unelmien mahdollistajina, jotka puskevat toisiaan  eteenpäin.

Multa toivottiin Instagramin puolella enemmän parisuhdepostauksia ja että jakaisin vinkkejä, miten saa arjessa enemmän parisuhdeaikaa. Mun mielestä se, että kaipaa enemmän yhteistä aikaa on jo hyvä lähtökohta. Ja sitten sitä ei saa kuin ottamalla ja keskustelemalla. Laittamalla parisuhteen ykköseksi, niiden omien juttujen yli. Tietenkin on joskus myös vaiheita, jolloin aikaa vaan lähtökohtaisesti on vähemmän, eikä sille voi mitään. Väliaikaisessa tilanteessa ei auta kuin ottaa mahdollisimman paljon iloa irti niistä pienistä yhteisistä hetkistä joita saa. Mutta jos yhteistä aikaa ei tunnu olevan ikinä tarpeeksi ja se häiritsee, silloin jotain täytyy muuttaa. 

Kaikelle ei aina ole aikaa – ei ainakaan meillä. Joitakin valintoja on tehtävä. Me ollaan valittu parisuhde ykköseksi heti yhteisen perheajan jälkeen. Itse koen välillä omantunnontuskia ystävänä, vaikka ystäviäni tapaankin, eikä meillä ole koiraa tai muita lemmikkejä, tai aikuisilla useita pitkiä viikottaisia treenikertoja vaativia harrastuksia, jotka toisivat oman lisämausteensa ajanhallintaan. Me harrastetaan lenkkeilyä ja kiipeilyä, omien aikataulujen mukaan. Sekin helpottaa, että lapset ovat jo isompia ja meillä on nykyisin mahtava tukiverkko ja joustava arki. Näistä lähtökohdista yhteistä aikaa on melko helppo ottaa. Mutta aina niin ei ole ollut.

Niissä tilanteissa kun meillä on ollut vähemmän yhteistä aikaa (esim. kahden alle 2-vuotiaan vanhempina, joista toinen teki 7-päiväistä työviikkoa), on huumori, pusut ja me-henki pelastanut aika paljon. Se fiilis, että tässä mä jaan mun arkea mun parhaan ystävän kanssa ja teen töitä meidän yhteisten tavoitteiden eteen, ja vaikka välillä on rankkaa, olen etuoikeutettu, kun saan tehdä ja kokea sen kaiken rakastamani ihmisen kanssa. 

Nykyään me pystytään pitämään kahdenkeskisiä lounastreffejä lähes joka viikko, ja aina välillä käydään ihan kunnon deiteillä vaikka yön ylikin. Se on ihan parasta! Mutta eniten meidän yhteistä aikaa on ne pienet hetket arjessa: Kun tehdään yhdessä ruokaa, jutellaan autossa matkalla jonnekin, lajitellaan yhdessä pyykkejä tai käydään saunassa pitkän päivän jälkeen.

Yhteistä aikaakin tärkeämpää on rakkaus ja avoimuus ja se, ettei kadota yhteyttä toisiinsa. Että silloinkin jos yhteistä aikaa ei ole tarpeeksi, yrittää muistaa antaa pusuja, kuunnella ja sanoa, että rakastaa ja arvostaa. Niin ainakin meillä. <3


11 Responses to “On etuoikeus jakaa elämä parhaan ystävän kanssa”

 1. Mymmyryy sanoo:

  Herranjestas meni pahasti roska silmään 😭 kunpa itsekin saisi joskus kokea vastaavaa.. edes pienen osan tuosta. Olisin onnellinen.

 2. Jenni sanoo:

  Ihanasti kuvailtu parisuhdetta. Itsekin menin naimisiin paitsi rakastamani miehen kanssa myös parhaan ystäväni kanssa. Tuntuisi jopa oudolta, ettei se oma kumppani olisi myös paras ystävä, niin luonnollista se meille on. Siihen vaikuttaa varmasti myös se, että olemme olleet yhdessä teini-iästä saakka, lähes puolet elämästämme. Siinä on kasvettu yhteen tiiviisti ja tunnetaan toisemme läpikotaisin. Parhaimmat ystäväni olen tavannut yliopistossa.

  Uskon, että jo pienillä jutuilla saa piristettyä sitä parisuhdearkea. Meillä saa suukon aina kotoa lähtiessä ja kotiin palatessa, oli matka sitten töihin tai roskia viemään. Nukkumaan mennessä aina toivotetaan hyvät yöt suukkojen kanssa ja pyritään menemään yhdessä nukkumaan tai vähintään halitaan ja jutellaan hetki ennen kuin toinen palaa puuhiinsa. Suukkojen lisäksi lähetetään varmaan päivittäin viestejä toisillemme. Yleensä jotain hauskoja meemejä, eläinvideoita tai mitä tahansa mistä ajattelee toisen pitävän. Ja sitten ehkä se tärkein, kysytään päivittäin mitä toiselle kuuluu ja keskustellaan siitä. Kaikki treffit yms on aivan ihania mutta parasta on kyllä se tavallinen arki ja ne pienet hetket siinä.

 3. Lumo sanoo:

  Ihailtava ja arvostettava tilanne! 💎 Ja todella, todella harvinainen.
  Teidän muodostamalla tavalla turvallisia ja tasapainoisia parisuhteita on pieni vähemmistö. Edelleen Suomessa n. 50% liitoista päättyy avioeroon, avoliitoista hieman suurempi osuus. Ja koko ajan kasvava määrä aikuisia ei löydä lainkaan vakavaa suhdetta.
  Ootte sellainen special snowflake 🤗

 4. Maria sanoo:

  Ihanat te ja ihana postaus Iina ❤️

  Nyökyttelin täällä lukiessani, koska olen niin samaa mieltä parisuhteesta kuin sinä/te. Monella muut ystävät menee ekaksi, mut kyllä meilläkin parisuhdeaika ja se paras ystävä tulee heti perheajan jälkeen.

  Ehkä se on just se asia, minkä takia ne sukat jaksaa pyöriä jaloissa päivästä toiseen ☺️

  Pian 19 vuotta hommat toiminut näin, niin mitä sitä suotta hyvää kaavaa muuttamaan 🙏🏼

 5. AR sanoo:

  Aivan ihana kirjoitus! Tosi upeeta kuulla miten sun mies on sulle kiin tärkee ja miten panostatte suhteeseen. Tällasta on vaan niin ihanaa lukee tänä aikana kun uutiset ym on täynnä erojuttuja. Ootte tosi ihana pari ja ihana perhe ja toivon teille kaikkee hyvää!

 6. Maarit sanoo:

  Niin hyvä kirjoitus, kiitos! Voi kunpa useammat ihmiset löytäisivät toisilleen yhtä sopivan puolison kuin te kaksi <3

 7. Harmonia sanoo:

  Teillä on kyllä hyvällä pohjalla parisuhde ja vaikutatte aidosti onnellusilta. Arvostuksesi Ottoa ja parisuhdettasi kohtaan näkyy selvästi. Vastapainoksi olisi kuitenkin mielenkiintoista lukea, millaisia haasteita parisuhteessanne on/on ollut ja miten ratkotte niitä? Mitkä asiat on teille vaikeita? Teksteistäsi saa helposti kuvan täydellisestä avioliitosta, jossa kaikki sujuu ongelmitta, mutta näinhän ei tietysti ole koska yksikään suhde ei ole täydellinen. Kehityskohteista olisi ehkä jopa antoisampaa lukea ja uskon että niistä saisi myös moni vinkkejä!

  Toinen parisuhteeseen liittyvä teema, josta toivoisin postausta ja josta en muista sinun kirjoittaneen aiemmin: uskollisuus. Oletteko aina olleet toisillenne uskollisia? Onko jompi kumpi joutunut epäilemään toisen uskollisuutta? Missä menee teidän rajat, mitä on sallittua tehdä vastakkaisen sukupuolen seurassa ilman omaa puolisoa? Miten selviäisitte, jos toinen pettäisi?

 8. Krista sanoo:

  Ihana ja kaunis kirjoitus. Onnekseni voin samaistua täysin sanomaasi. ❤

 9. Kolmenäiti sanoo:

  Moi Iina! Kiva blogi sinulla. Haluaisin tietää miten koet seuraavan..

  Minäkin olen naimisissa parhaan ystäväni kanssa ja lapsia on kolme. Ongelma on siinä, että meillä mieheni kanssa on harvoin yhteistä kahdenkeskeistä aikaa, koska lastenvahtia ei ole saatavilla. Käytännössä emme voi kahdestaan harrastaa tai viettää aikaa ilman lapsia ja suren sitä välillä paljonkin. On hassua, että muiden ystävien seurasta voin nauttia ilman lapsiakin, mutta sen parhaan en.

 10. Ellu sanoo:

  Yhyy mikä ihana video!! Miksi mua vollotuttaa näin hirveästi tuo, ihanat te !! <³

 11. Sandra sanoo:

  Minun mielestäni te olette täydellinen esimerkki tasapainoisesta ja toimivasta liitosta. Olette ihania molemmat, ja vaikka en edes tunne teitä, olen niin iloinen, että olette löytäneet toisenne. Teistä, siis koko teidän perheestä huokuu ihan kuvien ja tekstien perusteella onni ja ilo, rakkaus❤️

Kommentoi

Sinun pitää kirjautua kommentoidaksesi.